به گزارش پردیسان آنلاین،گزارش بانک مرکزی از تحولات اقتصادی ایران در بخش واقعی در نیمه نخست سال ۹۹ حاکی از آن است که بر اساس برآوردهای اولیه، تولید ناخالص داخلی کشور به قیمت پایه و به قیمتهای ثابت سال ۱۳۹۰ از ۳۱۸۹ هزار میلیارد ریال در نیمه نخست سال ۹۸ به ۳۲۲۹ هزار میلیارد ریال […]
به گزارش پردیسان آنلاین،گزارش بانک مرکزی از تحولات اقتصادی ایران در بخش واقعی در نیمه نخست سال ۹۹ حاکی از آن است که بر اساس برآوردهای اولیه، تولید ناخالص داخلی کشور به قیمت پایه و به قیمتهای ثابت سال ۱۳۹۰ از ۳۱۸۹ هزار میلیارد ریال در نیمه نخست سال ۹۸ به ۳۲۲۹ هزار میلیارد ریال در نیمه اول سال ۹۹ افزایش یافته و گویای نرخ رشد تولید ناخالص داخلی به میزان ۱.۳ درصد طی دوره زمانی مذکور است.
با توجه به وضعیت کلی اقتصاد در شش ماهه نخست سال ۹۹، محاسبات فصلی نشان میدهد که اقتصاد ایران در نیمه نخست سال جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل با افزایش رشد اقتصادی مواجه بوده است.
برآورد ارزش افزوده فعالیتهای مختلف اقتصادی در نیمه نخست سال ۹۹ نشان میدهد که علت عمده افزایش نرخ رشد تولید ناخالص داخلی را باید در افزایش ارزش افزوده فعالیتهای صنعت، خدمات موسسات پولی و مالی، کشاورزی و برق، گاز و آب جستجو کرد. چنانکه سهم ارزش افزوده هر یک از فعالیتهای مذکور در نرخ رشد ۱.۳ درصدی تولید ناخالص داخلی طی شش ماهه اول سال ۱۳۹۶ به ترتیب ۰.۸، ۰.۵، ۰.۵ و ۰.۴ واحد درصد برآورد شده است.
در نیمه نخست سال ۹۹ ارزش افزوده گروه کشاورزی به قیمتهای ثابت سال ۱۳۹۰ به میزان ۳۷۲.۶ هزار میلیارد ریال برآورد گردید که نسبت به دوره مشابه سال قبل ۴.۴ درصد افزایش نشان میدهد. برآوردهای انجام شده بر اساس آمارهای پایه دریافتی از وزارت جهاد کشاورزی حاکی از آن است که تولید محصولات زراعی و باغی در سال ۹۹ نسبت به دوره مشابه سال قبل به ترتیب ۱۰ و ۵.۸ درصد و تولید محصولات اصلی دامی ۱.۸ درصد افزایش یافته است.
بیشتر بخوانید
بر اساس محاسبات اولیه، ارزش افزوده گروه نفت در نیمه نخست سال ۹۹ به قیمتهای ثابت سال ۱۳۹۰ به میزان ۳۸۶.۶ هزار میلیارد ریال برآورد گردید که گویای رشد ۰.۸ درصدی نسبت به دوره مشابه سال قبل است. نتایج حاصل از محاسبات مقدماتی در این زمینه نشان دهنده آن است که افزایش نرخ رشد ارزش افزوده این گروه، ناشی از افزایش تولید گاز طبیعی و میعانات گازی و صادرات نفت خام، میعانات گازی و گاز طبیعی نسبت به دوره مشابه سال قبل بوده است.
گروه صنایع و معادن در شش ماهه نخست سال ۹۹ از نرخ رشدی معادل ۵.۴ برخوردار گردید که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل ۵.۳ واحد درصد افزایش یافته و در نتیجه سهمی معادل ۱.۴ واحد درصد از نرخ رشد ۱.۳ درصدی اقتصاد را در دوره مورد بررسی به خود اختصاص داده است. در این گروه، ارزش افزوده بخشهای «صنعت»، «معدن»، «ساختمان» و «آب و برق و گاز» به ترتیب با نرخهای رشد ۶.۷، ۳.۵، ۴.۱ و ۴.۵ درصدی مواجه بودهاند.
