در روزهای امتحان افزایش توانایی ذهنی و قدرت یادگیری بسیار مهم است و همه ما دوست داریم در امتحانات نتیجه بهتر و نمرات بالا تر کسب نماییم. راهکارها و روشهای مختلفی برای تقویت حافظه در شب امتحان چون غذاهای تقویت حافظه برای امتحانات، غذاهای مناسب ایام امتحانات، خواب کافی، استراحت کردن و… وجود دارد. یکی از راه های افزایش عملکرد ذهنی مصرف دمنوش های گیاهی است، در ادامه این بخش از نمناک به معرفی دمنوش برای شب امتحان، دمنوش شب امتحان برای تقویت حافظه، دمنوش تقویت حافظه درس خواندن و… می پردازیم.
دمنوش کندر
کندر یک ماده گیاهی سرشار از خاصیتهای پزشکی است که میتواند حافظه و مغز را تقویت کند و برای افرادی که دچار بیماریهای مغزی مثل آلزایمر، پارکینسون و فراموشیهای کوتاه مدت شدهاند، توصیه میشود.
برای درست کردن دمنوش کندر، یک قاشق چایخوری کندر را درون یک لیوان آب جوش بریزید و هم بزنید تا کاملا تمامی کندرها در آب حل شود. درب لیوان را با یک نعلبکی بگذارید و اجازه دهید حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه دم بکشد؛ اما هر دقیقه یکبار آن را هم بزنید تا کندر کاملا در آب جوش حل شده و دمنوش کرم رنگ شود. شما میتوانید آن را با استفاده از مقداری نبات، عسل و یا بدون هیچ ماده شیرین کنندهای بنوشید.
نوشیدن دمنوش کندر در برخی افراد سبب بروز تهوع و رفلاکس اسید،افزایش فشار خون و سردرد، سقط جنین در زنان باردار و اختلال در برخی از داروهای چربی خون، رقیقکننده خون، برخی مسکنها و داروهای ضدالتهاب خواهد شد.
دمنوش دارچین
دمنوش دارچین خواص بسیار زیادی چون تقویت حافظه، کاهش کلسترول و فشار خون، کمک به لاغری، جلوگیری از ریزش مو، تقویت سیستم دفاعی بدن، آرامش بخش، کاهش درد مفاصل و… دارد.
برای تهیه این دمنوش چند عدد چوب دارچین را در یک قوری ریخته و به آن آب جوش بیافزایید و بگذارید به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه دم بکشد و سپس به آن چند قطره آب لیموترش تازه و کمی نبات یا عسل بیافزایید.
این دمنوش گیاهی برای زنان باردار مضر است و مصرف بیش از حد آن باعث باعث بروز مشکلات خونی و گردش خون، التهاب یا ورم کردن پوست، زخمها و ترکهای گوشه دهان و سوزش معده خواهد شد.
دمنوش زنجبیل
زنجبیل یک معجون فوقالعاده و جادویی برای درمان انواع بیماریها، افزایش هوش، تقویت کننده حافظه، برطرف کننده عطش، درمان اسهال ساده و خونی، کاهش چربی خون، ضد ضعف اعصاب، ضد بلغم، ضد درد مفاصل، تقویت کننده معده، تقویت کننده قوای بدن، خون ساز و تنظیم کننده ادرارو…است.
برای تهیه چای زنجبیل پوست زنجبیل تازه را بگیرید و آن را در لایههای نازک برش زده و بشویید، سپس تکههای زنجبیل را درون قوری ریخته و به آن آب جوش بیافزایید و به مدت ۲۰ دقیقه در حرارت کم اجازه دهید که دم بکشند. آخرسر کمی عسل به چای اضافه کنید و سپس آن را از درون صافی عبور داده تا دمنوش زنجبیل شما خالص شود.
مصرف این دمنوش گیاهی برای افراد دچار زخم معده توصیه نمیشود، مصرف زیاد آن موجب ایجاد فشارخون و ضعف نیرو جنسی شده و نباید دمنوش زنجبیل را با داروهای ضد انعقاد خون مصرف نمود.
