به گزارش خبرگزاری پردیسان آنلاین، رسانههای آزاد، روزنامهها و مطبوعات در هر جامعهای از ارکان توسعه و دموکراسی بهشمار میآید، بر این اساس خبرگزاری پردیسان آنلاین، مرور عناوین مطبوعات کشور را به صورت روزانه در دستور کار خود دارد.
روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «پیشرفت کشور با ترور متوقف نمیشود» به سخنرانی رئیسجمهور در جریان دور دوم سفرهای استانی در اجتماع مردم زنجان پرداخت و نوشت: رئیسجمهور روز گذشته در دوازدهمین مقصد از دور دوم سفرهای استانی، به استان زنجان سفر کرد. این سفر قرار بود پنجشنبه گذشته انجام شود، اما واقعه تروریستی چهارشنبه گذشته در گلزار شهدای کرمان، برنامههای رئیسجمهور را تغییر داد. بر همین اساس آیتالله رئیسی در مراسم گرامیداشت شهدای جنایت تروریستی کرمان که با حضور آحاد مردم زنجان و دستههای عزاداری برگزار شد، ضمن قدردانی از مردم باغیرت و بزرگوار زنجان به خاطر اجتماع عظیم آنان در خیابانهای این شهر تصریح کرد: این اجتماع شما معنای خاصی داشت؛ اول تبریک و تسلیت به خانوادههای شهدای کرمانی، دوم اعلام بیزاری و نفرت از رژیم صهیونیستی و سوم اعلام حمایت از فلسطینیان مظلوم و مقتدر غزه بود.
وی افزود: ملت ایران با وجود تحریمها توانست گامهای بلندی در مسیر پیشرفت با تکیه بر ارزشهای خود بردارد و امروز با جرأت میتوانیم ایران را کشوری پیشرفته و فناور معرفی کنیم. دشمنان سعی کردند ما را از بسیاری از فناوریها و علوم محروم کنند، اما جوانان عزیز ما با توکل توانستند در عرصههای علمی و صنعتی پیشرفتهای بزرگی به دست بیاورند و از جمله در صنعت هستهای با مجاهدتهای افرادی مثل شهید شهریاری که اهل همین دیار زنجان نیز بود، به پیشرفتهای زیادی دست یابند و توطئههای دشمن و ترور این دانشمندان نیز نتوانست ملت ایران را در مسیر پیشرفت متوقف کند.
روزنامه کیهان در یادداشت روز خود با تیتر «از طوفانالاقصی تا عملیات تروریستی کرمان!» نوشت: وقتی یک گربه در یک محوطه کوچک خود را در وضعیتی ببیند که راه فراری ندارد ممکن است به صورت آدم یک چنگی هم بیندازد! آیا این نشانه پیروزی و قوی بودن گربه است؟ این اقدامات تروریستی آمریکا و اسرائیل در کرمان و عراق و لبنان هم دقیقاً همین مصداق چنگ انداختن یک گربه است. آنان در وضعیت بغرنجی از نظر نظامی و سیاسی- رسانهای قرار گرفتهاند که نه راه پیش دارند و نه راه پس.
