سازمان ملل در سال ۱۹۹۳ روزی را به عنوان روز خانواده تعیین کرد که این موضوع این نشان دهنده اهمیت نقش خانواده در سراسر دنیا و در تمام جوامع بشری است.
با وجود اینکه در دهه های گذشته، خانوادهها در سراسر جهان از نظر ساختار و در جریان جهانی شدن تغییر کردهاند، اما سازمان ملل متحد، همچنان خانواده را به عنوان واحد اصلی جامعه میشناسد. با این نگاه خانواده هستۀ اصلی تمدن بشر و اصلیترین رکن جامعه و تنها نظامی است که تامین کننده نیازهای روحی و معنوی هر انسانی به حساب می آید.
نازک فردوس مدیر عامل موسسه خیریه نیکان ماموت که در حوزه خانواده فعالیت و ارائه خدمات می کنند، روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی پردیسان نوین گفت:به همین دلیل روز «۱۵ می» برابر با ۲۵ اردیبهشت ماه (روز جهانی خانواده)، فرصت مناسبی است تا با هدف حل چالشها و مشکلاتی که در دنیای امروز کانون گرم خانواده ها را تهدید میکند، برای بالا بردن سطح آگاهی اقشار مختلف جامعه قدم برداریم.
وی تصریح کرد: این روز در واقع بهانه ای است تا بیش از پیش در میان خانواده های مختلف، به مشکلات افراد و خانواده های کم برخوردار بپردازیم. خانواده هایی که اغلب از نظر معیشتی دچار مشکل هستند و باید به آنها رسیدگی شود.
فردوس ادامه داد: نیازی نیست راه دور برویم. بعضی از خانواده ها با مشکلاتی دست و پنجه نرم می کنند که شاید از درک ما خارج باشد. از تامین هزینه های خوارو بار یک خانواده توسط پدری از کارافتاده گرفته تا تامین هزینه های بیماری های صعبالعلاج ، هزینه تحصیل یک دانش آموز یا دانشجوی با استعداد، هزینه تامین جهیزیه یا سیسمونی و شیرخشک برای پدری که شغل مناسبی ندارد، هزینه تعمیر سرپناه خانواده ای بدون سرپرست و…
مدیرعامل نیکان اضافه کرد: این مشکلات شاید از نظر خیلی ها به ظاهر کوچک برسد اما برای خانواده ای که زیر فشارهای اقتصادی و اجتماعی کمر خم کرده، بسیار سنگین و طاقت فرساست.
وی افزود: این درحالی است که این روزها با شیوع بحران کرونا در کشور و ایجاد محدودیت های اجتماعی برای افراد، گروه هایی که پیش از این نیز از وضعیت اقتصادی خوبی برخوردار نبودند، کرونا شکل زندگی آنها را بیش از قبل تحت تاثیر قرار داده و مشکلات اقتصادی و معیشتی، بی کاری فشار بر روی این خانواده ها دوچندان کرده است.
فردوس بیان کرد: در این میان موسسه خیریه نیکان ماموت، (حامی خانواده که از سال ۸۹ به ثبت رسمی رسیده) یکی از خیریه هایی است که در این شرایط اهمیت خدمت رساندن به خانواده های آسیب دیده را درک کرده و تلاش می کند تا آنجایی که توان دارد مشکلات خانواده هایی که به آن مراجعه میکنند را به طور کامل برطرف کند و خانواده را به چرخه حرکت سازنده در اجتماع بازگرداند.
فردوس ادامه داد: برای مثال تاکنون توانسته ایم اجاره بهای تعدادی از خانواده های تحت پوششمان را پرداخت کنیم تا بی سرپناه نمانند. یا در حرکتی دیگر با اهدای بسته های ارزاق سعی کردیم به خانواده هایی که در جریان شیوع کرونا و قرنطینه بی کار شده بودند، برای مدتی مایحتاج شان را تهیه کنیم.
وی خاطرنشان کرد: در این مدت اما تیم کارشناسان خیریه با تحقیق و بررسی های زیادی که انجام داده توانسته مشکلات خانواده ها را به شش شاخه اصلی ( مایحتاج ضروری، هزینه دارو و درمان، حمایت تحصیلی، جهیزیه و سیمونی، اشتغالزایی، مسکن) تقسیم کرده و حول محور این شش شاخه فعالیت های خیرخواهانه خود را سامان دهد. برای مثال پرداخت هزینه های درمانی و حمایتهای مالی و توزیع آذوقه بین خانواده های نیازمندی که به دلیل مشکلات جسمانی، اجتماعی یا اقتصادی قادر به تامین هزینه های نبودند را برعهده گرفتیم تا باری از دوششان برداریم.
این فعال اجتماعی اضافه کرد: یکی دیگر از شاخه هایی که نیکان در آن فعالیت مستمر دارد خرید تجهیزات پزشکی برای بیمارستان های کشور است. این موسسه به طور معمول هنگام وقوع بحران و بلایای طبیعی از جمله سیل، زلزله و بیماری در محل های حادثه یا جاهایی که احساس نیازی بیشتری به کمک های خیرخواهانه می شد حضور پیدا کرده ایم.
فردوس تاکید کرد:به همین جهت مجموعِ هزینه های پرداخت شده موسسه خیریه نیکان ماموت، حامی خانواده، در سال ۱۳۹۸ مبلغی حدود ۶ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان بوده که در مقایسه با سال ۱۳۹۷ رشد ۱۰ درصدی داشته است.
وی افزود: این درحالی است مکه این موسسه در راستای بهبود و حل مشکلات خانوادههای تحت پوشش خود، در سال گذشته توانست از بین ۶۲۸ پرونده در دست اقدام از مددجویان، متناسب با شرایط زندگی آنها، ۲۲۸ پرونده را به خودکفایی برساند که با توجه به شرایط اقتصادی سال گذشته کار سختی بود.
مدیرعامل نیکان گفت: ما سعی داریم در این مجموعه با پایبندی به اصول شفافیت، کمک های خیرین را به موقع به دست خانواده های نیازمند ایرانی با هدف توانمند سازی آنها برسانیم و امیدواریم روزی دنیا به جایی تبدیل شود که در آن تمامی خانواده ها درشادی و سلامت زندگی کنند. بیماری ها حداقل و دسترسی به درمان برای همه آسان شود. رفع مشکلات خانواده ها امکان پذیر و برآورده شدن نیازها، فقیر و غنی نشناسند.
گزارش از فاطمه شیری