در گذر فرهنگ؛ هفته‌ای که گذشت

بیش از سه ماه از ورود ویروس کرونا و تبعات این حضور نامیمون در کشور و جهان و تعطیلی و لغو بسیاری از برنامه ها و رویدادهای هنری و فرهنگی به واسطه ماهیت جمع‌گرایانه آنها می گذرد، مدت زمانی که باعث شد هنرمندان از دریچه های دیگری چون فضای مجازی و تغییر روش برگزاری به شیوه آنلاین زنجیره ارتباط با مخاطبان را همچنان حفظ کنند.

به دلیل ریشه کن نشدن این ویروس و تبعات آن، عرصه فرهنگ و هنر همچنان در شرایط کرونایی ادامه رویدادهای خود را شاهد است.

جایزه مهرگان ادب (دوره‌های نوزدهم و بیستم)، در بخش های مختلف رمان و داستان بلند، داستان کوتاه ، ویژه (زبان مادری) برگزیدگان خود را شناخت.

آیین اختتامیه جایزه مهرگان شامگاه شنبه (۱۰ خرداد) به صورت مجازی برگزار شد.

از میان هفت اثر راه یافته به مرحله نهایی، هیئت داوران با اکثریت آرا، رمان کتابِ خَم، نوشته علیرضا سیف‌الدینی از نشر نیماژ را به عنوان بهترین رمان فارسی انتخاب کرده و شایسته دریافت تندیس مهرگان ادب، جایزه نقدی و لوح تقدیر دانست.

مرکز موسیقی حوزه هنری با هدف تولید آثار موسیقی درخور و دارای غنای محتوایی، فراخوان ترانه و تصنیف را منتشر کرد.

در این فراخوان ترانه شعری معرفی شده است که غالبا به زبان محاوره و مناسب با تولید موسیقی (عمدتا پاپ) سروده می شود و تصنیف شعری است که متناسب با فضای موسیقی سنتی و با ظرفیت های موسیقایی همچون کوتاه و بلندشدن هوشمندانه و مصرع ها و تنوع عروضی سروده می شود.

*محمدرضا کارگر مدیرکل موزه‌های وزارت میراث فرهنگی اعلام کرد: موزه‌های این وزارتخانه در روز چهاردهم خرداد تعطیل و برای روز پانزدهم خرداد باز و آماده پذیرش بازدیدکنندگان هستند.

* معاون گردشگری وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گفت: محدودیتی برای برنامه‌ریزی، ساماندهی و اجرای تورهای گردشگری توسط فعالان بخش خصوصی این حوزه وجود ندارد.

ولی تیموری با بیان این خبر گفت: در حال حاضر تمامی حلقه‌های زنجیره خدمات گردشگری کشور اعم از مراکز اقامتی، پذیرایی، دفاتر خدمات مسافرتی، سایت‌ها و مراکز فرهنگی‌تاریخی و طبیعت‌گردی فعال هستند و محدودیتی برای برنامه‌ریزی، ساماندهی و اجرای تورهای گردشگری در داخل کشور وجود ندارد.

وی همچنین اعلام کرد که به زودی طبق رایزنی‌ها با ستاد ملی کرونا و دستگاه‌های فرابخشی مربوطه، زمان و سازو کار لازم برای ورود گردشگران خارجی اعلام خواهد شد.

* مجید رجبی‌معمار مدیرعامل خانه هنرمندان گفت: با رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی ستاد ملی مقابله با کرونا، خانه هنرمندان ایران از روز ۱۸ خردادماه پس از سه‌ماه تعطیلی، بار دیگر میزبان علاقه‌مندان و دوستداران فرهنگ و هنر است و فعالیت گالری‌های خود را آغاز می‌کند.

* سیروس مشفقی،مشهور به شاعر روستا  (۱۰ خردادماه) در سن ۷۷ سالگی در  بیمارستان فیروزگر از دنیا رفت.

مشفقی به دلیل مشکلات تنفسی در بیمارستان بستری بود. سیروس مشفقی ، زاده یکم فروردین ۱۳۲۲ در پل سفید، از توابع سوادکوه مازندران بود.

از آثار او می‌توان به پشت چپرهای زمستانی (۱۳۴۶)، پائیز شعرهای تازه (۱۳۴۸)،  نعره جوان (۱۳۴۹)، شبیخون (۱۳۵۷) و  عشق معنی می‌کند حرف مرا (۱۳۸۱)  اشاره کرد.

* حسن توفیق کاریکاتوریست و مدیرمسئول نشریه طنز توفیق و بزرگترین برادر خانواده توفیق عصر یک‌شنبه ۱۱ خرداد درگذشت.

حسن توفیق برادر ارشد حسین و عباس (از نوه‌های خواهری حسین‌خان توفیق، بنیان‌گذار روزنامه توفیق در سال ١٣٠١)، متولد ١١ اسفندماه ١٣٠۴، از دوران محمدعلی توفیق (١٣٢٢)، رسما به جمع طنزپردازان توفیق پیوست.  پس از توقیف توفیق (تیرماه ١٣۵٠)، حسن و برادرانش بسیار کوشیدند تا راه گریزی برای انتشار مجدد بیابند، اما تلاش‌شان در عین حقانیت‌شان اثربخش نبود و توفیق، قربانی سیاست‌های تلخ حاکمیتی شد. او مدتی در ایران بود و سپس همراه خانواده راهی امریکا شد و پس از چندی مجددا به ایران بازگشت.

توفیقات هنری ایران در دنیای کرونایی هفته گذشته

*** انیمیشن کوتاه این سو، آن سو به کارگردانی لیدا فضلی، در بخش رسمی چهارمین دوره جشنواره کودک هنگ‌کنگ پذیرفته شد.

این انیمیشن کوتاه از آثار منتخب بخش رسمی چهارمین دوره‌ جشنواره کودک هنگ‌کنگ است که به دلیل شیوع بیماری همه‌گیر کرونا، هفته آخر مردادماه ۹۹ بصورت آنلاین برگزار می‌شود.

***فیلم‌های مستند حافظ و گوته و وَرس در هفدهمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم باستان‌شناسی و میراث فرهنگی آمریکا (تک) به ترتیب جایزه بهترین موسیقی متن و تقدیر ویژه هیات داوران جشنواره را کسب کردند.

مستند حافظ و گوته به کارگردانی فرشاد فرشته‌حکمت موفق به دریافت جایزه بهترین موسیقی متن فیلم شد. ساسان محبی آهنگساز این فیلم مستند است و مستند وَرس ساخته جواد وطنی نیز تقدیر ویژه Special Mention هیات داوران این رویداد را دریافت کرد.

کرونا و عرصه هنر بین الملل

* با ادامه نگرانی‌ها از گسترش کرونا، دوازدهمین دوره جشنواره بین‌المللی «فانوس دریایی» برای اولین بار در تاریخ رویدادهای سینمایی به سبک «سینما ماشین» برگزار می‌شود.

جشنواره بین‌المللی فیلم فانوس دریایی (The Lighthouse International Film Festival) از ۱۶ تا ۲۰ ژوئن (۳۱-۲۷ خرداد) در لانگ بیچ ایالت نیوجرسی به سبک سینما ماشین برگزار خواهد شد.

این جشنواره بین‌المللی قرار بود از ۴ تا ۸ ژوئن (۱۹-۱۵ خرداد) برگزار شود اما با توجه به شرایط فوق‌العاده ناشی از شیوع کووید-۱۹، زمان این جشنواره دو هفته عقب افتاد تا شرایط برگزاری آن به شکل سینما ماشین فراهم شود. 

سالن‌های سینما در فرانسه پس از یک دوره تعطیلی سه ماهه به خاطر نگرانی‌ها از شیوع کرونا، از ۲۲ ژوئن (۲ تیر) بازگشایی می‌شوند.

ادوارد فیلیپ نخست‌وزیر فرانسه روز پنجشنبه در یک نطق تلویزیونی اعلام کرد: رستوران‌ها، کافه‌ها و باغ‌های فرانسه از ۲ ژوئن (۱۳ خرداد) بازگشایی می‌شوند و سینماها در سراسر این کشور از ۲۲ ژوئن (۲ تیر) اجازه میزبانی از تماشاگران را خواهند داشت.  

این بدان معناست که سینماداران تنها ۴ هفته زمان دارند تا خود را برای از سرگیری فعالیت‌ها آماده کرده و هماهنگی‌های لازم را با پخش‌کننده‌ها انجام دهند.

با وجود آن که شیوع کرونا باعث لغو یا تغییر در شکل برگزاری بسیاری از رویدادهای سینمایی امسال شد، ۴۷مین دوره از «جشنواره بین‌المللی فیلم تلوراید» به صورت حضوری به کار خود ادامه می‌دهد.   

مسئولان برگزاری جشنواره تلوراید (Telluride) دیروز (جمعه) به رسانه‌ها اعلام کردند که این جشنواره سینمایی با وجود ادامه نگرانی‌ها از شیوع ویروس کرونا، از پنجشنبه ۳ سپتامبر (۱۳ شهریور) در کلرادوی آمریکا آغاز به کار خواهد کرد. تاریخ اعلام شده یک روز جلوتر از برنامه زمانی معمول برای برگزاری این جشنواره است که قرار بود امسال از ۴ تا ۷ سپتامبر (۱۷-۱۴ شهریور) برگزار شود.

* باستان‌شناسان ایتالیایی موزائیک‌کاری خیره کننده رومی متعلق به قرن سوم میلادی را در یک تاکستان کشف کردند. به گزارش خبرگزاری فرانسه، باستان شناسان موزائیکی شگفت انگیز را که از قرن ۳ میلادی در دل خاک پنهان شده بود را در یک باغ انگور کشف کردند.

* یازدهمین دوره جشنواره سینمایی لومیر فرانسه با وجود ادامه نگرانی‌ها از گسترش ویروس کرونا، طبق برنامه از ۱۹ تا ۲۷ مهر (۱۰ تا ۱۸ اکتبر) برگزار می‌شود.

* سه هنرمند اسپانیایی یک موزه مجازی راه‌اندازی کردند که آثار هنری برخاسته از حال و هوای روزهای کرونایی را به نمایش می‌گذارد.

موزه دیجیتال هنر کووید (Covid Art Museum) که توسط سه کارگردان هنری به نام‌های اما کالوو (Emma Calvo)، خوزه گررو (Jose Guerrero) و ایرن یورکا (Irene Llorca) در بارسلونا راه‌اندازی شده، تاکنون بیش از ۵۵۰ اثر هنری با موضوع همه‌گیری کرونا را از سراسر جهان در پلتفرم خود به نمایش گذاشته است. گروهی از این آثار به طور مستقیم از سوی هنرمندان به موزه اهدا شده و برخی دیگر توسط بنیان‌گذاران این پلتفرم دستچین شده‌اند.  

لینک کوتاه خبر:

pardysanonline.ir/?p=119951

Leave your thought here

آخرین اخبار

تصویر روز: