به گزارش پردیسان آنلاین؛مسائل ایمنی و استانداردسازی مهمترین مسئله در جلوگیری از بروز حوادث و اتفاقات ناگوار است و در هر جایی که ایمنی اتفاق نیفتاده باشد بروز اتفاقات ناگوار دور از انتظار نخواهد بود.
ایمنی ساختمان یک بحث بسیار جدی در صنعت ساختمانسازی و به دنبال آن بازسازی و نوسازی بافتهای فرسوده است، چرا که ایمنی بناهای بلندمرتبه در کنار کاربری که دارد به لحاظ ایمنی جان و دارایی افرادی که در آن هستند، حائز اهمیت است.
مالکان ساختمان های بلند مرتبه باید هنگام ساخت و ساز، ضوابط خاصی را رعایت کنند برای نمونه اگر در مجاورت ساختمانی که قرار است به صورت بلند مرتبه سازی ساخته شود معبر عمومی با عرض مناسب برای عبور و پارک خودرو های آتش نشانی به هنگام بروز خطر احتمالی وجود نداشته باشد مالک باید قسمتی از زمین مجتمع را به این امر اختصاص دهد.
امروزه توجه به مباحث ایمنی در کلانشهرها از مؤلفههای مهم دستیابی به توسعه پایدار و زیست شهری است. افزایش جمعیت و رشد افقی شهرهای کشور طی چند دهه اخیر ضرورت توجه به ایمنی شهری را دوچندان کرده است.
از آماده نبودن سیستم اطفاء و اعلام حریق تا عدم امکان ورود خودروهای آتش نشانی به مجتمع ها
مهدی برزویی رئیس گروه پدافند غیرعامل و مدیریت بحران شهرداری قم در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار پردیسان آنلاین گفت :بر اساس مقررات ملی ساختمان برخی ملاحظات ایمنی در مجتمع های مسکونی از جمله نصب فایرباکس ها، تهیه خاموش کننده اطفاء حریق، نصب سیستم اعلام حریق، طراحی پله فرار، نصب درب های باشو پله فرار به سمت بیرون، ایجاد راه دسترسی مناسب برای ورود خودرو های امدادی، نصب رایزر خشک آتش نشانی و… الزامی است که بخشی از آن باید هنگام طراحی و ساخت ساختمان در نظر گرفته شود و بخشی ازآن در هنگام بهره برداری مورد استفاده قرار گیرد.
وی ادامه داد: بررسی های دقیقی از میزان رعایت مسائل ایمنی در ساختمان های پردیسان وجود ندارد اما گزارش های بازدید سازمان آتش نشانی نشان می دهد در اغلب مجتمع ها سیستم های اطفاء و اعلام حریق آماده بکار نیست و حتی بعضاً در برخی موارد قراردادن تابلو و سردرب برای مجتمع ها سبب شده است که خودرو های سنگین آتش نشانی حتی امکان ورود هم نداشته باشند که این از مهم ترین معضلات ایمنی در مجتمع های مسکونی است.
برزویی افزود: در کنار این موارد برخی تغییر کاربری های انجام شده در مجتمع ها سبب افزایش پتانسیل خطر در مجتمع ها شده است که این موضوع نیز بسیار حائز اهمیت است.
رئیس گروه پدافند غیرعامل و مدیریت بحران شهرداری قم با اشاره به خطرات و مشکلاتی که در مجتمع های مسکونی وجود دارد اظهار داشت: بسیاری از شهروندان ساکن در مجتمع های مسکونی آموزش های ایمنی لازم را فرا نگرفته اند از این رو بعضا اطلاعی از تجهیزات ایمنی و نحوه نگهداری آن در ساختمان ها ندارند و به همین دلیل از کارافتادن تجهیزات ایمنی مانند فایرباکس ها، سیستم های اعلام حریق و حتی بعضا به شارژ بودن یا نبودن کپسول های آتش نشانی حساس نیستند و حتی نحوه استفاده از این تجهیزات را نیز آموزش ندیده اند.
لزوم فراگیری آموزش های ایمنی توسط شهروندان
وی ادامه داد : خطر آتش سوزی، زلزله و سیل همواره در شهر ما وجود دارد که علاوه بر ایمنی سازه ای لازم است شهروندان نیز آموزش لازم را برای مقابله با این حوادث فرا بگیرند.
