به گزارش پردیسان آنلاین، نزول باران رحمت الهی در استان قم نعمتی بابرکت است که‌ موجی از نشاط، شادی و امیدواری را بین مردم و به‌ویژه کشاورزان ایجاد می‌کند؛ اما متاسفانه سال‌هاست شاهد هستیم با کوچک‌ترین بارندگی، آب‌گرفتگی در سطح معابر شهر قم رخ می‌دهد و مشکلاتی در آمدوشد عابران و وسایل نقلیه به وجود […]

به گزارش پردیسان آنلاین، نزول باران رحمت الهی در استان قم نعمتی بابرکت است که‌ موجی از نشاط، شادی و امیدواری را بین مردم و به‌ویژه کشاورزان ایجاد می‌کند؛ اما متاسفانه سال‌هاست شاهد هستیم با کوچک‌ترین بارندگی، آب‌گرفتگی در سطح معابر شهر قم رخ می‌دهد و مشکلاتی در آمدوشد عابران و وسایل نقلیه به وجود می‌آورد.

آب‌گرفتگی معابر و خیابان‌های شهری قم اتفاق تازه‌ای نیست و هر از گاهی تکرار شده و دردسرهایی برای شهروندان ایجاد می‌کند؛ به گفته کارشناسان، نارسایی شبکه انهار و مسدود بودن نقطه پایانی بسیاری از آن‌ها و محدود بودن ظرفیت جریان روان آب‌ها به همراه سرریز شدن روان آب‌های پیرامونی، از عواملی است که بر شدت آب‌گرفتگی‌ها می‌افزاید و تردد را برای شهروندان با مشکل مواجه می‌کند.

مهم‌ترین و ریشه‌ای‌ترین راهکار در مدیریت آب‌گرفتگی‌ها، تکمیل و بهسازی شبکه انهار در داخل شهر و نیز توزیع مناسب سطل‌های زباله در نقاط مختلف است که بخشی از این وظیفه بر عهده مجموعه مدیریت شهری و بخشی نیز بر عهده سایر دستگاه‌های اجرایی استان است.

اما آب‌گرفتگی در قم گاهی یک دلیل نیمه پنهان نیز دارد که ممکن است ناچیز و بی‌اهمیت شمرده شود؛ ولی همین کارهای به‌ظاهر بی‌تاثیر گاهی چنان وضعیت آب‌گرفتگی معابر را دشوار می‌کند که شهروندان با مشکل مواجه می‌شوند و آن‌ هم «رهاسازی زباله‌ها در جوی‌های آب، انهار یا خیابان‌هاست» که موجب مسدود شدن مسیر حرکت روان آب‌ها می‌شود.

چه بسیار شهروندان وظیفه‌شناسی که با مشاهده حرکت زباله یا مسدود شدن حرکت جریان آب، با اقدامی مبتنی بر اخلاق شهروندی نسبت به پاک‌سازی محل حرکت آب گامی مهم برای خدمت‌رسانی به شهر قم برمی‌دارند و اجازه نمی‌دهند که اقدام زشت افرادی اندک، مشکلات بزرگی را برای سایر شهروندان به وجود آورد.

به گفته کارشناسان شهری، تجمع زباله‌ها در مسیر انتقال آب‌های جاری همیشه یکی از عوامل مهم آب‌گرفتگی‌ها در شهر قم است و اگر زباله‌ها به داخل جوی‌های آب و انهار وارد نشود، بخش عمده‌ای از این آب‌گرفتگی‌ها یا ایجاد نمی‌شود یا بسیار سریع‌تر مدیریت می‌شود.

متخصصان امور شهری بر این باورند که برای داشتن شهری شایسته و با درصد رضایت نسبی مطلوب برای عموم شهروندان باید وظیفه‌شناسی در قالب فرهنگ شهروندی به زیبایی نمود یابد؛ اخلاق و فرهنگ شهروندی یک کار پر دامنه و ریشه‌ای است که لازم است از دوران کودکی در مدارس آغاز شود و به‌صورت مستمر از طریق رسانه‌های جمعی، خانواده‌ها و برنامه‌های جذاب فرهنگی و هنری به شهروندان منتقل شود و در این خصوص دستگاه‌ها و نهادهای مختلف مسوولیت دارند و می‌توان با فرهنگ‌سازی شاهد حرکت در مسیر شهروند مسوولیت‌پذیر و اخلاق‌مدار بود.

بی‌توجهی به فرهنگ شهروندی جلوه و ابعاد مختلفی دارد که گاهی آثار غیرقابل جبرانی را ترسیم می‌نماید؛ به‌عنوان ‌مثال خانواده‌ای پس از توقف در یک مکان برای صرف غذا، زباله‌های خود را در همان‌جا رها نموده و سپس پاکبانی وظیفه‌شناس در حال پاکیزه‌سازی محل دچار سانحه می‌شود و جان خود را از دست می‌دهد.

به گفته مدیران شهری، طی سال‌های گذشته تعداد تصادفات پاکبانان در حین انجام ‌وظیفه در حریم خیابان‌ها و معابر شهری افزایش یافته و گاهی این حوادث منجر به فوت پاکبان و قربانی شدن او بر اثر یک بی مبالاتی شده است.

فرهنگ شهروندی از یک‌سو و میزان و کیفیت مشارکت و مسوولیت‌پذیری شهروندان از سوی دیگر از جمله  مباحث مهم سرمایه اجتماعی است که نقش مهمی در پیشبرد بهتر اقدامات و پروژه‌های شهری و کیفیت آن ارتباط مستقیمی با میزان توسعه‌یافتگی شهرها دارد.

تلاش در راستای ارتقاء فرهنگ و اخلاق شهروندی یک اقدام ریشه‌ای است که اگر محقق شود می‌تواند در پاکیزگی و نظافت شهر نمود یابد و شهر قم را الگویی برای سایر شهرها قرار دهد؛‌ بی‌شک امر به رعایت نظافت، امر به خوبی‌هاست./