ناکامی تیم ملی هندبال ایران در مسابقات قهرمانی آسیا و با مربی ایرانی در حالی رقم خورد که تیم فرصت کوتاهی برای آماده‌سازی در اختیار داشت. به بهانه ناکامی اخیر در گفت‌وگو با سرمربی تیم ملی و یک کارشناس هندبال به تحلیل این رخداد پرداختیم تا شاید ریشه‌یابی این ناکامی، راهی پیش‌روی این رشته بگذارد.

به گزارش خبرگزاری پردیسان آنلاین، در بیست‌ویکمین دوره از مسابقات هندبال قهرمانی آسیا تیم‌ملی ایران که در گروه B رقابت‌ها قرار داشت، روز جمعه _بیست‌ودوم دی‌ماه_ در نخستین دیدار خود مقابل تیم‌ملی نیوزلند رفت که با نتیجه ۴۰ بر ۱۳ موفق به پیروزی مقابل این تیم شد. ملی‌پوشان کشورمان در دومین دیدار خود یکشنبه _بیست‌وچهارم دی‌_ مقابل تیم‌ملی چین صف‌آرایی کردند و با نتیجه ۲۴ بر ۲۲ بر چین غلبه کردند. سومین دیدار هندبالیست‌های کشورمان سه‌شنبه _بیست‌وششم دی‌_ رخ داد که تیم‌ملی ایران با بدشانسی در دقایق آخر با نتیجه ۲۶ بر ۲۴ مغلوب تیم‌ملی کره‌جنوبی شد.

در مرحله بعد پنجشنبه _بیست‌وهشتم دی‌_ تیم‌ملی ایران به مصاف تیم‌ملی ژاپن رفت که با نتیجه ۲۳ بر ۲۵ نتیجه را به این تیم واگذار کرد. جمعه _بیست‌ونهم دی‌_ در دیگر دیدار ملی‌پوشان کشورمان برابر تیم‌ملی قطر قرار گرفت که با نتیجه ۲۳ بر ۲۷ پیروزی را به قطر هدیه کرد.

دیدار بعدی ملی‌پوشان کشورمان مقابل امارات به میدان رفتند که با نتیجه ۲۵ بر ۲۲ پیروز میدان شدند. در آخرین دیدار که تکرار تقابل ایران و کره‌جنوبی بود که تیم‌ملی کره با نتیجه نزدیک ۲۶ بر ۲۷ تیم‌ملی کشورمان را مغلوب خود کرد. در این رقابت‌ها میلاد قلندری در اولین دیدار مقابل نیوزلند و محمد سیاوشی در دو دیدار مقابل چین و امارات بهترین بازیکن زمین شدند.

در پایان تیم‌ملی قطر قهرمان این رقابت‌ها، ژاپن نایب قهرمان و بحرین به مقام سوم دست یافت، کویت در رده چهارم، کره‌جنوبی در رده پنجم، تیم‌ملی کشورمان در رده ششم، امارات در رده هفتم، عراق در رده هشتم، عربستان در رده نهم، چین در رده دهم، عمان در رده یازدهم، چین‌تایپه در رده دوازدهم، هنگ‌کنگ در رده سیزدهم، قزاقستان در رده چهاردهم، نیوزلند در رده پانزدهم و هند در رده شانزدهم و آخر این مسابقات قرار گرفتند.

آسیا سرمایه‌گذاری خوبی روی رشته هندبال داشته است

مجید رحیمی‌زاده، سرمربی تیم‌ملی هندبال کشورمان در خصوص عملکرد تیم‌ملی هندبال مردان در مسابقات آسیایی ۲۰۲۳ به خبرنگار پردیسان آنلاین می‌گوید: مسابقات از سطح بالایی برخوردار بود. سطح مسابقات آسیا پایین نیست زیرا آسیا سرمایه‌گذاری خوبی روی رشته هندبال داشته است. در کشورهای عربی شاهد این موضوع هستیم و در کشورهای آسیای شرقی نیز پس از یک دوره دوری حدوداً هشت ساله، مجدد سرمایه‌گذاری انجام پذیرفته است.

آینده‌ای درخشان در انتظار هندبال ایران است

وی می‌افزاید: ژاپن، کره‌جنوبی، چین و حتی چین‌تایپه با چهره‌های متفاوتی وارد مسابقات شدند و قابل پیش‌بینی نبودند. همه مسابقات سخت بود و هیچ تیمی از قبل بازنده یا برنده نبود. کاهش سهمیه المپیک به چهار سهمیه در بالا بردن کیفیت مسابقات تأثیر بسیاری داشت.

