دکتر سیاوش جانی روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار پردیسان نوین اظهار کرد: شیوع کرونا سطح فعالیت هایی که انجام آنها از طریق امکانات مجازی امکان پذیر است را کمتر تحت تاثیر قرار داده و حتی در برخی مواقع موجب افزایش این فعالیت ها شده است.
وی افزود: شیوع کرونا و تلاش برای جلوگیری از شیوع بیشتر آن منجر به کاهش سطح فعالیت های اقتصادی و افزایش بیکاری شده است.
وی اظهار کرد: کاهش سطح فعالیت های اقتصادی و افزایش بیکاری از یک سو منجر به کاهش برخی هزینه ها از جمله هزینه تفریحات و سرگرمی و از سوی دیگر به دلیل کاهش درآمد بسیاری از اقشار جامعه به خصوص قشر کم درآمد جامعه منجر به کاهش مصرف شده است.
دکتر جانی همچنین گفت: تغییرات اقتصادی ناشی از شیوع کرونا برای کل کشور می توان صدق کند، البته بسته به ترکیب فعالیت های اقتصادی استان، حساسیت مردم نسبت به جلوگیری از شیوع بیماری و امکانات هر استان در انجام فعالیت ها به صورت مجازی، میزان تاثیر پذیری اقتصاد می تواند تا حدودی از هم متفاوت باشد.
وی ادامه داد: قاعده کلی در خصوص ماندگاری تغییرات بعد از هر اتفاقی این است که اگر آن اتفاق بتواند نوع رفتار و دیدگاه مردم را تغییر دهد و به این ترتیب آن اتفاق در قاعده تصمیم گیری افراد وارد شود، تغییرات ماندگار خواهد بود و در غیر اینصورت تغییرات ایجاد شده بعد از رفع بیماری از بین می رود.
وی اضافه کرد: البته ایجاد تغییرات ناشی از هر اتفاقی به مدت زمان آن اتفاق نیز بستگی دارد هر چه دوران اتفاق بیش باشد تغییرات نیز بیشتر و دائمی تر می شوند.
دکتر جانی تاکید کرد: در صورتی که دوران کرونا کوتاه مدت باشد، کاهش سطح فعالیت ها و درآمد بعد از رفع کرونا در بسیاری از زمینه ها به حالت اول خود بر می گردد، اما این امکان نیز وجود دارد که در بلندمدت برخی فعالیت ها که به دلیل کرونا از بین رفته و توسط فعالیت های دیگر جایگزین شدهاند، احیاء نشوند.
وی گفت: انجام حضوری برخی فعالیت ها که در دوران شیوع کرونا مجازی شده می تواند از دسته تاثیرات کرونا باشد و مهمتر اینکه طولانی بودن ماندگاری نقدینگی در حوزه های مالی که موجب نوسانات بیشتر اقتصاد شده است شاید در حافظه فعالان اقتصادی ماندگار شود و تصمیم گیری ها را در زمینه سرمایه گذاری تحت تاثیر قرار دهد. انجام حضوری برخی فعالیت ها که در دوران شیوع کرونا مجازی شده می تواند از دسته تاثیرات کرونا باشد و مهمتر از همه طولانی بودن ماندگاری نقدینگی در حوزه های مالی که موجب نوسانات بیشتر اقتصاد شده است شاید در حافظه فعالان اقتصادی ماندگار شود و تصمیم گیری ها را در زمینه سرمایه گذاری تحت تاثیر قرار دهد.
وی همچنین اظهار کرد: به دلیل گسترده بودن تاثیر شیوع کرونا و البته مهمتر از آن درک این گستردگی از سوی عموم مردم میتواند کرونا را به یکی از بزرگترین بحران های جامعه در دهه های اخیر تبدیل کند به خصوص اگر دوران درگیری جوامع به این بیماری طولانی باشد.
مدیر گروه اقتصاد دانشگاه پیام نور تبریز گفت: فرهنگ مردم در خصوص نحوه تعامل های اجتماعی در همه شئونات که موجب کاهش شیوع شود، امکانات غیر حضوری انجام فعالیت ها، جایگزین کردن فرایندهای جدید انجام کار به جای فرایندهای سنتی قبل از کرونا، باید تقویت شود.
دکتر جانی اظهار کرد: با عنایت به تحلیل انجام شده بسته به دوران درگیری جوامع به بیماری کرونا اگر دوران مذکور کوتاه مدت باشد، به رغم اینکه در برخی زمینه ها تغییراتی اتفاق خواهد افتاد اما در کل تغییرات اساسی در جوامع صورت نخواهد گرفت.
معاون آموزشی دانشگاه پیام نور تبریز گفت: اما اگر دوران درگیری به کرونا زمانبر و طولانی باشد، به طور قطع برخی فعالیت ها جایگزین برخی فعالیت ها می شود و تغییرات بیشتر و ماندگارتری اتفاق خواهد افتاد و فضای حاکم بر فضای کسب و کار متفاوت از قبل خواهد شد.
اقتصادها باید به شوک های خارجی مثل کرونا مقاوم باشند
دکتر جانی با اشاره به اهمیت اقتصاد مقاومتی در مقابله با کرونا، ادامه داد: اینکه اقتصادها باید به شوک های خارجی مثل کرونا مقاوم باشند و برای این کار موضوع شفافیت، اطلاع رسانی و خودجوش بودن عناصر فعال در اقتصادها مطرح است، موضوع تقویت نهادها و کارکرد آنها به طوری که بتوانند در مقابل شوک های خارج از سیستم، کارکرد سیستم را ترمیم و به حالت اول خود در کمترین زمان ممکن برگردانند.