ساماندهی مشاغل مزاحم شهری در دست‌اندازهای حقوقی و بوروکراسی اداری

مشاغل مزاحم و آلاینده به‌عنوان پدیده‌هایی ناشی از موقعیت مکانی نامناسب و سازمان‌نیافته‌ بعضی فعالیت‌های تولیدی، صنعتی و خدماتی در فضاهای شهری، در شهرهای بزرگ از جمله شهر اصفهان، زندگی شهروندان را با مشکل مواجه ساخته‌اند، از این‌رو ساماندهی آن‌ها امری ضروری است.

به گزارش پردیسان آنلاین، رشد قارچ‌گونه و ناهماهنگ صنوف و مشاغل آلاینده موجب بروز و افزایش معضلات نوین شهرنشینی از قبیل آلودگی‌های هوا، صوتی، زیست‌محیطی و ترافیکی شده است، پیامدهای توسعه شهرنشینی به‌صورت آلودگی آب‌وهوا و محیط زیست شهری، تهدیدی جدی برای سلامتی و ایمنی ساکنان شهرها به‌شمار می‌رود.

مشاغل مزاحم شهری عبارت است از مشاغل و کسب‌وکارهایی که موجب ایجاد مزاحمت برای ساکنان شده و فعالیت آن‌ها مخالف با اصول بهداشتی و زیست‌محیطی است؛ طبق بند ۲۰ ماده ۵۵ قانون شهرداری، ایجاد و تأسیس تمام اماکن شامل کارخانه‌ها، کارگاه‌ها، تعمیرگاه‌ها و دکان‌ها که مخل آرامش و آسایش ساکنان باشد، ممنوع است؛ این قانون، جلوگیری از ایجاد و تأسیس چنین واحدهایی را در وظایف شهرداری‌ها گنجانده و شهرداری‌ها موظفند که در صورت مشاهده و تأیید مزاحمت، این مشاغل را تعطیل کنند و اگر لازم باشد، به خارج از شهر منتقل کنند.

در شهر اصفهان از سال‌ها پیش موضوع ساماندهی مشاغل مزاحمی همچون کارگاه‌های طلاسازی در بافت پیرامونی میدان امام (ع) و دیگر بافت‌های تاریخی این کلان‌شهر، فروشندگان موتورسیکلت، فروشندگان خواربار، همچنین پرندگان ذبحی و موزائیک‌سازان مطرح و مورد بحث بوده است، اما همچنان به‌رغم دغدغه مدیریت شهری به سرانجام نرسیده است.

ساماندهی مشاغل مزاحم اصفهان در دست‌انداز بوروکراسی اداری

برای ساماندهی مشاغل شهری گام مثبتی برداشته نشده است

احمد شریعتی، عضو هیئت رئیسه شورای اسلامی شهر اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار پردیسان آنلاین می‌گوید: طی هفته‌های گذشته در جریان افتتاح پروژه‌های سازمان مدیریت پسماند شهرداری شامل آغاز احداث کارخانه بازیافت نخاله‌های ساختمانی و بهره‌برداری از واحد تصفیه شیرابه پسماند شهری اصفهان، کلنگ مرکز جامع جمع‌آوری پسماند خشک (شهرک بازیافت) نیز به زمین زده شد تا بتوانیم انبارهای ضایعاتی که در شهر نازیبایی ایجاد کرده‌اند را به این محل منتقل کنیم.

وی می‌افزاید: در اجرای پروژه شهرک بازیافت باید شرایط واگذاری، اجاره و قوانین مربوط به فعالیت آن‌ها توسط سازمان ساماندهی مشاغل شهری و سازمان پسماند مشخص شود.

عضو هیئت رئیسه شورای اسلامی شهر اصفهان تصریح می‌کند: نیروی انتظامی، اصناف و شهرداری با همکاری یکدیگر به بعضی مشاغل آلاینده یا مزاحم مهلت قانونی برای جابه‌جایی دادند.

