وحید جعفریان روز یکشنبه در حاشیه نشست توجیهی تاسیس صندوق حمایت از توسعه منابع طبیعی که در مرکز آموزش جوانشیر کرج برگزار شد در گفت و گو با خبرنگار پردیسان نوین، افزود: همیاران طبیعت مجموعه ای از افراد دلسوز و داوطلب و نقش آفرین در عرصه های منابع طبیعی هستند. وی اظهار داشت: یکی از […]

وحید جعفریان روز یکشنبه در حاشیه نشست توجیهی تاسیس صندوق حمایت از توسعه منابع طبیعی که در مرکز آموزش جوانشیر کرج برگزار شد در گفت و گو با خبرنگار پردیسان نوین، افزود: همیاران طبیعت مجموعه ای از افراد دلسوز و داوطلب و نقش آفرین در عرصه های منابع طبیعی هستند.

وی اظهار داشت: یکی از مهمترین سرمایه ها و پشتوانه های سازمان جنگل ها مراتع و آبخیزداری کشور بهره مندی از وجود این افراد دلسوز و علاقه مند است که بدون چشمداشتی احساس وظیفه برای منابع طبیعی کشور و مطالبه گری و فرهنگ سازی می کنند و در خیلی از فعالیت های اجرایی نقش آفرین هستند.

جعفریان تصریح کرد: در این روزها و در شرایطی که به لحاظ پوشش غنی که ناشی از بارندگی های بهاره بود، پتانسیل آتش سوزی را در جنگل ها و مراتع در روزهای اخیر زیاد داریم که یکی از مهمترین نقش آفرینان در این حوزه همیاران طبیعت هستند.

خسارت مالی و جانی به همیاران طبیعت

وی گفت: همیاران طبیعت کسانی هستند که اطلاع رسانی به موقع می کنند و در عرصه حضور دارند و شاهد این بودیم که با این نقش آفرینی ها که داواطلبانه هم هست گاهی متحمل خسارات مالی و حتی جانی هم شدند.

جعفریان با تاکید بر لزوم حمایت جدی از همیاران طبیعت، افزود: بهره مندی همیاران طبیعت را از طریق بیمه «بی نام» دنبال می کنیم تا در مقاطعی که این فعالیت ها را انجام می دهند تحت پوشش قرار گیرند.

وی اضافه کرد: همچنین به دنبال ایجاد تشکل و ساختار سازی برای همیاران طبیعت هستیم و موضوع همیاران طبیعت را به عنوان یکی از مهمترین برنامه های مشارکتی سازمان جنگل ها دنبال می کنیم.

مدیرکل دفتر آموزش، ترویج و مشارکت های مردمی سازمان جنگل ها گفت: در حال حاضر حدود ۳۰۰ هزار نفر در اقصی نقاط کشور در این بخش حضور دارند که بسیاری از اطلاعات مرتبط با تخریب و تصرف عرصه های منابع طبیعی و سیاست گذاری ها و فعالیت های اجرایی، ناشی از نقش آفرینی همیاران طبیعت هست.

وی اظهار امیدواری کرد که در سال جاری برای اینکه بتوانیم یک ارتباط دوسویه با همیاران داشته باشیم و آمار دقیقی نیز از تعداد آن ها داشته باشیم، سامانه ای تحت عنوان «همیار طبیعت» طراحی کردیم که لینک سامانه در پایگاه اطلاع رسانی سازمان جنگل ها وجود دارد.

وی افزود: هر فرد داوطلبی می تواند در این سامانه آمادگی خودش را برای نقش آفرینی به عنوان همیار طبیعت اعلام کند.

وی یادآور شد: همکاران ما برنامه های مختلفی را از جمله برگزاری کلاس های آموزشی، اردوهای بازدیدی و ارسال جزوات و… برای این افراد انجام می دهند و طی فرایندی می توانند با عنوان «همیار محافظ» یا «همیار مروج» یا «همیار دانش آموزی» ایفای نقش کنند و به این جامعه بزرگ و اثرگذار بپیوندند.

۱۳۶۶ تعاونی منابع طبیعی و آبخیزداری در سراسر کشور شناسایی شده اند

جعفریان همچنین در ادامه به نقش تعاونی های منابع طبیعی در کشور اشاره کرد و گفت: هم اکنون ۱۳۶۶ تعاونی منابع طبیعی و آبخیزداری در سراسر کشور شناسایی شده اند که این تعداد تعاونی ها در بخش های مختلف از زراعت چوب، مرتعداری، آبخیزداری، جنگل کاری،‌مقابله با بیابانزایی فعالیت های خودشان را انجام می دهند.

وی افزود: به دنبال این هستیم که این تعاونی ها بتوانند در جریان استقرار زنجیره و زنجیره ارزش به صورت پایدار فعالیت های خودشان را دنبال کنند و صرفا به عنوان یک مجری پروژه های منابع طبیعی نباشند.

جعفریان ادامه داد: این ظرفیت در حال حاضر به خصوص در بحث تولید نهال در نهالستان ها و زراعت چوب و توسعه گیاهان دارویی در کشور وجود دارد.

وی گفت: استفاده از ظرفیت قانونی بند ب ماده ۲۹ احکام دایمی توسعه کشور و ضوابط و قوانین مرتبط در حوزه قانون افزایش بهره وری شرایط را برای ما ایجاد کرده تا بتوانیم هم تعاونی ها را با شتاب خیلی بیشتری در فعالیت های اجرایی دخیل کنیم و همینطور بتوانیم از ظرفیت های حمایت از توسعه منابع طبیعی برای پشتیبانی این تعاونی ها بهره مند شویم.

وی تاکید کرد: صندوق ها یک ساز و کار مالی اعتباری هستند که با مشارکت مردم و دولت تشکیل می شوند که ۴۹ درصد سهام این صندوق ها آورده دولت هست و ۵۱ درصد از آن را بخش های غیردولتی می گذارند.

مدیرکل دفتر آموزش، ترویج و مشارکت های مردمی سازمان جنگل ها افزود: در استان البرز سهم بخش غیردولتی تامین شده و اکنون منتظر سهم بخش دولتی هستیم.

وی بیان داشت: اگر چه ساز و کارهایی در متن قانون برای این موضوع دیده شده ولی نیازمند مساعدت و توجه مسوولین استانی به عنوان یک اولویت هست.

وی گفت: مسوولین استان در تامین سهم بخش دولتی کمک بکنند و این درخواست را از مدیران ارشد استانی مثل استاندار و مسوولین برنامه و بودجه داریم که با توجه به اهمیت این موضوع مساعی و همکاری را داشته باشند تا سهم بخش دولت را در این استان تامین کنیم و پیش بینی این است که استان البرز با ظرفیتی که در فعالان منابع طبیعی دارد از تعاونی های که دارد به عنوان یک استان الگو برای سایر استان ها در نظر گرفته شود.

جعفریان افزود: با این مساعدت و تلاش در جهت تامین منابع مالی که از طریق بخش های ملی نیز صورت می گیرد، این انتظار وجود دارد که از بخش استانی این سهم را تامین کنیم.

در استان البرز ۲۵ هزار همیار طبیعت فعال هستند