یک لقمه فرهنگ، یک مشت مهر

در دل کویر، جایی که گرمای تنور و دل مردم به هم گره خورده، کرمان بار دیگر با بوی نان، نوای موسیقی نواحی، رنگ صنایع دستی و شور مهمان‌نوازی، سومین جشنواره ملی نان را نیز برگزار می‌کند، رویدادی فراتر از خوراک، پلی میان سنت و سلامت، هویت و همبستگی ملی.

به گزارش پردیسان آنلاین از کرمان، نان، تنها یک خوراک ساده نیست، نشانه‌ای از زندگی، برکت و پیوند اجتماعی در تاریخ ایران است، از تنورهای گلی روستاهای کویری تا نان‌های آیینی اقوام شمالی، هر قرص نان حامل روایتی از فرهنگ، هویت و ذوق مردمان این سرزمین است.

کرمان، کهن‌شهر کویر و مهد نان‌های متنوع و سنتی، این روزها در آستانه برگزاری سومین جشنواره ملی نان، بار دیگر به‌کانون توجه گردشگران و پژوهشگران فرهنگی کشور تبدیل شده است و ۸۰۰ مهمان از ۳۱ استان و ۲۵ شهرستان ایران در این رویداد حاضر خواهند شد.

رویدادی که از بیست‌ودوم تا بیست‌وپنجم مهر، نه‌فقط طعم نان‌های محلی، بلکه هنر، موسیقی، صنایع‌دستی و روح مهمان‌نوازی کرمانی را در مسیر سه‌کیلومتری تله‌کابین پردیسان قائم (عج) در معرض دید عموم قرار می‌دهد و ترکیبی از گردشگری فرهنگی، سلامت غذایی و نشاط اجتماعی را به نمایش می گذارد.

محمدامین شمسی، رئیس کمیسیون گردشگری و میراث فرهنگی شورای اسلامی شهر کرمان با اشاره به جایگاه ویژه نان در فرهنگ ایرانی و جهانی‌سازی ظرفیت‌های گردشگری فرهنگی به خبرنگار پردیسان آنلاین می‌گوید: گردشگری فرهنگی طبق اصول مصوب سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) به دو نوع ملموس و ناملموس تقسیم می‌شود.

وی افزود: گردشگری ملموس شامل بازدید از موزه‌ها، آثار تاریخی، باستان‌شناسی و معماری می‌شود و گردشگری ناملموس بازتاب‌دهنده آداب و رسوم، فرهنگ، نوع معیشت، دانش بومی و جنبه‌های مردم‌شناسی جوامع است.

یک لقمه فرهنگ، یک مشت مهر

از سلیاک تا سنت؛ همه در جشنواره ملی نان

رئیس کمیسیون گردشگری و میراث فرهنگی شورای اسلامی شهر کرمان اضافه می‌کند: طبق آمار سازمان جهانی گردشگری، حدود ۳۷ درصد از سفرهای بین‌المللی با انگیزه فرهنگی انجام می‌شود و این روند به شکل چشمگیری در حال افزایش است، موضوعی که بر ارزش اقتصادی و فرهنگی رویدادهایی نظیر جشنواره ملی نان کرمان تأکید دارد.

وی با بیان اینکه در سومین جشنواره ملی نان کرمان برنامه‌هایی متنوع پیش‌بینی شده است که محور آن‌ها ارتقای سلامت، احیای سنت‌های بومی و معرفی ظرفیت‌های گردشگری خوراک کشور است، ادامه می‌دهد: حضور تولیدکنندگان نان‌های ویژه بیماران سلیاکی، دیابتی و PKU از برنامه‌های این رویداد است.

به این گفته این عضو شورای شهر کرمان در این جشنواره جدیدترین ماشین‌آلات صنعت پخت نان برای بهسازی نانوایی‌های استان بهره برداری و به نمایش گذاشته می‌شود و تلاش می‌کنیم تا نان‌های سنتی و آئینی ایران به‌ویژه گونه‌هایی از میراث ناملموس در حال فراموشی احیا شوند.

وی اضافه می‌کند: برپایی کارگاه‌های آموزش پخت نان سالم برای شهروندان و آموزش ویژه کودکان با هدف اصلاح الگوی مصرف و ترویج نشاط اجتماعی از رهگذر «نان» به‌عنوان نماد وحدت ملی و سلامت از دیگر برنامه های این رویداد است.

رونق صنعت گردشگری داخلی یکی از بهترین راهکارهای توسعه و تاب‌آوری است

برگزاری جشنواره‌های موضوعی از جمله جشنواره نان، نمونه‌ای از گردشگری رویداد» است؛ یکی از گونه‌های نوین گردشگری فرهنگی که تلفیقی از اقتصاد محلی، هویت شهری و تعامل بین‌منطقه‌ای را به نمایش می‌گذارد و به‌دلیل ارتباط با آداب و رسوم و فرهنگ تغذیه مردم، به شاخصی برای معرفی رفتار اجتماعی و تاریخ فرهنگی مناطق تبدیل می‌شود.

غلامرضا سالاری، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کرمان در این‌ ارتباط گفته است: «در شرایط تحریم و فشار اقتصادی، رونق صنعت گردشگری داخلی یکی از بهترین راهکارهای توسعه و تاب‌آوری است، نان در فرهنگ ما حرمت دارد و مردم ایران هنوز به نان سوگند می‌خورند،بنابراین این جشنواره باید در شأن نام نان ایرانی و مردم کرمان برگزار شود، احیای نان‌های فراموش‌شده باید یکی از محورهای جشنواره باشد و همچنین ظرفیت‌های تاریخی، میراث فرهنگی و گردشگری استان باید در این رویداد به نمایش گذاشته شود.»

داریوش ماهری، مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان کرمان نیز با بیان اینکه ایده برگزاری این جشنواره برای نخستین‌بار در سال ۱۴۰۱ توسط حمیدرضا رستمی از نانوایان برگزیده استان مطرح و در همان سال اجرا شد، گفته است: «تعداد غرفه‌ها در سومین دوره نسبت به سال گذشته دو برابر شده و از ۲۲۰ به ۴۰۰ غرفه افزایش‌ پیدا کرده و مسیر برگزاری نیز از یک به سه کیلومتر رسیده است، دوره گذشته جشنواره با استقبال ۱۴۰ هزار بازدیدکننده همراه بود و انتظار می‌رود در سال‌جاری رکورد تازه‌ای ثبت شود.»

یک لقمه فرهنگ، یک مشت مهر

کرمان، خانه نان‌های فراموش شده

محمدرضا احمدی، سرپرست سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری کرمان نیز در بیان جزییات رویداد گفته است: «به دلیل استقبال گسترده مردم در دوره قبل و مشکلات ترافیکی ناشی از محدودیت فضا در پارک مادر، در سال‌جاری مکان برگزاری به مسیر تله‌کابین منتقل شد تا هم فضای گسترده‌تری برای غرفه‌ها و بازدیدکنندگان فراهم شود، ۸۰۰ مهمان از ۳۱ استان کشور و ۲۰ شهرستان کرمان در این دوره حضور دارند؛ ضمن آنکه هنرمندان موسیقی نواحی از استان‌های خراسان‌رضوی، فارس، چهارمحال‌وبختیاری، خراسان‌شمالی و گیلان نیز برنامه اجرا خواهند کرد.»

وی افزوده است:« جشنواره ملی نان آبروی شهر کرمان است و تلاش داریم با همراهی نیروی انتظامی، دستگاه‌های خدماتی و شهرداری، این رویداد در اوج هماهنگی و نظم برگزار شود.»

حبیب‌الله خنجری، فرماندار کرمان در همین راستا با تأکید بر آمادگی زیرساخت‌ها گفته است: «۳۱ استان و ۲۰ شهرستان استان کرمان برای حضور در جشنواره ملی نان کرمان اعلام آمادگی کرده‌اند که مسائل ترافیکی بررسی و هماهنگی لازم با دستگاه‌های اجرایی انجام شده است تا مهمانان با بهترین خاطره از کرمان به خانه بازگردند.»

مرتضی نیکرو، سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان کرمان نیز با اشاره به آمادگی کامل برای حضور در جشنواره گفته است: «غرفه‌های صنایع‌دستی و معرفی ظرفیت‌های گردشگری استان در طول مسیر برپا می‌شود و جشنواره نان می‌تواند نماد هم‌افزایی بین گردشگری فرهنگی و خوراک باشد.»

به گزارش پردیسان آنلاین،در حالی که تلاش‌ها برای پاسداشت موفقیت سه‌ساله این رویداد و ثبت جشنواره ملی نان در تقویم ملی گردشگری کشور تداوم دارد، این اقدام می‌تواند در تثبیت جایگاه کرمان به‌عنوان پایتخت گردشگری فرهنگی و خوراک ایران نیز مؤثر باشد.

جشنواره ملی نان کرمان، فراتر از یک نمایشگاه خوراکی، بهبستر هم‌گرایی فرهنگ، سلامت، صنعت و گردشگری بدل شده است، پیوند مفهوم نان با وحدت ملی، توجه به سلامت جامعه و احیای سنت‌های کهن، این رویداد را به الگویی از گردشگری فرهنگی با محور خوراک تبدیل کرده است.

استمرار و ثبت این جشنواره در تقویم ملی، می‌تواند الگویی برای دیگر استان‌ها و فرصتی تازه برای توسعه گردشگری فرهنگی در ایران باشد.

لینک کوتاه خبر:

pardysanonline.ir/?p=331563

Leave your thought here

آخرین اخبار

تصویر روز: