به گزارش پردیسان آنلاین و به نقل از سرویس مطبوعاتی اتحادیه اقتصادی اوراسیا، آن دری اسلپنف در دیدار با صمد حسنزاده رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و هیئت همراه در مسکو اظهار کرد: این نقشه راه اقداماتی برای توسعه همکاری مستقیم بین کسب و کارهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا و ایران و سمینارهای موضوعی برای توضیح جزئیات تنظیم تجارت بین طرفین را در بر میگیرد.
وی افزود: موافقتنامه تجارت آزاد این اتحادیه و ایران، شرایط منحصر به فردی را برای دسترسی فعالان تجاری به بازارهای یکدیگر فراهم میکند، سازوکارها و بسترهای مناسبی را برای ایجاد تعامل، حل مشکلات فوری همکاری تجاری و اقتصادی ایجاد میکند و درک متقابل از قوانین و رویههای اجرای آن در کشورهای ما را تقویت میکند
در این دیدار که در دفتر مرکزی کمیسیون اقتصادی اوراسیا در مسکو انجام شد، وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا تأکید کرد: به مرحله جدید همکاری با ایران به عنوان یک مشارکت نگاه میکنیم. مهم است که کارآفرینان ما یکدیگر را نه به عنوان رقیب، بلکه به عنوان شریک ببینند تا بتوانند پتانسیل و فناوریهای خود را تقویت کرده و در یک بازار متحد ۲۵۰ میلیون نفری با هم همکاری کنند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود از تجار و بازرگانان ایران دعوت کرد تا در مجمع اقتصادی اوراسیا که پنجم و ششم تیرماه ۱۴۰۴ در مینسک پایتخت بلاروس برگزار میشود، شرکت کنند.
بنا بر این گزارش، طرفین در این دیدار درباره تقویت تعامل مجامع تجاری اتحادیه اقتصادی اوراسیا و ایران در چارچوب اجرای توافقنامه تجارت آزاد گفت و گو کردند.
ضرورت ایجاد سازوکار مشترک برای صدور گواهی مبدا
بر اساس گزارش سفارت کشورمان در روسیه، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران نیز در این دیدار با اشاره به مشکلات مربوط به گواهیهای مبدا در تجارت با اوراسیا، گفت: ایجاد یک سازوکار مشترک میان ایران و کشورهای عضو برای صدور گواهی مبدا و ایجاد مکانیزم صدور گواهیهای مبدا الکترونیکی، ضروری است.
صمد حسنزاده در زمینه مشکلات و چالشهای موجود در تجارت با اوراسیا، به ضعف زیرساختهای حملونقل و لجستیک اشاره کرد و گفت: خطوط ریلی و جادهای فرسوده و ناکافی در ایران و برخی مناطق اوراسیا مانع تسریع صادرات و واردات است.
وی به مشکلات استاندارد و نبود شناسایی متقابل اشاره کرد و بیان داشت: سختگیری استانداردی در برخی کشورها، صادرات برخی کالاها را با مشکل مواجه کرده است.
رئیس اتاق ایران، از دشواری دسترسی به اطلاعات تجاری دقیق و بهروز به عنوان دیگر چالش موجود در تجارت با اوراسیا نام برد و خاطرنشان کرد: کمبود شفافیت در اطلاعات تجاری، گمرکی، و استانداردی باعث کاهش اعتماد و کندی تصمیمگیری شرکتها میشود.
وی درباره موانع فرهنگی، زبانی و قانونی در بازاریابی نیز بیان داشت: عدم تطابق با ویژگیهای بازارهای اوراسیا مانع مؤثر در صادرات محصولات ایرانی است.
حسنزاده درباره نسبت نامتوازن در صادرات و واردات نیز گفت: با وجود صادرات ۱.۵ میلیارد دلاری ایران، واردات از اوراسیا ۱.۷ میلیارد دلار بوده است و این نشان از تراز منفی تجاری دارد.
وی همچنین به تشریح ۹ الزام برای توسعه تجارت با اوراسیا پرداخت و به مواردی نظیر برگزاری نشستها و دورههای تخصصی، تقویت لجستیک و حملونقل، هماهنگی در استانداردها و شناسایی متقابل آنها، ایجاد پلتفرم مشترک اطلاعات تجاری، حمایت از شبکهسازی و بازاریابی، ارائه تسهیلات مالی و مشاورهای، آموزش و ارتقا ظرفیت انسانی، اجرای دقیق قواعد مبدأ و سادهسازی آنها و مکانیزم حل اختلاف تجاری اشاره کرد.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در زمینه ضرورت برگزاری نشستها و دورههای تخصصی، گفت: برای آشنایی بیشتر فعالان اقتصادی با بازار، قوانین، و رویههای تجاری کشورهای عضو اوراسیا، نیازمند برگزاری نشستهای ترویجی و آموزشی هستیم.
وی با تاکید بر ایجاد پلتفرم مشترک اطلاعات تجاری، خاطرنشان کرد: برای تبادل دادههای بهروز درباره تعرفهها، مقررات، استانداردها، و قوانین گمرکی با دسترسی آسان، نیازمند ایجاد پلتفرم مشترک اطلاعات تجاری هستیم.