با همسر معتاد و وابسته به کار چه کنیم؟
همسر وابسته به کار یعنی فردی که به طور غیرمعمول یا بیش از حد به کار و فعالیتهای شغلی اختصاص میدهد و به عنوان همسر، اوقات کمتری را به زندگی خانوادگی اختصاص میدهد. این موضوع میتواند منجر به ایجاد تنش و مشکلات در روابط زناشویی شود و همچنین، این وضعیت ممکن است به کاهش کیفیت زندگی خانواده و افزایش استرس و اضطراب در اعضای خانواده منجر گردد. در این بخش از نمناک به بررسی نشانه ها و رفتار با همسر وابسته به کار پرداخته خواهد شد.
علل و نشانه های وابستگی همسر به کار
پیش از اجرای راهکارها، بهتر است ابتدا علائم و نشانه های وابستگی همسر به کار را بدانیم که اصلی ترین آنها شامل:
احساس اجبار درونی
وجود تمایل شدید یا اجبار درونی یکی از علل اصلی وابستگی به کار است. وقتی فردی نسبت به کار وابستگی بدخیم پیدا میکند، تمایل شدید درونی نسبت به بیشتر کار کردن در او به وجود میآید. این میل و خواستن ممکن است به قدری شدید شود که فرد حاضر باشد از تمام لذتهای زندگی خود، برای کار بیشتر چشم پوشی کند. گاهی ممکن است تمایل و خواستنی در کار نباشد و فرد برای انجام کار بیشتر احساس اجبار کند. او ممکن است حتی برای سفرها یا مهمانیهای خود هم کلی کار آماده کند و به همراه خود داشته باشد که در صورت پیداکردن کوچکترین وقت خالی ای به آنها بپردازد. این ممکن است باعث بروز عدم رضایتی از زندگی خانوادگی و مشکلات در روابط با همسر شود.
اضطراب
عامل مهم دیگری که میتوان به آن اشاره کرد، اضطراب است. هر چه سطح اضطراب فرد بالاتر باشد، میزان وسواس او نیز بیشتر خواهد بود. همچنین تحریک در حضور نشانهها میتواند باعث تحریک رفتار وابستگی در فرد شود. همان عاشقی که با تحریک یک پیام از معشوق به تمام لذتهای زندگی خود فراموش میکند، فرد وابسته به کار هم ممکن است با تحریک و فراهم شدن فرصتهای کاری محرومیتهای زندگی خانوادگی را نادیده بگیرد.
بی تفاوتی
بیتفاوتی به عوارض رفتار نیز نشاندهنده وابستگی به کار است. وقتی کسی گرفتار یک وابستگی بدخیم شود، نسبت به عوارض و پیامدهای آن بیتفاوت میشود. این فرد آنقدر در کار خود غرق میشود که نمیتواند تخمین درستی از عوارض و پیامدهای این حالت بر زندگی شخصی و خانوادگی خود داشته باشد. برای این فرد ممکن است کار بیشتر و مشغولیت در کار، همهچیز باشد و از مسائل خانوادگی و زندگی شخصی کمتر اهمیت بدهد.
بی تاثیر بودن اجبار
بیتاثیری محرومیت بر وابستگی نیز یکی از عواقب وابستگی به کار است. کنترل کردن، محرومیت کشیدن و استفاده از فشار بیرونی برای کاهش وابستگی بدخیم کارساز نیست. همان عاشق دلخسته را بهیاد آورید. هرقدر او را از دیدن معشوقش محروم کنید و تلاش کنید تا با زور واجبار او را از دل بیرون کند، کار سختتر میشود. این عاشق هرقدر بیشتر محرومیت بکشد، تشنهتر میشود و میزان وابستگی اش به معشوق نیز بیشتر میشود.
توجیه و تصورات اشتباه
همچنین، توجیه بیرونی برای وابستگی یکی دیگر از مشخصههای وابستگی به کار است. افراد به خصوص مردان توجیه فرهنگی خوبی برای وابستگی خود به کار در ذهن دارند. آنها بر این باورند که برای بهبود اوضاع اقتصادی و رفاه مالی خانواده خود تلاش میکنند و حتی باید مورد تقدیر و تشکر اعضای خانواده هم قرار بگیرند. این افراد غالبا نسبت به وابستگی بدخیم خود ناآگاه هستند و خیال میکنند محبتها و فداکاریهای آنها در خانواده نادیده گرفته میشود. بهطور کلی، فهم و مدیریت رفتار با همسر وابسته به کار میتواند به بهبود روابط زناشویی و کیفیت زندگی خانواده کمک کند و از ایجاد مشکلات روحی و جسمی در طول زندگی مشترک جلوگیری نماید.
اهمیت ندادن به واجبات فردی
افرادی که اعتیاد به کار دارند، حتی در وقتهای ناهار هم مشغول به کار هستند و هیچ وقتی را برای استراحت کردن نمیگذارند. تفریح و سرگرمی افراد معتاد به کار، شغل شان است، بنابراین تمام وقت خود را به کار اختصاص میدهند و تفریح دیگری برای انجام دادن ندارند.
این افراد با کار کردن شارژ و پرانرژی میشوند و اگر حتی یک روز به محل کار نروند، حوصلهشان سر میرود و یا ممکن است احساس کنند از زندگی عقب افتادهاند و مضطرب شوند.
نارضایتی حتی از نتیجه های مثبت
افراد معتاد به کار بعد از این همه تلاشی که برای شغلشان میکنند و این همه وقتی که میگذارند، در نهایت ممکن است بگویند که از شغلشان راضی نیستند و یا نمیتوانند به هدفشان یعنی کمال و پیشرفت در شغلشان برسند.
فراموش کردن سفر و تفریح
این افراد بسیار کم به سفر رفتن و تفریح اهمیت میدهند و اصلا چنین چیزهایی برایشان مهم نیست. اگر شما به همسرتان یا دوستانتان بگویید که به سفر بروید، او ممکن است همیشه درخواستتان را رد کند.
بهترین راهکار برای وقتی همسرمان معتاد به کار می شود
زندگی با همسری که وابسته به کار است، ممکن است چالشهایی داشته باشد اما با درک و فهم مناسب میتوانید این موضوع را مدیریت کنید. این راهکارها برای بهبود رابطه با همسر وابسته به کار میتواند مفید باشد:
شما مقصر نیستید
بهتر است بدانید با سرزنش کردن خودتان، وضعیت را نمیتوان تغییر داد. این احساس گناه شما به هیچ عنوان کمکی به حل مشکل نخواهد کرد. برای حل مسئله، نیاز به درک و همدلی با همسر دارید.
فشار و تهدید کارساز نیست
فشار و تهدید بیرونی فرد را از کارش جدا نمیکند. از جایی که این وابستگی از درون فرد نشأت میگیرد، باید به طور هوشمندانه و با توجه به نیازها و احساسات همسرتان رویکرد مناسبی داشته باشید.
غز نزنید
از غر زدن خودداری کنید، زیرا این کار هیچ فایدهای ندارد و ممکن است رابطه شما را با همسرتان خراب کند.
مقایسه نکنید
همسرتان را با دیگران مقایسه نکنید، چون هر فردی شرایط زندگی و شغلی خودش را دارد و نمیتوان آنها را با یکدیگر مقایسه کرد.
با او گفتگو کنید
اگر همسرتان در انجام وظایف خانه خود غفلت میکند، بهتر است در یک گفتگوی سازنده به او بیان کنید که احساسها و نگرانیهایتان نسبت به این موضوع را دارید. از سرزنش یا انتقاد بد بهتر است پرهیز کنید و به جای آن، با لحن آرام و محترمانه، توقعاتتان را به او مطرح کنید و به نظرش گوش دهید. این به همسرتان فرصت میدهد تا به مشکلات ارتباطی و وظایفشان در زندگی مشترک پی ببرد و به آنها رسیدگی کند.
اصلاح محیط موثر است
اصلاح محیط زندگی میتواند به بهبود وابستگی بدخیم کمک کند. از محیط خانه نشانههای محرکی که وابستگی به کار را تشدید میکند، دور کنید. برنامههای تفریحی مشترک و جذاب میتواند به کاهش وابستگی به کار کمک کند.
با سیاست و محترم باشید
با همسرتان محترمانه صحبت کنید و احساساتتان را نسبت به زمان زیادی که به کار میگذارد بیان کنید. به او بگویید که دوست دارید بیشتر وقت را با هم بگذرانید و از اینکه کار زیادی انجام میدهد، ناراحت میشوید. با لحن مثبت و جملات محترمانه احساساتتان را به او بیان کنید تا با واکنش خوبی از او مواجه شوید.
اگر نیاز است، به او کمک کنید
در صورتی که مشکلات مالی وجود دارد و همسرتان مجبور به کار بیش از حد است و همین باعث اجتناب از تعامل و زندگی خوب با همسرتان میشود، میتوانید خودتان نیز به عنوان شاغل درآمدی داشته باشید و برای گذراندن امور زندگی به او کمک کنید.
اهمیت حضورش را یادآوری کنید
به همسرتان نشان دهید که بدون حضور او، زندگی شما ناقص است. از نظرات و تصمیمگیریهای او استفاده کنید و او را در مسائل خانوادگی مشارکت دهید. در نهایت، مهم است که با همدلی و احترام به نیازها و احساسات همسرتان، با او در این مسیر همراه شوید و به دنبال راهکارهای مناسب برای مدیریت وابستگی به کار باشید. با توجه به همراهی شما و دستیابی به درک و تعامل مثبت، میتوان بهبود قابل توجهی در زندگی مشترک را تجربه کرد.