در بخش ساختمان، ارزش سرمایهگذاری بخش خصوصی در ساختمان مناطق شهری به قیمتهای جاری طی شش ماهه اول سال ۹۹ نسبت به دوره مشابه سال قبل ۷۴.۳ درصد افزایش یافته است. با اعمال شاخصهای قیمت متناظر و تعدیل رقم مذکور، نرخ رشد ارزش افزوده ساختمان بخش خصوصی به قیمتهای ثابت سال ۱۳۹۰ معادل ۱۰.۱ درصد برآورد گردیده است. در نهایت با احتساب رقم فوق و نیز با در نظر گرفتن ارزش افزوده ساختمان دولتی، نرخ رشد بخش ساختمان به قیمتهای ثابت سال ۱۳۹۰ طی دوره زمانی مذکور ۴.۱ درصد برآورد میشود.
ارزش افزوده گروه خدمات نیز در نیمه نخست سال۹۹ از نرخ رشد منفی ۰.۲ درصدی برخوردار گردیده و سهم آن از رشد ۱.۳ درصدی تولید ناخالص داخلی به منفی ۰.۱ واحد درصد رسیده است.
نرخ رشد شاخص ضمنی گروههای «کشاورزی»، «نفت»، «صنایع و معادن» و «خدمات» در نیمه نخست سال ۹۹ نسبت به دوره مشابه سال قبل به ترتیب معادل ۱۸.۱، منفی ۱۳.۵، ۳۴.۵ و ۳۱.۳ درصد بوده است. به علاوه، شاخص ضمنی تولید ناخالص داخلی و تولید ناخالص داخلی بدون نفت نیز طی دوره زمانی مزبور به ترتیب دارای رشد ۲۷.۱ و ۳۰.۴ درصدی بودهاند.
برآورد حاصل از تولید ناخالص داخلی بر حسب اقلام هزینه نهایی دلالت بر آن دارد که در نیمه نخست سال ٩٩ هزینههای مصرف نهایی بخش خصوصی، هزینههای مصرف نهایی بخش دولتی و تشکیل سرمایه ثابت ناخالص به قیمتهای ثابت سال ١٣٩٠، به ترتیب از نرخ رشد منفی ۲.۶، ۴.۱ و منفی ۰.۶ درصدی برخوردار بودهاند.
تشکیل سرمایه ثابت ناخالص مشکل از دو بخش ساختمان و ماشین آلات است. نرخ رشد تشکیل سرمایه ثابت ناخالص در دو بخش مذکور در شش ماهه اول سال ۹۹ نسبت به دوره مشابه سال قبل به ترتیب ۳ و منفی ۳.۳ درصد بوده است. نرخ رشد ۰.۳ درصدی تشکیل سرمایه ثابت تاخالص در بخش ساختمان، به دلیل افزایش تشکیل سرمایه ثابت ناخالص ساختمان در بخش خصوصی، حاصل شده است. علت کاهش تشکیل سرمایه در بخش ماشین آلات نیز به علت کاهش واردات کالاهای سرمایهای در نیمه نخست سال ۹۹ نسبت به مدت مشابه سال قبل است.
در حوزه تجارت خارجی و بر اساس محاسبات اولیه، رشد صادرات و واردات کالاها و خدمات در نیمه نخست سال ۱۳۹۹ (به قیمتهای ثابت سال ۱۳۹۰)، نسبت به دوره مشابه سال قبل به ترتیب منفی ۲۰.۶ و منفی ۳۷.۷ درصد بوده است. همچنین لازم به ذکر است که بر اساس جدول مخارج نهایی، در شش ماهه اول سال ۱۳۹۶ نرخ رشد تولید ناخالص داخلی به قیمت بازار ۱.۲ درصد برآورد شده است.
انتهای پیام/
Tuesday, 3 December , 2024