محمد نبویفرد روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار پردیسان نوین افزود: پیش از این کوچ عشایر خراسان رضوی به طور معمول ابتدای فروردین ماه هر سال آغاز میشد و تا اول اردیبهشت ماه ادامه مییافت اما امسال به خاطر بحران کرونا به تاخیر افتاد تا سلامت جمعیت عشایری استان حفظ شود.
وی ادامه داد: به این ترتیب بر اساس ابلاغیه رییس سازمان امور عشایری و هماهنگی با سازمان جنگلها و آبخیزداری کشور زمان کوچ عشایر در حوزه خراسان رضوی خرداد ماه جاری تعیین شد.
مدیرکل امور عشایر خراسان رضوی گفت: بیماری ویروسی کرونا در میان عشایر خراسانی شیوع نداشته و وضعیت ابتلای به آن هماینک در میان آنها “سفید” است.
عشایر خراسان رضوی با سپری نمودن حدود پنج ماه از سال در مناطق قشلاقی داخل و خارج این استان، به طور سنتی و معمول از فروردین ماه کوچ خود را به مناطق ییلاقی آغاز میکنند. کوچ قشلاقی عشایر خراسان رضوی نیز همه ساله با سرد شدن تدریجی هوا، از اواسط آبان ماه آغاز میشود.
در این چارچوب عشایر برون کوچ از شهرستان قوچان کوچ خود را به خارج از خراسان رضوی به مقصد مناطق قشلاقی واقع در استان شمالی گلستان در مسافتی ۴۰۰ کیلومتری آغاز و با عبور از شهرستانهای فاروج، شیروان، بجنورد، مانه و سملقان واقع در استان خراسان شمالی و ایلراههای شلمی و خشتلی بین ۳۰ تا ۴۰ روز طی طریق کرده و در مناطق قشلاقی مراوهتپه استان گلستان شامل دشت تقر، قاپلان دره، ابوساری و آب شیرین مستقر میشوند.
دیگر عشایر خراسان رضوی “درون کوچ” هستند که از شهرستانهای درگز، سبزوار، نیشابور، بردسکن، خواف، چناران و مشهد واقع در حوزه جغرافیایی همین استان به مناطق گرمسیری(قشلاق) واقع در شهرستانهای سرخس، بخش رضویه شهرستان مشهد، کلات و حوزههایی از همان شهرستانها واقع در شمال شرق خراسان رضوی کوچ میکنند.
۳۵ هزار نفر جمعیت در قالب هفت هزار خانوار عشایری خراسان رضوی شامل ۳۵ طایفه کوچرو هستند. این تعداد معادل ۵۱ صدم درصد جمعیت ۶ میلیون و ۴۰۰ هزار نفری خراسان رضوی را تشکیل میدهند اما ۹۰۰ هزار راس دام آنها معادل ۱۵ درصد از کل دامهای استان است.
عشایر خراسانی با تولید سالانه ۱۲ هزار تن گوشت قرمز، ۱۷ هزار تن فراورده دامی شامل شیر، روغن، پشم، کرک و کود حیوانی و ۴۱ هزار و ۸۰۰ مترمربع صنایع دستی شامل گلیم، قالیچه، فرش و تابلو فرش نقش به سزایی در اقتصاد خراسان رضوی ایفا میکنند.
شمار دانشآموزان عشایر خراسان رضوی نیز پنج هزار و ۹۶۸ نوجوان و جوان است که در ۱۹۴ باب مدرسه ویژه عشایری این استان تحصیل میکنند.