برزویی با اشاره به اقدامات شهرداری برای ایمن سازی مجتمع های مسکونی بیان کرد: سازمان آتش نشانی و شهرداری منطقه ۸ نسبت به صدور اخطار ایمن سازی به برخی مجتمع های مسکونی حتی در چندین نوبت اقدام نمودند و برخی از مجتمع ها نیز اقدام اصلاحی را انجام داده اند اما تعداد آنها بسیار اندک است و لازم است همه شهروندان عزیز بدانند نکات و ملاحظات ایمنی که مورد تاکید شهرداری و سازمان آتش نشانی است برای حفظ جان آنهاست و لازم است نسبت به این مهم حساسیت بیشتری داشته باشند.
ایمن سازی کم هزینه تر از وقوع حادثه
وی تاکید کرد : مطمئنا هزینه اقدام ایمن سازی در مجتمع های مسکونی بسیار پایین تر از خسارت های وارده در زمان وقوع حادثه است و این در حالی است که جان همشهریان به هیچ وجه قابل ارزش گذاری نیست و یک سهل انگاری ساده و نادیده گرفتن نکات ایمنی کم هزینه و بعضا بی هزینه می تواند جان و مال ما را به خطر بیاندازد.
رئیس گروه پدافند غیرعامل و مدیریت بحران شهرداری قم عنوان کرد : گام اول در مقابله با خطر شناخت آن است، شرایط هر مجتمع از نظر ایمنی با مجتمع دیگر میتفاوت است در گام اول پیشنهاد می شود که ساکنین و مدیران ساختمان ها نسبت به این قضیه اهمیت نشان دهد و از سازمان آتش نشانی تقاضا کنند که نسبت به بازدید ایمنی از ساختمان اقدام کند، نکات و ملاحظاتی که سازمان آتش نشانی در گزارش بازدید بدان اشاره می کند باید مورد پیگیری مدیران مجتمع ها قرار گیرد که عمدتا مربوط به سیستم های اعلام و اطفا حریق است، یادمان باشد گاهی قراردادن یک شیلنگ آب ساده می تواند از وقوع یک آتش سوزی بزرگ جلوگیری کند.
آمادگی شهرداری قم برای آموزش رایگان شهروندان
وی افزود: گام مهم بعدی آموزش ساکنین است، مرکز پدافند غیرعامل و مدیریت بحران شهرداری قم و سازمان آتش نشانی آمادگی دارد نسبت به برگزاری دوره های آموزشی عملی مقابله با حوادث بصورت رایگان برای مجتمع های مسکونی اقدام نمایند.بدین منظور همشهریان عزیز می توانند با شماره تلفن ۳۲۴۲۵۵۱۸ در ساعات اداری تماس حاصل نمایند.
برزویی در خصوص سردب های برخی مجتمع ها که امکان ورود خودرو های امدادی را سلب می نماید عنوان کرد: علاوه بر اخطارهای صادره به مدیران مجتمع ها در برخی موارد شهرداری راسا یا با همکاری ساکنین اقدام به جمع آوری سردرب ها نموده است که البته لازم است ساکنین و مدیران مجتمع ها نسبت به این مهم حساسیت کافی داشته باشند و از ایجاد هرگونه مانع برای ورود خودرو های امدادی از جمله سردرب کوتاه، قراردادن کانکس و … خودداری نمایند.
سردرب های ورودی مجتمع هایی که مانع عملیات امداد می شوند
علی زندیه مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری قم در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار پردیسان آنلاین با اشاره به ایمنی مجتمع های مسکونی گفت:پردیسان یک شهرکی است که غالب ساختمان های آن به صورت آپارتمانی است.شرایط سکونت در آپارتمان با زندگی در محیط ویلایی متفاوت می باشد. در مجتمع های مسکونی نیاز است که موضوعات ایمنی و تجهیزات ایمنی و پیشگیری در مجتمع های مسکونی شدید تر و قوی تر دیده شود و شرایط خود ایمنی را داشته باشد تا در صورت وقوع حادثه بتوانند حادثه را به صورت موقت مدیریت کنند تا نیروهای امدادی به محل حادثه برسند.
بررسی ایمنی مجتمع های مسکونی از شروع تا پایان ساخت مجتمع مسکونی
وی ادامه داد: براساس ضوابط ساختمان های بلند، وجود سیستم های اعلام یا هشدار حریق،سیستم های اطفا حریق که همان شلنگ قرقره ها معروف هستند،کپسول های آتش نشانی،درب های مقاوم حریق اینها از الزامات عمومی هستند که برای ساختمان های ۴ یا ۵ طبقه وجود دارد.
علی زندیه افزود : ساختمان هایی که برای دریافت شروع به کار ساخت و پروانه به شهرداری مراجعه می کنند پس از اینکه طراحی آن ها توسط نظام مهندسی انجام شد به آتش نشانی ارجاع داده می شود تا نقشه ها براساس ضوابط بررسی شود که در صورت وجود نقص به مالک،نظام مهندسی و شهرداری اعلام می گردد.
وی ادامه داد: متاسفانه اغلب ساخت و سازها شامل نقشه اجرایی می شود و نقشه مصوب با تغییراتی اجرا می شود که سعی کردیم برای رفع این معضل از طریق بازدیدهایی که در زمان اجرا صورت می پذیرد این نقیصه حل شود.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری قم بیان کرد: در پایانکار هم از آتش نشانی استعلام صورت می گیرد که ما تمامی موارد ایمنی و تجهیزات آتش نشانی را بازدید می کنیم و پس از تست آن ها تائیدیه ایمنی صادر خواهد شد.
وی با اشاره به الزام صدور تائیدیه های ایمنی توسط سازمان اتش نشانی از سال ۱۳۹۲ به بعد عنوان کرد: یکی از مشکلات ایمنی در ساختمان ها، مجتمع هایی است که قبل از سال ۱۳۹۲ ساخته شده است که ما بر نقشه ها و ساخت آن ها نظارت نداشته ایم و برخی از آن ها همچنان پایانکار نگرفتند و از شرایط و تجهیزات ایمنی آن ها اطلاعی نداریم. البته از طریق بازدید های دوره ای که در حال انجام هست ضمن ارائه آموزش، اخطارهای لازم نیز صادر می شود.
زندیه ابراز داشت : سازمان ها و شرکت های تعاونی که نسبت به ساخت مسکن تا سال ۱۳۹۲ اقدام کردند و تحویل شهروندان داده شده است باید نسبت به تائیدیه ایمنی اقدام کنند و سازمان آتش نشانی هم آمادگی دارد تا در سریع ترین زمان نسبت به بررسی و تائید ایمنی مجتمع اقدام کند.
وی با بیان یکی دیگر از مشکلات ایمنی مجتمع های مسکونی عنوان کرد: تعداد اندکی از مجتمع ها و ساختمان هایی که تائیدیه ایمنی را دریافت می کنند سیستم های آتش نشانی را خاموش می کنند یا در صورت بروز خرابی جهت تعمیر آن اقدام نمی کنند که مدیران مجتمع ها و ساکنین باید از این کار خودداری کنند.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری قم با اشاره به ناایمن بودن بعضی از سردرب مجتمع ها در پردیسان ابراز داشت: تعدادی از مجتمع های مسکونی با نصب سر درب ورودی مجتمع،نصب راهبند، ایجاد باغچه و فضای سبز در محل های نامناسب باعث می شوند در صورت بروز حادثه روند عملیات را با تاخیر روبرو شود که لازم است نسبت به اصلاح آن ها اقدام کنند.
وی عنوان کرد: نصب شیرهای هیدرانت در سطح پردیسان افزایش دادیم تا در صورت بروز حادثه بتوانیم در سریع ترین زمان آبگیری انجام شود و برای اطفا حریق زمان را از دست ندهیم.
ساخت ۳ ایستگاه آتش نشانی جدید در سایت ۵۶۰ هکتاری
زندیه تصریح کرد: در حال حاضر ۳ ایستگاه فعال آتش نشانی در پردیسان وجود دارد و با تعاملی که شهرداری با اداره راه وشهرسازی انجام داده است مقرر شده است تا ۳ قطعه زمین در سایت ۵۶۰ در اختیار شهرداری قرار گیرد و ایستگاه های سایت ۵۶۰ ساخته شود.
ارائه رایگان آموزش های ایمنی
مدیرعامل سازمان آتش نشانی شهرداری قم آموزش های شهروندی را حائز اهمیت دانست و ابراز داشت: هر سازمان یا مجتمع مسکونی که درخواست دریافت آموزش را داشته باشد کارشناسان سازمان آتش نشانی به صورت رایگان نسبت به این مهم اقدام می کنند.
رویکرد پیشگیری سازمان آتش نشانی
وی با اشاره به رویکرد پیشگیری سازمان آتش نشانی قم عنوان کرد : به منظور پیشگیری از وقوع حادثه در خدمت شهروندان هستیم تا علاوه بر بازدید های دوره ای،در صورت مشاهده هرگونه موارد ناایمن به سازمان آتش نشانی اطلاع دهند تا در اسرع وقت کارشناسان سازمان به محل مراجعه و موارد ایمنی را بازدید کنند و در صورت نیاز مشاوره های لازم را انجام شود تا از حوادث جلوگیری کنیم.
وی در پایان خاطر نشان کرد : میانگین جهانی رسیدن به محل حادثه و حریق ۴ دقیقه می باشد که در قم ۳ دقیقه و ۳۰ ثانیه می باشد.
- نویسنده : حامد دریس
Sunday, 24 November , 2024