شریعتی با اشاره به اقدامات سه ساله مدیریت شهری ششم برای ساماندهی مشاغل شهری در اصفهان بیان می‌کند: در دوره چهارم شورای اسلامی شهر اصفهان، عضو هیئت مدیره و شورای سازمان میادین بودم، در آن دوره گام‌های خوبی در راستای ساماندهی مشاغل برداشته شد، اما در حال حاضر به‌رغم گذشته سه سال از فعالیت شورای ششم می‌گذرد، برای ساماندهی مشاغل شهری گام مثبتی برداشته نشده است.

وی با بیان اینکه از سال‌ها پیش تاکنون درباره ساماندهی پرنده‌فروشان ذبحی اخبار زیادی منتشر و اطلاع‌رسانی می‌شود، اما در عمل اتفاق خاصی نیفتاده است، ادامه می‌دهد: ساختمان مربوطه در محدوده پل تمدن اصفهان آماده است، اما انتقال این مشاغل با توجه به بی‌برنامه بودن و مشکلات حقوقی هنوز انجام نشده است، حتی بازار پرندگان زینتی در بازار گل و گیاه ارغوان به نتیجه نرسیده است.

می‌توان از ظرفیت مردم برای ساماندهی مشاغل شهری استفاده کرد

عضو هیئت رئیسه شورای اسلامی شهر اصفهان می‌گوید: شهرک طلا هنوز به ثمر نرسیده است و کارگاه‌های طلاسازی همچنان در دل بافت مسکونی شهر به‌رغم مشکلات زیست‌محیطی فعالیت دارند.

شریعتی با بیان اینکه قرار بود برای ساماندهی صنف ریخته‌گران محلی در نظر گرفته شود، اما در عمل اقدامی صورت نگرفت، اظهار می‌کند: صنف موزائیک‌سازان به بختیاردشت منتقل شدند، اما امکانات و پروانه فعالیت ندارند؛ در ادامه باز هم به آن‌ها اعلام شد که باید به شهرکی در جاده دهق به سمت علویجه، شهرکی در ۵۰ کیلومتری اصفهان منتقل شوند، از این‌رو به اتفاق اعضای کمیسیون محیط زیست شورا از آن محل بازدید کردیم و شرکت شهرک‌ها که مسئولیت ایجاد شرکت‌های صنعتی را برعهده دارد برای انتقال این مشاغل اعلام آمادگی کرد، اما اقدامی نشده است.

وی با اشاره به اینکه صنوف شهرک صنعتی امیرکبیر به‌رغم اینکه بزرگترین شهرک صنعتی ارائه خدمت در کل کشور است، همچنان پراکنده هستند، می‌افزاید: صنوف در مجموعه شهرک کارگاهی نیک‌اندیش بین مناطق ۴ و ۱۵ در نزدیکی رینگ چهارم هنوز سروسامان پیدا نکرده‌اند و در بسیاری کارگاه‌ها به دلیل نداشتن فاضلاب آب وارد و شرایط بدی ایجاد شده است، چرا کاری برای آن‌ها انجام نمی‌شود، حتی مطلع شدیم که زمین بعضی از کارگاه‌های شهرک نیک‌اندیش به صنوف غیرمرتبط فروخته می‌شود، در حالی که می‌توانستیم این محل را به مجموعه شهرک صافکاری و نقاشی خودروها اختصاص دهیم.

عضو هیئت رئیسه شورای اسلامی شهر اصفهان تصریح می‌کند: برای ساماندهی فروشندگان موتورسیکلت در خیابان‌های سروش و زینبیه زمینی در میدان سروش، ابتدای خیابان مصلی در نظر گرفته شده است، اما هنوز شاهد ساماندهی این صنوف نیستیم، در حالی که نمونه ساماندهی در بخش خصوصی (به‌عنوان مثال شهر همراه) سیار موفق‌تر عمل کرده است.

