پل یادشده یکی از جاذبه های گردشگری روستای تاریخی خرانق است که ۲ منظوره بوده که هم در فصول خاص آب از زیر آن و هم از روی پل عبور می کند و از قدیمی ترین سازه های انتقال آب استان یزد است و از لحاظ معماری در نوع خود کم نظیر و به سبک ساسانی و رومی بنا نهاده شده است.
مصالح به کار رفته در آن ابتدا سنگ و ملات و ساروج بود و دهانه آن به سبک رومی و با سنگ و گچ تاق زده شده است و سطح بالای آن یک متر و نیم، طول آن ۴۰ متر و ارتفاع از کف رودخانه هفت و نیم متر است.
هدف از احداث آن انتقال آب قنات از یک سوی رودخانه به سوی دیگر آن از بالای پل است، زیرا مظهر قنات خرانق در یک ساحل رودخانه و مزارع و باغ ها در ساحل دیگر قرار دارد، البته مردم هم برای رفت و آمد از رودخانه نیز از این پل استفاده می کنند.
محسن میرجانی روز یکشنبه در گفت و گو با پردیسان نوین افزود: این پل در سومین اردوی داوطلبان یادشده که تشکل مردمی و متشکل از جامعه میراث دوست شهرستان است ، انجام می شود که هدف آنها معرفی و انجام عملیات اضطراری و نجات بخشی برای جلوگیری از تخریب این سازه است.
وی با بیان اینکه بعد از انجام موفقیت آمیز فعالیت گروه یادشده در مرمت اضطراری کاروانسرای قلعه خرگوشی بخش عقدا اردکان،این بار به منظور رعایت عدالت جغرافیایی این کار در بخش دیگری از شهرستان برنامه قرار گرفت.
وی تصریح کرد: علت انتخاب این اثر علاوه بر ارزشهای غیرقابل انکار تاریخی وضعیت خطیر و تابهای پل است که به مرور و به واسطه نشت آب انتقالی برای مزارع و کشت خوانهای منطقه ایجاد شده است و از سوی دیگر این پل با کاربرد و کارکرد تقریباً استثنایی آن یعنی انتقال آب حکایت از ارزشهای ویژه آن در منطقه دارد.
وی با بیان اینکه شرایط خاص این اثر و آسیب پذیری زیادی که به واسطه عوامل طبیعی از قبیل سیل و وجودمسیل ( رودخانه های) های فصلی ،در این اثر ایجاد شده است ضرورت اقدام سریع را برای این اثر ایجاد کرد.
وی یادآور شد: با حمایت ویژه فرمانداری، اداره کل میراث فرهنگی استان یزد و بخشداری خرانق سعی کردیم بهترین شرایط مرمت و حفاظت را برای این اثر تعریف کنیم.
این مسوول فرهنگی شهرستان اظهارکرد: حضور مؤثر جامعه محلی در پروژه خرگوشی یک الگوی بسیار مناسب برای استفاده این جامعه در جریان مرمت اضطراری آن و همچنین ایجاد پیوند در علقه عمیقتر این جامعه با میراث شاخص فرهنگی خود است.
میرجانی با بیان اینکه پروژه یادشده یعنی فعالیت داوطلبان یکی از جایگزین های مناسب در دوران فعلی که مصادف با مشکلات اقتصادی است، اضافه کرد: بی تردید یکی از مهمترین اهداف این گروه در کنار مرمت اضطراری، آگاه بخشی و بالا بردن حساسیت جامعه نسبت به آثار و یادمانهای تاریخی است.
وی اظهار امیدواری کرد که با تداوم این فعالیتها بتوانیم بسیاری از آثار ارزشمند منطقه را مرمت کنیم.
رییس اداره میراث فرهنگی اردکان تاکید کرد: از نظر تامین اعتبار در اجرای پروژه یادشده با استفاده از راهکارهای قانونی و اعتبار مناطق محروم بخش خرانق تنها در بخش مصالح و تجهیزات کاری کمک می شود و گروه یادشده از استادکاران خبره و نیروهای داوطلب کارگری تشکیل شده است و هیچ گونه وجهی را دریافت نمی کنند.
به گفته وی این اثر تاریخی با توجه به الگوهای معماری ساخت پلهایی با هسته سنگی و استفاده از مواد و مصالح محلی و همچنین منابع تاریخی اشاره شده به آن منتسب به دوران تاریخی و مشخصاً عصر ساسانی قبل از اسلام است.
میرجانی اظهار کرد: با این همه دستکم نیمی از محدوده این پل به مرور زمان تخریب و در ادوار مختلف بازسازی و مرمت شده است .
روستای خرانق در مسیر جاده یزد به طبس خراسان جنوبی قرار دارد.
تاکنون یک هزار اثر تاریخی و فرهنگی شهرستان اردکان شناسایی شد که ۲۴۰ مورد آن در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
مرکز شهرستان ۹۸ هزار نفری اردکان در ۶۰ کیلومتری شمال غربی شهر یزد قرار دارد.