به گزارش خبرگزاری سوریه (سانا) “بشار اسد” امروز (دوشنبه) در دیدار با “عبدالرحمن الاحیرش” معاون نخست وزیر لیبی و هیات همراه وی افزود: آنچه در سوریه و لیبی اتفاق میافتد یکی است و جنگ با تروریست تنها نبردی برای این دو کشور نیست، بلکه سرنوشت منطقه را نبرد دو کشور در مواجه با تروریستها مشخص می کند، زیرا برخی کشورها در تلاشند تروریست ها را ابزاری برای تحقق اهداف خود قرار دهند.
وی ادامه داد: بویژه آنکه نظام اردوغان که سیاست های آن مبتنی بر استفاده از تروریسم برای دستیابی به منافع سیاسی و بی ثبات کردن کل منطقه است.
در این دیدار آخرین تحولات سوریه و لیبی و جنگ دو کشور با تروریسم و دخالت های خارجی در این جنگ مورد بررسی قرار گرفت.
دو طرف همچنین درباره فعال کردن همکاریها در همه زمینه ها و در مرحله اول از سرگیری فعالیت های نمایندگی دیپلماتیک دو کشور و احیای روابط که برای دو ملت دوست سودمند باشد، همچنین عواملی که باعث پایداری دو کشور در مواجهه تهدیدات می شود، بحث و گفت وگو کردند.
«عبدالرحمن الاحیرش» معاون نخست وزیر و «عبدالهادی الحویج» وزیر خارجه دولت شرق لیبی روز گذشته (یکشنبه) نیز با «ولید معلم» وزیر خارجه سوریه در دمشق دیدار کردند.
دو طرف در این دیدار بر ازسرگیری روابط دوجانبه و گسترش همکاری ها برای مقابله با تهدیدهای مشترک از جمله اقدامات ترکیه در نقض حاکمیت دو کشور تاکید کردند.
سوریه و دولت شرق لیبی همچنین توافقنامه بازگشایی اماکن دیپلماتیک و کنسولگری در دو کشور و هماهنگی در اتخاذ مواضع مشترک در محافل منطقه ای و جهانی را امضا کردند.
کارشناسان معتقدند، افزایش تنش ها میان سوریه و ترکیه در پی عملیات آزادسازی استان ادلب از سوی ارتش سوریه و افزایش اختلافات میان آنکارا و مسکو در این خصوص از یک سو و اعلام حمایت رسمی ترکیه از دولت وفاق ملی در طرابلس (به عنوان رقیب دولت شرق لیبی) از سوی دیگر باعث نزدیک شدن مواضع سوریه و دولت شرق لیبی حول مقابله با ترکیه شده است.
در روزهای اخیر تلاش های سوریه برای آزادسازی آخرین پایگاه تروریست های مورد حمایت ترکیه خشم آنکارا را در پی داشته است و درگیری های نظامی میان ترکیه و سوریه در استان ادلب را به بالاترین سطح خود رسانده است.
ترکیه به عنوان حامی اصلی دولت وفاق ملی لیبی (مستقر در طرابلس) بارها ژنرال «خلیفه حفتر» فرمانده نیروهای ارتش ملی به عنوان حامی دولت مستقر در شرق این کشور را به بحرانی کردن اوضاع لیبی متهم کرده است. در همین حال ترکیه و دولت وفاق ملی لیبی ششم آذر ماه و در جریان سفر «فایز السراج» رییس دولت وفاق ملی به آنکارا و دیدار با رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه، دو قرارداد مهم امضا کردند.
طبق توافق نظامی ترکیه می تواند در صورت درخواست طرابلس به ارتش و پلیس لیبی کمک نظامی کند؛ این اقدام جدید ترکیه در شرق مدیترانه باعث ایجاد تنش میان این کشور با یونان، مصر و سایر کشورها شده است.
لیبی از سال ۲۰۱۱ میلادی در پی خیزش مردمی و حمله نظامی نیروهای ناتو که با هدف برکناری «معمر قذافی» دیکتاتور پیشین این کشور روی داد، با بحران سیاسی گستردهای رو به روست و به دو دولت موازی در شرق با محوریت نیروهای ارتش ملی و فرماندهی ژنرال خلیفه حفتر و دولت مستقر در غرب لیبی با محوریت دولت وفاق ملی به ریاست فایز السراج تقسیم شده است
روسیه، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، اردن و مصر از نیروهای وابسته به ژنرال خلیفه حفتر و دولت شرق لیبی حمایت میکنند و در مقابل ترکیه، قطر، آمریکا و کشورهای غربی حامی دولت وفاق ملی لیبی هستند.