وی با بیان اینکه سازمان ساماندهی مشاغل شهری و فراورده‌های کشاورزی شهرداری اصفهان در سه سال اخیر تنها شعار داده است و هیچ اقدام عملیاتی را برای ساماندهی اصناف از سوی این سازمان شاهد نبوده‌ایم، می‌گوید: میدان مرکزی میوه و تره‌بار اصفهان همچنان ساماندهی نشده است و بسیاری از سوله‌های آن خالی است، در حالی که قرار بود فروشندگان خواربار و خشکبار به این مکان منتقل شوند، اما اقدامی برای افزایش رغبت این صنوف برای انتقال به این مجموعه انجام نشده است تا حداقل انبارهای خود را به اینجا منتقل کنند.

شریعتی تاکید می‌کند: می‌توان از ظرفیت مردم برای ساماندهی مشاغل شهری استفاده کرد و با مشارکت آن‌ها اقدامات مربوط به ساماندهی را در قالب پروژه‌های سرمایه‌گذاری انجام داد.

ساماندهی مشاغل مزاحم اصفهان در دست‌انداز بوروکراسی اداری

با اعمال قانون می‌توان شهری آباد داشت

مصطفی مرادیان‌نژاد، مدیرکل پیشگیری و رفع تخلفات شهری شهرداری اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار پردیسان آنلاین اظهار می‌کند: مزاحمت صنفی بعضی مشاغل، حرفه‌ها و مغازه‌داران در سطح شهر و تصرف بخشی از سطح پیاده‌رو موجب مزاحمت برای مجاوران و عابران پیاده می‌شود.

وی می‌افزاید: بر همین اساس اداره کل پیشگیری و رفع تخلفات شهری شهرداری اصفهان، از طریق بند ۲۰ ماده ۵۵ قانون شهرداری‌ها (قانون رسیدگی به مزاحمت‌های شغل) تخلف و مزاحمت ایجاد شده توسط متخلف را ابتدا تذکر و نسبت به صدور اخطاریه اقدام و در صورت استنکاف از قانون و اصرار بر تخلف نسبت به تشکیل پرونده مزاحمت شغلی و پلمب مغازه اقدام می‌کند.

مدیرکل پیشگیری و رفع تخلفات شهری شهرداری اصفهان تصریح می‌کند: موتورسیکلت‌فروشان خیابان سروش با سد معبر، مزاحمت و گره‌های ترافیکی ایجاد می‌کنند.

وی ادامه می‌دهد: تیمی از مأموران پیشگیری و رفع تخلفات شهرداری اصفهان ابتدا با تذکر و تفهیم تخلف به متصدیان و مغازه‌داران آموزش‌های لازم را ارائه می‌کنند و در صورت استنکاف و اصرار بر تکرار تخلف و تمکین نکردن به قانون، اعمال قانون می‌شوند.

مرادیان‌نژاد می‌گوید: با اعمال قانون و اقدامات مستمر در راستای جلوگیری از مزاحمت شغلی و جلوگیری از آلودگی‌های زیست‌محیطی می‌توانیم شهری زیبا و آباد برای شهروندان اصفهان داشته باشیم.

اداره کل پیشگیری و رفع تخلفات شهری برای ایجاد نظم و انضباط شهری و پیشگیری از تخلف با اجرای طرح‌های مقابله با سد معابر، اجازه تضییع حقوق شهروندان را نخواهد داد

مرادیان‌نژاد خاطرنشان می‌کند: مزاحمت‌های شغلی موجب اخلال در نظم و آلودگی محیط می‌شود، صنف کارگاه‌های طلاسازی، ریخته‌گری‌ها و موزائیک‌سازی‌ها در داخل شهر موجب بروز آلودگی زیست‌محیطی می‌شوند که در این زمینه تشکیل پرونده و مسیر قانونی در حال پیگیری، تا حصول نتیجه انجام می‌شود.

وی تاکید می‌کند: اداره کل پیشگیری و رفع تخلفات شهری برای ایجاد نظم و انضباط شهری و پیشگیری از تخلف با اجرای طرح‌های مقابله با سد معابر، اجازه تضییع حقوق شهروندان را نخواهد داد؛ زیرا تهدیدی جدی برای امنیت عابران، مشتریان، ساکنان وخانواده‌ها محسوب می‌شود و طرح‌های جمع‌آوری و انتقال موتورسیکلت‌های پارک شده در پیاده‌روها برابر درخواست‌های مکرر شهروندان از پلیس و شهرداری صورت می‌گیرد.

وی می‌گوید: صنف میوه‌فروشان که در تمام خیابان‌ها حضور دارند، متصدیان نمایشگاه‌های خودرو، صنف اسپرت‌فروشی که شاکیان فراوانی دارند و موتورسیکلت‌فروشان بیشترین تخلف سد معبر را در اصفهان دارند.

ساماندهی مشاغل مزاحم اصفهان در دست‌انداز بوروکراسی اداری

مشاغل مزاحم را نمی‌توان یک‌شبه جابه‌جا کرد

مهدی بقایی، معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار پردیسان آنلاین می‌گوید: ساماندهی مشاغل مزاحم موضوع پیچیده‌ای است که در این بخش دو نوع ساماندهی وجود دارد؛ یکی ساماندهی مشاغل طبق بند ۲۰، دیگری ساماندهی شغل‌هایی است که تزاحم ایجاد می‌کنند.

وی می‌افزاید: درباره ساماندهی مشاغل طبق بند ۲۰ الزام قانونی وجود ندارد؛ برای نمونه اگر ریخته‌گری‌ها آلودگی هوا ایجاد می‌کنند، وظیفه معاونت خدمات شهری این است که طبق بند ۲۰ مکان مورد نظر را پلمب کند و شرکت شهرک‌های صنعتی وظیفه ساماندهی و ساخت مکان برای اینگونه شغل‌ها را دارد، اما شهرداری وظیفه‌ای در این باره ندارد.

بقایی ادامه می‌دهد: تاکنون تنها یک یا دو مورد از شغل‌های مزاحم مشمول بند ۲۰ شده‌اند، حتی ساماندهی موتورسیکلت‌ها نیز جزو بند ۲۰ محسوب نمی‌شوند و برای آن‌ها باید سازمان میادین به‌عنوان سازمان ساماندهی مشاغل برنامه‌ریزی کند.

بعضی از محل‌های در نظر گرفته شده برای ساماندهی مشاغل مزاحم، در دست‌اندازهای حقوقی افتاده است

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان تصریح می‌کند: برنامه برای شغل‌های مزاحم تنها به پلمب ختم نمی‌شود، ممکن است دستور دو طبقه‌شدن آن مکان صادر شود؛ طبق تجربه ما ساختن مکان ویژه برای مشاغل مزاحم نیز تنها در یک مورد، آن هم شهرک صنعتی امیرکبیر موفقیت‌آمیز بوده است.

بقایی با بیان اینکه بعضی از محل‌های در نظر گرفته شده برای ساماندهی مشاغل مزاحم در دست‌اندازهای حقوقی گرفتار شده است و نمی‌توان آن‌ها را یک‌شبه جابه‌جا کرد، خاطرنشان کرد: بعضی از این ساماندهی‌ها دچار بوروکراسی‌های اداری شده است برای نمونه محل در نظر گرفته شده برای ساماندهی فروشندگان پرندگان ذبحی واقع در پل تمدن با مشکلات حقوقی مواجه شده است.

به گزارش پردیسان آنلاین، ساماندهی مشاغل مزاحم که در طول زمان در بافت مردم‌شناسی شکل گرفته‌اند و جابه‌جایی آن‌ها، به راحتی امکان‌پذیر نیست، زیرا این اقدام نیازمند همکاری دستگاه‌های ذی‌ربط است که امیدواریم شهرداری با همت مسئولان مربوطه و مردم در این راستا پرونده ساماندهی بعضی مشاغل را از بلاتکلیفی خارج کند.

لینک کوتاه خبر:

pardysanonline.ir/?p=303429

Leave your thought here

آخرین اخبار

تصویر روز: