به گزارش پردیسان آنلاین و به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، مجلس نمایندگان آمریکا به سرعت لوایحی را برای تصویب کمک مالی ۹۵ میلیارد دلاری به اوکراین، اسرائیل و سایر متحدان آمریکا به رأی گذاشت.
به گفته آسوشیتدپرس، کمک ۶۱ میلیارد دلاری به اوکراین با اکثریت قاطع آرا تصویب شد که نشاندهنده حمایت آمریکا از این کشور متحد جنگزده است. بسته ۲۶ میلیارد دلاری برای رژیم صهیونیستی با برچسب کمکهای بشردوستانه برای غزه نیز تصویب شد. بخش دیگری از این لایحه که تصویب شد شامل یک طرح امنیت ملی برای فروش اجباری شبکه اجتماعی محبوب تیکتاک به یک بنگاه آمریکایی است.
برای بسته حمایتی اوکراین آرای موافق ۳۱۱ در مقابل ۱۱۲ بود که اکثریت جمهوریخواهان با ۱۱۲ رأی مخالف و یک رأی ممتنع آن را تصویب کردند. رأی مجلس ۳۶۶ رأی موافق در برابر ۵۸ رأی مخالف برای کمک به رژیم صهیونیستی بود و این لایحه برای تایوان با ۳۸۵ رأی موافق در برابر ۳۴ تصویب شد. لایحه تحریم ایران و الزام فروش تیکتاک توسط مالک چینی یا ممنوعیت این برنامه در ایالات متحده، با نسبت رأی ۳۶۰ به ۵۸ تصویب شدند.
آسوشیتدپرس نوشته است که ماهیت ترکیبی این مجموعه لایحه باعث شده است که اتحادهای عجیبی برای هر لایحه شکل بگیرد. تمام بستههای تصویبشده به سنا خواهد رفت که تصویب آن قطعی است و سپس توسط جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا تصویب خواهد شد. آنچه در میان است اولویت سیاست خارجی دولت بایدن برای متوقف کردن پیشرویهای ارتش روسیه در اوکراین است.
آسوشیتدپرس در پایان نوشته است که این بسته حمایتی شامل چندین مسئله مربوط به جمهوریخواهان است که دموکراتها آنها را تأیید کردند یا حداقل مایل به پذیرش آنها شدند که شامل پیشنهادهایی است که به ایالات متحده اجازه میدهد تا داراییهای مسدود بانک مرکزی روسیه را برای بازسازی اوکراین مصادره کند و تحریمهایی را علیه ایران، روسیه، چین و باندهای خلافکاری که مواد مخدر فنتانیل قاچاق میکنند، اعمال کنند. آنها همچنین قانونی تصویب کردند که مالک چینی شبکه اجتماعی ویدئویی محبوب تیکتاک را ملزم میکند که سهام خود را ظرف یک سال بفروشد وگرنه در ایالات متحده با ممنوعیت مواجه خواهد شد.
با این حال، تلاش همهجانبه برای رساندن لوایح به کنگره نهتنها بازتابی از سیاست، بلکه واقعیت موجود در اوکراین است. قانونگذاران ارشد کمیتههای امنیت ملی که از جلسات توجیهی طبقهبندی شده مطلع هستند، در هفتههای اخیر بهشدت نگران وضعیت شدهاند. روسیه بهطور فزایندهای از بمبهای گلاید هدایتشونده ماهوارهای که به هواپیماها اجازه میدهد آنها را از فاصله ایمن پرتاب کنند، برای ضربه زدن به نیروهای اوکراینی که به دلیل کمبود نیرو و مهمات محاصره شدهاند، استفاده میکند.
بر اساس گزارش اسپوتنیک، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه در اظهار نظری قابل پیشبینی به آثار مضر این مصوبه اشاره و آن را نمونهای تازه از ریاکاری تصمیمگیران سیاسی آمریکا توصیف کرد.
وی اظهار داشت: «این کمکهای مزورانه نهتنها کمکی به ایجاد و بسط صلح در جهان نمیکند، بلکه این فرایند را شکنندهتر و ناآرامیها را عالمگیرتر خواهد کرد.»
او اضافه کرد: «از هر دیدگاهی کمکرسانی مستقیم نظامی به دولت کییف فقط به مثابه بسط ناامنی و تقویت بساط تروریستها بهویژه در کشورهایی است که به جبهه شرق تعلق دارند، اما به دامان غرب افتادهاند.»
حماس نیز به تصویب این لایحه واکنش نشان داد و در بیانیهای اعلام کرد: «ما این اقدام را تأییدی بر همدستی و مشارکت رسمی آمریکا در جنگ دشمن صهیونیستی علیه شهروندان نوار غزه میدانیم.»
با این حال جو بایدن در بیانیهای مصوب شدن لایحه مذکور در مجلس نمایندگان آمریکا را بهموقع برشمرد و اعلام کرد: «درست موقعی که اسرائیل و اوکراین تحت شدیدترین فشارهای سیاسی و هجومهای نظامی قرار دارند، این کمکرسانیها سبب خواهد شد هر دو نفسی بکشند و از شرایط مبارزهجویانه بهتری برخوردار شوند!»
ادعای مذکور در شرایطی بیان شد که بیشتر از ۱۰۱ فرد جمهوریخواه مستقر در مجلس نمایندگان به این لایحه رأی مثبت دادند و در نقطه مقابل ۱۱۲ نفر از آنها با این کمکرسانی عظیم اعلام مخالفت کردند. از دید کارشناسان سیاسی سایت الجزیره، همین مسئله از نهایت اهمیت برخوردار است.
پتی کولهان، یکی از تحلیلگران این وبگاه گفته است: «دلایل نمایندگانی که رأی مخالف دادند، متنوع است و همین مسئله گویای وسعت این موضوع و فراگیر بودن آن در جامعه سیاسی آمریکاست. وقتی اتحادیه اروپا که وظیفه نخستش تقویت اوکراین در شرایط اضطراری جنگی است، از این کار کم و بیش خودداری میکند، چرا آمریکا باید در آن مداخله شخصی کند؟»
این وبگاه افزوده است: «این گونه کمکها در حالی به کییف میرسد که هیچکس نمیداند طریقه تقسیم آن توسط دولت اوکراین چیست و پولها دقیقاً صرف چه چیزهایی میشود. این کمک عظیم مالی مصوب و اجرایی شد و برگشتپذیر نیست، ولی سوال مهم موجود این است که اگر این کمک مؤثر واقع نشد و کییف مثل معمول محمولههای کمکی بعدی را طلب کرد، تکلیف چه خواهد بود و آیا باز میخواهند این کمکهای بیرویه را تا آیندهای دور استمرار بخشند؟»
کمک آمریکا وضعیت جنگ در اوکراین را تغییر نمیدهد
روزنامه والاستریت ژورنال در گزارشی با اشاره به تصویب کمک ۶۰ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلاری آمریکا به اوکراین از سوی کنگره این کشور تاکید کرد: این کمک وضعیت جنگ در اوکراین را تغییر نمیدهد.
در گزارش والاستریت ژورنال آمده است: احتمال اینکه کمک آمریکا بتواند به برتری ارتش اوکراین در مقابل روسیه منجر شود، بسیار ضعیف است.
بر اساس این گزارش، با توجه به پیشرفتهای اخیر ارتش روسیه در جبهههای مختلف و وضعیت دشوار ارتش اوکراین در میدان جنگ، دور از ذهن است که کمک ۶۰ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلاری آمریکا به کییف به تغییر قابل توجهی در وضعیت نظامی اوکراین در مقابل روسیه منجر شود.
گزارش والاستریت ژورنال میافزاید: کمک نظامی جدید آمریکا به اوکراین فقط ممکن است به ارتش این کشور کمک کند تا از حملات جدید ارتش روسیه جلوگیری کند، اما منجر به ایجاد تغییرات بزرگ در جبهه جنگ به نفع کییف نخواهد شد.