فشردگی مسابقات برابر با افت بازیکنان بود

سرمربی تیم‌ملی هندبال کشورمان بیان می‌کند: آمادگی بازیکنان بیشتر به خود آن‌ها بستگی دارد. در فرجه ۴۰ روزه‌ای که در اختیار داشتیم، نمی‌توانستیم فعالیت بدنی خاصی برای بازیکنان انجام دهیم. دو سال است که بازیکنان فشرده درگیر مسابقات بیرونی و لیگ‌های باشگاهی هستند که این مسئله باعث افت بازیکنان می‌شود. هیچ زمانی در ورزش نمی‌توان بازیکنان را برای یک مدت طولانی در سطح بالایی نگه داشت و افت بازیکنان در این مدت مشهود و قابل پیش‌بینی بود.

وی ادامه می‌دهد: بازیکنان از لحاظ بدنی حدود ۸۰ درصد آمادگی داشتند. سعی کردیم تمام بازیکنان را در طول بازی‌ها به‌کار گیریم. دویدن بازیکنان تا آخرین دقایق رقابت نشان‌دهنده آمادگی جسمانی خوب برخی از آن‌ها است.

آینده‌ای درخشان در انتظار هندبال ایران است

رحیمی‌زاده تاکید می‌کند: بازیکنان در حد خود خوب ظاهر شدند، اما می‌توانستند عملکرد بهتری داشته باشند. زمانی اختلاف با تیم حریف زیاد است و شاید شکست مشهود باشد ربطی نبودن مربی خارجی یا عملکرد مربی ایرانی ندارد. بازیکنان من بهترین بازیکنانی بودند که از لیگ ایران و چند نفری لژیونر انتخاب کردیم. ما زمانی را منتظر لژیونرهایی که مدنظرمان بودند، ماندیم که به دلایلی نتوانستند کنار ما باشند. زمان تمرینات بسیار کم بود، اما با این حال برای تست لژیونرها در عمان زمان گذاشتیم تا تیم را انتخاب کنیم.

زمان کمی برای آماده‌سازی داشتیم

وی عنوان می‌کند: به دلیل کم بودن زمان، مهمترین نکته انتخاب بازیکنانی بود که بیشتر با یکدیگر تمرین کرده بودند، نهایت جلسات و تصمیم‌گیری‌های کادر فنی تیم به این لیست نهایی می‌رسید. برای بازی در هر پست یک بازیکن جوان انتخاب شده بود و تعداد بازیکنان با تجربه و جوان یکسان بود، جوان‌گراییِ بیشتر ریسک بود. همه بازیکنان انتخابی از بهترین‌های ایران و پست خود بودند و چند نفری را به‌دلیل آسیب‌هایی که داشتند یا موارد دیگری که وجود داشت، نتوانستیم در اختیار داشته باشیم.

سرمربی تیم‌ملی هندبال ایران تصریح می‌کند: گروهی که در آن قرار داشتیم گروه سختی بود. چین به تازگی مدعی شده است و نتایج نزدیکی که در رقابت‌ها کسب کرده است همین موضوع را تأیید می‌کند. تیم‌ها فاصله‌های اندکی داشتند و با اختلاف گل‌های کم بازی‌ها به پایان می‌رسید. تیم عربستان که چند سال است که برای هندبال سرمایه‌گذاری کرده است و افتخارات زیادی را از جمله قهرمانی جام باشگاه‌های آسیا در کارنامه خود ثبت کرده است و از مربیان سطح بالای اروپا استفاده می‌کند، نتوانست به جمع هشت تیم برتر این رقابت‌ها راه پیدا کند. در مقابل عراق، چین، کره‌جنوبی، چین‌تایپه یا حتی امارات بسیار متحول و خوب در این رقابت‌ها شرکت کردند و همه گروه‌ها به نسبت خود سخت بودند.

انتقادهای منصفانه گره‌گشا است

وی تشریح می‌کند: هیچ شخصی نمی‌تواند منکر عملکرد خوب بازیکنان باشد. زمانی آرزو داشتیم با تیم‌هایی که اکنون به رقابت با آن‌ها پرداختیم، پایاپای پیش برویم. در این مسابقات حدود ۵۵ دقیقه بازی را با اختلاف بین دو تا پنج گل از همان تیم‌ها جلو بودیم و این نشان دهنده رشد هندبال کشورمان نسبت به بازی‌های قبلی است. همه قشر جامعه برای باخت افسوس می‌خورند؛ این یعنی به نقطه‌ای رسیدیم که می‌توانستیم بر همه آن‌ها غلبه کنیم.

