کلانشهر قم در زمینه فناوری اطلاعات طی سال های اخیر گام های بلندی را برداشته است و شهرداری قم با ایجاد بیش از 20 خدمت الکترونیکی جزو دستگاههای پیشرو در حوزه فناوری اطلاعات به شمار می رود.

به گزارش پردیسان آنلاین؛ فناوری به بخش مهمی از زندگی روزمره تبدیل شده است. افراد تقریباً در هر شغل و حرفه‌ای نیاز دارند که از دانش کامپیوتر و نرم ‏افزار برخوردار باشندفناوری اطلاعات جهت ذخیره سازی، محافظت، پردازش، ایمن سازی، انتقال، دریافت و بازیابی اطلاعات مورد استفاده قرار می‌گیرد.
در سال های اخیر صنعت فناوری اطلاعات به عنوان یکی از عوامل بازار در سرمایه گذاری توسعه ای در اقتصاد مورد توجه قرار گرفته به گونه ای که آن را نه به عنوان ابزار توسعه، بلکه به عنوان محور توسعه قلمداد می کنند و کشورهای مختلف در تلاش هستند در زمینه فناوری اطلاعات صاحب نام و وبسترهای مختلف آن را فراهم کنند .
ایران اسلامی طی سال های اخیر در حوزه فناوری درخشش خوبی داشته است مطاق داده های آماری کشور ما با نمره‌ی ۴٫۲۹ ‌‌‌رتبه‌ی ۹۴ را در میان سایرکشورها کسب نموده است. به‌رغم سیاستگذاری‌های ایران برای توسعه‌ی فاوا، ‌‌‌در حال حاضر ایران در بین ۱۱ کشور خاورمیانه حائز رتبه‌ی نهم است که تا رسیدن به جایگاه اول مورد نظر تا سال ۱۴۰۴، فاصله‌ی زیادی دارد.
این روزها قدم به سمت هوش مصنوعی از دیگر رقابت های علمی بین کشورهای دنیا تبدیل شده است و کشور با وجود نیروی انسانی خلاق و ماهرو همه ظرفیت هایی که دارد آن طور که باید و شاید در این زمینه ورود نکرده و با تلاش دولت سیزدهم قرار است سند توسعه هوش مصنوعی تدوین و در این زمینه نهادهای مختلف حاکمیتی و دولتی آن تقسیم کار صورت گیرد و قوانین مرتبط با هوش مصنوعی نیز در مرکز ملی فضای مجازی پیگیری شود.
انگار همین دیروز بود که بحرانی مانند کرونا این دغدغه را بین دولتی ها و دستگاههای اجرایی ایجاد کرد تا حرکت پرشتاب به سمت خدمات غیر حضوری و قدم به سمت وسایل الکترونیک صورت پذیرد تا از حضور مردم در ادارات برای دریافت خدمات جلوگیری کنند در این زمینه دستگاههای دولتی برای این امر از هم پیشی می گرفتند اما این ابتکار بعد از پسا کرونا به کندی پیش رفت.
اما در این میان شهرداری قم با ایجاد سامانه ۱۳۷ و افزایش بیش از ۲۰ خدمت الکترونیکی جزو دستگاههای پیشرو در حوزه آی تی به شمار می رود امید است با توجه به این که قم از شهرهای گردشگر پذیر و زیارتی است در زمینه گردشگری مجازی نیز ورود کرده و در این زمینه هم شهرداری و دستگاههای مرتبط تلاش کنند.
استان قم از استان های پیشرو در زمینه فناوری اطلاعات است وجود اینترنت پهن باند پرسرعت و نفوذ تلفن همراه و ثابت وهم چنین وجود نیروی کار ماهر، متخصص و شرکت های دانش بنیان از سویی و افتخار ابداع دو پلتفرم مهم ملی به نام ایتا و باسلام مهم ترین آیتم و شاخص هایی است که قم را به سمت جایگاه مطلوب در عرصه آی تی هدایت کرده است.

شهرداری قم پیشرو در فناوری اطلاعات وخدمات الکترونیکی

رئیس سازمان فناوری اطلاعات وارتباطات شهرداری قم در حاشیه گردهمایی فعالان ودست اندرکاران حوزه فناوری استان در تالار شهر آفتاب هم زمان با روز فناوری اطلاعات برگزار شد در گفتگو با خبرنگار پردیسان آنلاین بیان کرد: مدیران شهری و شهرداری قم برای توسعه فناوری اطلاعات و حرکت به سمت ایجاد سامانه های الکترونیکی برای ارائه خدمات به شهروندان تاکید دارند در مجموعه شهرداری فناوری جایگاه ویژه ای دارد و می توان گفت جزو دستگاههای پبشرو در این زمینه است برای این امر هم بودجه مطلوبی اختصاص یافته است.
علی مومن حجازی می افزاید: ما سامانه ۱۳۷ را برای ارائه خدمات به شهروندان ایجاد کردیم و امسال نیز بیش از ۲۰ خدمت دیگر الکترونیکی در شهرداری اضافه شده است از سویی مدیریت طرح ترافیک، حمل و نقل و هم چنین مدیریت پارکینگ ها وارائه مجوز برای ایستگاههای صلواتی را در این سامانه اضافه کردیم طرح شکایت بدون واسطه ، مستقیم شکایات مردمی را در اختیار شهردار قرار می دهد هم از جمله این خدمات غیر حضوری است.
به گفته وی؛ سیستم مانیتورینگ در سازمان اتوبوسرانی شهرداری که موقعیت آنلاین کلیه خودروها و رهگیری در طول فعالیت، چه در محدوده شهر و یا ساعت تردد و سرعت در این سیستم مانیتورینگ بررسی می‌شود از دیگر فعالیت های شهرداری به شمار می رود.
وی بیان می کند: سامانه جامع درآمد بالغ‌بر ۲۰۰ صفحه تحلیل نرم‌افزاری برای این سامانه صورت گرفت که به‌صورت مشارکتی با شرکت خصوصی و سازمان فاوا، این سامانه عملیاتی شده که قابلیت ارتباط‌گیری کامل با سرا و ارتباط با داشبوردهای مدیریتی را داشته و به لحظه امکان به‌روزرسانی دارد.

غفلت از گردشگری مجازی در نگین گردشگری قم

رئیس سازمان فناوری اطلاعات وارتباطات شهرداری قم با اشاره به گردشگر پذیری بودن شهر قم می گوید: برای ایجاد نرم افزار و یا زمینه گردشگری مجازی نیاز به فعالیت فرا دستگاهی داریم دست اندرکاران صنعت گردشگری استان از جمله میراث فرهنگی باید همکاری کند هم چنین دانشگاه علوم پزشکی برای معرفی مراکز مقصد گردشگری سلامت هم باید ورود کند و تنها مختص شهرداری نیست.
حجازی می افزاید: باید زیرساخت و بستر آن آماده شود البته سازمان فرهنگی،ورزشی شهرداری برای معرفی جاذیه های گردشگری استان به صورت مجازی فعالیت هایی را شروع کرده است.

شهرک آی تی دریچه امیدی برای فناوران قمی

معاون توسعه مدیریت و منابع استانداری قم در حاشیه گردهمایی فعالان ودست اندرکاران حوزه فناوری استان در تالار شهر آفتاب هم زمان با روز فناوری اطلاعات برگزار شد در گفتگو با خبرنگار پردیسان آنلاین عنوان کرد: از تصویب ساخت شهرک آی تی بیش از ۱۵ سال گذشته و با مشکلاتی از جمله سند زمین روبرو بوده است که با پیگیری استاندار اکنون مشکلات مالکیت سند در راه وشهرسازی رفع شده است و در حال پیگیری متولی برای این شهرک هستیم.
سید مهدی قریشی با اشاره به مشکلات بر سر متولی این شهرک از سوی دو نهاد می افزاید: مهمترین نکته این است که زمین شهرک فناوری اطلاعات متعلق به فعالان حوزه فناوری اطلاعات است و برای استان قم تفاوتی ندارد که متولی آن بر عهده اعضای فناوری اطلاعات، سازمان نظام صنفی رایانه قم، پارک علم و فناوری و یا شرکت شهرک‌ها باشد.
به گفته وی؛ پیگیری و تعیین تکلیف شهرک فناوری جزو مصوبات رئیس جمهور است ومصوب شد زمین این شهرک به پارک علم و فناوری اطلاعات واگذار شود اما با توجه به حساسیت هایی که وجود داشت این تصمیم به مرکز ارجاع شد و در حال حاضر در مرحله ابلاغ تصمیم نهایی برای متولی این امر هستیم.

گام بلند قم در زمینه فناوری

معاون توسعه مدیریت و منابع استانداری قم در بخش دیگری از گفت وگوی خود بیان می کند: قم در زمینه ضریب نفوذ تلفن همراه و ثابت جایگاه خوبی در کشور دارد؛ ضریب تلفن همراه در قم بالای ۱۳۳ درصد و ۲ میلیون تلفن همراه اول در قم فعال است، اینترنت استان هم از اینترنت پهن باند پرسرعت است و یشتر روستاهای قم در آن اینترنت پرسرعت فعال می باشد و حدود بیش از ۲ هزار و ۳۰۰ کیلومتر فیبرنوری شهری و غیر شهری در قم اجرا شده است.
به گفته وی؛ نگاه ما به حوزه فناوری اطلاعات نگاه مثبتی است و در همین راستا شورای راهبری فناوری اطلاعات را در استان با حضور بخش‌های دولتی و خصوصی و با هدف پیگیری موضوعات مرتبط با فناوری اطلاعات تشکیل دادیم سند راهبردی فناوری اطلاعات سندی است که در ۱۰ گذشته برای فناوری اطلاعات استان تدوین شده است و با گذشت این مدت نیاز به به روز رسانی دارد برای این امر ما نیاز به همکاری دست اندرکاران و فعالان حوزه فناوری داریم .

  • نویسنده : هیفا پردل