چالش کرونا و بازگشایی مساجد و بقاع متبرکه در قزوین

بعد از شیوع کرونا وضعیت اکثر شهرهای استان قزوین همانند سراسر کشور در وضعیت قرمز و زرد قرار گرفت ولی خوشبختانه با اقدامات صورت گرفته در مقابله با کرونا شرایط استان مساعد شد.

به دنبال این موضوع، وضعیت شهرستان آوج در ورودی غربی و شهرستان آبیک در ورودی شرقی استان از نظر میزان شیوع ویروس کرونا سفید اعلام شد و موجی از خوشحالی را میان شهروندان به وجود آورد.

به دنبال آن، بازگشایی مساجد و بقاع متبرکه با توجه به فرارسیدن شب‌های قدر به یک مطالبه جدی برخی از اقشار و فعالان این حوزه‌ تبدیل شد و مسوولان و دستگاه‌های مرتبط، بازگشایی این اماکن را از ستاد استانی مقابله با ویروس کرونا حداقل در مناطق سفید شیوع بیماری درخواست کردند.

این درحالی است که اگر رنگ بندی شهرهای استان به صورت نسبی انجام شده باشد یا بیماران این شهرستان‌ها به دلیل مجاورت به استان‌های همسایه خود یعنی همدان و البرز مراجعه کرده باشند، استان قزوین بعد از بازگشایی مساجد و بقاع متبرکه با موج جدیدی از شیوع کرونا مواجه خواهد شد.

تماس‌های روزانه شهروندان برای بازگشایی بقاع متبرکه استان

مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان قزوین در این خصوص به خبرنگار پردیسان نوین گفت: بقاع متبرکه، اماکن مذهبی و مساجد استان براساس مصوبه ستاد مقابله با کرونا از جمله اماکنی بودند که از همان ابتدای شیوع کرونا همکاری بسیار خوبی برای مقابله با این بیماری داشتند و به محض دریافت ابلاغیه بستن درهای مساجد، اماکن مذهبی و بقاع متبرکه، آن را اجرایی کردند.

حجت الاسلام و المسلمین سید مصطفی مجیدی افزود: به دانشگاه علوم پزشکی و ستاد مقابله با کرونای استان پیشنهاد کرده‌ایم که با توجه به اینکه ماه رمضان و شب‌های قدر در تاریخ سالانه ما خاص هستند و نیاز است که مردم ارتباط روحی و معنوی خود را با خداوند متعال در این شب‌ها برقرار کنند باید برنامه‌های ویژه‌ای برای این شب‌ها در نظر گرفته شود.

وی افزود: آنچنانکه مقام معظم رهبری فرمودند که نیازمندی‌های اقتصادی و مادی به حق است، قطعا به همان اندازه نیاز معنوی و مباحث اعتقادی هم مهم است و باید برای فراهم کردن زمینه‌های رفع این نیاز اقدام گردد.

مجیدی گفت: با توجه به این مهم، شب نیمه ماه مبارک رمضان همزمان با ولادت کریم اهل بیت امام حسن مجتبی(ع) جشن خودرویی را در جوار امامزاده حسین(ع) برگزار کردیم که تجربه خوبی بود.

وی اضافه کرد: با توجه به اینکه هیات دولت و ستاد ملی مقابله با کرونا تاکید کرده اند که بقاع مبترکه آن هم شبستان‌ها نه تربت خانه‌ها و رواق‌های سربسته بعد از ماه مبارک رمضان بازگشایی شوند پیشنهاد دادیم برای شب‌های قدر حضور خودرویی را در صحن امامزاده حسین(ع) و خیابان های اطراف آن داشته باشیم و در خود شبستان امامزاده حسین (ع) نیز با رعایت فواصل حدود ۲ هزار صندلی چیده شود.

این مسوول افزود: خوشبختانه حدود پنج هزار متر مربع فضا در امامزاده حسین (ع) داریم که می‌شود ۲ هزار صندلی را در آن چید تا خانواده‌ها حضور یابند و مداح و دعاخوان یک حس معنوی را با حضور جمعیت ایجاد کند.

مجیدی گفت: این توقع خیلی مختصری است که جامعه مذهبی و علاقه‌مندان به اماکن متبرکه خواستار اجرایی شدن آن هستند و روزی نیست که قشرهای مختلف مردم تماس نگیرند و اعتراض نکنند که چرا فلان مکان بازگشایی شده اما اماکن و بقاع متبرکه همچنان با محدودیت‌هایی مواجه هستند.

وی اضافه کرد: حتی اگر مباحث معیشتی را در نظر بگیریم در بقاع متبرکه استان بیش از ۱۰۰ خادم حقوق بگیر حضور دارند که حقوق خود را از درآمد نذورات بقاع دریافت می‌کردند و در دوماه اخیر نذورات بقاع تطعیل بوده و معیشت خدام نیز تعطیل شده است.

مجیدی گفت:این واقعیت را باید بپذیریم که اگر ستاد برای اقشار دیگر تصمیم گیری می‌کند قشر خادمان بقاع نیز هستند که باید مورد توجه قرار گیرند.

وی افزود: اگر بنا نیست درب مساجد و بقاع کاملا بازگشایی شود حداقل در چند مسجد و چند بقعه به صورت مشخص و معین با رعایت پروتکل ستاد ملی و استانی کرونا این اتفاق را شاهد باشیم تا ما شرمنده مردم و کسانی که خواستار حضور در بقاع در این ایام هستند نشویم.

بازگشایی مساجد به عنوان جزو لاینفک زندگی مردم ضروری است

رییس مرکز امور مساجد استان قزوین در این باره به پردیسان نوین گفت: اگرچه کرونا یک بلا و مصیبت بزرگ در جهان و کشور بود اما حقایقی را روشن کرد که یکی از آنها جلوه‌های زیبایی از معنویتی بود که میان مردم بروز و ظهور کرد.

حجت الاسلام و المسلمین علی قابل افزود: وقتی جامعه ۸۵ میلیونی ایران این گونه با برنامه‌های ستاد برای مقابله با کرونا همراهی و همکاری کردند باید خود ستاد نیز به مطالبه‌های معنوی و اعتقادی آنها نیز بیشتر توجه داشته باشد.

وی با گلایه از ستاد استانی مقابله با کرونا گفت: این ستاد مدتی پیش اعلام کرد وضعیت ۲ شهر استان از نظر شیوع کرونا سفید است اما چرا اجازه نمی‌دهند مساجد آن شهرها فعالیت دینی و مذهبی خود را شروع کنند؟

قابل گفت: باید به گونه ای رفتار کنیم که مردم در ذهن خود مقایسه نکنند که پاساژها و مغازه‌ها باز است حتی برخی از مراکز مانند دفاتر پیشخوان با هجوم مردم برای دریافت سیم کارت مواجه هستند اما مساجد اجازه فعالیت ندارند.

وی با بیان اینکه مساجد جزو لاینفک زندگی مردم هستند، افزود: با توجه به فرارسیدن شب‌های قدر بازگشایی یک مسجد و امامزاده حسین (ع) کافی نیست و بلکه موجب ورود تعداد زیادی از شهروندان به این مراکز می‌شود که در نتیجه امکان کنترل و مدیریت آنها سخت‌تر خواهد شد.

این مسوول گفت: پیشنهاد ما این است که ستاد استانی مقابله با کرونا شرایط خود را برای بازگشایی مساجد و بقاع متبرکه با رعایت پروتکل‌های بهداشتی اعلام کند تا ۱۳۰ مسجد استان طبق آن شرایط برای پذیرش مردم در شب‌های قدر و بعد از آن اقدام کنند.

بروز دوگانگی در اعلام مناطق سفید و شروع فعالیت‌های مذهبی در استان

مسئول دفتر شورای سیاست گذاری استان قزوین در این باره به پردیسان نوین گفت: با توجه به تفاهم نامه شورای سیاست گذاری ائمه جمعه کشور با وزارت بهداشت مصوب شد که در شهرهایی که جزو منطقه سفید شیوع ویروس کرونا محسوب می‌شوند در خصوص بازگشایی مساجد و اقامه نماز جماعت تمهیداتی اندیشیده شود و نماز جمعه با شرایط خاص برگزار گردد.

