سیاوش غیبیپور در گفتوگو با خبرنگار پردیسان آنلاین اظهار کرد: سه عامل شامل واریز یارانه که دولت از سال ۱۳۸۹ تا به الان انجام داده و افرادی که صفر درآمد و یا منفی بودند با دریافت رایانه توانستند کف درآمد را داشته باشند، همچنین واریز مبلغی برای دهکها بابت افزایش کالا و در نهایت وجود کالاهای یارانهای مانند نان و برخی اقلام دیگر عامل مؤثر بر کاهش فقر در ایران هستند.
وی افزود: دولت از سه عامل اشاره شده دو مورد را به صورت مستقیم و دیگری را با واسطه کالا انجام میدهد.
کارشناس اقتصادی گفت: به طور معمول کاهش فقر مربوط به توزیع درآمد است، اگر درآمد عادلانه توزیع شود فقر نیز کاهش خواهد یافت، توزیع درآمد از طریق روشهای مالیاتها یعنی هر میزان که نظام مالیات ستانی بروز و مقتدرتر باشد و میزان حقوق کسر شده از محل مالیات میتواند بخشی از آن به خدمات اجتماعی واریز که شامل تأمین اجتماعی، بهداشت و آموزش میشود کاهش پیدا کند.
غیبیپور ادامه داد: دومین موضوع مهم کاهش فقر در هر کشوری کاهش تورم است، دولت اگر برنامه خود را به سمت کاهش نرخ تورم ببرد به همان میزان قدرت خرید خانوار افزایش خواهد یافت و در نتیجه خانوارهای که نیازهای اساسی خود را میتواند تأمین کند مانند خوراک و پوشاک بیشتر خواهد شد.
وی افزود: سیاستهای اشتغالی دولت عامل دیگری است که میتواند بر نرخ فقر در جامعه ما تأثیر گذار باشد، اگر دولت کسب و کارها را رونق، تسریع و اشتغال آفرینی داشته باشد باعث کاهش فقر خواهد شد.
این کارشناس اقتصادی عنوان کرد: تورم عامل اصلی فقر و راهکار کاهش آن رفع تورم است، کمکهای دولت مانند رایانه، سامانه هدایتی و رایانه سوخت و وابسطهها کمک کننده به کاهش فقر بوده است اما نتیجه آماری آن زمانی مشخص میشود که سرعت تورم مهار شود حتی اگر دولت تمامی خدمات نامبرده را انجام دهد ولی نرخ رشد تورم کاهشی نباشد تمامی خدمات بیرنگ و بیاثر خواهد بود.
غیبیپور در خصوص اینکه کاهش فقر بر روی معیشت مردم تأثیرگذار خواهد بود یا خیر، افزود: فقر مطلق یعنی خوراک بیشتر و در واقع یعنی مبارزه با قحطی است، فقر سالها است که در کشور ما وجود ندارد، فقر مطلق با توجه به سه حمایت گفته شده قابل برطرف شدن است.