به گزارش روز یکشنبه روابط عمومی آب منطقه ای مازندران، سید جمال موسوی با اشاره به اهمیت بازسازی سردهنه ها در آغاز فصل زراعی گفت: در این استان بیش ازیکهزارو ۷۰۰ سردهنه سنتی و یکصد سردهنه مدرن وجود دارد که هرساله این سردهنه ها به دلیل وقوع سیل و طغیان رودخانه تخریب می شوند که این شرکت نسبت به آماده سازی آنها برای آبگیری اقدام می کند
موسوی ادامه داد: هرساله بیش از ۵۵۰ سردهنه با بکارگیری ماشبن آلات سنگین توسط این شرکت بازسازی و مرمت می شود و مابقی سردهنه ها با کمک و مشارکت مردم انجام می گیرد .
وی هزینه اجرایی این طرح ها را بالغ بر ۱۰ تا ۱۵ میلیارد تومان ذکر کرد و گفت: برخی از این سردهنه ها به دلیل طغیان رودخانه و وقوع سیلاب که تعداد آنها بالغ بر ۲۵۰ سردهنه بوده ۲تا سه بار مرمت وبازسازی می شود تا کشاورزان بتوانند سال زراعی خود را پشت سر بگذارند.
معاون بهره برداری شرکت آب منطقه ای مازندران با قدردانی از همراهی مردم و عوامل اجرایی این طرح ها خواستار تخصیص اعتبار مناسب برای ایجاد سردهنه های مدرن بجای سنتی شد.
سالانه بیش از۱.۵ میلیارد متر مکعب از آب رودخانه ها از طریق این سردهنه ها تنظیم و به مصرف اراضی کشاورزی بخصوص شالیزاری استان مازندران می رسد.
سردهنه های سنتی رودخانه ها در مازندران مهم ترین روش آبیاری زمین های کشاورزی بویژه اراضی شالیزاری است.سردهنه های سنتی با چوب و کیسه های پر از خاک و گل درست می شود تا آب روخانه را پس از ایجاد یک مسیر انحرافی به کشتزار برساند.
با مدرن سازی سردهنه ها ، علاوه بر بالا رفتن بهره وری آب ، مدیریت و تقسیم بندی آب نیز قابل اجراست و این کار سبب می شود دیگر کشاورزان با هم بر سر تقسیم آب درگیر نشوند.
استان مازندران ۱۲۰ شاخه رودخانه اصلی و فرعی به طول حدود هفت هزار کیلومتر دارد.
عمده حدود ۴۶۰ هزار هکتار از اراضی زراعی و باغی استان در حال حاضر با بهره گیری از سردهنه های کشاورزی ، از آب رودخانه ها آبیاری می شوند.
بیشترین میزان مصرف آب بخش کشاورزی در مازندران مربوط به شالیزارهاست و هدایت و تقسیم بندی آب از طریق سردهنه ها بیشترین سهم را در آبیاری این اراضی دارد.
مازندران حدود ۲۳۰ هزار هکتار اراضی شالیزاری دارد و بر اساس آمارهای رسمی سالانه یک میلیون تن برنج سفید تولید می کند.