حجت الاسلام حسن دهقان نژاد افزود: با توجه به این موضوع، طی هفته‌های اخیر نامه‌ای از سوی شورای سیاست گذاری ائمه جمعه کشور به استان ارسال شد که مناطق آبیک و خاکعلی جزو مناطق سفید شیوع کرونا محسوب می‌شوند ولی دو روز بعد نامه جدیدی آمد که براساس بررسی انجام شده این مناطق جزو مناطق سفید نیستند.

وی اضافه کرد: با توجه به نامه اول شورای سیاست گذاری ائمه جمعه کشور، به مردم این مناطق اعلام شد برای حضور در مساجد و پایگاه‌های نماز جمعه با تمهیدات بهداشتی اقدام کنند اما با دریافت نامه دوم بعد از دو روز بحث برگزاری نماز جمعه منتفی شد.

دهقان نژاد گفت: همین موضوع، مسایل، سوال‌ها و چالش‌هایی را برای مردم پیش آورد و برخی مردم را متوقع کرد و باید پاسخ قانع کننده‌ای را در این زمینه داشته باشیم.

وی اضافه کرد: برخلاف آنچه که در رسانه‌ها مبنی بر سفید بودن وضعیت ۲ شهر آوج و آبیک درج شده است سرپرست دانشگاه علوم پزشکی استان در نامه ای اعلام کرد که آبیک جزو مناطق سفید محسوب نمی‌شود و باید دانشگاه علوم پزشکی استان در این زمینه روشنگری کند تا مردم از بلاتکلیفی بیرون بیایند.

این مسوول با گلایه از بازگشایی نشدن مساجد در مناطق سفید استان، گفت: این موضوع تداعی گر این مساله است که شاید برخی از دوستان در استان، دلسوزی‌های خاص خود یا احتیاط بیش از حد دارند که برای ما شفاف نیست و در خصوص آن قضاوت نمی‌کنیم.

بیماری کرونا باید در نقاط سفید استان جدی‌تر گرفته شود

سرپرست دانشگاه علوم پزشکی استان قزوین در این خصوص گفت: میزان بستری و فوتی‌های ویروس کرونا در استان نسبت به دوران پیک این بیماری حدود ۵۰ درصد کاهش یافته است و هم اینک در مرحله تثبیت وضعیت بیماری قرار داریم.

پیمان نامداری افزود: با توجه به این کاهش اما اعلام اینکه ما استان سفید هستیم درست نیست چون ما روزانه تعدادی از شهروندان را بر اثر این بیماری از دست می‌دهیم و تعدادی نیز از خدمات درمانی در ۲۰ مرکز بهره مند می‌شوند.

وی اضافه کرد: حتی در شهرستان‌های آبیک و آوج که وضعیت آن سفید اعلام شده است کیس یابی در حال انجام است و خواهش می‌کنیم که این بیماری را فرمانداران و مسوولان جدی بگیرند.

این مسوول در خصوص نحوه تعیین شهرستان‌های قرمز یا زرد، افزود: اگر شهرستانی که ۲۰۰ هزار نفر جمعیت دارد به ازای هر روز ۲ نفر بستری داشته باشد و این روند طی ۲ هفته ادامه یابد وضعیت آن شهرستان قرمز یا زرد تلقی می‌شود.

این مسوول در خصوص عملکرد استان قزوین برای مقابله با کرونا، گفت: قزوین جزو استان‌هایی بود که از دوم اسفند آلوده شد و برخی تصمیم‌ گیری‌ها از قبیل بستن اماکن متبرکه و تعطیلی اصناف و … در این استان برای اولین بار در کشور اتخاذ شد که نوظهور بود اما همه با موفقیت انجام شد و یک افتخار برای استان بود.

نامداری با بیان اینکه میزان شیوع این بیماری از یک فرد به افراد دیگر کاهش یافته است، افزود: عدد شیوع این بیماری در جامعه هنگام ورود از هر یک نفر به سه فرد بود ولی با اقدامات صورت گرفته و اجرای طرح غربالگری و فاصله گذاری اجتماعی هم اینک میزان شیوع بیماری به زیر یک نفر رسیده و قزوین از استان‌های میانه کشور در این زمینه است.

این مسوول گفت: بعد از اجرای طرح فاصله گذاری هوشمند از پنج اردیبهشت وارد پیک این بیماری شدیم و آمار بستری‌های استان نگران کننده بود ولی از ۱۲ اردیبهشت به نزول آن پیک رسیدیم.

نامداری افزود:در حال حاضر با توجه به اهمیت معیشت و سلامت و اعتقادات مذهبی درخواست داریم که هر برنامه ای از سوی ستاد اعلام می‌شود تمامی دستگاه‌ها و نهادهای فرهنگی و مذهبی به اجرای آنها پایبند و متعهد باشند تا بتوانیم شاهد قطع زنجیره انتقال این ویروس باشیم.

صدور مجوز بازگشایی مساجد در مناطق سفید استان قزوین

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار قزوین در این خصوص گفت: با توجه به فرارسیدن شب‌های قدر، مساجد شهرستان‌های آوج و آبیک که در وضعیت سفید شیوع ویروس کرونا قرار گرفته‌اند اجازه بازگشایی و برگزاری مراسم احیا را دارند.

 منوچهر حبیبی افزود: در این ۲ شهرستان، امکان برگزاری مراسم در مساجد و حسینیه‌ها میسر است اما باید یکسری اصول از قبیل استفاده از مهر و سجاده شخصی توسط نمازگزاران، محدودیت زمان حضور در مساجد، رعایت فاصله با نمازگزاران و محدودیت تعداد افراد حاضر در مساجد رعایت شود.

وی با بیان اینکه در شهرستان‌های سفید امکان برگزاری نماز جماعت وجود دارد، اضافه کرد: در شهرهای آوج و آبگرم نگرانی خاصی در این زمینه نداریم اما در آبیک باید با احتیاط در این زمینه اقدام کرد و اگر لازم باشد این هفته هم نماز جمعه در شهر آبیک برگزار نشود.

حبیبی افزود: بازگشایی مساجد در شهرستان‌های قزوین و تاکستان با وضعیت قرمز و شهرستان‌های بویین زهرا و البرز با وضعیت زرد به ویژه برای شب های قدر به تصمیم گیری مرکز امور مساجد استان محول می‌شود.

وی اضافه کرد: می‌توان تعداد مساجد محدودی را مشخص کرد و اطلاع رسانی نمود تا مراسم احیای شب‌های قدر در آنها برگزار شود و مردم بتوانند حضور یابند.

حبیبی گفت: تاکید می‌کنیم که کلیه پروتکل‌های بهداشتی در این مساجد باید رعایت شود و حداکثر ظرفیت ۲۵ درصد مساجد و حسینه‌ها استفاده شده و مراسم در فضای باز برگزار گردد.

معاون استاندار اضافه کرد: باید دانشگاه علوم پزشکی این پروتکل‌ها و اصول بهداشتی را در اختیار اداره اوقاف و مرکز امور مساجد قرار دهد و شهرداری‌ها همکاری‌های لازم را برای تامین مواد ضدعفونی و گندزدایی پایگاه‌ها و مساجد داشته باشند.

این مسوول گفت: بازگشایی محدود امامزاده حسین(ع) با رعایت اصول فاصله گذاری اجتماعی و با صندلی گذاری اجرا شود تا مردم حداکثری بهره برداری را از این شب‌ها داشته باشند.

اگرچه برخی مناطق استان از نظر شیوع ویروس کرونا در وضعیت سفید قرار گرفته اند اما این وضعیت نمی‌تواند مطلق و ثابت باشد و ممکن است در آینده شاهد تغییر وضعیت به زرد و قرمز در آنها باشیم.

با توجه به این موضوع باید با رعایت تمامی پروتکل‌های بهداشتی و موازین اعلام شده برای بازگشایی مساجد و بقاع متبرکه در این مناطق اقدام گردد و در صورت امکان یک یا چند مسجد به جای همه مساجد بازگشایی شده و مورد استفاده قرار گیرند.

لینک کوتاه خبر:

pardysanonline.ir/?p=86050

Leave your thought here

آخرین اخبار

تصویر روز: