در اطراف کلانشهر قم مشاغلی وجود دارد که اگر ساماندهی نشوند برای شهروندان و چهره این کلانشهر یک چالش اساسی است و شهرداری و شورای شهر باید برای ساماندهی آن در شهرک خودرو و صنوف تلاش کند.

به گزارش پردیسان آنلاین؛با توسعه فرهنگ شهرنشینی و رونق آن کسب و کارهای جدیدی هم شروع به فعالیت می کنند چرا که با افزایش جمعیت و نیاز به شغل و کسب و کار از سوی دیگر مشاغلی رونق خواهند گرفت که به دلیل چالش ها و مشکلاتی که برای شهروندان به همراه دارد به «مشاغل مزاحم» شهرت دارند.
حال جدای از این که کسب و کار و فراهم نمودن روزی حلال از واجبات است اما باید این کسب و کارها از سوی مدیریت شهری ساماندهی شود که به اصطلاح عامیانه آن این وسط نه سیخ بسوزد و نه کباب
چرا که برخورد توام با شدت با این نوع مشاغل آن هم در شرایط کنونی دشوار و حساسیت هایی به دنبال خواهد داشت ولی اگر این مشاغل از داخل شهرها جمع آوری و در یک مجموعه مناسبی با نظارت بیشتری منتقل شوند هم برای چهره شهر و آسایش شهروندان و هم رونق کسب و کار صاحبان این مشاغل مطلوب تر است.
در دور تا دور کمر بند کلانشهر قم که از شهرهای مهم گردشگر پذیر و زیارتی است مشاغل مزاحمی عرضه اندام کرده اند که جدای از سلب آسایش شهروندان قمی چهره ورودی شهر که به عبارتی ویترین شهر به شمار می رود را نازیبا ساخته است .
اما برابر با بند ۲۰ ماده ۵۵ قانون شهرداریها از وظایف مدیران شهری ساماندهی مشاغل و صنایعی است که برای شهروندان سلب آسایش کرده و حتی آلایندگی صوتی و آلودگی زیست محیطی نیز به دنبال دارند تعریف شده است اجرای این اصل مهم ترین قوانینی است که شهرداری عهده دارد و در قم قرار بود صنوف مزاحم در مجموعه ای در قالب شهرک خودرو و شهرک صنوف جمع آوری شود.
شهرک صنوف قم نیز دارای یک هزار و ۶۰۳ قطعه می باشد که از این بین یک هزار و ۱۵۴ قطعه به مساحت ۳۹۸هزار و۴۸۸ متر مربع به اصناف آهنگران، آهن فروشان و تعدادی با کاربری خدماتی واگذار شده است.
شهرک خودرویی هم ؛ شهرک خدمات خودرویی قم در زمین به وسعت ۲۸ هکتار و سطح اشغال ۱۰۱ هزار متر مربع و زیر بنای ۱۴۰ هزار متر مربع در ۱۴۰۰ واحد احداث شده که شامل واحدهای نمایشگاهی، تعمیرگاهی و خدماتی می باشد که تاکنون تعدادی از این صنوف مد نظر در این دو شهرک ساماندهی شده اند حال با توجه به این که سالیانی از ایجاد این دو شهرک گذشته ولی هنوز به دلیل نبود زیرساخت مناسب ساماندهی این مشاغل با مشکلات بسیاری روبرو شده است.


شغل های مزاحمی که در داخل شهر جا خوش کرده اند
محمد مهدی کریمی یزدی از شهروندان قمی است که ۱۰ سالی است در منطقه توانیر زندگی و در ارتباط با ضایعات فروشی های آهن و پلاستیک می گوید: من در یک شرکت در شکوهیه کار می کنم در حالی که ۳ شیفت کاری دارم وقتی در خانه در حال استراحت هستم ناگهان صدای ضایعاتی آهن فروشان اعصاب مرا به هم ریخته و دیگر نمی توانم برای یک روز کاری جدید استراحت کنم برای این افراد صبح و ظهر فرقی ندارد و به قدری آلودگی صوتی دارند که آسایش ما را به هم زده اند.
یک بانوی قمی در گفت وگو با پردیسان آنلاین بیان می کند: منزل ما در کنار خدمات صافکاری اتومبیل قرار گرفته، از سرو صدا و آلودگی ها روی خوشی نداریم این مشاغل باعث سلب آسایش شده و چهره قم را برای زائران نازیبا ساخته چرا که در ورودی های شهر فعالیت دارند بنابراین باید به خارج از شهر منتقل شوند چرا که آلودگی صوتی ناشی از این کار آرامش مان را به ریخته است.
فاطمه شکوری می افزاید: بسیاری از شهروندان و خانواده های قمی منتظر هستند که شهرداری این افراد را به خارج از شهر منتقل کند چرا که حتی معضلات زیست محیطی هم در این مشاغل وجود دارد بنابراین همچنان باید منتظر بود و دید سرانجام این ماجرا به کجا خواهد رسید؟
زیرساخت مناسب چالش مهم ساماندهی مشاغل مزاحم
سید رضا محمدی که از کودکی صافکار است درباره ساماندهی مشاغل در خارج از شهر می گوید: من هم معتقد هستم باید مشاغلی مانند شغل و کسب و کار ما در یک مجموعه ای ساماندهی شوند ولی مگر فقط با دادن زمین ما می توانیم منتقل شویم ما نیاز به زیرساختی مانند آب و برق و گاز داریم و هنوز این مهم در دستور کار مسئولان نیست.
یکی از ضایعاتی های آهن بیان می کند: ما زیرمجموعه کوچکی از یک مجموعه بزرگی که در امر خرید و فروش ضایعات فعالیت دارند هستم و همه دارایی من همین سه چرخی است که با آن فعالیت دارم که بعضا با برخورد هایی جلوی کسب وکار من گرفته می شود باید مجموعه دلالانی که در این امر فعالیت دارند ساماندهی شوند چرا که ما ماموریم و در نان شب خود هم مانده ایم.
ناتوانی یا نبود زیرساخت در ساماندهی مشاغل مزاحم؟
برای بررسی موضوع ساماندهی صنوف مزاحم از جمله مشاغل مرتبط به خودرو و آهن فروشان با توجه به تماس های مکرر با اتحادیه این مشاغل نتوانستیم پیگیر این موضوع باشیم و تنها رئیس اتحادیه صنف مصالح ساختمانی پاسخ گو بود.
رئیس اتحادیه صنف لوازم و مصالح ساختمانی استان قم در این گفت وگو از نامه نگاریهایی که برای ساماندهی این مشاغل به مدیریت شهری و فرمانداری داده خبر داده و می گوید:از سال ۹۹ به کمیسیون نظارت ؛ اصناف و شورای شهر و فرمانداری و هم چنین شهرداری نامه نگاری هایی کردم و موافقت شد که صنوف مزاحم باید ساماندهی شود دور تا دور خط کمربندی قم گارژاهای ضایعاتی وجود دارد برخی از این ضایعاتی ها زیر نظر واحدهای تجاری فعالیت دارند من به همه ارگانها نامه نوشتم که این مشاغل از ورودیهای شهر باید حذف شود اما با توجه به وضعیت اقتصادی مردم و افرادی که با آن امرار معاش می کنند باید در یک مجموعه ایی خارج از شهر قم جمع آوری شوند.
محمد تقی پورنجاتی می افزاید:باید به این افراد تسهیلاتی داده شودتا با هزینه کم تر در یک مجموعه مستقر شوند اما هیچ مسئولی به این نامه ها پاسخ نداده است ساماندهی این مشاغل در یک مجموعه نیاز به زیرساخت مناسب دارد این صنوف در سه دسته و رسته تقسیم می شوند برخی ضایعات پلاستیک که آلایندگی دارد هم چنین ضایعات کاغذ و ضایعات آهن که هم سد معبر و آلودگی هایی را برای شهروندان و کلانشهر قم به همراه دارد.
به گفته وی؛مسئولان باید توجه کنند این مشاغل که در حاشیه شهر هستند و هرکدام ۶ نفر از آن نان می خورد باید برای آن تصمیم گیری شود که در یک مجموعه مناسب فعالیت کنند .
مشاغلی که در شهر اسباب زحمت می شوند
مدیرعامل سازمان میادین میوه و تره‌بار و ساماندهی مشاغل شهری شهرداری قم در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار پردیسان آنلاین در ارتباط با وضعیت ساماندهی مشاغل مزاحم در کلانشهر قم می گوید: نوع مزاحمت صنوف که در مدیریت شهری در حال حاضر از آن یاد می شود از قبیل سد معبر؛ آلودگی صوتی، آلودگی خاک و آب؛ آلودگی هوا و ایجاد ترافیک و بر هم زدن آسایش شهروندان است.
علیرضا مظفری می افزاید: طبق تفسیر بند ۲۰ ماده ۵۵ قانون شهرداری ها؛ که حمایت معنوی از مسکن و محل سکونت شهروندان و حفظ آرامش ساکنین است. مشاغل مزاحم در هر شهری به صورت متفاوتی است و برای خود تعریف خاصی دارد مثلاً در شهر شیراز؛ سنگبری ها صنف مزاحم محسوب می شوند و در شهر قم، صنوف وابسته به خدمات خودرو و صنوف مرتبط با صنعت ساختمان جزو مشاغل مزاحم یاد می شوند.
به گفته این مسئول؛ ذکر این نکته الزامی ست که در قانون سه نوع ساماندهی تعریف شده است؛ ۱-جمع آوری، ۲-ساماندهی در محل؛ ۳-انتقال به مکان مناسب؛ سازمان میادین شهرداری قم اقدام به انتقال با در نظر گرفتن تسهیلات خاص برای صنوف مد نظر نموده است.
عزم مدیران شهری برای ساماندهی صنوف مزاحم از کلانشهرقم
مدیرعامل سازمان میادین میوه و تره‌بار و ساماندهی مشاغل شهری شهرداری قم بیان می کند: با توجه به مباحث فوق و بر اساس اولویت بندی و کارشناسی های صورت گرفته؛ اولویت اصلی صنوف مزاحم که قابلیت ساماندهی را دارد؛ مشاغل مرتبط با خدمات خودرو و مشاغل مرتبط با صنعت ساختمان است آن هم به دلیل زائر پذیر بودن و مسافر پذیر بودن استان قم است و در این راستا سازمان میادین شهرداری قم؛ دو پروژه مهم در قالب شهرک خدمات خودرویی و شهرک صنوف را در دستور کار خود قرار داده است.
مظفری اظهار می کند: شهرک خدمات خودرویی قم در زمین به وسعت ۲۸ هکتار و سطح اشغال ۱۰۱ هزار متر مربع و زیر بنای ۱۴۰ هزار متر مربع در ۱۴۰۰ واحد احداث شده که شامل واحدهای نمایشگاهی، تعمیرگاهی و خدماتی می باشد.
وی می افزاید: شهرک صنوف قم نیز دارای ۱۶۰۳ قطعه می باشد که از این بین ۱۱۵۴ قطعه به مساحت ۳۹۸هزار و۴۸۸ متر مربع به اصناف آهنگران، آهن فروشان و تعدادی با کاربری خدماتی واگذار شده است.
این مسئول در پاسخ به این سئوال که اکنون این شهرکها در چه وضعیتی قرار دارند عنوان می کند: از ابتدای سال ۹۷ سایت آهن فروشان شهرک صنوف با نام انحصاری (بازارآهن قم) راه اندازی شده و آهن فروشان سطح شهر به شهرک صنوف منتقل شدند هم چنین پیگیری های لازم جهت انتقال؛ استقرار و ساماندهی صنف درب وپنجره سازان (آهنگران) انجام شده که انشالله شاهد رشد وشکوفایی هرچه بیشتر شهرک خواهیم بود.


نبود زیرساخت مناسب چالش شهرک خودرو وصنوف قم
مدیرعامل سازمان میادین میوه و تره‌بار و ساماندهی مشاغل شهری شهرداری قم بیان می کند: دلیل طولانی شدن فرآیند انتقال؛ ابتدا جابجایی زمین ها درسنوات گذشته بوده و چون قسمتی از شهرک در ارتفاعات قرار داشت، عملیات متعدد خاکبرداری و تسطیح بر زمان بر شدن پروسه انتقال افزود و نیز فقدان زیرساختهای آب وگاز و برق و انجام شبکه تاسیسات هم از جمله موارد زمان بر شدن و طولانی شدن پروسه انتقال بوده است.
مظفری درادامه گفت وگوی خود می افزاید: درحال حاضر ۹۵ درصد از آهن فروشان وپروفیل فروشان سطح شهر درشهرک فعال هستند باتوجه به انتقال آهن فروشان به شهرک صنوف؛ با چالشهای بسیاری روبرو هستیم از جمله نبود پُست برق در شهرک؛ کمبود آب جهت توسعه فضای سبز؛ عدم وجود سیستم فاضلاب متمرکز؛ بالا بودن سطح آب در برخی نقاط شهرک صنوف و صدور سند تک برگ مالکان که امر ساماندهی را با چالش روبرو کرده است.
وی اظهار می کند: افق هایی برای آینده این دو شهرک در نظر داریم که شامل طراحی نقشه تفکیکی فاز ۳ شهرک صنوف به مساحت ۱۰ هکتار می باشد و طبق این برنامه؛ انتقال سایر مشاغل مرتبط با صنف صنعت ساختمان در دستور کار قرار می گیرد.
تحمیل هزینه های سنگین برای ساماندهی صنوف مزاحم
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر قم در گفت وگو با پردیسان آنلاین می گوید: در خصوص شهرک صنوف کارهای خوبی صورت گرفته از دوره پنجم در شورا و سازمان میادین ساماندهی را رصد کردیم معاونت خدمات شهری و تخلفات شهری بدون تنش کار ساماندهی و انتقال این صنوف را در برنامه خود دارند.
حسین صابری می افزاید: به دنبال ساماندهی این مشاغل در محموعه ایی مانند شهرک خودرو و صنوف خیابان سازی و بلوار سازی شروع شده است هم چنین جدول کشی مناسبی هم صورت گرفته به دنبال تامین زیرساخت آب و برق و گاز هستیم و مذاکراتی با اداره برق صورت گرفته است تاکنون ۹۵ درصد آهن فروشها در این شهرک منتقل شده اند .
.به گفته وی؛ ۴۰۰ واحد برای آهن فروشها آماده کردیم برای صنف در و پنجره سازهم ۵۰۰ واحد در حال آماده سازی است اما کار انتقال به این مجموعه ها نیاز به اعتبارات سنگینی دارد و ما برای این امر ۴۰ میلیارد تومان هزینه کردیم اگر اعتبار مناسبی تزریق شود ساماندهی نیز با سرعت انجام می شود.

  • نویسنده : هیفا پردل