احداث پارک جدید در محله مولوی/ باغ فدک تبدیل به قطب گردشگری می‌شود

مدیر منطقه ۷ شهرداری اصفهان گفت: بیشترین بافت فرسوده این منطقه در حاشیه جنوب آن و در محلاتی همچون، مولوی، شاهد و پوریای ولی قرار دارد که کمتر از ۱۰ درصد از مساحت منطقه است، اما در برخی نقاط شرایط حادی وجود دارد و نیاز است تا اقداماتی انجام شود.

به گزارش خبرگزاری پردیسان آنلاین، شهرداری منطقه ۷ شهرداری اصفهان با تفکیک منطقه ۳ شهرداری به دو منطقه ۳ و۷، سال ۱۳۵۹ تأسیس شد و به‌دلیل وسعت زیاد و جمعیت رو به رشد در سال ۱۳۸۷ به دو منطقه ۷ و ۱۴ تفکیک شد.

این منطقه از شمال به شهرک ولی‌عصر، اتوبان فرزانگان، میدان فرزانگان، از جنوب به میدان شهدا، خیابان مدرس، خیابان آیت‌الله ادیب، از شرق به خیابان بعثت، خیابان آل بویه، خیابان آل یاسین و از غرب به اتوبان کاوه، بزرگراه معلم محدود می‌شود.

باب‌الدشت از محلات قدیم اصفهان در محدوده این منطقه است که عامه مردم آن حدود، آن را به نام «علی‌سینا» می‌خوانند، جابری‌انصاری نیز معتقد است قبر ابن‌سینا در این مکان قرار دارد، در مجاورت قبه ابن‌سینا در محله دردشت، مسجد کوچکی قرار دارد که بر فراز سردر آن، بقایای یک مناره از دوره سلاجقه باقی‌مانده است که منار گلدسته نام دارد.

همچنین در محله قدیمی باب‌الدشت، مسجد کوچکی به نام فتح وجود دارد که مسجد کوچه‌باغ نیز نامیده می‌شود؛ این مسجد را عالم ربانی محمد شاصمدانی ابوالفتوح محمد سال ۹۸۷ هجری قمری بنا کرده‌است، دو مناره دردشت بر فراز سردر بلندی به ارتفاع حدود ۱۵ متر قرار دارد که از عظمت دیرین آن حکایت‌می‌کنند، ارتفاع باقی‌مانده‌های دو مناره دردشت از سطح پشت بام آن، بیش از هشت متر نیست، این مناره‌ها به آرامگاه سلطان بخت آغا دختر امیر غیاث‌الدین کیخسرو متصل است.

مسجد آقانور نیز در محله دردشت واقع است که در دوره پادشاهی شاه‌عباس اول ساخته‌شده و در اولین سال سلطنت شاه‌صفی به اتمام رسیده‌است؛ شبستان مسجد آقانور، در ردیف زیباترین شبستان‌های مساجد اصفهان است و ستون‌های آن سنگی است و طاق‌های متعدد آن، قطعاتی از سنگ مرمر شفاف دارد که هنگام روز، روشنایی شبستان را تأمین می‌کند.

مدرسه شفیعیه از بناهای دوره شاه‌عباس ثانی نیز در محله دردشت واقع است، این مدرسه توسط محمد شفیع اصفهانی فرزند محمدجمال خوزانی سال ۱۰۶۷ بنا شده‌است، در بازارچه حمام قاضی در محله دردشت و نزدیک فلکه شهشهان نیز، مسجد کوچکی واقع‌شده که توسط حاجی‌یونس نامی از خواجگان دوره شاه‌عباس ثانی بنا شده است.

مساحت منطقه ۷ شهرداری اصفهان ۲۸۵۷ هکتار مساحت و ۱۱ محله دارد و بافت فرسوده آن ۱۶۴ هکتار است که در جنوب بزرگراه چمران و در محله‌های پوریای‌ولی، مولوی و شاهد قرار دارد؛ محدوده‌ای که علاوه بر بافت فرسوده از کمبود فضای سبز نیز رنج می‌برد.

آنچه در ادامه می‌خوانید حاصل گفت‌وگوی خبرنگار پردیسان آنلاین با مهدی سلطان‌آقایی، مدیر منطقه ۷ شهرداری اصفهان در رابطه با فعالیت‌ها، برنامه‌ها، مشکلات و سایر مسائل ناگفته در این منطقه است.

احداث پارک جدید در محله مولوی/ باغ فدک تبدیل به قطب گردشگری می‌شود

محله برخوردار نداریم

پردیسان آنلاین: از ویژگی‌های منطقه ۷ بگویید؟

سلطان‌آقایی: منطقه ۷ شهرداری اصفهان به لحاظ وسعت و جمعیت یکی از مناطق به نسبت بزرگ شهرداری است، این منطقه به حسب احداث اتوبان چمران به دو بخش تقسیم شده است، حاشیه جنوب منطقه ۷ از پل چمران به سمت خیابان کاوه تا شهدا ادامه پیدا می‌کند، قسمت شمال منطقه که شمال اتوبان چمران است و تا خروجی اصفهان ادامه پیدا می‌کند.

منطقه ۷ از لحاظ معابر رتبه دوم را میان مناطق شهرداری دارد، زیرا حجم معابر آن زیاد است که این موضوع خدمت‌رسانی را سخت‌تر می‌کند و نیازمند برنامه‌ریزی دقیق‌تری است.

قسمت جنوب منطقه شامل محلات مولوی، شاهد، پوریای‌ولی و بابلدشت ساکنان بومی‌تری دارد و محلات شمالی منطقه محلات جدیدتری است؛ در مجموع ۱۱ محله در این منطقه قرار دارد که بزرگ‌ترین محله، با بیش از ۳۰ هزار جمعیت محله برازنده است.

این محدوده بیشتر شامل محلات متوسط در سطح شهر است و محله برخوردار در آن وجود ندارد، بلکه چند محله ضعیف از جمله ولی‌عصر در حاشیه شهر اصفهان دارد و به همین دلیل کمتر به آن پرداخته شده است، در این راستا سال جاری در فهرست محلات هدف قرار گرفت و اتفاقات خوبی در این منطقه رقم خواهد خورد.

رشد جمعیت ۱۳ درصدی منطقه ۷ طی ۵ سال

پردیسان آنلاین: شاخص‌های منطقه کدامند؟

سلطان‌آقایی: یکی از شاخص‌های منطقه در مقایسه با سایر مناطق رشد زیاد جمعیت در سال‌های اخیر است، از سال ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۰ حدود ۱۳ درصد رشد جمعیت داشته‌ایم، این آمار در سایر مناطق تک‌رقمی بوده و علت اصلی آن ساخت‌وسازهای زیاد در منطقه است که به حسب شرایط خیابان‌کشی‌های به نسبت خوب و در عین حال قیمت مناسب‌تر مسکن نسبت به بعضی مناطق دیگر شهرداری این اتفاق رخ داده و موجب شده است شرکت تعاونی‌های کارمندی برای ساخت مسکن در این منطقه تمایل بیشتری داشته باشند.

فرهیختگی ساکنان شاخص دیگر این منطقه است، از لحاظ سواد و فرهیختگی در مقایسه با سایر مناطق در سطح خوبی قرار دارد و بیشتر ساکنان فرهیخته و تحصیل‌کرده هستند، هرچند افراد متمولی نیستند.

باغ فدک تبدیل به قطب گردشگری می‌شود

پردیسان آنلاین: ویژگی‌های باغ فدک چیست و چه خدماتی به شهروندان و مسافران ارائه می‌دهد؟

سلطان‌آقایی: وجود باغ فدک شاخص دیگر این منطقه است، چراکه که از دو لحاظ با یک منطقه برابری می‌کند، از لحاظ وسعت در شهر اصفهان چنین باغی و جود ندارد، همچنین این باغ کمپ مسافران نوروزی است، اما شش ماه نخست سال آماده اسکان مسافران است و منحصر به ایام نوروز نیست.

در بعضی ایام سال، جمعیت حاضر در باغ فدک با ایام پیک نوروز برابری می‌کند، به‌طوری که روزهای چهاردهم و پانزدهم خرداد و عید فطر سال جاری، جمعیت با عید نوروز برابری می‌کرد. با توجه به برنامه‌ریزی‌های انجام شده در صدد هستیم تا باغ فدک را به یک قطب گردشگری برای مردم اصفهان تبدیل کنیم.

این باغ ظرفیت‌های زیادی دارد و کلیدی‌ترین آن دریاچه بوده که در سه فاز در حال احداث است، فاز یک و دو بهره‌برداری شده و فاز سوم که وسیع‌ترین دریاچه از لحاظ وسعت به شمار می‌رود، در حال احداث است. در نظر داریم کنار این دریاچه امکانات تفریحی ایجاد و تبدیل به قطب گردشگری شود.

