به گزارش پردیسان آنلاین از اردبیل، استان اردبیل با پیشینهای غنی، زادگاه شیخ صفیالدین اردبیلی، بنیانگذار طریقت صفوی و محل آرامگاه وی، یکی از آثار ثبتشده در فهرست میراث جهانی یونسکو است.
همچنین این منطقه، خاستگاه حکومت صفویه به شمار میرود که نقطه عطفی در تاریخ ایران محسوب میشود، نامگذاری روز اردبیل، فرصتی برای بازشناسی هویت فرهنگی، تجلیل از افتخارات تاریخی و تقویت همبستگی و خودباوری مردم این دیار است، اردبیل، این خطه کهن با پیشینهای درخشان در عرصههای دینی، علمی، هنری و انقلابی، همواره در پاسداری از هویت ملی و اسلامی ایران نقشی برجسته داشته است.
چهارم مرداد، روز اردبیل، فرصتی است برای پاسداشت افتخارات این سرزمین، مرور بر غنای فرهنگی، تاریخی و طبیعی آن و ادای احترام به مردمان شریف و غیور آنکه همواره در مسیر توسعه، مقاومت و سربلندی ایران نقشآفرین بودهاند، به طوری که مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) در سخنرانی سال ۷۹ در جریان سفر به اردبیل فرمودند: «صفویّه از اردبیل طلوع کردند و خاندان عرفای مجاهد و مبارز یعنی اولاد شیخ صفیالدّین اردبیلی توانستند این زمینه را به وجود آورند، تا فرزندان آنها ایران را به همه عالمیان در دنیای آن روز، متّحد، مقتدر، عزیز، سربلند و پیشرفته معرفی کنند، در واقع پشتیبانی معنویِ عامل اوّل محسوب میشود، یعنی احیای مذهب شیعه، مذهب اهل بیت و ارادت به خاندان پیامبر.»
آغاز ترویج تشیع در ایران از اردبیل بوده است
آیتالله سید حسن عاملی، نماینده ولی فقیه در استان اردبیل و امام جمعه اردبیل درباره نقش اردبیل و صفویه در احیای تشیع و وحدت ملی و با اشاره به نقش تاریخی اردبیل در گسترش مذهب اهل بیت (ع) گفته است: «آغاز ترویج تشیع در ایران از اردبیل بوده و این منطقه با پیروی از اهل بیت پیامبر اسلام (ص)، فضیلتی منحصربهفرد را به سراسر ایران گسترش داد، به همین دلیل، ملت ایران در گسترش این فرهنگ و مذهب مرهون استان اردبیل هستند.»
وی با نقل قولی از مورخ برجسته، محیط طباطبایی افزوده است: «اگر اردبیل نبود، ایران نیز وجود نداشت، پس از فروپاشی حکومت ساسانی، نخستین انسجام سیاسی و ملی در گسترهای وسیع توسط سلسله صفویه محقق شد، این امپراتوری عظیم که امروزه حدود ۴۰ درصد از قلمرو آن در اختیار ایران است، جایگاه ملت ایران را به سطحی والا ارتقا داد، تلاش برای احیای تشیع و وحدت ملی توسط صفویان، فرایندی ۲۰۰ ساله بود که از زمان شیخ صفیالدین اردبیلی آغاز شد و با نقشآفرینی چهرههایی همچون شیخ حیدر، پدر شاه اسماعیل صفوی، به ثمر نشست. اردبیل در این مسیر نقشی بیبدیل و تأثیرگذار داشته است، اردبیل با سابقه پرافتخاری که در دوران صفویه دارد، باید به گذشته خود ببالد، نیاکان ما با فداکاری و مجاهدت، جایگاه ایران و مکتب اهل بیت (ع) را اعتلا بخشیدند، امروز وظیفه ماست که در بزرگداشت و معرفی این میراث تاریخی و مذهبی تلاش بیشتری داشته باشیم.»
برنامههای فرهنگی روز اردبیل باید در شأن نام اردبیل و تاریخ پرافتخار آن برگزار شود
دلاور قوام، معاون صنایع دستی میراث فرهنگی اردبیل در مورد برنامههای فرهنگی روز اردبیل به خبرنگار پردیسان آنلاین میگوید: با توجه به اینکه طی سالهای اخیر برنامههای بزرگداشت شیخ صفیالدین اردبیلی از دوره طلایی خود فاصله گرفته بودند، سالجاری هرچند با اندکی تأخیر، اما با همت دلسوزانه جمعی از علاقهمندان، فعالیتها از سر گرفته شد، امید ما این است که از از همین سال با نگاهی بلندمدت برای سال آینده نیز برنامهریزی شایستهتری انجام شود تا این مناسبت در شأن نام اردبیل و تاریخ پرافتخار آن برگزار شود.
وی میافزاید: نظر به تقارن ایام بزرگداشت با ماه محرم و صفر، برنامهها از چهارم مرداد آغاز و تا پایان شهریور ادامه خواهد داشت که این بازه زمانی، فرصتی مناسب برای برگزاری رویدادهای بزرگ فرهنگی فراهم میکند.
دلاور قوام عنوان میکند: افتتاح این مجموعه برنامهها با مراسم ادای احترام به شهدای جنگ چالدران در محل شهیدگاه آغاز خواهد شد و سپس مراسم غبارروبی مزار شیخ صفیالدین توسط ریشسفیدان شهر برگزار میشود.
این شخصیت فرهنگی تشریح میکند: برنامه اصلی روز چهارم مرداد در صحن قندیلخانه بقعه شیخ صفی از ساعت ۱۴:۳۰ با حضور میهمانان داخلی و خارجی آغاز خواهد شد، جمعی از اساتید دانشگاه، شخصیتهای علمی علوی از خارج کشور، چهرههای فرهنگی، هنری، و مفاخر ملی نیز در این مراسم حضور خواهند داشت.
قوام ادامه میدهد: در این برنامه درباره جایگاه شیخ صفی در شکلگیری معارف تمدن ایرانی اسلامیِ برخاسته از اردبیل سخن گفته خواهد شد و از چند کتاب مرتبط نیز رونمایی میشود، یکی از این آثار توسط نویسندگان خارجی و یکی دیگر، بازسازی یک حجره از دوران شاه اسماعیل، توسط هنرمندی اهل ترکیه آماده شده است.
معاون صنایع دستی میراث فرهنگی میگوید: در روز پنجم مرداد، همایش علمی روز اردبیل در نگارخانه خطایی بقعه شیخ صفی برگزار خواهد شد، در این همایش هشت مقاله علمی (چهار مقاله خارجی و چهار مقاله داخلی) توسط پژوهشگران و اساتید برجسته در حوزه صفویهشناسی و تاریخ اردبیل ارائه میشود.
وی تشریح میکند: یکی از تمایزهای برنامههای سالجاری، گسترش آنها به سطح شهرستانهاست، در چهار شهرستان برنامههایی به شرح زیر برگزار میشود: در روز دوشنبه، در شهرستان گرمی، مراسمی با محوریت سالروز سفر مقام معظم رهبری در ششم مرداد ۱۳۷۹ برگزار خواهد شد و در شهرستان پارسآباد، برنامههایی با موضوع گرامیداشت شهدای مرزدار در طول تاریخ ایران اجرا خواهد شد و در شهرستان خلخال، همایش بزرگداشت ملأ محمدباقر خلخالی و کتاب ارزشمند او با نام صعلبیه برگزار میشود.
هفته اردبیل، فرصتی برای همدلی و معرفی هویت فرهنگی استان
امیر رجبی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل نیز با بیان اینکه گرامیداشت چهارم مرداد به عنوان روز اردبیل باید با مشارکت مردمی و بهرهگیری از ظرفیت فرهنگی استان برگزار شود، به خبرنگار پردیسان آنلاین میگوید: هویت تاریخی شهر اردبیل را آنگونه که شایسته بوده، نتوانستهایم برای عموم مردم معرفی بکنیم به همین منظور تلاش میکنیم در سالجاری این رویداد به نحو احسن برگزار شود.
وی با اشاره به نامگذاری این روز در تقویم رسمی کشور به نام شیخ صفیالدین اردبیلی میگوید: روز اردبیل متعلق به همه مردم این دیار است و نه نهاد یا فرد خاصی و برنامهریزی هدفمند برای معرفی چهره فرهنگی، تاریخی و اجتماعی اردبیل باید انجام شود..
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل میگوید: آئینهای سالجاری از چهارم مرداد در اردبیل و چند شهرستان دیگر آغاز میشود. این برنامهها شامل همایشهای علمی با حضور مهمانان داخلی و خارجی، شبهای فرهنگی، جشنواره موسیقی عاشیقلار، معرفی آثار مکتوب و اکران فیلمهایی با موضوع اردبیل خواهد بود.
وی با تأکید بر نقش رسانهها در پوشش مناسب این رویداد ادامه میدهد: برنامهها باید رنگ و بوی مردمی داشته باشند تا فضای همدلی و مشارکت عمومی در پاسداشت هویت اردبیل شکل بگیرد.
رضا کریمی، معاون سیاسی و امنیتی استاندار اردبیل هم درباره برنامههای هفته اردبیل به خبرنگار پردیسان آنلاین میگوید: چهارم مرداد، سالروز استقرار سلسله صفویه در ایران، در تقویم رسمی کشور به نام روز بزرگداشت شیخ صفی الدین و روز اردبیل نامگذاری شده است.
وی با بیان اینکه آئین گرامیداشت روز اردبیل همچون سالهای گذشته و با اجرای برنامههای متنوع در صحن اصلی مجموعه جهانی شیخ صفیالدین اردبیلی برگزار خواهد شد، میافزاید: تمهیدات اجرایی لازم برای برگزاری هرچه بهتر این آئین با همکاری همه دستگاهها و نهادهای مرتبط استان اردبیل انجام میشود.
معاون سیاسی و امنیتی استاندار اردبیل میگوید: برپایی نمایشگاههای هنری و آغاز فعالیت کتابخانه تخصصی صفویهشناسی از برنامههای جنبی آئین گرامیداشت روز اردبیل است.
به گزارش پردیسان آنلاین، روز چهارم مرداد، بهعنوان «روز اردبیل» با هدف پاسداشت جایگاه تاریخی و فرهنگی این خطه کهن از سال ۱۳۹۰ در تقویم رسمی کشور ثبت شده است، اردبیل، زادگاه شیخ صفیالدین اردبیلی و خاستگاه سلسله صفویه، نقشی محوری در تاریخ ایران و گسترش مذهب تشیع داشته است.
این مناسبت فرصتی برای تجلیل از میراث دینی، تاریخی، فرهنگی و نقش بیبدیل مردم اردبیل در حفظ هویت ملی ایران است، بنا بر سخنان رهبر معظم انقلاب و آیتالله عاملی، اردبیل بستر نخستین انسجام سیاسی ایران پس از اسلام و مرکز احیای مذهب اهل بیت بوده است، بههمین منظور، برنامههای متنوعی از جمله همایشهای علمی، جشنوارههای فرهنگی و نمایشگاههای هنری در هفته اردبیل برگزار میشود تا ضمن معرفی ظرفیتهای فرهنگی استان، روحیه همبستگی و افتخار به گذشته پرافتخار این دیار تقویت شود.