ماه ربیع الاول در تقویم شیعیان ماه ویژه‌ای است. از تاجگذاری امام زمان (آغاز امامت امام زمان) در ۸ ربیع الاول تا میلاد پیامبر (ص) و امام صادق (ع) و ۲۳ این ماه که سالروز ورود حضرت معصومه (س) به شهر قم، همگی در ماه ربیع الاول قرار گرفته‌اند. این روز در سال‌های اخیر روز قم نامگذاری شده است.

به گزارش پردیسان آنلاین ؛قم دارای ظرفیت های گردشگری و زائرپذیری است و یکی از مسائل مهم شهری معرفی این جاذبه هاست. در بسیاری از کشورها در جهت تقویت برنامه های فرهنگی و گردشگری و مذهبی، یک روز را به نام یکی از شهرهای مهم اختصاص می دهند. در این کشورها با معرفی ظرفیت های گردشگری تلاش می کنند مسافران و گردشگران از سطح جهان را به سمت این شهر جذب کنند.

نام‌گذاری روزی در تقویم به نام آن شهر تاثیر زیادی در توسعه گردشگری و اقتصادی آن دارد. قم دارای جایگاه ویژه ای است و وجود گرانبهای حضرت معصومه(س) برکت زیادی به این شهر داده است. با نام گذاری روز قم در سالروز تاریخی ورود حضرت معصومه(س) به قم که با شادی و نشاط خاصی توام است این روز را در تقویم ماندگار شد.

مهم ترین فلسفه نامگذاری روز قم توجه به رویدادهای تاریخی به ویژه ورود کریمه اهل بیت(ع) به این شهر و معرفی جاذبه های مذهبی و گردشگری آن به مردم است.

پس از بررسی های لازم، در  سال ۱۳۹۷ “روز قم” به تصویب رسید.

شعارهای “روز قم” از ابتدا تاکنون

«سلام‌الله علی اهل قم» این جمله که برگرفته از روایات مختلف معصومین(ع) است، در سال ۹۸ در تبلیغات روز قم استفاده‌شده است که با توجه به معرفی قم و مردم شهر قم در نظر اهل‌بیت (ع) انتخاب شد.

«سلام ای دختر موسی بن جعفر(ع)» با توجه به دلیل نام‌گذاری روز قم و توجه به عجین شدگی روز قم با وجود مبارک کریمه اهل‌بیت (س) در تبلیغات هرساله این سلام ذکر می‌گردد.

در سال ۹۹ نیز عبارت «بی‌لطف شما درد مداوا شدنی نیست» با توجه به شیوع کرونا و مشکلات پیش‌آمده برای مردم، شعار سال گذشته نوعی استمداد از وجود مبارک حضرت معصومه(س) برای نابودی ویروس کرونا بود.

در سال ۱۴۰۰ نیز شعار«با آمدنت عید به قم می‌آید» با ظاهر روشنی دلالت بر سالروز ورود حضرت معصومه(س) و خوشحالی مردم از این واقعه دارد، از طرفی با شکل استعاری دلالت بر ماهیت انتظار و مهدویت دارد و با توجه به دو نیمه شعبان در سال جاری قابل تطبیق با روح حاکم بر ظهور امام عصر(عج) است.

#امتداد_یاری: شعار هشتک امتداد یاری که هم به معنای یاری تاریخی مردم قم از اهل‌بیت(ع) به‌ویژه حضرت معصومه (س) بوده و دلالت امر امتداد بر یاریگیری حجت عصر (عج) دارد.

ابلاغ بخشنامه بزرگداشت «روز قم»

بخشنامه بزرگداشت روز قم توسط معاون هماهنگی امور زائرین استاندار به ادارات و سازمان های استان ابلاغ شد.

در متن بخشنامه ابلاغی یونس عالی پور، معاون هماهنگی امور زائرین استانداری قم خطاب به مدیران کل ادارات و سازمان های دولتی و عمومی استان آمده است:

با عنایت به این که «۲۳ ربیع الاول» سالروز ورود پر خیر و برکت حضرت معصومه(س) به شهر مقدس قم در شورای فرهنگ عمومی استان به عنوان روز ملی قم نامگذاری شده است لذا در راستای بزرگداشت این روز فرخنده و مبارک که امسال با هشتم آبان ماه مقارن شده است و نیز بهره مندی مناسب و مؤثر از این فرصت مغتنم فرهنگی در جهت معرفی و تبیین جایگاه ممتاز و تاریخی این شهر در تراز ام القرای جهان تشیع، پایگاه علم و اجتهاد و مرجعیت دینی، خاستگاه انقلاب اسلامی و مرکز استراتژیک و پشتوانه فکری و معنوی نظام، ضروری است مدیران محترم در تعامل و همکاری با آستان مقدس کریمه اهل بیت(س) و با رعایت کامل شیوه نامه های بهداشتی، تمهیدات لازم نسبت اجرایی شدن موارد پیشنهادی شامل: فضاسازی و انجام تبلیغات محیطی مناسب، طراحی و اجرای مسابقات فرهنگی، مقاله نویسی، هنری و … در خصوص جایگاه و مرتبت فرهنگی و مذهبی قم و معرفی عالمان، شهداء، مشاهیر و فرهیختگان این خطه، تولید محتواها و مضامین چند زبانه در زمینه معرفی قم و ظرفیت ها و کارکردهای ملی و بین المللی آن برای عرضه در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی، اهتمام به بازشناسی نقش تاریخی، محوری و پیشگامی مردم قم در پیروزی انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و صیانت از ارزش های دینی و انقلابی از طریق فعالیت های فاخر فرهنگی و تبلیغی و… اتخاذ نمایند.

در ادامه این بخشنامه با اشاره به این که پس از ارزیابی فعالیت ها، از دستگاه های برتر تجلیل بعمل خواهد آمد از دستگاه ها خواسته شده که گزارش مستند اقدامات و فعالیت های خود را به دبیرخانه شورای هماهنگی روابط عمومی های استان مستقر در اداره کل روابط عمومی استانداری قم ارسال کنند.

توجه ویژه به نشاط اجتماعی در برنامه‌های گرامیداشت “روز قم”

رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر قم با تأکید بر اینکه نام‌گذاری شهرها اهداف مختلفی را دارد، گفت: دستاورد اصلی این نام‌گذاری پرداختن به هویت شهر قم است که در این ایام بازخوانی و تقویت می‌شود.

مصطفی ملایی در نشست رسانه‌ای روز قم که در سالن رضوان شهرداری برگزار شد، با اشاره به اینکه شهرها بر اساس مبانی ارزشی خود اقدام به نام‌گذاری روز شهرها را انجام می‌دهند، اظهار کرد: در شهر قم ۲۳ ربیع‌الاول سالروز ورود حضرت معصومه(س) به این شهر “روز قم” نام‌گذاری شد و سازمان فرهنگی هنری ورزشی و اداره کل ارتباطات و امور بین‌الملل شهرداری قم زحمات زیادی را برای بزرگداشت این روز عهده‌دار شدند.

به گفته وی، هر برنامه و تحولی که در شهر قم اجرایی شود به برکت و حول محور حضرت معصومه(س) است و بخش محوری و اساسی شهر قم وجود بارگاه حضرت معصومه(س) است و روز قم به برکت ورود این حضرت به قم رقم خورده است.

رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر قم با تأکید بر اینکه نام‌گذاری شهرها اهداف مختلفی را دارد، گفت: دستاورد اصلی این نام‌گذاری پرداختن به هویت شهر قم است که در این ایام بازخوانی و تقویت می‌شود و در کل تمام برنامه‌هایی که در طول سال انجام می‌شود باید معطوف به حرم حضرت معصومه(س) باشد.

وی با بیان اینکه وجود پر خیر و برکت حضرت معصومه(س) باعث تشکیل حوزه علمیه، مؤسسات فرهنگی و پایه‌گذاری انقلاب اسلامی ایران شد، ابراز کرد: وجود این حضرت در قم مبدأ بسیاری از تحولات در قم است و باید به این نکته نیز پرداخته شود.

ملایی با اشاره به اینکه پرداختن به موضوعات زنان، حجاب و عفاف، زیارت، گردشگری، زیرساخت‌های تفرجگاهی و … از مؤلفه‌های روز قم است، گفت: از دیگر مؤلفه روز قم شادی و نشاط‌بخشی به شهر است که شهرداری در برنامه‌های خود به این بخش به‌صورت ویژه پرداخته است.

عضو شورای اسلامی شهر قم ادامه داد: پرچم روز قم را حرم مطهر، شورای شهر و شهرداری بلند کرده‌اند ولی سایر دستگاه‌های استان نیز باید پای‌کار روز قم بیایند و برنامه‌های ویژه‌ای را در این روز به اجرا برسانند.

وی در پایان با تأکید بر اینکه در قم آسیب‌های اجتماعی و ناهنجاری‌هایی در حوزه حجاب و عفاف، اعتیاد و طلاق وجود دارد، خاطرنشان کرد: مردم باید وارد میدان شوند و برای رفع این آسیب‌ها مطالبه گری داشته باشند تا این شهر به جایگاه واقعی خود و در شان کریمه اهل‌بیت(س) رسانده شود.

برگزاری ۲۷ عنوان برنامه در “روز قم”

ابوالقاسم مقیمی نیز با اشاره به برنامه‌ریزی برای اجرای برنامه‌های متنوع برای روز قم اظهار کرد: روز قم یکی از جلوه‌های همکاری برادرانه دستگاه‌های قم برای معرفی شهر قم به‌عنوان پایگاه و خاستگاه انقلاب اسلامی است و به‌واسطه حضرت معصومه(س) تمام دستگاه‌هایی که دست یاری به سویشان بلند کردیم با تمام توان وارد میدان شدند.

وی ادامه داد: قم تمدنی هفت هزار ساله دارد، ولی رشد و توسعه این تمدن با وجود حضرت معصومه(س) تبلور پیدا کرده و اگر وجود این حضرت نبود این شهر منشأ تحول نبود؛ تلاش برای نام‌گذاری روز قم با سه هدف عمده صورت گرفت.

مدیرعامل سازمان فرهنگی، هنری و ورزشی شهرداری قم هدف اول را توسعه فرهنگی، اجتماعی، گردشگری و اقتصادی و موضوع دوم را معرفی شهر قم، جاذبه‌ها و زیرساخت‌های آن به مردم ایران و جهان دانست و افزود: دلیل سوم هجمه‌های سنگین به قم به‌عنوان قلب تپنده انقلاب اسلامی است که ضرورت داشته به شبهات واردشده پاسخ داده شود و همچنین مباحث علمی و فرهنگی که به‌سرعت در قم در حال رشد بوده به جهان منتقل شود.

وی با اشاره به اینکه در سه سال گذشته محصولات خوبی برای معرفی شهر قم تولید شد، ابراز کرد: تلاش شد این روز از لسان علما و هنرمندان برای مردم معرفی شود و تلاش شده برای هماهنگی بیشتر با آستانه مقدس، نام‌گذاری روز قم که با ایام معصومیه عجین شده پر شور انجام شود.

مقیمی به نام‌گذاری‌های صورت گرفته در سه سال گذشته اشاره کرد و گفت: «سلام‌الله علی اهل قم» این جمله که برگرفته از روایات مختلف معصومین(س) است، در سال ۹۸ در تبلیغات روز قم استفاده‌شده است که با توجه به معرفی قم و مردم شهر قم در نظر اهل‌بیت (ع) انتخاب شد. «سلام ای دختر موسی بن جعفر(ع)» با توجه به دلیل نام‌گذاری روز قم و توجه به عجین شدگی روز قم با وجود مبارک کریمه اهل‌بیت (س) در تبلیغات هرساله این سلام ذکر می‌گردد.

وی یادآور شد: در سال ۹۹ نیز عبارت «بی‌لطف شما درد مداوا شدنی نیست» با توجه به شیوع کرونا و مشکلات پیش‌آمده برای مردم، شعار سال گذشته بوده و نوعی استمداد از وجود مبارک حضرت معصومه(س) برای مقابله با ویروس کرونا بود.

مدیرعامل سازمان فرهنگی، هنری و ورزشی شهرداری قم اضافه کرد: در سال ۱۴۰۰ نیز شعار«با آمدنت عید به قم می‌آید» ؛شعار مذکور با ظاهر روشنی دلالت بر سالروز ورود حضرت معصومه(س) و خوشحالی مردم از این واقعه را دارد، از طرفی با شکل استعاری دلالت بر ماهیت انتظار و مهدویت دارد و با توجه به دو نیمه شعبان در سال جاری قابل تطبیق با روح حاکم بر ظهور امام عصر(عج) است. هشتک #امتداد_یاری هم به معنای یاری تاریخی مردم قم از اهل‌بیت(س) به‌ویژه حضرت معصومه (س) بوده و دلالت امر امتداد بر یاریگیری حجت عصر (عج) دارد.

وی با اشاره به اینکه پنج کمیته در شهرداری قم برای برگزاری “روز قم” تشکیل‌شده است، اذعان کرد: به پیشنهاد شهردار قم برای هرروز در این هفته نام‌گذاری‌هایی صورت گرفت که سعی شده مجموعه برنامه‌ها با این عناوین برگزار شود.

مقیمی ادامه داد: مجموعه برنامه‌های روز قم در سه دسته برنامه‌های شادیانه ازجمله برگزاری مراسم و جشن‌های محله‌ای با عنوان جشن‌های در امتداد یاری؛ تولید محصولات فرهنگی از کلیپ‌های شهر نور تا ۶ کتابی که برای رونمایی در این ایام تولیدشده؛ مجموعه مسابقات ورزشی در هفت عنوان که با کمک هیئت‌های ورزشی انجام می‌شود و فعالیت‌های عمومی ورزشی مانند همایش دوچرخه‌سواری تا رالی و تیراندازی خانوادگی تدارک دیده‌شده که چگونگی برگزاری آن در اخبار روز قم اطلاع‌رسانی می‌شود.

وی از احیای مجموعه گنبد سبز و اجرای ۱۰ شب برنامه در این مکان و برگزاری بازارچه صنایع‌دستی به مناسبت روز قم خبر داد و افزود: برگزاری تورهای تخصصی قم گردی با موضوعات بازدید از حرم مطهر و مسجد مقدس جمکران، مناطق گردشگری و تورهای صنعتی و اقتصادی، برگزاری طرح حبیب با همکاری حرم مطهر با هدف آموزش کسبه اطراف حرم و آموزش زبان عربی و انگلیسی به آن‌ها، همایش محراب شهر با حضور مدیران محلات شهر با همکاری سپاه، پویش اذان و مسابقه گلبانگ که تا پایان سال ادامه خواهد داشت از دیگر برنامه‌های این ایام خواهد بود.

مدیرعامل سازمان فرهنگی هنری ورزشی شهرداری قم از نورافشانی ۱۱۰ مسجد در روز قم خبر داد و گفت: برگزاری کارگاه‌های مهارت‌آموزی به خانواده‌ها، اجرای آیین زنگ روز قم با حضور آیت‌الله سعیدی، شهردار و جمعی از مدیران استان در مدرسه استثنایی ابابصیر، هماهنگی با معاونت امور زائرین استانداری و ابلاغ برنامه‌های روز قم به مجموعه دستگاه‌های ۱۸ گانه از دیگر اقداماتی بوده که برای گرامیداشت روز قم انجام‌شده است.

مقیمی با تأکید بر اینکه روز قم رویداد جدیدی است و ضرورت دارد رسانه‌ها به آن پرداخته شود، خاطرنشان کرد: شهرهایی مانند شیراز و اصفهان از چند دهه پیش روزهایی را نام‌گذاری کرده و این روزها جزئی از فرهنگ مردم شهر شده و حتی جشن‌های خصوصی خود را در این روز برگزار می‌کنند، ما نیز باید در قم به این سمت برویم و دستگاه‌های استانی نیز به این بپردازند همان‌طور که این رونق امسال اتفاق افتاد.

آغاز چهارمین دوره طرح”شهروند پرسشگر،‌مدیر پاسخگو”به مناسبت روز قم

مهدی کلانترزاده نیز با اشاره به تشکیل ستاد خبری برای پوشش برنامه‌ها و مراسمات روز قم در اداره کل ارتباطات و امور بین‌الملل شهرداری قم اظهار کرد: برای بزرگداشت روز قم برنامه‌های ویژه را تدارک دیده‌ایم که رونمایی از پوستر دومین جشنواره رسانه‌ای “شهر ما” در جلسه شورای اطلاع‌رسانی استان ازجمله این برنامه‌هاست.

وی ضمن دعوت از هنرمندان، اصحاب رسانه و شهروندان قم برای شرکت در این رویداد رسانه‌ای، ابراز کرد: برنامه دیگر، برگزاری رویداد تولید محتوای دیجیتال است که برای نخستین بار با محوریت روز قم با همکاری فضای مجازی سپاه برگزار می‌شود.

مدیرکل ارتباطات و امور بین‌الملل شهرداری قم افزود: این برنامه در مجتمع امام خمینی (ره) از ۱۲ تا ۱۴ آبان به‌صورت حضوری و با رعایت پروتکل‌ها برگزار خواهد شد تا لبیکی از سربازان فضای مجازی به مطالبه مقام معظم رهبری باشد.

وی از برگزاری نشست خبری با حضور شهردار قم به مناسبت روز قم خبر داد و گفت: روز دوشنبه نیز شهردار قم در گفت‌وگوی خبری شبکه استانی قم با مردم صحبت خواهند کرد.

کلانترزاده چهارمین دوره طرح شهروند پرسشگر، مدیر پاسخگو به مناسبت روز قم را مورد توجه قرار داد و ابراز کرد: در این طرح اعضای شورای شهر، شهردار و معاونین شهرداری و مسئولان سازمان‌ها در ارتباط مستقیم و بدون واسطه با مردم صحبت کرده و مسائل و مشکلات آنان را بررسی خواهند کرد.

مدیرکل ارتباطات و امور بین‌الملل شهرداری قم در پایان خاطرنشان کرد: قم کلانشهر شیعی است و از رسانه‌ها درخواست داریم با هنر خود کیان و داشته‌های قم را در سطح ملی و بین‌المللی معرفی کنند.