بهنام یوسفیان در گفتوگو با خبرنگار پردیسان آنلاین، درباره خواص و ویژگیهای گیاه کَلپوره از خانواده نعناعیان، اظهار کرد: مریم نخودی نام دیگر این گیاه است.
وی با بیان اینکه کلپوره گیاهی است علفی، پایا با ساقه زیرزمینی و چوبی که شاخههای علفی تولید میکند، افزود: برگهای آن متقابل و لبه برگها دندانهدار است، از بغل برگها در قسمت بالایی ساقه، گلهای قرمز مایل به بنفش به صورت چتری و منفرد به تعداد کم میروید، حلقه گلها به رنگ بنفش بوده و تمام گیاه پوشیده از پرز و معطر است.
این متخصص طب سنتی تصریح کرد: گیاه کلپوره بومی اروپای مرکزی و جنوبی بوده و در دامنههای سنگلاخ به ویژه در نقاطی میروید که زمین آهکی باشد، خواص دارویی آن از قدیم شناخته شده و از آن به عنوان گیاهی دارویی نام بردهاند، پودر این گیاه را علیه زکام به کار میبردند و مانند توتون از آن استفاده میکردند.
وی ادامه داد: سرشاخههای این گیاه را هنگامی که به صورت کامل گل کرده است، در هوای آفتابی میچینند، پس از آن در سایه و در کوران هوا یا در خشککن با حرارت حداکثر ۳۵ درجه سانتیگراد خشک میکنند، خشک شده آن سرشار از اسانس روغنی و عصارههای تلخ و تانن بوده و قابض است و در ضمن اثر خوبی روی فعالیت معده دارد.
یوسفیان گفت: برای تحریک اشتها، بهبود فعالیت دستگاه گوارش و درمان اسهال و بهبود سیستم ایمنی دم کردهای از این گیاه به مقدار دو قاشق سوپخوری در نیم لیتر آب (از قسمتهای خشک شده گیاه) تهیه میکنند که قبل از غذا مینوشند، همچنین در مصارف خارجی این گیاه را در شستوشوها و کمپرسها روی زخمهایی که دیر التیام مییابند و نیز بواسیر استفاده میکنند.
وی با بیان اینکه جوشانده گیاه کلپوره مسهل صفرا و آرامبخش بوده، همچنین این گیاه عسلدهنده خوبی است، اضافه کرد: در حال حاضر این گیاه در صنایع دارویی به دلیل اثر ضدتورمی و ضدتوموری به شدت مورد توجه قرار گرفته، همچنین اثرات کاهشدهندگی قند خون برای آن به اثبات رسیده است.
این متخصص طب سنتی با اشاره به مصرف گیاه کلپوره یا مریم نخودی در دوران بارداری و شیردهی، خاطرنشان کرد: به دلیل نبود مستندات علمی با احتیاط و مشورت پزشک مصرف شود.