همین که فضاسازی میکنند «کی بود؟ ما نبودیم!»، یعنی به قول معروف ضمیر مرجع خود را پیدا کرده است. اولاً عاملان حادثه انفجار در مزار شهید سلیمانی را باید همان کسانی دانست که شخص سلیمانی را ترور کردند و همان کسانی هستند که در زمان حیات شهید سلیمانی از او در امان نبودند و از روز شهادتش تا به امروز نیز از ضربات یارانش در امان نیستند. ثانیاً صراحت در انکار نقش آمریکا و اسرائیل در حادثه تروریستی کرمان ناشی از ترس از «پاسخ سختی باذن الله!» و واکنش مستقیم یا غیرمستقیم ایران است. ثالثاً روزنامه گاردین خواسته و یا ناخواسته خط خبری انکار رسانههای غربی-عبری را به باد هوا داد و با بیان اینکه «چنین حملاتی در ایران مرسوم و رایج نیست»، این سوال را مطرح میکند «آیا این حمله به کارگردانی اسرائیل انجام شده است؟» گاردین در پاسخ به این سوال خود تاکید کرده است، «اسرائیل از گذشته در ترورهای هدفمند دانشمندان هستهای و عملیات در ایران تخصص دارد.» فرانس ۲۴ هم نوشت «در حالی که اسرائیل حملاتی در ایران بر سر برنامه هستهای این کشور انجام داده، ترورهای هدفمند را نیز در پیش گرفته است»! و اسکات بنت افسر سابق ارتش آمریکا تصریح میکند «هیچ تردیدی ندارم که اسرائیل پشت حادثه کرمان است و غافلگیر نشدم که گردن نمیگیرند.»!
روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود تیتر «شنبه بدون همکلاسیهای شهید» را برگزید و نوشت: کاش زنگ زودتر به صدا در بیاید. خارج شدن از کلاس شاید اندکی آرامشان کند. ندیدن جای خالی رفیق میتواند مرهمی بر زخم قلبشان باشد. دیدن جای خالی او از توان بچهها خارج است. بچههایی که مظلومترین انسانهای روی زمین هستند و اصلاً معنای فریب، نامردی و واژههای تلخ و گزنده را نمیدانند، اما گاه در همین سن کم، طعم تلخ آن را با تمام وجود میچشند و حس میکنند.
به چه جرمی و چه گناهی؟! پاسخ آن را هیچیک از همکلاسیهای نرگس، زینب، امیرحسین، یاسین، المیرا، عارفه، فاطمه، زهرا، زینب، آیدا، محمدامین، مریم، مهدی، میلاد، سبحان، محمدعلی، حسین، حسن، محمدطاها و فائزه نمیدانند. بیشک، اما این سوال را هر روز با دیدن جای خالی دوست و همکلاسی خود در ذهن تکرار میکنند.
۲۳ شهید دانشآموز در کرمان پرپر شدند. دانشآموزانی که هرگز گرد فراموشی بر خاطره تلخ به جا مانده از آنها نخواهد نشست. دختران و پسرانی برای همیشه نه فقط در کرمان که در ایران و در قلب تکتک مردم این کشور داغدیده ماندگار شدند.
روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود با تیتر «انتقام چشمگیر» نوشت: تنها یک روز پس از وعده انتقام سید مقاومت، حزبالله لبنان چشم امنیتی صهیونیستها بر فراز بلندترین نقطه فلسطین اشغالی را کور کرد. حزبالله لبنان دیروز صبح رسماً اعلام کرد در نخستین واکنش به ترور شهید صالح العاروری، معاون دفتر سیاسی حماس و همرزمان شهیدش در حومه جنوبی بیروت، نیروهای مقاومت پایگاه بسیار حیاتی مراقبت هوایی مرون بر قله کوه الجرمق (کرمل) را با ۶۲ موشک از انواع مختلف هدف قرار دادند که منجر به ویرانی بخشی از تأسیسات آن و جراحات مستقیم چند نظامی دشمن شد.
رسانههای عبری نیز به نقل از دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش صهیونیستی پرواز پهپادهای لبنانی بر فراز مرزهای شمالی سرزمینهای اشغالی را همزمان با شلیک ۴۰ موشک از لبنان به سمت تأسیسات اطلاعاتی مربوط در روستای مرون تأیید کردند. این در حالی است که حملات موشکی و نفوذ پهپادی از جنوب لبنان به مناطق اشغالی شمال فلسطین در سراسر روز شنبه ادامه داشت. نکته مهم اینکه سامانه کذایی گنبد آهنین نتوانسته از هدف قرار گرفتن وسیع مهمترین مرکز رصد هوایی اسرائیل جلوگیری کند. سیدحسن نصرالله روز جمعه تاکید کرده بود ترور شهید صالح العاروری، معاون دفتر سیاسی حماس در جنوب بیروت توسط رژیم صهیونیستی «مطمئنا بدون واکنش و مجازات نخواهد ماند.»
روزنامه شرق در سرمقاله امروز خود با تیتر «جنگ سیاه در تاریکی» نوشت: جاسوسی معمولاً «پروکسی» ها یا واسطههای امنیتی-عملیاتی دارند. همچنان که دولتها «پروکسی» های اجتماعی-سیاسی دارند. این واسطهها یا نیروهای نیابتی عملیات سیاستهای امنیتی را پیش میبرند بدون آنکه درگیر پیامدهای آن از منظر حقوق بینالملل باشند؛ جنگ سیاه در تاریکی. گاه حتی دولتهای منتخب نیز از اقدامات سازمانهای جاسوسی خود بیاطلاعاند. از سوی دیگر، همکاریهای بینالمللی دستگاههای امنیتی یا به تعبیر روشنتر دیپلماسی اطلاعات-امنیتی را نباید دستکم گرفت.
هیلاری کلینتون میگوید «کسانی که ما امروز با آنها در جنگیم ۲۰ سال پیش خودمان آنها را تأسیس کردیم. زمانی که درگیر جنگ سرد با شوروی سابق بودیم. اجازه دادیم که اسلام وهابی در افغانستان رشد کند. یک استدلال قوی وجود دارد که این سرمایهگذاری بدی نبوده است». در جای دیگر میگوید: «بگذارید منصف باشم؛ ما کمک به خلق چیزی کردیم که الان با آن در جنگیم… ما نمیخواستیم تا شوروی بر آسیای میانه مسلط شود پس تصمیم گرفتیم تا از طریق سازمان اطلاعاتی ارتش پاکستان و مجاهدین افغان با شوروی مبارزه کنیم». اگر چنین است باید به این باور برسیم که همکاری با چنین گروههای افراطی (و بلکه تأسیس آنها) در دستور کار روزمره دستگاههای امنیتی است و از آنها بهعنوان «پروکسی» های عملیاتی بهرهبرداری میکنند. به بیان دیگر حتی اگر داعش یا گروههای مشابه مسئولیت این عملیات را بر عهده بگیرند باز هم دامن اسرائیل و برخی دیگر از دستگاههای امنیتی منطقهای و بلکه بینالمللی پاک نخواهد شد.
روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «شوک تحریم به ندارها» را برگزید و نوشت: پژوهشگران دانشگاه جانز هاپکینز در یک مطالعه پژوهشی، اثر تحریمها بر رفاه خانوار ایرانی را مورد مطالعه قرار دادند. این مطالعه با تاکید بر عدم توفیق سیاسی تحریمها، تاکید میکند که طی یک دهه اخیر این تحریمها باعث افت رفاه اکثر خانوارها شده است. اما نکته قابل توجه این است که بهدلیل سیاستهای رفاهی ناکارا برای دهکهای کمدرآمد، این اثر تحریمی اثر شدیدتری بر قشر ضعیف ایران داشته است. بر اساس این پژوهش، وجود نهادهای متعدد تصمیمگیر، فقدان زیرساخت و نبود یک بانک اطلاعاتی فراگیر در کنار تنگنای منابع سه دلیل عملکرد نامناسب نظام رفاهی ایران مقابل تحریمها است. این مطالعه تاکید میکند که در دوره سالهای ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۹ میزان مخارج حقیقی خوراکی خانوارها ۴۳ درصد و در بخش آموزش ۵۳ درصد کاهش یافته و در مقابل هزینههای بخش مسکن ۴۱ درصد رشد کرده است. علاوه بر این گزارش، یافتههای کتاب «تحریمها چگونه کار میکند» آثار غیرانسانی بر زندگی ایرانیها را به تصویر کشیده است.