حوادث و اظهارنظرهای مقامات درخصوص اتفاقات جاری مهم را در بسته خبری سیاست بین‌الملل امروز ایمنا دنبال کنید.

به گزارش خبرنگار پردیسان آنلاین، بسته سیاست بین‌الملل به ارائه گزیده اخبار منتشر شده در یک هفته گذشته می‌پردازد:

خنجر از پشت

به دنبال بازداشت اعضایی از جنبش جهاد اسلامی توسط تشکیلات خودگردان فلسطین این جنبش اعلام کرد، بازداشت‌های سیاسی خروج از توافق ملی است. این بازداشت‌ها در پی توافق تشکیلات خودگردان و رژیم صهیونیستی صورت گرفته‌اند.

به گزارش سایت فلسطین الیوم، دستگاه‌های امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین، یکشنبه به منازل کادر جنبش جهاد اسلامی در شهرک جبع در شهر جنین یورش برده و تعدادی از اعضای جنبش جهاد اسلامی فلسطین را بازداشت کردند. این اعضا عبارتند از: عید محمد حمامره، محمد سلیم علاونه، محمد فایز ملایشه، مؤمن عدنان فشافشه و عماد محمد خلیلیه.

پیش‌تر نیز دستگاه‌های امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین تعدادی از اعضای جنبش جهاد اسلامی را بازداشت کرده بودند.

به موازات آن، نیروهای اشغالگر صهیونیستی از چهارشنبه و پنجشنبه گذشته عملیات یورش، تفتیش و دستگیری را در مناطقی از کرانه باختری اشغالی آغاز کرده‌اند که از منظر تحلیلگران این بازداشت‌ها حاکی از هماهنگی صهیونیست‌ها و تشکیلات خودگردان در سرکوب جریان‌های مقاومت حاضر در کرانه باختری است.

در این راستا جنبش جهاد اسلامی فلسطین اعلام کرد که ادامه سیاست بازداشت کادر این جنبش خروج از توافق ملی است و می‌تواند تأثیر زیادی بر نشست دبیرکل‌های گروه‌های فلسطینی داشته باشد که اواخر ماه میلادی کنونی در قاهره برگزار خواهد شد.

عطر خوش ریال و درهم در مشام لیر

رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه از روز دوشنبه تور خلیج‌فارسی خود را با سفر به عربستان آغاز کرد؛ دوشنبه در عربستان بود، سه‌شنبه به قطر رفت و چهارشنبه نیز مهمان شیخ‌نشین امارات بود. وضعیت اقتصادی ترکیه به اندازه‌ای وخیم شده که وی تصمیم گرفته خود به میدان آمده و برای جذب سرمایه‌های خارجی به کشورهای عربی ثروتمند حاشیه خلیج‌فارس سفر و از آن‌ها درخواست کمک کند.

پنج سال پیش بود که انتشار اخبار مربوط به کشته شدن جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار معارض سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول تبدیل به تیتر یک اخبار همه دنیا شد و ریاض را در وضعیت انفعال وحشتناکی فرو برد. قرار بود مثل دیگر پرونده‌های معارضان سعودی در نقاط مختلف دنیا، این پرونده نیز در سکوت ترتیب اثر داده شود اما اردوغان به فکر انتقام کودتا علیه مرسی در مصر بود که با موافقت و پشتیبانی ریاض انجام گرفت و همه رؤیاهای خاورمیانه‌ای اردوغان درباره اخوان را بر باد داد.

سقوط اقتصادی در کمین تل‌آویو

همزمان با تداوم اعتراضات علیه لایحه جنجالی «اصلاحات قضائی» کابینه رژیم صهیونیستی که روز گذشته طی آن بزرگراه‌ها بسته و رفت‌وآمدها مختل شد، معاون سابق رئیس بانک این رژیم در سخنانی گفت که این لایحه رژیم اشغالگر را در سرآشیبی سقوط اقتصادی بزرگ و بی‌سابقه‌ای قرار داده است.

«زوی اکشتاین»، معاون سابق رئیس بانک رژیم صهیونیستی در گفت‌وگویی که با شبکه عبری زبان «کان» داشت در این باره تأکید کرد که اصلاحات قضائی ساختار قدرت در این رژیم را تهدید می‌کند و باعث وخامت اوضاع اقتصادی آن می‌شود.

وی اظهار کرد: «رژیم صهیونیستی امروز در سرآشیبی سقوط اقتصادی گسترده و بزرگ قرار دارد که به همه صهیونیست‌ها و شهرک‌نشینان آسیب خواهد رساند. ضمن اینکه اصلاحات قضائی قابلیت‌های امنیتی رژیم اشغالگر را نیز تهدید می‌کند، چراکه بر تمایل شرکت‌های فناوری پیشرفته برای سرمایه‌گذاری در آن، به‌ویژه سرمایه‌گذاران خارجی تأثیر می‌گذارد.» این مقام سابق همچنین تأکید کرد که سرمایه‌گذاری‌های فناوری پیشرفته در تل آویو نسبت به سال گذشته کاهش داشته و بازار نشان‌دهنده عدم اطمینان سرمایه‌گذاران و کاهش فعالیت اقتصادی است.

در همین راستا، پروفسور «آس پرزیس»، از اقتصاددانان برجسته رژیم صهیونیستی نیز در مقاله‌ای نوشته است: «تل‌آویو مشکل بسیار بزرگی در زمینه اقتصادی دارد و اقتصاد آن در حال حرکت به سمت هرج و مرج است.» پیشتر نیز رؤسای بانک‌های رژیم صهیونیستی به بزالل اسموتریچ هشدار داده بودند که به دلیل ترس سرمایه‌گذاران از طرح کابینه برای هدف قرار دادن سیستم قضائی، پول سرمایه‌گذاران خارجی ۱۰ برابر سریع‌تر از حد معمول در حال خارج شدن از بانک‌های این رژیم است.

ترامپ در بن‌بست قانون

آن‌طور که به نظر می‌رسد بازپرس ویژه پرونده دونالد ترامپ برای محکوم کردن او عجله زیادی دارد و رئیس‌جمهور سابق آمریکا نیز این را به خوبی درک کرده است. ترامپ که چند هفته قبل برای رسیدگی به پرونده نگهداری نامناسب از اسناد محرمانه و طبقه‌بندی شده دولتی در دادگاه حاضر شده بود، این بار برای آشوب ششم ژانویه ۲۰۲۱ احضاریه‌ای دریافت کرده که خودش مطمئن است راه گریزی از آن ندارد و اگر پایش به دادگاه برسد، به احتمال بسیار قوی محکوم و بازداشت خواهد شد.

نیویورک‌تایمز در گزارش خود تاکید کرده است، ترامپ روز یکشنبه از طریق وکیلش در جریان این احضاریه قرار گرفت و آن‌طور که خودش در شبکه اجتماعی شخصی‌اش نوشته بازپرس جک اسمیت، مقام منصوب شده برای رسیدگی به اتهامات او در اتفاقات پس از انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۰، تنها ۴ روز به او برای معرفی به دادگاه فرصت داده است و به احتمال فراوان تمام این فرایند معنایی جز بازداشت و محکومیت او نخواهد داشت.

این احضاریه همچنین برای اولین‌بار در دو سال گذشته نشان می‌دهد رئیس‌جمهور سابق آمریکا که خواهان حضور در انتخابات ۲۰۲۴ است با اتهامات جنایی فدرال مواجه است و به احتمال بسیار زیاد توسط دادگاه محکوم می‌شود. این به آن معنا است که اگر این اتفاق رخ دهد، وی نخستین رئیس‌جمهور سابق آمریکا خواهد بود که به خاطر چنین جرمی محکوم می‌شود.

این در حالی است که هنوز پرونده کشف اسناد طبقه‌بندی شده دولتی در ویلای شخصی ترامپ باز و بازپرس جک اسمیت در حال رسیدگی به آن مورد است، اما آنچه مسلم است این محکومیت می‌تواند آینده سیاسی ترامپ را نابود کند و به باور کارشناسان سیاسی به احتمال بسیار شانس دیگر نامزدهای جمهوری‌خواه را برای انتخابات ۲۰۲۴ پایین بیاورد.

با این حال به نوشته سی‌ان‌بی‌سی نیوز، تلاش وکلای ترامپ برای موکول کردن رسیدگی به این پرونده‌ها به بعد از انتخابات نتیجه‌ای نداشته است و دادستانان پرونده نیز با آن مخالفت کرده‌اند.

چند ساعت پس از علنی شدن این احضاریه توسط خود ترامپ، وکلای او اعلام کردند گرچه دادگاه میشیگان از اعلام جرم علیه ۱۶ نفر دیگر در پرونده آشوب ششم ژانویه خبر داده است، اما هنوز هیچ‌یک از متهمان شاخص این پرونده مانند رودی جولیانی، وکیل شخصی رئیس‌جمهور سابق و بنارد کرک، رئیس پلیس سابق نیویورک که برای جولیانی کار می‌کرد، احضاریه‌ای مشابه ترامپ دریافت نکرده‌اند. در عین حال نه کاخ سفید و نه جک اسمیت درباره این پرونده اظهارنظری نداشته‌اند.

جدی شدن دوئل قدرت میان عربستان و امارات

نشریه وال‌استریت ژورنال در گزارش اخیر خود با استناد به مدارک اطلاعاتی‌اش، بروز بحران میان ولیعهد جوان عربستان و رئیس امارات را فاش کرد.

راشاتودی به نقل از این نشریه امریکایی نوشت دو خاندان سلطنتی عربستان و امارات بر سر آنکه کدام‌یک باید بازیگر اصلی خاورمیانه باشد با یکدیگر به اختلاف جدی رسیده‌اند و همین امر بحران میان آن‌ها را جدی‌تر کرده است.

بنا بر این گزارش، برخی شاهدان مدعی شده‌اند دسامبر گذشته بن‌سلمان، خبرنگاران داخلی را در ریاض برای نشست خبری گردهم آورده و در توضیحی بی‌سابقه به آنها اعلام کرده است: «امارات، هم‌پیمان قدیمی ما در چند دهه گذشته از پشت به ما چاقو زد و حالا باید ببینیم باید با آنچه کاری انجام دهیم.»

در همین حال گفته می‌شود ولیعهد عربستان درخواست‌هایی مشابه آنچه کشورهای تحریم‌کننده قطر حدود ۶ سال قبل از دوحه خواسته بودند، برای امارات ارسال کرده است.

در پی این بحران آن هم در شرایطی که حضور آمریکا در منطقه در سطح پایینی قرار گرفته، واشنگتن بشدت از این اختلافات نگران شده است، چراکه آمریکا شاهد ناتوانی در ایجاد یک قدرت بازدارنده برای مقابله با ایران و نیز اختلاف نظر میان دو کشور حوزه خلیج‌فارس در این سطح است؛ ضمن اینکه این اختلاف نظر ممکن است پایان جنگ یمن را به تأخیر انداخته و حرکت عربستان در مسیر عادی‌سازی روابط با رژیم‌صهیونیستی را متوقف کند.

یک مقام امریکایی که نامش را فاش نکرده است درباره این اختلاف گفت: «محمد بن سلمان و محمد بن زائد هر دو بسیار بلندپرواز هستند و هر یک خود را برای بازیگردانی در منطقه بر دیگری ارجح می‌دانند و در حال حاضر هیچ‌یک از همکاری با دیگری خرسند به نظر نمی‌رسند، اما در عین حال دشمنی آنها نیز برای ما خوب نیست.»