بسیاری از والدین قبل از خرید اسباب بازی برای کودک نوپای خود اصلا به این موضوع فکر نمی کنند که آیا ممکن است این اسباب بازی برای کودکم مضر باشد ؟ اطلاعات حاکی از آن است که بسیاری از کودکان بر اثر بازی با اسباب بازی های خطرناک راهی بیمارستان می شوند.
کودکان خردسال تقریبا از شروع یک سالگی وارد مرحله آگاهانه زندگی خود می شوند و در این دوران افکار و علایق آن ها دائما در حال تغییر و گسترش پیدا کردن است . در این دوران ممکن است والدین متوجه این موضوع شوند که کودکشان دیگر علاقه ای به بازی کردن با اسباب بازی های سابق خود را ندارد و به دنبال اسباب بازی های جدیدی برای خود است . حال سوال این است که چگونه می توان برای کودک ۱ تا ۳ سال خود اسباب بازی مناسب تهیه کنیم ؟
در این قسمت از نمناک به ارائه نکاتی مفید برای انتخاب کردن اسباب بازی های مناسب برای کودکان رده سنی ۱ تا ۳ سال خواهیم پرداخت .
آنچه قبل از خرید اسباب بازی برای کودک باید بدانید
ماده اولیه
اولین و مهم ترین مشکلی که کودکان نوزاد با آن روبه رو هستند ، تمایل آن ها به قرار دادن اشیاء مختلف در دهان و بینیشان است و بنابراین اندازه و جنس مواد اولیه اسباب بازی از اهمیت بالایی برخوردار است .
برای انتخاب اسباب بازی مناسب برای کودکان ، اولین الویت ایمنی و پس از آن بامزه بودن آن است و یافتن اسباب بازی که با مواد اولیه مناسب ساخته شده باشد ، کار آسانی نیست و از آنجایی که کودکان خردسال اسباب بازی های خود را دائما در دهان شان قرار می دهند ، مواد شیمیایی مضر موجود در اسباب بازی مورد نظر ممکن است باعث آسیب رسیدن به کودک شود.
معمولا همه اسباب بازی ها برای کودکان جذاب به نظر می رسند و برای والدین بی ضررند اما ممکن است یک عنصر خطرناک در ماده اولیه اسباب بازی موردنظر وجود داشته باشد که امنیت کودک شما را به خطر بیندازد .
زیبایی
والدین معمولا در انتخاب اسباب بازی برای کودک خود ، بیشتر از هرچیز دیگری به زیبایی آن توجه می کنند زیرا اگر اسباب بازی از زیبایی خاصی برخوردار نباشد ، کودک علاقه ای به بازی کردن با آن از خود نشان نخواهد داد و بنابراین در انتخاب اسباب بازی برای کودک خود باید به هماهنگی رنگ ها ، طراحی و سبک اسباب بازی مورد نظر توجه کنید و ظاهر اسباب بازی باید به گونه ای باشد که توجه کودک را به خود جلب کند .
قابلیت استفاده مجدد
بسیاری از اسباب بازی ها مانند خانه سازی ها این قابلیت را دارند که با آن ها اشکال متنوعی ساخت و از رنگ های متنوعی استفاده کرد و همچنین این گونه اسباب بازی ها از اندازه مناسبی برخوردارند که کودکان بزرگتر از ۶ ماه به راحتی می توانند با آن ها بازی کنند و نمی توانند آن ها را در دهان خود قرار دهند .
این بازی ها همچنین برای رده های سنی متفاوتی وجود دارد ؛ برای مثال برای کودکان یک ساله دارای اشکال ساده تر و برای کودکان بزرگتر دارای اشکال پیچیده تر هستند که چنین اسباب بازی هایی از تنوع بالایی برخوردار بوده وکودکان را در هر سنی سرگرم می کنند .
از خریدن تبلت ، گوشی هوشمند و. . . برای کودکان خود خودداری کنید
کودکان و بالاخص کودکان خردسال در دوره ای از زندگی خود هستند که توانایی حسی آن ها درحال پیشرفت کردن است . اگر کودک در این سنین در معرض استفاده از تبلت ، تلفن همراه و یا بازی های ویدئویی قرار بگیرد به درک منفعلانه عادت می کند که بهتر است بعد از بزرگ شدن فرزندتان اینگونه وسایل را در اختیارشان قرار دهید ، نه در دوران کودکی .
توجه به علایق جدید
اگر در مورد مناسب بودن خرید یک اسباب بازی خاص برای کودک خود مطمئن نیستید ، بهتر است که قبل از خرید اسباب بازی مورد نظر با کودک خود به انجام بازی مشابه آن بپردازید و با توجه به عملکرد کودک در طول بازی ، متوجه خواهید شد که آیا به انجام آن بازی علاقه ای دارد یا خیر .
به علایق کودک خود توجه کنید
اسباب بازی ها مخصوص کودکان هستند نه بزرگ ترها پس بنابراین بسیار مهم است که اسباب بازی ای را تهیه کنید که کودکتان به آن علاقه مند است و از بازی با آن لذت می برد ؛ برای مثال ممکن است کودکتان علاقه ای به بازی با پازل نداشته باشد و علاقه مند به بازی با توپ باشد .