دمنوش نعناع فلفلی
نعناع فلفلی به دلیل دارا بودن ترکیبات فعال یک گیاه تقویت کننده هوش و حافظه بلندمدت و کوتاه مدت، آرامش بخش،مسکن درد،ضد التهاب، تقویت کننده ی معده، تصفیه کننده راه های تنفس و… است.
برای تهیه دمنوش نعناع فلفلی برگهای نعناع تازه را به آرامی خرد کنید و با مقداری آب جوش در قوری بریزید،چای نعناع داغ را به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه دم کنید. اگر با برگ خشک نعناع فلفلی دمنوش تهیه کرده اید، اجازه دهید ۵ الی ۸ دقیقه بماند تا کاملا دم بکشد.
این دمنوش ممکن است با داروهای سوء هاضمه تداخل داشته باشد.ممکن است قند خون را کاهش داده و بروز واکنشهای آلرژیک دهد. احتمال دارد زخم معده را بدتر کند و باعث اختلالات معده شود. همچنین دمنوش نعناع فلفلی قاعدهآور است و ممکن است برای مصرف زنان باردار مناسب نباشد.
دمنوش زعفران
دمنوش زعفران، یکی از بهترین و خوش طعم ترین دمنوش ها برای تقویت حافظه است، این دمنوش فرح بخش دارای خواص بسیار زیادی در بهبود دردهای قاعدگی، الرژی و بیماری های گوارشی داشته و مزایایی چون ضد اضطراب و افسردگی، افزایش اشتها و… دارد.
برای تهیه دمنوش زعفران، مقدار مناسبی از زعفران را با هاونی مناسب بسابید و آسیاب کنید. سپس مقداری زعفران را به همراه نبات و هل و گلاب در قوری بریزید و روی آن آب جوش بریزید و تا نیم ساعت آن را روی بخار کتری دم کنید.
عوارض استفاده بی رویه دمنوش زعفران شامل حالت تهوع، اسهال و استفراغ، احساس سرگیجه، خشکی دهان، بالا بردن ضربان قلب (اضطراب)، اختلالات اشتهایی، معده درد، احساس بی حالی و خواب آلودگی، زردی پوست و…می باشد.
دمنوش جعفری و آویشن
ترکیب استثنایی گیاه آویشن و گیاه جعفری خواص و مزایای فراوانی دارد، این دمنوش سبب ارتباطات قوی و پرسرعت بین سلولها در مغز و دنبال آن باعث افزایش هوش شده و از مشکلات آلزایمر کوتاه مدت، اضطراب و استرس شدید جلوگیری می کند.
برای تهیه دمنوش جعفری و آویشن ابتدا آب را به جوش آورید و مقداری برگ جعفری تازه یا خشک شده را همراه مقداری آویشن درون آب به جوش آمده بریزید و ۱۰ الی ۱۵ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد. دمنوش را از صافی عبور دهید و درون لیوان بریزید و آب یک لیمو ترش تازه یا ۱ قاشق غذا خوری عسل به آن اضافه کنید و بنوشید.
دمنوش جعفری و آویشن برای افراد دارای حساسیتهای پوستی و آلرژیهای شدید مضر می باشد،مصرف بیش از حد این گیاه میتواند عملکرد برعکس داشته و باعث کند شدن گردش خون شود و محرک اعصاب باشد.
سعد کوهی
سعد کوفی که در فارسی به جگن مشهور است، نوعی گیاه دارویی برای درمان اختلالات کبدی، زردی،کاهش تب در مالاریا، تسکین سر درد، سرگیجه و میگرن و… است و مصرف آن خاصیت مسکن و آرامبخش و…دارد.مهمترین خواص سعد کوفی کمک به تقویت حافظه است؛ در حدیثی از حضرت علی (ع) در باره این گیاه آمده است:
عَنْ عَلِیٍّ ع مَنْ أَخَذَ مِنَ الزَّعْفَرَانِ الْخَالِصِ جُزْءاً وَ مِنَ السُّعْدِ جُزْءاً وَ یُضَافُ إِلَیْهِمَا عَسَلًا وَ یُشْرَبُ مِنْهُ مِثْقَالَیْنِ فِی کُلِّ یَوْمٍ فَإِنَّهُ یُتَخَوَّفُ عَلَیْهِ مِنْ شِدَّهِ الْحِفْظِ أَنْ یَکُونَ سَاحِرا
اگر شخصی محلولی تولید کند که نیم آن از زعفران خالص و نیم دیگر نیز از سعد باشد و مقداری عسل نیز به این محلول اضافه کند و روزی دو مثقال از آن بنوشد، این نگرانی وجود خواهد داشت که به دلیل تقویت حافظه، این باور به وجود آید که او ساحر است.(مجلسی،بحار الانوار، ج ۵۹، ص ۲۷۲)
زیاده روی در مصرف سعد کوفی و خوردن مداوم این گیاه، مضر است و موجب ایجاد اختلال در خون، خشکی کلیهها و… می شود.
