مصطفی عابدی روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار پردیسان نوین، افزود: در عملیات فتحالمبین که پس از عملیات طریقالقدس و پیش از عملیات بیت المقدس اجرا شد، از آذربایجانشرقی دو گردان شهید مدنی و شهید قاضی به منطقه اعزام شدند و سپس گردان حُر نیز از اردبیل به جمع این دو گردان اضافه شد که همه این گردان ها نقش اصلی در آزادسازی خرمشهر داشتند.
وی با بیان اینکه بعد از عملیات پیروزمندانه فتحالمبین زمینه برای عملیات بیتالمقدس فراهم شده بود، اظهار داشت: در آن زمان و پس از حذف بنیصدر خائن ترورهای دهه ۶۰ توسط گروهکهای منافقین شروع شده بود اما نظام جمهوری اسلامی در آن اوضاع سهت و پیچیده توانست خود را از لحاظ سیاسی تثبیت کند.
عابدی اظهار داشت: ۱۰ اردیبهشت ماه ۱۳۶۰ اولین مرحله عملیات بیتالمقدس انجام شد که در این مرحله تنها قرارگاه فتح بود که موفق شد پس از عبور از کارون، سرپل را پس گرفته و آن را توسعه دهد.
وی یادآور شد: قرارگاه قدس متشکل از نیروهای آذربایجانی به فرماندهی امین شریعتی از تیپ عاشورای آن زمان نقش بسزایی در عملیات بیت المقدس داشت و نقش این نیروها در منطقه به چشم آمده بود و علت آن هم حضور نیروهای مردمی بود که با فراخوان امام راحل، در منطقه حضور پیدا کرده بودند که شهید علی تجلایی از جمله این نیروها بود که به عنوان جانشین تیپ عاشورا در منطقه حضور داشت.
عابدی وحدت نیروهای مسلح اعم از سپاه و ارتش و فراخوان عمومی مردم یعنی بسیج عمومی در دفاع مقدس را دو استراتژی مهم امام خمینی در آن موقع بیان و اضافه کرد: این دو عامل باعث شد بعد از گذشت یک سال از جنگ تحمیلی توانستیم با طراحیهای فرماندهان سپاه و ارتش به پیروزی رسیده و خرمشهر آزاد شد.
وی با اشاره به اینکه عملیاتهای ثامنالائمه، طریقالقدس و فتحالمبین زمینه را برای انجام عملیات بیتالمقدس که منجر به آزادسازی خرمشهر شد فراهم کرد، افزود: موضوع مهم این عملیات طراحی آن توسط فرماندهان سپاه و ارتش در ۴ مرحله بود که در آن نقش حیاتی و وحدتآفرین ادغام نیروهای ارتش و سپاه با فرماندهی کل قوا به منصه ظهور رسید.
عابدی ادامه داد: تعدا ۸ گردان در منطقه عملیاتی بیتالمقدس تحت امر تیپ عاشورا فعالیت میکردند و تیپ عاشورا نیز بعد از اتمام مرحله اول در قرارگاه قدس در مرحله دوم زیر نظر قرارگاه نصر به عنوان نصر۳ در عملیات شرکت کرد که فرماندهان آن متشکل از مسعود منفردنیا از ارتش و شهید حسن باقری سردار دلاور آذربایجانی از سپاه بود.
وی با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای آذربایجانی دوران دفاع مقدس، گفت: هیچ وقت رشادتهای فرماندهان آن دوران به خصوص شهید مهدی باکری، شهید علی تجلایی، شهید اصغر قصاب عبداللهی، شهید حسن باقری، شهید حبیب پاشایی و شهید محمود اورنگی از دلاوران لشکر عاشورای آذربایجان از یادم نمیرود که چگونه برای دفاع از مرز و بوم این کشور جنگیدند.
عابدی اظهار داشت: همین جمع؛ رزمندگان و شهدای آذربایجانی را یک سر و گردن از بقیه متمایز میکند و نقش آنها در هشت سال دفاع مقدس بیبدیل بود.
وی ادامه داد: در دوران دفاعمقدس با شهدایی چون محمود اورنگی، اصغر قصاب عبداللهی، علی تجلایی، علیاکبر رهبری و مجید محمدخانلو همرزم بودم و خاطرات بسیار زیادی از هر کدام این سرداران سپاه اسلام دارم که همواره در سینه نگه خواهم داشت.
عابدی اظهار داشت: طی عملیات فتح المبین در دسته ما ۲۲ نفر رزمنده حضور داشت که تقریبا بالای ۵۰ درصد آن دسته تا آخرین روزهای دفاعمقدس شهید شده و بقیه نیز به درجه رفیع جانبازی نایل شدند.
وی درباره نحوه آزادسازی خرمشهر، گفت: در مرحله سوم عملیات بیت المقدس، تیپ عاشورا در دژ مرزی به طرف شلمچه پیشروی کرده و پس از تقدیم چندین شهید، جاده شلمچه به خرمشهر را تیپ عاشورا بست؛ با این پیشروی عقبه دشمن قطع شد و دشمن بعثی به صورت کامل به محاصره افتاد، تا اینکه در مرحله چهارم عملیات حلقه محاصره تنگتر شد و با انجام عملیات روانی توانستیم به پیروزی برسیم.
عابدی با بیان اینکه نیروهای دشمن با تحرکات رزمندگان اسلام تصور میکردند ما میخواهیم بصره را فتح کنیم،تصریح کرد: به همین دلیل دشمن از ادامه جنگ ناامید شده و بدون مقاومت در خرمشهر تسلیم شدند.
وی اضافه کرد: نیروهای مردمی شهر اهواز و استان خوزستان در قالب تیپهای سازمانی سپاه و بسیج در عملیات بیت المقدس حضور داشتند و در کنار دیگر نیروها تمام سعی و تلاش خود را برای پیروزی در این عملیات و آزادی خرمشهر انجام دادند.
بازنشسته نیروی زمینی سپاه ابراز امیدواری کرد رشادتها و ایثارگریهای شهدا و جانبازان هشت سال دفاع مقدس به بهترین شکل ممکن به نسل های جدید و جوان انتقال یابد تا ادامه دهنده راه آنها باشند.
به گزارش پردیسان نوین، امروز مصادف با سوم خرداد سالروز آزادسازی خرمشهر به عنوان روز مقاومت،ایثار و پیروزی در تاریخ کشورمان نامگذاری شده است.
فتح خرمشهر که پس از ۵۷۸ روز اشغال در روز سوم خرداد سال ۱۳۶۱ با ایثار، عشق، جانبازی و به کارگیری پیچیده ترین فنون نظامی حاصل شد، نقطه عطفی در تاریخ دفاع مقدس شناخته شده و از این روز به عنوان نمادی از پیروزی، مقاومت و ایستادگی در برابر دشمن یاد می شود.
طی عملیات بیتالمقدس که از ۱۰ اردیبهشت تا ۳ خرداد به طول انجامید منجر به فتح خرمشهر شد در جبههای به طول ۱۷۰ کیلومتر و به وسعت ۶ هزار کیلومتر مربع اجرا شد که ۱۹ هزار اسیر و ۱۶ هزار کشته برای ارتش عراق به جای گذاشت.