بافت فرسوده کمتر از ۱۰ درصد منطقه را شامل می‌شود

پردیسان آنلاین: چند درصد منطقه را بافت فرسوده تشکیل می‌دهد و چه جمعیتی ساکن این منطقه است؟ چه برنامه‌ای برای احیای این بافت در نظر دارید؟

سلطان‌آقایی: بیشترین بافت فرسوده در حاشیه جنوب منطقه در محلاتی همچون، مولوی، شاهد و پوریای ولی قرار دارد و کمتر از ۱۰ درصد از این منطقه را دربرمی‌گیرد، اما در بعضی نقاط شرایط حادی وجود دارد و نیاز است تا اقداماتی انجام شود، همچون محله شاهد که شرایط خاصی وجود دارد و برحسب تنگی معابر، حتی عبور و مرور خودروهای امدادرسان دچار مشکل می‌شود.

در گذشته اقداماتی برای بافت فرسوده منطقه انجام شده بود، دفاتر تسهیل‌گری در محله شاهد مستقر شد و قرار بود تا اقداماتی در زمینه ساخت‌وساز انجام شود، اما بیشتر ساکنان بافت فرسوده افراد مسن هستند که از تغییر فراری‌اند و این موضوع شرایط را سخت کرده است.

با امتیازاتی که مصوب و مقرر شده است امیدواریم تا این اقدام سرعت بگیرد، البته امتیازاتی از جمله ارتفاع و تخفیفات در نظر گرفته شده است تا برای افراد رغبت ایجاد شود.

۶۴ درصد بودجه سال جاری محقق شده است

پردیسان آنلاین: بودجه و اعتبارات منطقه ۷ چقدر است؟

سلطان‌آقایی: بودجه سال جاری منطقه ۴۸۴ میلیارد تومان بود که پس از اصلاح به ۵۲۰ میلیارد تومان رسید؛ تحقق بودجه در حال حاضر حدود ۶۴ درصد است که نسبت به برخی مناطق اوضاع بهتری داریم، اما به دلیل رونق نداشتن ساخت‌وساز که بیشترین درآمد شهرداری نیز مربوط به این حوزه است، شرایط سختی وجود دارد.

بیش از ۸۰ درصد پروژه‌ای منطقه ۷ فعال است

پردیسان آنلاین: بر اساس بودجه، چند پروژه تعریف و اجرایی شده است؟

سلطان‌آقایی: سعی کردیم تمام پروژه‌ها را فعال کنیم، ۸۳ پروژه فعال داریم، در تعداد پروژه‌های عمرانی میان مناطق رتبه دوم را داریم، پروژه‌های به نسبت خوبی برای منطقه تعریف شده که نیاز شدید مردم است و معضلاتی است که سعی شده برطرف شود، بیش ۸۰ درصد پروژه‌ها فعال است، به این معنا که پیمانکار انتخاب و عملیاتی شده است و امیدواریم بخش عمده آن سال جاری به پایان برسد.

بهره‌برداری از بخش عظیم پروژه دریاچه باغ فدک تا پایان سال آینده

پردیسان آنلاین: پروژه‌های شاخص منطقه کدام است؟

سلطان‌آقایی: یک ایستگاه آتش‌نشانی بزرگ و درخور منطقه در میدان حجم احداث شد، وسعت این ایستگاه ۳۰۰۰ متر مربع است و جزو ایستگاه‌های درجه یک شهر است تا ایمنی و امنیت برای محلات منطقه هفت ایجاد شود؛ این ایستگاه آماده بهره‌برداری است.

فاز سوم دریاچه باغ فدک با رویکردی جدید احداث می‌شود، درواقع رویکرد مجموعه فرهنگی تفریحی است تا موجب حضور بیشتر شهروندان اصفهانی شود، همچنین ورودی این مجموعه از ورودی باغ که مسافران وارد آن می‌شوند جدا است و پارکینگ جداگانه در نظر گرفته شده است، این دریاچه حدود ۲۰ هزار متر مربع و با احتساب فضای پیرامون حدود ۲۸ هزار متر مربع است، پس از دریاچه چیتگر تهران جزو دریاچه‌های وسیع مصنوعی است.

این پروژه در مرحله خاک‌برداری و عایق‌بندی دریاچه قرار دارد، زمان‌بندی پروژه ۱۸ ماهه در نظر گرفته شده است و بخش عظیم آن تا پایان سال آینده بهره‌برداری می‌شود.

آزادسازی ایستگاه متروی شاهد که ایستگاه مهمی بود و جزو ایستگاه‌هایی است که در مرحله اول بهره‌برداری از خط دو مورد استفاده قرار می‌گیرد نیز انجام شد.

