مدیریت شهری با اجرای پروژه های مهم بازآفرینی در نظر دارد در کنار بازگشت هویت و اصالت هسته مرکزی شهر چهره ای زیبا را به بازارهای هسته مرکزی قم تزریق کند.
مدیریت شهری با اجرای پروژه های مهم بازآفرینی در نظر دارد در کنار بازگشت هویت و اصالت هسته مرکزی شهر چهره ای زیبا را به بازارهای هسته مرکزی قم تزریق کند.
شهر قم یک شهر زیارتی و از مقاصد مهم گردشگری است از سویی به دلیل قرار گرفتن در شاهراه مواصلاتی ۱۷ استان کشور پیوسته و در طول سال به صورت گذری در مسیر مسافرانی از شرق و غرب کشور قرار دارد جدای از اینکه این شهر مذهبی میزبان میلیون ها زائر از سراسر کشور و کشورهای اسلامی است .
هسته مرکزی شهر قم که به عنوان قاب اصلی لنز دید گردشگران و زائران به شمار می رود و نخستین مسیری است که به دلیل نزدیکی به حرم مطهر به عنوان اولین جاذبه گردشگری قم هرگونه بهسازی در آن می تواند خاطره ای مطلوب در ذهن زائر ترسیم کند از سویی مجاوران و شهروندان قمی که بیشترین تردد را در هسته مرکزی شهر دارند اعمال هرگونه جداره سازی، بهسازی و زیبا سازی این مسیر می تواند نشاط و شادابی را برای آنها به ارمغان آورد.
در هسته مرکزی شهر قم سه راه بازار و چهارراه باراز از مهم ترین مسیرهایی هستند که به دلیل اهمیت و موقعیت آن ها نیاز به هویت بخشی دارند از سویی به دلیل تردد های بی شمار با ترافیک عجیب و سردرگمی عابران پیاده روبرو است شکل و شمایل برخی مغازه ها با جایگاه هسته مرکزی و اصالت آن هم خوانی ندارد طی مصاحبه های میدانی با شهروندان و حتی برخی زائران انجام داده همگی به اتفاق از آشفتگی های سه راه بازار و چهارراه بازار گلایه دارند.
شهر قم، شهری قدیمی و باستانی بوده که در دوره های مختلف دستخوش تغییرات و تحولات گوناگونی در زمینه های سیاسی، مذهبی،فرهنگی، علمی و … گشته است مهاجرت روزافزون به شهر و علاوه بر آن امروزه به دلیل وجود نیاز به سکونتگاه ها، شهر به صورتی نامنظم و سازمان نیافته اصالت خود را تا حدودی از دست داده است.
بر کسی پوشیده نیست که سه راه بازار و چهارراه بازار از مسیرهای مهم گردشگری و استراتژیکی شهر قم به شمار می روند اما در آن برخی آشفتگی هایی دیده می شود.
علی نصیری از شهروندان اصیل قمی می گوید: سه راه بازار قم نیاز به توجه دارد جدای از بار ترافیکی که عابران و زائران باید تحمل کنند یک سری آشفتگی هایی دیده می شود نماهایی است که در این بازار فاقد اصالت هستند.
وی می افزاید: این دو بازار جزیی از جاذبه های اقتصادی و گردشگری شهر قم هستند لازم است نماهای آن هماهنگ باشد تا زیبایی بصری خاصی به این دو بازار تزریق کند و هویت و اصالت آن دوباره بازگردد با حذف نماهای آشفته باعث زیبایی این مسیر می شود البته جا دارد از شهرداری که اخیرا در حال کف سازی این مسیر است تشکر کنم هرچند باعث پاره ای مشکلات است اما واقعا جای تقدیر دارد.
یکی از اصناف چهار راه بازار که مغازه کوچک پوشاک دارد عنوان می کند: کف سازی بازار کار بسیار مطلوبی است اما برخی مواقع باعث گلایه رهگذران و عابران می شود امید است بعد از کف سازی و بهسازی شهرداری تدبیری برای بار ترافیک و آشفتگی دیگر آن هم داشته باشد.
بسیاری از شهروندان و برخی از زائران از کف سازی و جداره سازی این بازار از مدیریت شهری تشکر کردند اما شکوه ها از ترافیک و بی تکلیفی عابران پیاده در این مسیر دارند.
هویت بخشی با اجرای طرح های بازآفرینی
مدیر عامل نوسازی و بهسازی اطراف حرم مطهر با اشاره به جداره سازی بیش از ۱۹۶ متر در مسیر هسته مرکزی می گوید: در هسته مرکزی تاکنون با هماهنگی بین دستگاهی و مشارکت مردمی مجموعاً تعداد ۳۶ باب مغازه و سایر کاربریها، مجموعاً به طول ۱۹۶ متر جداره سازی و بهسازی سیما و منظر شهری صورت گرفته است که این امر پیوسته در حال پیگیری و تکمیل است؛ در فاز نخست این پروژه ۱۴ پلاک دو طبقه مطابق طرح تهیه شده مرمت، جداره سازی و تعویض دربهای آن با مشارکت اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان قم و شهرداری در محل چهارراه بازار صورت گرفته است.
علیرضا خاکی می افزاید: طراحی سرای احمدی با مشارکت مردم و مرمت و جداره سازی مدرسه گلپایگانی از دیگر اقدامات سازمان در هسته مرکزی شهر است که منجر به بهبود سیما و منظر شهری و آرامش بصری در این نقطه خواهد شد، همچنین در حدفاصل سه راه بازار تا بلوار عمار یاسر به عنوان قسمتی از اولین خیابان کلاسیک شهری در قم و دارای قدمت تاریخی است و این سازمان در راستای ساماندهی، احیا و نگهداری از آثار تاریخی، این مسیر را طراحی کرده است.
به گفته این مسئول؛ یکی از اهداف سازمان در پروژههای هسته مرکزی، تسهیلگری تجدید بناهای ارزشمند توسط شهروندان در امور مربوط به طرح و مناسبات اداری است.
اعتبار ۷۰ میلیاردی برای ساماندهی چهارراه بازار
مدیر منطقه ۷ شهرداری قم در ارتباط با هویت بخشی و ساماندهی اشفتگی های سه راه بازار و چهارراه بازار می گوید: یکی از آشفتهترین نقاط قم چهارراه بازار و حد فاصل سه راه بازار تا عمار یاسر است. و با توجه به تاکیدهای شهردار محترم و مدیریت شهری بر ساماندهی این منطقه؛ لذا تمهیداتی اندیشیده و قراردادی به ارزش ۷۰میلیارد تومان نوشته شد.
محمد رمضانی می افزاید : هم چنین در قالب پروژه های دیگری با همکاری مردم هم در حال انجام است که در سرای محمدی نماها در حال شست و شو و رفع آشفتگی برخی نماها در حال انجام و تا عید این پروژه ادامه خواهد داشت طول مسیر پروژه حدود ۷۰۰ متر و حدفاصل خیابان عمار یاسر تا پل علیخانی تا میدان مطهری است.
به گفته وی؛ در این مسیر تابلوها همسان سازی شده و بدنهها نیز به شکل مناسبی با همکاری شهرداری و سازمان میراث فرهنگی بازسازی میشود.
تغییر چهره هسته مرکزی با حذف نماهای اضافه و غیر اصولی
مدیرعامل سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری قم بیان می کند: سالهای گذشته تابلوهای ناایمن و نازیبایی در این منطقه نصب شده بود، همچنین المانهایی که به معماری اصیل این میدان و راسته تاریخی و قدیمی آسیب زده بود بعد از جمعآوری این زوائد، بیدرنگ بهصورت رایگان مجوز تابلوی جدید برای کسبه صادر شد و کسبه نیز اقدام به بسترسازی و تهیه تابلوهای مناسب کردند.
پیام جوادیان می افزاید: با اجرای طرح معماری که حدفاصل میدان شهید مطهری، خیابان عمار یاسر، خیابان ۱۹ دی و چهارراه بازار انجام خواهد شد، یک راسته تاریخی با معماری زیبا خواهیم داشت که در شأن شهر کریمه اهل بیت(س) و حرم مطهر است.
Tuesday, 3 December , 2024