بازی های مخصوص سنین بزرگ تر از سن فرزند خود را خریداری نکنید
وقتی اسباب بازی مخصوص سنین بالاتر از سن فرزند خود را خریداری می کنید ، کودکتان از انجام صحیح آن بازی عاجز است و زمانی که کودک به سن مناسبی برای انجام بازی مورد نظر رسید ، دیگر تمایلی به بازی کردن با آن اسباب بازی نخواهد داشت .
توجه کردن به مغازه اسباب بازی فروشی
هنگام خرید اسباب بازی تنها توجه کردن به مناسب بودن اسباب بازی کافی نیست ، بلکه باید توجه کنید که آیا اسباب بازی را از فروشگاه مناسبی خریداری می کنید یا خیر ! بنابراین بهتر است از فروشگاه های معتبر اسباب بازی خرید خود را انجام دهید .
سایر نکات:
- قبل از دادن اسباب بازی به کودک خود بسته های پلاستیکی را از اسباب بازی جدا کنید . کاور های پلاستیکی بسیار خطرناکند زیرا ممکن است کودک آن را بر روی سر خود کشیده و دچار خفگی شود .
- از خرید اسباب بازی هایی با لبه تیز خودداری کنید .
- طول اسباب بازی ها باید به اندازه ای باشد که کودک نتواند آن را دهان خود قرار داده و ببلعد و ممکن است اسباب بازی دارای قسمت های جدا شونده ای باشد که کودک با جدا کردن آن قطعه و قرار دادن آن در دهان خود دچار خفگی شود.
- از خرید اسباب بازی هایی که دارای آهن ربا هستند بپرهیزید؛ بلعیدن دو قطع آهن ربا می تواند منجر به انسداد روده ، سوراخ کردن آن و حتی مرگ کودک شود .
- از خرید اسباب بازی های خز دار صرف نظر کنید.
- بادکنک ها برای کودکان بسیار سرگرم کننده هستند اما ممکن است کودکان قطعات تکه تکه شده بادکنک ترکیده را دردهان خود قرار داده و ببلعند .
- به دنبال خرید اسباب بازی های برقی و یا باتری ای نباشید چرا که کودک به راحتی می تواند درپوش باتری را جدا کرده و باتری و درپوش را در دهان خود قرار دهد .
- از انتخاب اسباب بازی هایی با قطعات مکانیکی مانند فنر، چرخ دنده ، چرخ و یا لولا خودداری کنید .
- اسباب بازی های دارای صدای بلند مانند تفنگ نیز می تواند برای سلامت گوش کودک نوپا شما مضر باشند .
- اسباب بازی های پرتابی مانند بومرنگ نیز می توانند باعث آسیب رسیدن به چشمان کودک شما شوند و اگر فرزند بزرگ تر شما از چنین اسباب بازی هایی استفاده می کند به او گوشزد کنید که باید مراقب برادر یا خواهر کوچک تر خود باشد .
در نهایت هر اسباب بازی ای دارای مزایا و معایب خاص خود است و هیچ چیز کاملا خوب و یا بد نیست . ما در حال حرکت به دنیای جدید و پیشرفته هستیم و اسباب بازی های سنتی نباید منجر به عقب ماندن کودکانمان از دنیای پیشرفته امروز شوند .
معرفی اسباب بازی های مناسب برای کودکان سنین زیر ۱ تا ۳ سال
اسباب بازی مناسب کودکان از تولد تا شش ماهگی
- جغجغه بارنگ های روشن و بافت متفاوت
- اسباب بازی های آویزی برای تشویق کودک به تحرک، گرفتن و لگد پرانی
- کتابهای نرم یا پهن
- قطعاتی برای کشف دهان و دندان در آوردن کودک که مخصوص گذاشتن در دهان است.
اسباب بازی مناسب برای کودکان شش تا دوازده ماهه
- اسباب بازی های ضربه زدنی مانند چکش یا طبل.
- اسباب بازی هایی مانند ماشین هایی که به دنبال کودک کشیده می شود برای تشویق به حرکت
- اسباب بازی هایی مانند واگن پر از مکعب برای تشویق کودک به ایستادن و راه رفتن
- کتاب های ساده دارای عکس ها و کلمات مربوط به عکس
- اسباب بازی های موزیکال و تکان دادنی مانند طبل ها
- اسباب بازی های باز و بسته شونده
اسباب بازی مناسب برای کودکان یک تا دو ساله ( نوپا )
- مکعب هایی که روی هم می گذارند و با آن وسایل مختلف را شبیه سازی می کنند.
- اسباب بازی های موزیکال.
- کتاب داستان های ساده و کودکانه همراه با شعرخوانی
- قطعاتی برای درست کردن شکل ها.
- معماها و پازل های ساده
- اسباب بازی هایی مانند جارو یا تلفن کوچک.
- وسایلی برای ساخت و ساز
اسباب بازی مناسب برای کودکان دو تا سه ساله
- معماها و پازل های پیچیده
- انواع عروسک
- فعالیت های برای ساخت و ساز.
- بازی هایی برای درگیر کردن تخیل کودک مانند خاله بازی ، معلم بازی و … با وسایل سرویس چای خوری، سرویس پخت و پز و سرویس پزشکی و خانه های عروسکی و… .
- اسباب بازی های هنری و کاردستی مانند کشیدن نقاشی و بازی های مانند بافتنی.
- مکعب هایی برای چیدن روی هم
- کتاب های داستان پیچیده