کتاب سوگنامه؛ چهارده جستار از تاریخ، فرهنگ، هنر، ادبیات و آئین‌های عاشورایی در ایران است که از سوی انتشارات سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان در سال ۱۴۰۲ و هم‌زمان با محرم ۱۴۴۵ عرضه‌شده است.

امیر رجایی باغسرخی در گفت‌وگو با خبرنگار پردیسان آنلاین بیان کرد: مجموعه مقالاتی که محرم سال گذشته (محرم ۱۴۴۴) دریکی از خبرگزاری‌های رسمی منتشر شد، که محرم امسال از سوی سازمان فرهنگی اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان این مجموعه مقالات در قالب کتاب «سوگنامه» به چاپ رسید.

وی افزود: ۱۴ جستار از ۱۲ نویسنده پیرامون تاریخ فرهنگ، معماری و ادبیات با محوریت جغرافیایی استان اصفهان در این کتاب گردآوری‌شده است.

گردآورنده کتاب «سوگنامه» با اشاره به پژوهش خود در این کتاب گفت: گرایش‌های دینی و شیعی در نگارگری و نقاشی‌های معاصر اصفهان با بررسی آثار پنج نفر از هنرمندان این شهر بررسی شد؛ محمد خداداد نوش‌آبادی به سوگ‌سرودهای ابیانه و باورهای مردم در منطقه نطنز و ابیانه به گونه تاریخ شفاهی پرداخته است، فریدون فراهانی نسبت آئین‌های محرم با فضای شهری اصفهان و برخی از شهرهای دیگر ایران را بررسی کرده و مهرشاد متین‌فر تعزیه در اصفهان را موضوع پژوهش خود قرار داده است.

وی ادامه داد: جستارهایی با موضوعات احیای تعزیه توسط شاه اسماعیل و همچنین عزاداری آئین‌های شیعی از نگاه نویسندگان و سفرنامه‌نویسان غربی در دوره صفوی و قاجار با پژوهش الهه باقری، مؤلفه‌های تأثیرگذار در انتخاب رنگ پوشش لباس‌های عزاداری در آئین شیعی با پژوهش سمیرا دانش‌زاده، ترکیب‌بندی گرافیکی عاشورایی با پژوهش ابوالفضل و سعید آقایی، بررسی مکان‌های برگزاری روضه‌خوانی از مساجد تا خانه‌ها با پژوهش سعید آقایی و بیان مسائل دینی در نقاشی‌های دیواری بنای امامزاده‌ها و کلیساهای اصفهان با پژوهش علیرضا محمدی میلاسی و فرنوش هدایت و نشانه‌شناسی و معناشناختی پرده عاشورایی مرحوم حسین قوللر آقاسی از بنیان‌گذاران نقاشی قهوه‌خانه‌ای با پژوهش زینب حکمت از دیگر مواردی است که در کتاب سوگنامه گردآوری‌شده است.

به گزارش پردیسان آنلاین، رجایی باغسرخی، گردآورنده کتاب سوگنامه متولد ۱۳۶۱ و دانش‌آموخته هنرهای تجسمی است که عمده پژوهش‌های وی در حوزه‌های معماری اسلامی، تاریخ شفاهی و هنرهای تزئینی ایران است. کتاب‌های کتیبه‌نگاری در معماری اصفهان در قرن‌های پنج تا ۱۲، نوروزنامه با موضوع شعرهای مرتبط با نوروز در اصفهان و همچنین شناسنامه که به معرفی هنرمندان اصفهان می‌پردازد، از دیگر تالیف‌ها و یا گردآوری‌های وی است.

کتاب سوگنامه؛ چهارده جستار از تاریخ، فرهنگ، هنر، ادبیات و آئین‌های عاشورایی در ایران در قطع رقعی در ۱۸۸ صفحه و با طراحی جلد گردآورنده این کتاب با همکاری جهاد دانشگاهی و از سوی انتشارات سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان در سال ۱۴۰۲ و هم‌زمان با محرم ۱۴۴۵ در حال عرضه است.