آینده‌ای درخشان در انتظار هندبال ایران است

رحیمی‌زاده ادامه می‌دهد: تمرکز بازیکنان بسته به تصویرسازی و ذهنیت بازیکن از مسابقات دارد. اصطلاحی در هندبال می‌گویند «توپ در ثانیه‌های آخر وزن سنگین‌تری پیدا می‌کند» در ثانیه‌ها و لحظات آخر گل زدن سخت می‌شود و ما باید آن زمان‌ها را توسط بازیکنان باتجربه مدیریت کنیم.

وی اذعان می‌کند: تیم‌هایی مانند کره و ژاپن، همان تیم‌هایی بودند که در هانگژو و قطر ظاهر شدند و تفاوتی نداشتند. این بازیکنان هستند که باید به مرز پختگی و بالندگی برسند و از موقعیت‌های تک به تک خود استفاده کنند. تاکتیک یک مربی است که موجب می‌شود یک موقعیت خلق شود و ما آن موقعیت‌ها را خلق کردیم و بازیکن است که باید از این خلق موقعیت استفاده کند. بازیکنی که شاید به دلیل فشارهای روحی یا خستگی که ناشی از فشردگی رویدادها بوده است، نتوانسته است که بهینه کار کند.

هندبال ایران نسبت به گذشته متحول شده است

سرمربی تیم‌ملی هندبال بیان می‌کند: برد و باخت برای همه است و من باخت را می‌پذیرم. زیرا قانون اول برای یک مربی پذیرفتن باخت است، اما اگر منصفانه بیان کنم ما برای تیم‌های قدرتمند آسیا به یک رقیب سرسخت تبدیل شده‌ایم. این موضوع را «صالح بین اشور»، ناظر فدراسیون جهانی و چند نفر دیگر از مسئولان حاضر در مسابقات بیان کردند و گفتند شما نسبت به قبل متحول شده‌اید. در کل ما می‌توانیم این مسیر را ادامه دهیم به شرطی که به مربی ایرانی همچون مربی خارجی، زمان لازم اختصاص پیدا کند.

وی تاکید می‌کند: همه تیم‌ها نقاط ضعف دارند و این بسته به عوامل مختلفی است. نمی‌توان برای نقاط ضعف دنبال مقصر گشت، اما این موضوع تلنگری به ما بود و باید با دیدن فیلم‌ها و کارشناسی بازی‌ها نقاط ضعف تیم را رفع کنیم. اگر نقد منصفانه انجام شود ما می‌توانیم این ایرادات را رفع کنیم زیرا نقد منصفانه باعث رشد می‌شود. به‌طور مسلم نمی‌توان با فرصت ۴۰ روزه به آمادگی کامل و بدون نقاط ضعف رسید.

آینده‌ای درخشان در انتظار هندبال ایران است

رحیمی‌زاده خاطرنشان می‌کند: بازیکنان ما در دیدار آخر مقابل کره خیلی بهتر از دیگر مسابقات بازی کردند. ما به‌طور دائم روی تمرکز و در جریان بازی بودن بازیکنان تاکید کردیم. باید برخی از معایب را رفع کنیم برای مثال داوری لیگ داخلی همچون داوری‌های این مسابقات باشد. در هندبال طی ثانیه‌ها گل رد و بدل می‌شود و ما حق اشتباه نداریم.

خستگی واژه‌ای غلط است

وی می‌افزاید: دفاع خوبی داشتیم ولی در حمله آن‌هم در لحظات پایانی باید دقت بیشتری داشته باشیم. به دلیل تعویض‌های زیاد و نامحدود در هندبال، چیزی به نام خستگی بازیکن نداریم و خستگی یک واژه اشتباه است.

سرمربی تیم‌ملی هندبال عنوان می‌کند: مربی خارجی قراردادی حرفه‌ای دارد و ماه به ماه حق‌الزحمه خود را دریافت می‌کند، به حواشی اهمیتی نمی‌دهد و اگر بخواهند می‌ماند و در غیر این صورت با دریافت پول خود می‌رود. مربی ایرانی است که از بازیکن شناخت دارد زیرا او خود نیز تا چند سال گذشته جزئی از همین بازیکنان بوده است. نقطه ضعف ما نقد کردن غیر منصفانه همه افراد است. چرا ما به خارجی‌ها بهای بیشتری می‌دهیم و به داشته‌ها و روند رو به رشد خود اهمیتی نمی‌دهیم.

تحلیل رفتن بازیکنان موضوعی طبیعی است

حمید صادق‌شاه‌نشین، کارشناس هندبال کشورمان درباره شرایط تیم‌ملی هندبال مردان در مسابقات آسیایی ۲۰۲۳ به خبرنگار پردیسان آنلاین می‌گوید: مسابقات در این دوره رقابت‌ها بسیار نزدیک به هم برگزار شد زیرا مسابقات آسیایی و انتخابی المپیک اخیر در روند تیم‌ها تأثیر گذاشته بود و تیم‌ها در اوج آمادگی به سر نمی‌بردند از طرفی فشردگی مسابقات باعث افت بازیکنان شده بود که این موضوع با مشاهده عملکرد بازی تیم‌هایی مانند بحرین، قطر و ژاپن در انتخابی المپیک و این مسابقات مشهود است.

وی می‌افزاید: بازیکنان همیشه در یک سطح از آمادگی نیستند که البته استثناهایی نیز وجود دارد و نمی‌توانیم ارزیابی ۱۰۰ درصدی از عملکرد آنان داشته باشیم، اما این موضوع باعث به‌وجود آمدن مشکلاتی برای تیم می‌شود. در دقایقی از بازی می‌توانستیم از موقعیت‌های خود به خوبی استفاده کنیم، اما با عملکرد ضعیف برخی بازیکنان این اتفاق رخ نداد ولی در کل عملکرد آن‌ها قابل قبول بود.

آینده‌ای درخشان در انتظار هندبال ایران است

کارشناس هندبال کشورمان بیان می‌کند: تیم‌ملی چین و عراق چند سالی است که روی هندبال سرمایه‌گذاری کرده‌اند و همین دلیلی بود تا عملکرد خوبی را در مسابقات به نمایش گذاشتند، به‌طور قطع در آینده پیشرفت‌هایی خوبی خواهند داشت و جزو مدعیان قرار خواهند گرفت. کره‌جنوبی همیشه یکی از مدعیان آسیا است، اما در این دوره از مسابقات غلبه بر کره توسط تیم‌ملی ایران دور از انتظار نبود.

وی عملکرد بازیکنان در دقایق پایانی بازی‌ها را این‌گونه تشریح می‌کند: در این رقابت‌ها که نتیجه بازی‌ها نزدیک به هم پیش می‌رفت، تحلیل رفتن قوای بدنی بازیکنان موضوعی طبیعی است و باید برای استراحت و تعویض بازیکنان جایگزینی وجود داشته باشد. این تغییرات باعث استراحت دادن به بازیکنان می‌شود تا بتوانیم از آنان در لحظات بهترین استفاده را ببریم.

نیاز به یک روان‌شناس در تیم‌ملی هندبال

صادق‌شاه‌نشین عنوان می‌کند: موضوع مهمی که نیاز تیم‌ملی است، حضور یک روانشناس در کنار آنان است تا بازیکنان را از لحاظ روحی و روانی ارزیابی، آماده و در شرایط ایده‌آل قرار دهد.

وی ادامه می‌دهد: ما همیشه جزو هشت تیم مطرح در رده‌بندی آسیا هستیم. به دلیل فشردگی مسابقات همه تیم‌ها از لحاظ بدنی افت داشتند و فرصت خوبی بود تا از این مسئله بهره کامل را برخوردار شویم و رسیدن به سکوی این رقابت‌ها برای تیم‌ملی ما غیرممکن نبود.

کارشناس هندبال کشورمان اذعان می‌کند: اشتباهات داوری ممکن است در بازی رخ دهد که ما باید چندین بار بررسی فیلم متوجه آن شویم، اما داور که در کسری از ثانیه تصمیم می‌گیرد متوجه آن نمی‌شود و نمی‌توانیم خرده بگیریم، عملکرد داوران از نظر من خوب بود.

به گزارش پردیسان آنلاین، ممکن است شما تلاش خود را انجام دهید، اما همیشه نتیجه دلخواه حاصل نمی‌شود پس نیاز به ممارست و پشت‌کار وجود دارد. باید بیشتر و بیشتر تمرین کنیم و نقایص موجود را برطرف کنیم. وقتی می‌بازیم نباید ناامید و وقتی می‌بریم نباید مغرور شویم، این روح ورزش است. مسلماً اکثر کارشناسان از عملکرد رو به رشد تیم رضایت دارند و شاید کمترین حق ما راهیابی به فینال مسابقات آسیایی بود.

با توجه به نظر کارشناسان، هندبال در کشورمان پیشرفت چشمگیری داشته و جزو هشت تیم برتر آسیا قرار گرفته‌ایم. مطمئناً اگر زمان بیشتری برای استراحت بازیکنان و اردوهای تیم‌ملی کشورمان در نظر گرفته شود به‌طور قطع می‌توان شاهد پیشرفت‌های بیشتر این رشته بود.

گزارش از: مهسا زین‌العابدینی، خبرنگار پردیسان آنلاین