مطالعه کردن احتمالا یکی از منفورترین کارهای زندگی دانشجویی است که کسل کننده، طاقت فرسا و آزاردهنده به نظر می رسد. اما آیا واقعا خسته کننده است؟ اگر خود را غرق مطالعه کنید، مسلما مغز شما خسته می شود؛ با این حال یک استراحت انرژی بخش می تواند رمز موفقیت شما باشد.
به هر حال بررسی ها نشان داده است که استراحت بین مطالعه می تواند میزان توجه شما را بهبود بخشد و به شما در حفظ تمرکز بیشتر کمک کند. بنابراین، این قسمت از سبک زندگی نمناک را بخوانید تا دریابید که چگونه می توانید ذهن خود را بین مطالعه سرحال و پر تمرکز کنید.
۱- تمرینات کوتاه ولی موثر انجام دهید
برای تقویت حافظه، خلاقیت و هوش تمرینات ساده ای را انجام دهید تا انرژی شما را تامین کنند. بنابراین در طول مطالعه می توانید برخی از تمرینات سریع و آسان را در نظر بگیرید و انجامشان دهید. مانند طناب زدن، انجام برپی و حرکت کوه نورد.
لازم نیست تمرین کاملی را انجام دهید زیرا چند دقیقه تحرک برای جریان انداختن خون کافیست. چنانچه به این تمرینات علاقه ای ندارید می توانید کمی قدم بزنید، خواه به دستشویی بروید یا حتی برای نوشیدن یک لیوان آب به آشپزخانه بروید.
نکته: ساعت را برای خود تنظیم کنید تا هر ۳۰ دقیقه به شما اعلان دهد. این کار به شما کمک می کند تا ساعت های طولانی مطالعه را به زمان های کوتاه تر تقسیم کنید و کمتر خسته شوید.
۲- میان وعده ای سالم بخورید
خوردن میان وعده بین مطالعه، مورد علاقه هر دانش آموزی است. متاسفانه در این اوقات پر تنش، برخی از دانش آموزان به مصرف مواد غذایی ناسالم حاوی قند و چربی زیاد روی می آورند که می تواند توانایی یادگیری مغز را کاهش دهد.
به جای مصرف چیپس سیب زمینی، کلوچه و پفک به دنبال میان وعده سالم مغز مانند موز، آووکادو، دانه ها و آجیل ها باشید زیرا آن ها می توانند باعث افزایش حافظه و هوشیاری ذهنی شما شوند. شکلات تلخ نیز گزینه خوبی است زیرا نه تنها باعث افزایش دامنه یادگیری شده بلکه باعث ترشح اندروفین می شود و احساس و روحیه خوبی را در شما ایجاد خواهد کرد.
۳- به بیرون از منزل بروید
بعد از ساعت ها مطالعه درون خانه، برای پردازش و فیلتر کردن اطلاعات مدتی را بیرون از منزل سپری کنید. مطالعات نشان داده است که گذراندن اوقاتی خارج از منزل می تواند باعث کاهش استرس، خشم، افسردگی و اضطراب شود.
اگر بتوانید مناظر طبیعت را مشاهده کنید و از صداهای طبیعت لذت ببرید عالی است زیرا این امر باعث حفظ روحیه مثبت شما شده و میزان توجه تان را بعد از بازگشت به مطالعه افزایش خواهد داد.
۴- به دور دست نگاه کنید
مطالعه طولانی مدت باعث خستگی چشم و آسیب بینایی می شود خصوصا اگر از لپ تاپ و تبلت استفاده می کنید! همچنین ممکن است منجر به سر درد، تاری دید و خشکی چشم نیز شود.
سعی کنید قانون ۲۰-۲۰-۲۰ را اجرا کنید. این گونه که برای هر ۲۰ دقیقه مطالعه، به فاصله ای تقریبا ۲۰ فیت یا ۶ متر به مدت ۲۰ ثانیه نگاه کنید. این استراحت باعث آرامش چشم شده و به طور قابل توجهی علائم خستگی چشم را کاهش خواهد داد.
۵- تمرینات ذهن آگاه انجام دهید
فصل امتحانات می تواند بسیار پرتنش باشد و انتظاراتی که والدین از دانش آموزان دارند نیز ممکن است احساس ناخوشایندی را رقم بزند و باعث شود نتوانید به موقع مطالعه خود را به پایان برسانید.
برای آرام سازی ذهن، بین زمان مطالعه خود وقت بگذارید و برخی از فعالیت های ذهن آگاه مانند تنفس عمیق، مدیتیشن یا کشش های یوگا را انجام دهید زیرا در کاهش استرس موثر هستند.
به طور خاص، ثابت شده است که مدیتیشن سطح کورتیزول (هورمون استرس) را کاهش می دهد. تنها کاری که می توانید انجام دهید این است که زمان بندی مطالعاتی مفید و پرتحرکی را تعیین کنید و برای خود در نظر بگیرید تا در طول مطالعه خسته نشوید.
حرف آخر
فراموش نکنید که استراحتی که انجام میدهید استراحت بین مطالعه است یعنی قرار است پس از اتمام آن به مطالعه کردن ادامه دهید پس نباید این فاصله بیش از حد طولانی شود تا منجربه کاهش تمرکز و آسیب به روند یادگیری شما شود.