پردیسان آنلاین: چه اقداماتی در حاشیه جنوبی منطقه انجام شده است؟

سلطان‌آقایی: یک‌سری اقدامات در حاشیه جنوب انجام شد که سال‌ها بر زمین مانده بود، همچون ساماندهی خیابان ۲۲ بهمن، ساماندهی مادی این خیابان، پیاده‌روسازی و آسفالت خیابان ۱۵ خرداد که سال‌ها رها شده بود.

در این خیابان دو مشکل وجود داشت، با توجه به اینکه خیابانی ارگانیک با حاشیه‌های تجاری است، یکی از مشکلات عمده آن اختلاط عابر پیاده و ماشین بود که در این راستا ساماندهی پیاده‌روها از طریق شیوه‌ای جدید انجام می‌شود، همچنین علاوه بر ساماندهی خیابان، بعضی مناطق گلوگاهی که موجب سخت شدن رفت‌وآمد شده است، آزادسازی شد.

ساماندهی خیابان پوریای ولی با وجود شرایط خاصی که داشت در حال انجام است.

پردیسان آنلاین: در راستای توسعه فضای سبز منطقه چه اقداماتی انجام شده است؟

سلطان‌آقایی: طرح توسعه پارک باقوشخانه در دستور کار قرار دارد، در حال حاضر پیگیر آزادسازی اطراف این پارک هستیم، همچنین پیاده‌روهای باقوشخانه تغییر خواهد کرد، سرویس بهداشتی و نمازخانه و فضای بازی ساماندهی می‌شود و زمین بسکتبال احداث می‌شود.

به جز باقوشخانه، زمین برای احداث پارک دیگری در خیابان مولوی تملک شده و در حال احداث است، همچنین یک باغ قدیمی در خیابان مولوی قرار دارد که پیگیر تملک آن هستیم تا اوضاع فضای سبز حاشیه جنوب قدری بهبود پیدا کند.

راه‌اندازی تصفیه‌خانه شمال مشکل آب منطقه را رفع می‌کند

پردیسان آنلاین: آیا معضل کیفیت آب منطقه ۷ حل شده است؟

سلطان‌آقایی: این مسئله در حال حل شدن است، یکی از مشکلاتی که با آن مواجه هستیم کمبود آب و نمکی است که در آب محدوده شمال به‌ویژه منطقه ۷ وجود دارد، آب چاه‌های این مناطق شور است که موجب می‌شود فضای سبز نیز شرایط خوبی نداشته باشد.

این مسئله موجب شد تا با همت سازمان خدمات شهری تصفیه‌خانه شمال در این منطقه راه‌اندازی شود، این تصفیه‌خانه در خیابان فرزانگان در دو فاز روش سنتی و دانش‌بنیان در حال احداث است، در حال حاضر روش دانش‌بنیان خروجی خوبی داشته است و ۵۰ لیتر بر ثانیه خروجی دارد که می‌تواند بسیاری از معضلات آب منطقه را حل کند.

در راستای این اقدام تحول بزرگی در حوزه فضای سبز و گل‌آرایی منطقه ایجاد می‌شود، یکی از دغدغه‌های ما در منطقه ۷ فضای سبز بوده است که یکی از علل اصلی آن شرایط آب منطقه است که اگر مرتفع شود می‌توانیم فضای سبز بهتری برای شهروندان ایجاد کنیم.

پردیسان آنلاین: ضعف منطقه ۷ در وجود عناصر هویتی چیست؟

سلطان‌آقایی: منطقه ۷ خالی از عناصر هویتی است، باید به یک‌سری عناصر هویتی فکر شود، به حسب اینکه منطقه از هویت اصفهانی تهی نشود؛ با توجه به جدیدالاحداث بودن این قسمت از شهر عناصر هویتی در آن‌ها لحاظ نشده است، این عناصر می‌تواند از نمای ساختمان‌ها شکل بگیرد و مردم تشویق شوند تا ساختمان‌های جدیدالاحداث را بر اساس نماهای سنتی اصفهان طراحی کنند، همچنین نظیر یک‌سری عناصر هویتی همچون میدان‌گاه‌های قدیمی شهر اصفهان که در این منطقه وجود ندارد باید ساخته و احداث شود.

در این منطقه مادی‌های زیادی وجود دارد که محور بسیاری از خیابان‌ها است و موجب زیبایی آن‌ها شده است که می‌توان بر المان‌های هویتی آن تمرکز کرد.

لینک کوتاه خبر:

pardysanonline.ir/?p=286285

Leave your thought here

آخرین اخبار

تصویر روز: