به گزارش هفته نامه پردیسان آنلاین /هیفاء پردل؛ قم تنها یک شهر مقدس بهواسطه وجود پربرکت بارگاه حضرت معصومه (س) نیست بلکه امروز به تعبیر رهبر معظم انقلاب اسلامی مادر انقلاب اسلامی است اگر نگاهی به رویداد مبارزاتی این شهر مذهبی بیاندازیم «مادرانقلاب» تعبیر زیبایی است چرا که ریشههای ابتدایی و پایههای انقلاب اسلامی از ابتدا در همین شهر به پرچمداری معمار کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (ره) شکل گرفت.
شهر کوچک و مقدس قم که در تاریخ معاصر به شهر خون و قیام معروف شده؛ موتور محرک انقلاب اسلامی است. اگر تاریخ معاصر ایران اسلامی را ورق بزنیم میبینیم که بسیاری از رویدادهای تاریخ معاصر درآن شکل گرفته و یا در شکل گیری آن نقش اساسی داشتهاست.
از همین رو کریمه اهلبیت سلام الله علیها شهیدانی را گرداگرد خود مانند ستارگان درخشانی جمع کردهاست از شهدایی که در شکل گیری انقلاب اسلامی نقش داشتند؛ شهدای ترور ؛ ۸ سال دفاع مقدس و تا عصر کنونی که به مدافعین حرم و مدافعین سلامت و مدافعین امنیت شهرت گرفتهاند همه و همه این شهر خون و قیام در دل خود جای دادهاست انگار این شهر بهشتی است که شهدا را دور خود جمع کردهاست.
وجود ۴۰ شهید گرانقدر که یادآور جریانی سیاسی و اجتماعی در نبرد جبهه حق علیه باطل بودهاند و خون پاکشان را بهپای اسلام و اهداف متعالی آن ریختهاند تا امروز که جمهوری اسلامی به درختی تنومند برای احیا و ترویج ارزشهای اسلامی بدل شود.
وقتی حرم عمه سادات حضرت معصومه سلام الله علیها را زیارت میکنی و از خادمان سراغی از شهدای مدفون را میپرسی تورا به یک اتاقکهایی راهنمایی میکنند که در آن شهدای شاخص و مهمی مانند آیت الله نوری؛ آیت الله قدوسی؛ آیت الله مدنی شهید محراب و هم چنین آیت الله محمد مهدی حکیم از خانواده آیت الله محسن حکیم مرجع عالیقدر نجف تا آیت الله ربانی؛ سپهبد قرنی و مفتح که به شهدای ترور شهرت دارند مدفون هستند.
اگر اندکی از حرم مطهر دورتر شویم حتی در اطراف حرم گلزاری بهنام «آرامستان شیخان» میرسیم که جزو آرامستانهای قدیمی و تاریخی شهر قم میباشد و در آن هم برخی اصحاب اهلبیت علیهم السلام در آن مدفون هستند و به خاک آرمیدهاند آن سوی شهر قم در آرامستان وادی السلام شهدای بزرگ انقلاب، از جمله شهید آیت الله سعیدی و شهید بزرگوار نواب صفوی و تنی چند از شهدای فدائیان اسلام مدفون هستند اما انتظار میرود مسئولان اجرایی و فرهنگی مسیری را بهعنوان مسیر فرهنگی یا گردشگری مقاومت برای زائران داخلی و خارجی تعریف کنند تا ملتهای دیگر از مقاومت و ایثار این ملت بزرگ الگو و با آن آشنا شوند.
گلزار شهدا مدفن شهیدانی از یک امت یکپارچه
شهر مقدس قم جدای از برکات وجود بارگاه ملکوتی حضرت معصومه (س)، مسجد جمکران و امامزادگان، وجود گلزارهای شهدا معنویت خاصی به این شهر دادهاست بهگونهای که گلزار شهدای علی بن جعفر (ع) با داشتن ۳۰۰۰ شهید دفاع مقدس و بیش از هزار شهید بین الملل دومین گلزار ملّی کشور شناخته شده است این شهر شهدای زیادی از انقلاب تا به امروز را در خود جای دادهاست؛ از کودک شیرخواره که در بمباران هدف قرار گرفته تا پیرمرد ۶۸ ساله که در جنگ به لقاء الی الله رسید.
گلزار شهدای امامزاده علی بن جعفر علیه السلام بزرگترین گلزار استان قم است که در آن شهدایی از دوران انقلاب اسلامی، منا، ۸ سال دفاع مقدس و هم چنین غیر از شهدای قمی و ایرانی شهدایی عراقی هم هستند که مانند حر بن ریاحی از سپاه یزید جدا و در رکاب ارباب خود به شهادت رسید این شهدا در کنار رزمندگان ایرانی با رژیم بعث جنگیدند و در همین گلزار غریبانه آرام گرفتند.
با هر قدم در این گلزار برگی از تاریخ معاصر ایران اسلامی ورق میخورد شهیدانی در این گلزار هستند که از ملیتهای مختلف در یک امت واحدی پا در رکاب گذاشته و در کنار رزمندگان ما با رژیم بعث و مانند یک سد فولادی در برابر جبهه باطل مقاومت و جان خود را فدا کردند انگار در این گلزار برای هر رهگذری صحنههای نبرد عاشورا و ۷۲ تن از یاران امام حسین علیه السلام مجسم میشود.
در عاشورا هم ادیان دیگر در رکاب سید الشهدا بودند مانند وهب که یک مسیحی بود. حال در این گلزار که باید گفت ایستگاهی از بهشت برین است یک شهید فرانسوی دیدهمیشود که از قلب اروپا طی مسیر کرده و به پیر جماران لبیک و در رکاب اسلام به شهادت و در این گلزار آرام گرفتهاست. گوشه گوشه این گلزار را که پا میگذاریم قابهای زیبایی از شهیدان دیدهمیشود از شهید نوجوان ۱۸ ساله تا پیرمرد ۷۰ ساله که هم مانند حبیب بن مظاهر یار سالخورده سیدالشهدا . اما گوشهای از این گلزار رهگذر را بهسمت خود مجذوب میکند شهدای عراقی که غریبانه در این گلزار آرام گرفتهاند.
حال ایرانی و یا غیر ایرانی فرقی ندارد مهم این است که چه جبههای را انتخاب کنیم و زیر چه پرچمی باشیم وقتی به این قابها و نام این شهدای عراقی نگاه میکنیم نقشه یک امت واحد اسلامی برای ما مسجم میشود قابی از عکس شهیدی عراقی که نوجوانی ۱۸ ساله است نظرها را مجذوب میکند.
شهیدی بهنام «هلال خطاوی»؛ و شهید کم سن و سال تر دیگری بهنام «منیر کاورزی زاده» هم چنین شهدایی از کشور بحرین؛ مجاهد بحرینی حجت الاسلام شیخ یاسین البحرانی، مجاهدین عراقی ابوجعفر کربلایی، حجت الاسلام مهندس حاج احمد احمدی، مالک الشطوی، امین الحوادی، فاضل الخفاجی، عبدالله الشاطی، عبدالزهرا الربیعی و دهها شهید دیگر در تابستان سال ۶۵ به شهادت رسیدند و این چنین با خون خویش سند وحدت امت اسلامی را امضا کردند.
اما در کنار برگزاری کنگرههای شهدا چه خوب بود یادواره ایی هم برای این شهدای امت اسلامی که برای پایداری درخت انقلاب اسلامی جان خود را فدا کردند برگزار شود و از خانوادههای آنها تجلیل شود. گلزار شهدای قم که بزرگترین گلزار شهدا بعد از بهشتزهرا است را باید بهعنوان یک میراث ماندگار فرهنگی برای نسلهای آینده در آثار ملی کشور به ثبت رساند.
کاش حداقل آن دسته از شهدای غیر ایرانی و عراقی که در رکاب رزمندگان ما در عملیات مختلف حضور داشته و به شهادت رسیدند در کتابها معرفی میکردیم و یا مستندی از رشادتهای آنها که نقش مهمی در ۸ سال دفاع مقدس داشتند تهیه میشد چرا که هنوز با گذشت چندین سال از پایان جنگ ، در میان ما گمنام هستند.
بهشت معصومه؛ بهشتی از شهدای مدافع حرم
تاریخ معاصر انقلاب اسلامی و ایران اسلامی با گذشت بیش از ۴۰ سال هنوز در فراز و نشیبهای مختلفی قرار دارد تا دیروز دشمنان ما جنگ نابرابر ۸ ساله ای را برای ملت بزرگ ایران تدارک دیدند وقتی ذلت و ناتوانی خود را در رویارویی با رزمندگان ما دیدند جبهه دیگری را برای مقابله با ما ساختند آن هم مقابله با «داعش» ؛ داعشی که محصول استکبار جهانی بود.
لذا مقابله با ارزشهای اسلامی و هدف آنها مقابله با ارزشهای اسلامی و بهویژه هتک و بی حرمتی به حرمهای اهلبیت علیه السلام بود و برای رسیدن به این هدف استکبار آنها را تا دندان مسلح کردند اما دیری نپایید که با فتوای جهاد آیت الله سیستانی و تربیت رزمندگان و جبهه مقاومت در خاورمیانه از سوی سردار دلها شهید سلیمانی لشکرهایی بهنام زینبیون و فاطمیون و حشد الشعبی عراق پایه ریزی شد.
حال اگر از شهر قم اندکی دورتر شویم تا اتوبان قم؛ تهران گلزار بزرگ دیگری بهنام «بهشت معصومه» وجود دارد که در دل خود بهشت کوچک دیگری را جای داده که در آن ۴۰۰ شهید از شهیدان مدافع حرم از لشکر فاطمیون که اغلب از برادران شیعه افغانستانی و ۵ شهید گمنام مانند نگینی در آن میدرخشند.
سالخورده ترین و کوچکترین شهدای قم
در این شهر خون و قیام که گوشه گوشه آن بوی عطر شهید و شهادت پیچیده؛ کوچکترین شهید انقلاب اسلامی که ۵ سال بیشتر سن ندارد، آرام گرفتهاست؛ شهیدی که طبق گفتهها و روایتهای گفته شده جرم او تنها گفتن «مرگ بر شاه» بود. این شهید که نامش «مریم ابراهیمی فرد» است در لحظات خفقان حکومت نظامی در خانه را باز کرده و اقدام به دادن شعار مرگ بر شاه میکند.
در همان لحظه هم ساواک بهسمت این دختربچه تیراندازی کرده و تیربه جمجه های او برخورده و در دم شهید میشود با مطالعه زندگی این شهید کوچک آدم ناخودآگاه یاد رقیه (س) امام حسین علیه السلام در خرابه میافتد.
این شهید کوچک بهدلیل خفقان که در آن زمان بود از ترس ساواک و عوامل رژیم شاه مخفیانه و در شب با کمک متولی امامزاده ابراهیم (ع) دفن میشود؛ اما جوانترین شهید دفاع مقدس هم حسینی رونده است که در ۱۳ سالگی و در عملیات محرم به شهادت میرسد.
حال با این حال و هوای شهید و شهادتی که در این شهر مقدس از خود بیخود میشویم نتیجه میگیریم که واقعاً قم شهر خون و قیام و مادر انقلاب اسلامی است.
Thursday, 21 November , 2024