دمنوش مریم گلی
دمنوش مریم گلی روند تخریب سلولهای عصبی را به تعویق میاندازد در نتیجه باعث تقویت و بهبود حافظه میشود. این گیاه موجب درمان بیماری های پوست، درمان ریزش مو، درمان عرق کردن بیش از حد، درمان سوءهاضمه، سلامت دندان، درمان آسم، سلامت قلب، تسکین علائم یائسگی و تنظیم سطح کلسترول و…می شود.
برای تهیه دمنوش مریم گلی ۱ تا ۲ گرم از برگ تازه این گیاه را در یک لیوان آب دم کرده و پس از تقریبا ۱۵ دقیقه نوش جان کنید.
رایجترین عوارض جانبی مریم گلی حالت تهوع، سرگیجه، عدم هماهنگی حرکتی، مشکل در تمرکز، گیجی، بیقراری، سردرد و… می باشد.
دمنوش جینسینگ
دمنوش گیاهی جنسینگ یک نوشیدنی گیاهی بسیار مفید و یک محرک برای سلول های مغز است که قدرت تمرکز و توانایی های شناختی شما را بهبود می بخشد و در طب سنتی برای دانش آموزان بسیار توصیه می شود تا بتوانند عملکرد مغز خود را در حین تحصیل و مطالعه بهبود ببخشند. این دمنوش دارای مزایای سلامتی بسیار زیادی شامل تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش خطر ابتلا به سرطان، رهایی از مشکلات قاعدگی و کاهش وزن نیز می باشد.
برای تهیه دمنوش گیاهی جنسینگ،ریشه گیاه جینسنگ را بشویید، پوست آن را بگیرید و به ۳ قسمت تقسیم کرده و به آن، آب داغ اضافه کنید و اجازه دهید مخلوط به مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد.دمنوش را در یک فنجان صاف کنید و آب لیمو یا عسل را برای طعم بیشتر اضافه کنید و از نوشیدنی خود لذت ببرید!
مهمترین عوارض جانبی دمنوش جنسینگ بی خوابی،ضربان قلب نامنظم و فشار خون،لخته شدن خون،مشکلات گوارشی، عصبی بودن، بی قراری، اضطراب در برخی افراد می باشد.
دمنوش باکوپا
باکوپا یا براهمی به عنوان یک درمان سنتی در طب آیورودا مورد استفاده قرار میگیرد و میتواند سبب بهبود حافظه، تمرکز و عملکرد شناختی شود.
برای تهیه چای باکوپا، یک بسته چای آماده را در یک فنجان آب جوش قرار دهید و به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه بگذارید تا آماده شود یا گیاه خشک را در یک قوری، به همراه آب جوش، برای چند دقیقه بجوشانید و سپس آن را صاف کرده و نوشیدنی را میل کنید.
مصرف باکوپا با معده خالی باعث حالت تهوع، نفخ و یا بیرون روی خواهد شد، این گیاه دارویی با داروهای خاصی مانند آمی تریپتیلین و داروهای تسکین درد مانند دیکلوفناک تداخل دارد و باعث عوارض خطرناکی می شود.
دمنوش جینکو
برگهای درخت ژینکو دارای خواص مختلفی هستند، ترپینوید موجود در ژینکو، منجر به اتساع عروق میشود و گردش خون را بهبود میبخشد و باعث بهبود حافظه، تمرکز و سرعت یادگیری میشود.
دمنوش بابونه
بابونه یک گیاه پرخاصیت است که کاربردهای فراوانی در طب سنتی دارد وسبب کاهش تنش و استرس روزمره شده و خواص ضد التهابی، ضد اضطراب و ضد افسردگی هم دارد. دمنوش بابونه در کنار این همه خواص باعث میشود که سلولهای مغزی بتوانند باقدرت بیشتری کار خود را انجام دهند، سطح عملکرد سلولهای مغزی افزایش یابد.
برای تهیه دمنوش گیاهی بابونهیک قاشق چایخوری بابونه را با مقداری آب جوش در قوری بریزید و حدود ۵ دقیقه دم کنید. چای بابونه، هم به تنهایی و هم با مقداری عسل بسیار خوش طعم است.
مصرف دمنوش بابونه برای افراد مبتلا به آلرژیهای خاص، افرادی که داروهای خاصی مصرف میکنند و زنان باردار یا شیرده مضر است.
دمنوش رزماری
بسیاری از مطالعات نشان داده است که دمنوش رزماری برای بهبود عملکرد ذهن مفید بوده و این گیاه دارویی یک گزینه عالی برای زمانهایی(همچون قبل از امتحان یا قبل از یک جلسه کاری مهم) است که استرس زیادی دارید. این گیاه تاثیر مثبتی روی مبارزه با آلزایمر دارد.
برای تهیه این دمنوش یک قاشق چای خوری رزماری را به همراه یک قاشق چای خوری گل محمدی به یک لیوان آب جوش اضافه کنید و روی لیوان را به مدت ۱۵ دقیقه بپوشانید تا دم بکشد. در پایان می توانید شیرین کننده ها (عسل) را به دمنوش خود اضافه کنید و آن را سرو کنید و لذت ببرید.
مصرف مقادیر بالای این گیاه دارویی سبب بروز عوارضی نظیر استفراغ، حساسیت به آفتاب و واکنش آلرژیک در برخی افراد می شود.
دمنوش اسطوخودوس
اسطوخودوس یا گلهای لاوندرسرشار از خاصیت و فوایدی چون افزایش حافظه، کاهش ورمهای بافت عصبی، پاکسازی مایع مغزی نخاعی، رفع آسم، درمان زخمهای کهنه، درمان تهوع، سلامت پوست و مو، تقویت معده، پاکسازی کبد و… می باشد.
برای تهیه دمنوش اسطوخودوس ۳ قاشق از این گیاه را به همراه یک برگ به لیمو درون قوری بریزید و سپس آب جوش را روی آن ریخته و قوری را برای دم کشیدن بر روی یک حرارت غیر مستقیم قرار دهید.مدت زمان لازم برای دم کشیدن این چای گیاهی در حدود ۲۰ دقیقه می باشد و بعد از آماده شدن می توانید آن را با مقداری عسل نوش جان کنید.
استفاده زیاد ازدمنوش اسطوخودوس واکنش آلرژیک و برهم خوردن تعادل هورمونی را به دنبال دارد و مصرف آن به افرادی که مزاج صفراوی و به زنان باردار و شیرده توصیه نمیشود. همچنین مصرف همزمان این گیاه دارویی با داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین و ملاویکس نیز میتواند باعث افزایش خونریزی شود.
دمنوش بهارنارنج
یکی دیگر از دمنوش های گیاهی برای تقویت حافظه و افزایش توانایی مغز برای یادگیری و ذخیره اطلاعات دمنوش بهارنارنج است.
برای تهیه دمنوش بهارنارنج یک قاشق غذاخوری از برگهای خشک شده هر یک از گیاهان بهارنارنج،اسطوخودوس، سنبلالطیب و بادرنجبوبه را در یک لیوان آب جوش بریزید، در آن را بگذارید و اجازه دهید که به مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد.
این دمنوش برای برخی افراد مضر بوده و ممکن است سبب واکنش آلرژیک و مشکلات گوارشی شود.عصاره بهار نارنج سبب بالا رفتن فشارخون و افزایش ضربان قلب میشود و افراد دچار بیماری قلبی باید از استفاده بیش از حد آن پرهیز کنند.