دیلمی‌های بوشهر سنت گره‌گشو را در خانه پاس بدارند

در این اطلاعیه از اهالی این شهرستان خواسته شده از برپایی آئین سنتی گره‌گشو  که همزمان با سالروز  ولادت باسعادت حضرت امام حسن مجتبی (ع)  از دیرباز  مرسوم بوده امسال بخاطر بیماری کرونا از بجا آوردن آن همانند روال سال‌های قبل که  بصورت تجمعی و گروهی باحضور کودکان و نوجوانان پاس داشته  می‌شد، پرهیز کنند.

روابط عمومی شبکه بهداشت ودرمان دیلم در این اطلاعیه تصریح کرده است: باتوجه به اینکه بیماری کرونا در شهرستان سیرصعودی داشته و حتی مورد مثبت در کودکان و نوجوانان شناسایی شده ، خانواده‌ها جهت حفظ سلامت فرزندان خود ،  آنان را روانه کوچه‌ها نکنند. 

آئین سنتی گره گشو  در برخی شهرهای استان بوشهر  از جمله دیلم و گناوه که از گذشتگان این دیار ماندگار مانده ،  همزمان با فرارسیدن نیمه ماه مبارک رمضان  مصادف با سالروز ولادت فرخنده حضرت امام حسن (ع) است، برگزار می‌شود.

آئین سنتی ‘گره گشو ‘ در شب نیمه ماه مبارک رمضان با شور و نشاط خاصی پس از افطار انجام و تا پاسی از شب ادامه می یابد.

کلمه گره گشو تغییریافته از کلمه گره گشاست که مردم این منطقه معتقدند بخششی که در این شب صورت می گیرد باعث افزایش رزق و روزی و سلامتی آنان می شود.

باتوجه به رفتار و منش و ویژگی های امام حسن مجتبی (ع) در بخشندگی و تقسیم دارایی‌های خود به نیازمندان، مردم این دیار با برگزاری آئین های نمایشی مذهبی، ویژگی‌های برجسته این امام همام را با برپایی این آئین  درجامعه تداعی می کنند.
 

این آئین قدیمی که ریشه در فرهنگ این دیار دارد و ویژه کودکان و نوجوانان است، جالب و زیبایی خاص خود را دارد.


شرکت کنندگان در این برنامه ابتدا کیسه‌هایی که خانواده‌هایشان از قبل آماده کرده‌اند در دست می‌گیرند و سپس حرکت خود را بصورت گروهی با نشاط و شادمانی پس از افطار آغاز می کنند.

در ابتدای این آئین هر گروه یک نفر را به عنوان ‘ سالار ‘ که رهبری آنان را برعهده دارد انتخاب کرده و این نفر در هر خانه‌ای که می‌رسد اشعار خاصی سر می‌دهد و بچه ها نیز جواب می‌دهند.

رهبر گروه به در هر خانه‌ای که می‌رسد در آن را می کوبد و با صدای بلند اشعار ‘گره گشو ‘ سر داده و بچه ها جواب می‌دهند ‘ سرته بشو پی آردشو’ و این جمله را آن قدر تکرار می‌کنند که صاحب خانه در را بگشاید.

مردم روزه دار بعد از شنیدن صدای نواخته شدن در خانه‌های خود بیرون می‌آیند و در کیسه هایشان تنقلاتی نظیر شیرینی، گندم برشته، تخم هندوانه بو داده، نخودچی، بادام، کشمش، شیرینی، زولبیا و بامیه می ریزند تا به سهم خود به آنان ارج نهاده و بتوانند گرهی از مشکلاتشان را که نیازمند هستند، باز کنند.

وقتی اهالی هر خانه به بچه ها هدیه دادند اشعاری تشکری با مضمون ‘ خونه گچی، پر همه چی ‘ می‌خوانند و اگر خانواده ای در را بر روی آنان باز نکردند شعار ‘ خونه شلی، هیچ توش نبی’ و خونه گدا ، هیچ ندا ‘ سر می دهند.

شهرستان دیلم در منتهی الیه شمالی استان بوشهر واقع است.

لینک کوتاه خبر:

pardysanonline.ir/?p=77570

Leave your thought here

آخرین اخبار

تصویر روز: