بیرجند- مردم خراسان جنوبی در آستانه سفر رئیس جمهور به خراسان جنوبی مطالبه هایی به حق داشته که می طلبد در این دور از سفر ها مورد توجه ویژه قرار گیرد.

پردیسان آنلاین، گروه استان‌ها: خراسان جنوبی از جمله استان‌های پهناور در پازل کشور بوده که آوازه‌ای کویری به خود داده است. علی رغم پتانسیل‌های ذاتی این خطه، محرومیت‌های خراسان جنوبی بر کسی پوشیده نیست. محرومیت‌هایی که از بی آبی و عطش دشت‌های کویر آغاز و به کوچ مرزنشینان و تخلیه حدود هزار و ۷۰۰ آبادی ختم می‌شود.

علاوه بر پیامدهای قهر طبیعت در این استان، روایت گویان پیر کویر از پروژه‌های عظیم بر زمین مانده حکایت می‌کنند. پروژه‌هایی مانند انتقال آب از دریای عمان به خراسان جنوبی، راه آهن بیرجند- یونسی، پارک موزه دفاع مقدس، موزه استکبار ستیزی طبس، سالن علامه فرزان بیرجند و چندها پروژه خرد و کلان که بهره برداری از آن‌ها نه تنها راه برون رفت از مشکلات موجود در اشتغال است بلکه پنجره جدیدی از رونق و توسعه را پیش روی خراسان جنوبی باز می‌کند.

اگرچه تاکنون قلم‌های زیادی از قصه پر غصه مصائب خراسان جنوبی روایت کرده‌اند اما باز هم در آستانه دومین سفر رئیس جمهور به خراسان جنوبی پای صحبت و مطالبه مردمانی می‌نشینیم که در تمام صحنه‌های انقلاب پشت نظام ایستاده‌اند و همواره میدان دار فرامین رهبری هستند.

توجه به اقتصاد مرزهای خراسان جنوبی

کمتر از چند ساعت به سفر رئیس جمهور به خراسان جنوبی مانده اما نوشتن از مطالبه‌های مردمی که در سخت‌ترین شرایط روزگار می‌گذرانند، ساعت‌ها نیاز دارد. مرزنشینانی که از توجه ویژه آیت الله رئیسی در دور اول سفر به استان، به بازارچه‌های مرزی مفتخر بودند اما دیری نپایید که روند کند متولیان در بازگشایی بازارچه‌های مرزی، آینده شغلی شأن را با سرنوشتی نامعلوم گره زد.

آیت الله رئیسی جمعه، ۱۹ شهریور ماه ۱۴۰۰ در بدو ورود به شهرستان بیرجند در خصوص برنامه‌های دولت برای فعال کردن بازارچه‌های مرزی، گفت: بازارچه مرزی یک فرصت است و یکی از فرصت‌های مرز، بهره‌برداری اقتصادی است و فعال شدن بازارچه‌های مرزی می‌تواند به گسترش و توسعه صادرات بیانجامد.

رئیس جمهور اظهار کرد: فعال شدن بازارچه‌های مرزی کار بسیار مهمی است و می‌تواند وضع اقتصادی مرزنشینان را سامان دهد و به نحوی به مسائل امنیت مرزها هم کمک کند.

مشکلات مرزنشینان پا برجا ماند

اما هنوز هم مرزنشینان غیور خراسان جنوبی نه تنها از اقتصاد مرزها سهمی نمی‌برند بلکه در گردابی از مشکلات اعم از قطع سهمیه سوخت مرزنشینی گرفتار بوده و در دور دوم سفر ریاست جمهور خواستار توجه ویژه به این امر هستند.

علیزاده از مرزنشینان خراسان جنوبی پیرامون این امر به خبرنگار پردیسان آنلاین گفت: در حالی که مرز ظرفیتی عظیم برای مرزنشینان است اما مرزنشینان در خراسان جنوبی محروم از اشتغال‌های مرزی هستند.

وی ادامه داد: مناطقی که سال‌ها پیش مکانی برای امرار معاش بودند امروز جای خود را به سرمایه گذاران داده و مرزنشینان را گاهی به صورت مقطعی به کارگری می‌گمارند.

علیزاده خواستار توجه ویژه رئیس جمهور به بازگشایی بازارچه‌های مرزی شد و افزود: کارآفرینی در مناطق مرزی و توجه به معیشت مرزنشینان از مطالبه‌های این قشر است.

پروژه‌هایی که ناتمام ماند

آیت الله رئیسی همچنین در جریان سفر نخست خود به خراسان جنوبی در نشست شورای اداری، فعال کردن پروژه‌های نیمه تمام در استان را مورد تاکید قرار داد و گفت: اگر چنین پروژه‌هایی که زیرساخت‌های آن آماده است فعال شوند ضمن ایجاد اشتغال مشکلات اقتصادی استان نیز برطرف خواهد شد و این موضوع باید به عنوان اولویت مورد پیگیری قرار بگیرد.

این در حالی است که هنوز پروژه‌های نیمه تمام زیادی در لابه لای برخی تصمیم‌ها درجا می‌زنند و پرونده اجرایی این طرح‌ها از سالی به سال دیگر منتقل می‌شود.

سالن علامه فرزان بیرجند که طی چند سال گذشته طعمه حریق شد، هنوز بر چهارچوبی نیمه تمام قد علم کرده و ادامه روند طرح چشم انتظار اعتبار است. هرچند بنا به گفته مسئولان، طی سفر اول رئیس جمهور به استان ۳۰ میلیارد تومان اعتبار به زیرساخت‌های فرهنگی استان اختصاص یافته که با محقق شدن این امر گام بزرگی در راستای تکمیل پروژه‌های نیمه تمام برداشته می‌شود و نیازمند توجهی دیگر است.

همچنین پروژه‌هایی اعم از انتقال صوف آلاینده از بیرجند گره کور کرده و از ۱۴ سال پیش هنوز عملیاتی نشده است.

یکی از شهروندان بیرجندی در گفت و گو با پردیسان آنلاین بیان کرد: از مقامات کشوری خواستاریم طی سفرهای استانی تنها به افتتاح طرح‌های بزرگ اقتصادی بسنده نکنند و پروژه‌های نیمه تمام شهر را که خود رونق بسیاری را به دنبال دارد، را مورد توجه قرار دهند.

رضا مبارکی با بیان اینکه شهرستان‌های خراسان جنوبی دارای مشکلات ریز و کلان زیادی بوده که باید در سفر وزرا مورد توجه قرار گیرد، افزود: همچنین خواستاریم پروژه‌های پیر استان اعم از راه آهن، انتقال آب و غیره، مصوبه‌هایی قابل اجرا به خود ببیند.

توجه به ظرفیت‌های پنهان استان

رئیس جمهور ایران اسلامی در نشست شورای اداری در اولین دور سفر به خراسان جنوبی با اشاره به ظرفیت‌های پنهان خراسان جنوبی بیان کرد: معادن بسیار ارزشمندی در استان وجود دارد و باید بررسی شود که چرا حدود ۵۰ معدن که مجوز دریافت کرده‌اند مورد بهره‌برداری قرار نمی‌گیرد؟

این در حالی است که هنوز هم نه تنها ظرفیت‌های معدنی استان بلکه پتانسیل‌های کشاورزی هم در نبود کارخانه‌های فرآوری به تاراج می‌روند و نیاز است در دور دوم سفر ریاست جمهور مورد توجه قرار گیرد.

یکی دیگر از شهروندان در گفت و گو با پردیسان آنلاین بیان کرد: در حال حاضر محصولاتی مانند گل نرگس، عناب و زرشک به دلیل جای خالی کارخانه‌های فرآوری به دست دلالان در بازار جا به جا شده و سو آب به جیب کشورهای همسایه می‌رود.

محمد عباس آبادی با تاکید بر اینکه خواستاریم در سفر ریاست جمهور در راستای جذب سرمایه گذار و ایجاد کارخانه‌های فرآوری به ویژه عناب مورد توجه قرار گیرد، گفت: خراسان جنوبی دارای ظرفیت‌های عظیم و بالقوه‌ای بوده که به خوبی مورد استفاده قرار نمی‌گیرد.

وی آب را مطالبه اصلی مردم خراسان جنوبی دانست و گفت: طی خشکسالی‌های چند ساله منابع درآمد بسیاری از کشاورزان و دامداران از بین رفته است و تنها آب می‌تواند نجات بخش روستاها به ویژه در مرز باشد.

عباس آبادی ادامه داد: از این رو خواستاریم در اجرای طرح‌هایی اعم از انتقال آب به خراسان جنوبی و استفاده از پساب فاضلاب در بخش کشاورزی تسریع شود.

راه، مطالبه‌ای دیگر از شهروندان

یکی دیگر از شهروندان بیرجندی با بیان اینکه متأسفانه راه‌های خراسان جنوبی سالانه افراد زیادی را قربانی می‌کند، افزود: کویری و طولانی بودن مسیرها، کمبود مجتمع‌های بین راهی و دوطرفه بودن مسیرها باعث بروز حوادثی ناگوار می‌شود.

وی خواستار توجه ویژه به دوبانده کردن راه‌های استان شد و گفت: محورهای مواصلاتی طبس، نهبندان و سربیشه نیازمند ورود جدی مسئولان است که خواستاریم در این دور از سفر هیئت دولت به استان مورد توجه قرار گیرد.

مردم خراسان جنوبی چشم انتظار قدم‌های رئیس جمهور کشورشان هستند تا با طرح‌ها و برنامه‌های این مقام مسئول، این بار هم پنجره‌ای جدید از توسعه به روی خراسان جنوبی باز شود. باشد که مطالبه‌های به حق این دیار غیور و ولایی مورد توجه ویژه قرار گیرد.