کارشناسان فوتبال کشورمان معتقدند با اینکه کادرفنی تیم ملی برای جدال با ترکمنستان نفرات جدیدی را به اردو فراخواند، اما همچنان جوان‌گرایی را آغاز نکرده است و در راستای رسیدن به این مهم نیز بر تعامل باشگاه‌های لیگ برتری با سرمربی تیم کشورمان تاکید می‌کنند.

به گزارش پردیسان آنلاین، کادر فنی تیم ملی فوتبال کشورمان پس از ناکامی در مسابقات جام ملت‌های آسیا ۲۰۲۳ جوان‌گرایی را آغاز کرد. امیر قلعه‌نویی در اولین لیست اردوی تیم ملی نام مهره‌هایی همچون احسان حاج‌صفی را خط زد و بازیکنان جوان ولی باتجربه‌ای همچون امین حزباوی، محمدجواد حسین‌نژاد و آریا یوسفی را به اردوی آمادگی پیش از تقابل با ترکمنستان در رقابت‌های مقدماتی جام جهانی فراخواند. شاگردان ژنرال در بازی رفت و برگشت برابر ترکمنستان به پیروزی دست پیدا کردند و به نوعی گام اول خود را محکم برداشتند.

مسئله این است؛ جوان‌گرایی یا تنها کاهش میانگین سنی؟

نباید از انتقادات فرار کرد

فرهاد پورغلامی، کارشناس فوتبال کشورمان در خصوص بازی‌های تیم ملی در مرحله مقدماتی جام جهانی به خبرنگار پردیسان آنلاین می‌گوید: تیم‌هایی که در مرحله مقدماتی جام جهانی با آن‌ها بازی داریم سطح دو آسیا هستند و به همین دلیل تیم ملی کار دشواری برابر آن‌ها نخواهد داشت. اینگونه جدال‌ها فرصت خوبی برای فرصت دادن به جوانان است باید به امیر قلعه‌نویی زمان داد تا بتواند جوان‌گرایی در تیم ملی را در زمان مناسبی انجام دهد. هر چند که نباید از انتقادات فرار کرد، چراکه هر انتقاد سازنده‌ای برای ارتقای فوتبال ایران است.

وی پیرامون جوان‌گرایی کادر فنی تیم ملی می‌افزاید: در حال حاضر زود است که جوان‌گرایی را در تیم ملی مشاهده کنیم، چراکه نمی‌توانیم به یک باره چنین تحولی را در تیم فوتبال کشورمان ایجاد کنیم. جوان‌گرایی باید آرام آرم صورت گیرد. از نظر من هم اکنون کادر فنی تیم ملی دو هدف مهم یعنی رسیدن به جام جهانی و تغییر نسل را در اولویت خود قرار داده است. بدون تردید باید جوان‌گرایی با اندیشه و در زمان مناسب انجام شود.

باشگاه‌های ایران نتیجه گرا هستند

پورغلامی با تاکید بر همکاری باشگاه‌ها و تیم ملی تصریح می‌کند: فوتبال ایران جوانان بسیار خوبی در اختیار دارد. مهدی طارمی و علی قلی‌زاده نمونه‌های بارز آن هستند، اما باید موشکافانه این جوانان را پیدا کرد و به آن‌ها میدان داد. از سوی دیگر تیم ملی باید با باشگاه‌ها در تعامل باشد تا از جوانان به‌خوبی استفاده شود.

وی ادامه می‌دهد: فوتبال ایران به‌گونه‌ای است که باشگاه‌ها نتیجه‌گرا هستند. باید تعامل و همکاری باشگاه‌ها با تیم ملی به گونه‌ای باشد که جوانان فرصت دیده شدن پیدا کنند. پیش از این قانونی وجود داشت که تیم‌ها بازیکنان جوان خود را در اختیار تیم ملی قرار دهند و فکر می‌کنم وضع چنین قوانینی می‌تواند به کادر فنی تیم ملی در راستای تغییر نسل کمک کند.

مسئله این است؛ جوان‌گرایی یا تنها کاهش میانگین سنی؟

بازیکنان جوان انگیزه گرفتند

محمد منصوری، کارشناس فوتبال کشورمان در خصوص آغاز جوان‌گرایی کادر فنی در بازی با ترکمنستان به خبرنگار پردیسان آنلاین می‌گوید: در بازی با ترکمنستان نفرات جدیدی به تیم ملی اضافه شدند که البته نمی‌توان اسم آن را جوان‌گرایی گذاشت، اما امیر قلعه‌نویی سعی کرد بازیکنان جوان را به اردو دعوت کند تا در کنار مهره‌های با تجربه پا به توپ شوند. همچنین به بعضی از بازیکنان جوان همچون حزباوی میان داده شد. به طور کلی مهره‌های جوان انگیزه بسیاری پیدا کرده‌اند، چراکه امیدوار هستند توجه کادر فنی را به خود جلب کنند.

وی می‌افزاید: ترکمنستان حریفی نبود که برای ایران دردسر ساز شود. در زمین خود نیز به دلیل شرایط نا مطلوب چمن مصنوعی که مصدومیت‌هایی را نیز برای بازیکنان ایران به همراه داشت با تعداد گل کمتر مغلوب تیم فوتبال کشورمان شد. به طور کلی این رویارویی برای ایران از این جهت که بازیکنان جدید فرصت بازی پیدا کنند مؤثر بود.

مسئله این است؛ جوان‌گرایی یا تنها کاهش میانگین سنی؟

جوان‌گرایی اتفاق نیفتاده است

کارشناس فوتبال کشورمان با اشاره به تغییر نسل تیم ملی یادآور می‌شود: از نظر من بازیکنانی که در حال حاضر به تیم ملی دعوت شده‌اند با تجربه هستند و نمی‌توان نام این کار را جوان‌گرایی گذاشت. زمانی که صحبت از جوان‌گرایی می‌شود یعنی بازیکنان ۲۰ ساله و کمتر به تیم ملی دعوت شوند. برای مثال بارسلونا هم اکنون چند بازیکن زیر ۲۰ سال در زمین دارد. تیم ملی اسپانیا نیز بازیکنان خود را با رضایت والدین به اردو دعوت کرد. از نظر من کادر فنی تیم ملی میانگین سنی را کاهش داده است.

وی ادامه می‌دهد: تا جام جهانی فرصت زیادی باقی مانده است و بازیکنان جوان باید آرام آرام در تیم ملی حضور پیدا کنند تا استرس و ترس‌های آن‌ها از بین برود و بتوانند در آینده به تیم ملی کمک کنند.

مسئله این است؛ جوان‌گرایی یا تنها کاهش میانگین سنی؟

اهمیت تعامل لیگ‌برتری‌ها با تیم ملی

منصوری در تشریح شرایط تیم‌های پایه تصریح می‌کند: در رده‌های پایه شرایط نا مطلوب است و شاید بتوان گفت بعضی از باشگاه‌های بزرگ به آکادمی‌ها توجه دارند. به طور کلی تیم‌های پایه و آکادمی‌ها شرایط نامساعدی دارند و در سال‌های گذشته بازیکنان کمی توسط رده‌های پایه به لیگ برتر معرفی شده‌اند؛ چراکه سطح فنی مربیان، زیرساخت و کیفیت بازیکنان پایه ضعیف است.

وی اضافه می‌کند: باشگاه‌های لیگ‌برتر باید با مربیان تیم ملی تعامل داشته باشند تا بازیکنان جوان و با استعداد که شایسته حضور در تیم ملی هستند به اردوها اضافه شوند. بی‌شک این تعامل به نفع هر دو طرف است، چراکه از یک‌سو بازیکنان جوان به عنوان ملی‌پوش انگیزه بالایی برای درخشش در تیم‌های باشگاهی خود دارند و از یک‌سو آینده تیم ملی تضمین می‌شود.

کارشناس فوتبال کشورمان خاطر نشان می‌کند: جای افسوس دارد که در ایران بازیکنان با استعدادی وجود دارند، اما در آکادمی‌ها شرایط نامطلوبی حاکم است. اگر افرادی نیز با هزینه‌های شخصی برای پیشرفت فوتبال پایه اقدام کنند، پس از مدتی به دلیل حمایت نشدن دلسرد می‌شوند.

مسئله این است؛ جوان‌گرایی یا تنها کاهش میانگین سنی؟

به گزارش پردیسان آنلاین، همان‌طور که گفته شد برای جوان‌گرایی باید به کادر فنی تیم ملی فرصت داده شود تا این تغییر مهم در زمان مناسب و در شرایطی ایده‌آل صورت گیرد. هر چند برخی کارشناسان فوتبال کشورمان معتقدند امیر قلعه‌نویی همچنان دست به جوان‌گرایی نزده و تنها میانگین سنی تیم ملی را کاهش داده است، همچنین تمام اهالی فوتبال بر تعامل باشگاه‌های لیگ برتری با تیم ملی در راستای تغییر نسل تاکید دارند و از نظر آن‌ها توجه به تیم‌های رده پایه می‌تواند آینده تیم ملی را تضمین کند. حالا باید دید کادر فنی تیم ملی فوتبال کشورمان در اردوهای بعدی مسیر جوان‌گرایی را چگونه ادامه خواهد داد.