شیوع بیماری کرونا از ماه‌های پایانی سال گذشته از کشور چین آغاز شد و به مرور زمان سراسر دنیا را درگیر خود کرد و تا کنون حدود سه میلیون نفر به آن مبتلا شده و بیش از ۲۰۰ هزار نفر بر اثر این بیماری در جهان جان باختند. با توجه به ویژگی‌ها و همه‌گیری این […]

شیوع بیماری کرونا از ماه‌های پایانی سال گذشته از کشور چین آغاز شد و به مرور زمان سراسر دنیا را درگیر خود کرد و تا کنون حدود سه میلیون نفر به آن مبتلا شده و بیش از ۲۰۰ هزار نفر بر اثر این بیماری در جهان جان باختند.

با توجه به ویژگی‌ها و همه‌گیری این بیماری، کارشناسان تغذیه و پزشکان تاکید دارند که برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا باید سیستم ایمنی بدن خود را با رعایت تغذیه سالم تقویت کنیم.

بر این اساس توصیه شده است که از منابع غنی از پروتئین مانند ماهی، مرغ، گوشت قرمز، حبوبات (مانند نخود و لوبیا)، شیر، ماست، پنیر، کشک، تخم مرغ و مغزیجات بدون نمک استفاده شود.

همچنین مصرف انواع مرکبات (پرتقال، لیمو شیرین، نارنگی، گریپ فروت و لیموترش)، کیوی، توت فرنگی، کلم، گل کلم، سبزی خوردن، فلفل دلمه ای، جعفری و گوجه فرنگی که سرشار از ویتامین سی (C) هستند را فراموش نکنید.

عضو هیأت علمی دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به اصول تغذیه سالم در روزهای شیوع کرونا، گفت: کمبود ویتامین دی (D) منجر به تضعیف سیستم ایمنی و افزایش خطر بیماری‌های عفونی می‌شود به همین دلیل مصرف منابع ویتامین دی (D) مانند زرده تخم مرغ، ماهی‌های چرب و لبنیات به ارتقای سطح ایمنی بدن کمک می‌کند.
سید مرتضی صفوی در گفت و گو با پردیسان نوین افزود: ویتامین ای (E) نیز عملکرد سیستم ایمنی بدن را بهبود می‌بخشد که این ویتامین در روغن‌ها از جمله روغن کانولا، آفتابگردان و بادام وجود دارد.
وی با بیان اینکه سیب زمینی شیرین، هویج، کدو حلوایی، اسفناج، بروکلی، گوشت بوقلمون و تخم مرغ از منابع ویتامین آ (A) هستند، خاطرنشان کرد: این ویتامین محلول در چربی در تقویت سیستم ایمنی بدن نیز نقش بسزایی دارد و مصرف این مواد خوراکی توصیه می‌شود.
این کارشناس تغذیه با تاکید بر اینکه در این روزها نباید از مصرف روی که در گوشت قرمز، انواع ماکیان، غذاهای دریایی، شیر، غلات کامل، لوبیا، دانه‌ها و مغزیجات وجود دارد، غافل شد، اضافه کرد: مصرف پِره بیوتیک‌ها مانند کاسنی، کنگر فرنگی، حبوبات، سویا و برخی سبزی‌ها و محصولات پروبیوتیک نیز در ایمنی بدن موثر هستند.

پره بیوتیک، ترکیبات غیر قابل هضمی است که باعث تحریک رشد باکتری‌های مفید روده بزرگ می‌شوند و در تقویت سیستم ایمنی بدن بویژه در کودکان نقش دارد. پروبیوتیک نیز باکتری های زنده موجود در غذاها یا مکمل های خاص است که برای سلامتی بدن مفید است.

صفوی به نوشیدن آب نیز تاکید و خاطرنشان کرد: توصیه می‌شود هر روز هشت لیوان آب بیاشامید.

وی با بیان اینکه ویروس کرونا برای رشد به یک میزبان (انسان یا حیوان) نیاز دارد و نمی‌تواند در غذا رشد کند، گفت: سازمان بهداشت جهانی برای کاهش انتقال ویروس و آلودگی به افرادی که در آماده‌سازی مواد غذایی و تهیه غذا نقش دارند توصیه کرد که قبل از شروع کار، قبل از دست زدن به غذای پخته، بعد از آماده سازی مواد خام، بعد از دست زدن به ضایعات مواد غذایی، بعد از تمیز کردن میز، بعد از دستشویی، بعد از عطسه یا سرفه و بعد از خوردن و نوشیدن حتما دستان خود را بشویند.

پرهیز از مواد غذایی فله‌ای، فست فود و غذاهای پر چرب
استاد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به توصیه‌هایی برای رعایت بهداشت مواد غذایی جهت پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا اشاره و اضافه کرد: موادغذایی مثل انواع گوشت و تخم مرغ را بطور کامل بپزید، ظروف و وسایلی مانند چاقو و تخته را برای مواد خام و پخته تفکیک کنید، از مواد غذایی فله‌ای استفاده نکنید و از ظروف و وسایل شخصی استفاده کنید.
این کارشناس تغذیه با تاکید بر اینکه امکان انتقال ویروس کرونا از طریق بسته بندی‌های موادغذایی وجود دارد، اظهار داشت: هنگام استفاده از آنها باید احتیاط و نسبت به ضد عفونی کردن اقدام کرد.
صفوی درباره جلوگیری از انتقال ویروس و آلودگی از مواد غذایی خام، توضیح داد: سبزی و میوه را ابتدا با آب ساده باید شست، سپس در ظرفی پر از آب با چند قطره مایع ظرف‌شویی به هم بزنید تا کاملا به همه قسمت‌های سبزی و میوه برسد، سپس سبزی و میوه را از روی آب بردارید زیرا موادی مانند تخم انگل ته‌نشین می‌شود و نباید ظرف را برگرداند.
وی ادامه داد: سبزی و میوه را سپس باید در ظرف آب با چند قطره پرکلرین و ماده ضد عفونی سبزی شستشو کرد و و در پایان با آب ساده شستشوی کامل داد.
این استاد تغذیه همچنین با تاکید بر اینکه در روزهای شیوع کرونا باید از فست فود و غذاهای پر چرب پرهیز کرد، درباره مصرف زولبیا و بامیه که در ماه رمضان رواج دارد، گفت: تا جای ممکن نباید از زولبیا و بامیه زیاد استفاده کرد و برای ضد عفونی کردن آن نیز قرار دادن در مایکروویو روش خوبی نیست.
صفوی با بیان اینکه خرما جایگزین خوبی برای زولبیا و بامیه است، خاطرنشان کرد: زولبیا و بامیه قند ساده و چربی زیاد دارد و بدون املاح و انواع ویتامین است اما خرما قند مرکب، ویتامین و املاح زیادی دارد.
وی با اشاره به اینکه نمی‌توان از مایکروویو برای ضد عفونی کردن همه مواد غذایی استفاده کرد و این کار علمی نیست، درباره روش‌های استفاده و ضدعفونی کردن نان نیز توضیح داد: در ابتدا تاکید می‌شود که بهداشت در داخل نانوایی بطور کامل رعایت شود، همچنین بهتر است نان در سفره پارچه ای قرار داده شده و قبل از مصرف، حرارت ببیند.

مدیر نظارت بر مواد غذایی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز درباره خرید مواد غذایی و خوراکی از بیرون از خانه توضیح داد: اگر این مواد دارای بسته‌بندی قابل شستشو و ضد عفونی کردن هستند، همین که بسته‌های آنها ضدعفونی شود کافی است درغیر این صورت باید مواد غذایی را از آنها خارج کرد.

مرجان هادیان در گفت و گو با پردیسان نوین درباره خرید نان نیز افزود: هنگام خرید نان از نانوایی، کیسه پارچه ای همراه خود داشته باشید و در هنگام خرید و برداشتن نان، بهتر است از دستکش جدید و تمیزی استفاده کنید، همچنین نان بر روی پیشخوان نانوایی نماند و قبل از مصرف کردن در خانه حتما حرارت داده شود.

فریز کردن نان تاثیری در از بین رفتن ویروس کرونا ندارد

وی با تاکید بر اینکه فریز کردن مواد غذایی مانند نان تاثیری در از بین بردن ویروس کرونا ندارد و این ویروس نسبت به دمای پایین مقاوم است، اظهار داشت: همین که انواع نان را قبل از مصرف با استفاده از فر یا مایکروویو یا قرار دادن روی اجاق گاز حرارت داد، کافی است.

این کارشناس با اشاره به اینکه ویروس کرونا در دما و حرارت بالا غیر فعال می‌شود، افزود: بهتر است مواد غذایی بویژه آنهایی که از بیرون از خانه تهیه می‌شود را بین پنج تا ۱۰ دقیقه در دمای بالای ۶۰ درجه سانتی‌گراد قرار داد.

وی با تاکید بر اینکه همه مواد غذایی و خوراکی را نیز نمی‌توان داخل مایکروویو قرار داد، تصریح کرد: غذاهایی که از رستوران‌ها و فست فودها تهیه می‌شود باید قبل از مصرف، مجدد حرارت ببیند.

هادیان درباره محصولات لبنی خاطرنشان کرد: این محصولات به دلیل اینکه در دمای مناسب پاستوریزه شده‌اند، مشکلی از نظر ویروس کرونا ندارند.

وی با اشاره به بازرسی هایی که از کارخانه های تولید مواد غذایی و خوراکی بسته‌بندی شده و همچنین اصناف مختلف می‌شود، گفت: این بازرسی‌ها از اسفند پارسال تشدید شد و واحدهای تولیدی نیز با وجود برخی مشکلات، همکاری خوبی برای رعایت دستورهای بهداشتی بمنظور جلوگیری از شیوع بیماری کرونا داشتند.

هادیان خاطرنشان کرد: همه این واحدها و اصناف با ثبت نام در سامانه سلامت وزارت بهداشت، متعهد به رعایت اصول بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی هستند.

وی از مردم خواست تا مواد غذایی و خوراکی مورد نیاز خود را فقط از واحدهای صنفی و شرکت‌های دارای مجوز و پروانه کسب خریداری کنند زیرا بر این واحدها توسط کارشناسان بهداشتی و معاونت غذا و دارو نظارت می‌شود.

تاکنون بیش از ۹۱ هزار نفر در کشور بطور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده‌اند و تعداد جان باختگان کرونا در کشور به بیش از پنج هزار نفر رسیده است.