نمونه برداری، بیومتری و معاینات و درمان های ضد انگلی برای این فک خزری نر حدود ۱۵ ماهه توسط کارشناسان انجام شد و پس از اطمینان از سلامت کامل، این پستاندار به زیستگاه خود بازگردانده شد. امیر شیرازی نماینده مرکز تحقیقات و بازتوانی سگهای آبی هلند در ایران در گفت و گو با پردیسان نوین […]
نمونه برداری، بیومتری و معاینات و درمان های ضد انگلی برای این فک خزری نر حدود ۱۵ ماهه توسط کارشناسان انجام شد و پس از اطمینان از سلامت کامل، این پستاندار به زیستگاه خود بازگردانده شد.
امیر شیرازی نماینده مرکز تحقیقات و بازتوانی سگهای آبی هلند در ایران در گفت و گو با پردیسان نوین بر لزوم فرهنگ سازی برای آشنایی بیشتر بومیان و صیادان گلستانی با فک خزری تاکید کرد و گفت: طی چند سال اخیر کارهای آموزشی بیشتر شده و صیادان و فعالان حوزه دریا با اهمیت این گونه و چگونگی نجات فک های گرفتار در تور صیادی آشنا شدند.
وی بیان کرد: با تعیین مژدگانی ۲ میلیون ریالی یا جبران هزینه های حمل و نقل فک توسط ماهیگیران تا پایگاه امداد و هزینه تعمیر تورهای صیادی تلاش می کنیم خطر کشته شدن فک ها را به حداقل برسانیم.
به گفته شیرازی از آغاز فعالیت این مرکز در سال ۲۰۱۰ تاکنون ۸۷ فک از تور صیادان رها و به دریای خزر بازگردانده شد.
منابع محلی به خبرنگار پردیسان نوین گفتند که تا بیست سال پیش امکان مشاهده گله های فک خزری در حال شنا یا استراحت در سواحل این مناطق وجود داشت اما اکنون حتی نام این گونه آبزی برای بسیاری از حاشیهنشینان خزر ناآشناست.
فک خزری که کوچک ترین عضو خانواده فکهای حقیقی یا بدون گوش است، در بهار و تابستان به سمت سواحل جنوبی دریای خزر که صخرهای یا ماسه ای است کوچ کرده و پاییز و زمستان را در بخش شمالی دریا بر روی برف و یخ سپری می کند.
برگزاری دوره های متعدد آموزشی برای ساکنان حاشیه خزر در استان گلستان موجب شده، فک های خزری گرفتار در تور صیادان به مرکز درمان و تیمارداری این آبزی تحویل داده شوند.
فک خزری که ساحلنشینان شمال به آن «سگ آبی» نیز می گویند، یکی از پستانداران کمیاب آبزی جهان است که فقط در دریای خزر و رودخانههای منتهی به آن زندگی میکند این گونه خزری به طور میانگین ۱.۵ متر طول و ۸۰ کیلوگرم وزن دارد و از کوچکترین انواع فک به شمار میرود.
در گذشته تعداد زیادی از فک ها برای استفاده از پوست و گوشت شکار می شدند و اکنون هم هر سال تعدادی از آنها در تورهای ماهیگیران گرفتار یا کشته می شوند.
گروه امداد و نجات فک خزر در سال ۱۳۸۹ با کمک مرکز تحقیقاتی و درمانی سگ دریایی کشور هلند و با همراهی سازمان حفاظت محیط زیست ایران شروع به کار کرد، رهایی فک های آسیب دیده و گرفتار در تورهای صیادی، تیمارداری، ثبت اطلاعات مربوط به فک های یافت شده، نمونه برداری از حیوانات زنده و جمع آوری نمونه های بافتی از لاشه های کشف شده با هدف کنترل سلامت زیستی اکوسیستم خزر از فعالیت های این گروه است.
فک ها با خوردن آبزیان بیمار و ایجاد تعادل در جمعیت آن ها، در سالم سازی اکوسیستم و محیط زیست دریای خزر نقش مهمی ایفا میکنند.
Saturday, 23 November , 2024