پردیسان آنلاین – گروه استانها- مهسا حشمتی: آزادراه همدان به کرمانشاه محور مهمی برای شکوفایی حمل و نقل اقتصادی در غرب کشور است، با احداث این آزادراه و اتصال آن به کشور عراق میتوان راه ارتباطی و اقتصادی مهمی را در راستای رشد و توسعه استان کرمانشاه و به تبع آن کشور ایجاد نمود، این آزادراه برای تسهیل در عبور و مرور زائران عتبات عالیات نیز مؤثر است.
اجرای آزادراه همدان کرمانشاه در راستای ارتقای کمی و کیفی شبکه راههای کشور و افزایش ایمنی تردد و کاهش تصادفات، کاهش طول و زمان سفر و جذب بخشی از ترافیک روز افزون محورهای ورودی و خروجی شهر کرمانشاه از شرق، مرکز، شمال غرب، جنوب غرب، جنوب، کشور عراق و بالعکس ضرورت دارد.
این آزادراه در محدوده و مسیر بزرگراه کربلا اتصال به مرز عراق و گذرگاه میاندوآب کرمانشاه است که در محدوده کریدورهای شرق، مرکز و شمال به جنوب غرب و کریدورهای شمال غرب به جنوب غرب که موجب افزایش ترافیک محورهای موجود منطقه مخصوصاً راههای استان کرمانشاه شده است و ضرورت ارتقا کمی و کیفی راههای موجود و توسعه آن را تبیین میکند.
ارتباط جادهای ایلام با کرمانشاه در حال حاضر از طریق کرمانشاه، اسلامآبادغرب، حمیل، ایلام انجام میشود در صورت راهاندازی آزادراه کرمانشاه حمیل، مسیر کرمانشاه ایلام ۳۰ کیلومتر کوتاهتر میشود.
وعدههایی که نمود اجرایی نداشته است
هوشنگ بازوند استاندار وقت کرمانشاه در ۲۹ آذرماه سال ۱۳۹۷ در خصوص پروژه آزادراه همدان کرمانشاه، اظهار کرد: عملیات اجرایی آزادراه بیستون حمیل با اعتبار هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان توسط بخش خصوصی از یک ماه بعد آغاز میشود، مقدمات تصویب و احداث آزادراه همدان کرمانشاه با اعتبار ۲ هزار میلیارد تومان با مشارکت ۵۰ درصدی دولت و بخش خصوصی انجام شده است و منتظر طی شدن فرایند قانونی آن هستیم.
وی در نشست کارگروه اقتصاد مقاومتی استان کرمانشاه در استانداری در روز هشتم دیماه سال ۱۳۹۷ اینگونه بیان کرد: ۲ سال از پیگیری پروژه آزادراه همدان کرمانشاه میگذرد و امسال با تلاشهای انجام گرفته و جذب یک سرمایهگذار توانمند، امکان اجرا پیدا کرده است.
استاندار سابق کرمانشاه پس از این در تاریخ ۱۳ اسفندماه سال ۱۳۹۷ در نشست شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی نیز گفت: آزادراه بیستون حمیل در حال انجام است و یک سرمایهگذار برای احداث آزادراه همدان کرمانشاه پیشقدم شده، ساخت این آزادراهها به اجرایی شدن بندر خشک و تحکیم جایگاه کلانشهری کرمانشاه بسیار کمک میکند.
فعالیتهای وزارت راه دولت قبل مطلوب نبود
هوشنگ بازوند در ۲۷ شهریورماه سال ۱۳۹۹ در جلسه شورای برنامهریزی و توسعه استان کرمانشاه افزود: روند فعالیتهای صورت گرفته در وزارت راه و شهرسازی برای احداث کیلومتر آزادراه همدان کرمانشاه را مطلوب نیست و با وجود آنکه تمایل چندین سرمایهگذار تاکنون اقدام خاصی در این خصوص انجام نشده و با توجه به موقعیت جغرافیایی ویژه استان کرمانشاه انتظار میرود توجه ویژهای به طرحهای آزادراهی استان انجام شود.
بازوند در خردادماه سال ۱۴۰۰ نیز به میزان اعتبار مورد نیاز برای پروژه آزادراه همدان کرمانشاه اشاره و بیان کرد: هفت هزار میلیارد اعتبار نیاز است و در سال جاری تا پایان عمر دولت باید هر طور شده کلنگ شروع عملیات اجرایی آن به زمین زده شود.
مطالبه نماینده مجلس در خصوص آزادراه همدان کرمانشاه / دولت دوازدهم درگیر تأمین اعتبار بود
حجتالاسلام والمسلمین سیدجواد حسینیکیا در ۱۶ آبانماه ۱۳۹۹ اظهار کرد: آزادراه همدان سنقر کرمانشاه که در قانون هم مصوب شده بود، هنوز هم در کتاب قانون هست، اما وزارت راه و شهرسازی اعلام داشته است قبل از عوارضی همدان به سمت کرمانشاه تنها کاری که انجام شده است کار مطالعاتی آن تا سهراهی بهار است، بنا بر اعلام وزارت راه و شهرسازی، از سهراهی بهار همدان به بعد هنوز هیچ تصمیمی در واقع در خصوص کار مطالعاتی انجام نشده است.
وی افزود: با این حال از وزیر راه و شهرسازی هم سوال شد چون در قانون آمده است لذا مسیر آن باید به این سمت بیاید، اما وزارتخانه میگوید چون دولت پول ندارد و میخواهد آن را به صورت BOT انجام دهد، هر کجایی که سرمایهگذار، بیشتر وفق مرادش باشد همان جا را در واقع انجام میدهد.
نماینده مردم شهرستان سنقر و کلیایی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در حال حاضر هیچ سرمایهگذاری پای کار نیامده است، با این حال باز هم پیگیر بوده، اما آن چیزی که در حال حاضر مهم است و باید وقت را روی آن متمرکز کرد بحث بزرگراه سنقر به کرمانشاه است که با تلاشهایی که در واقع انجام شده است در سال ۹۷ ردیف اعتبار ملی پیدا کرد، در سال ۹۸ اعتباراتی جذب و ۲ برابر شد و در سال ۹۹ نیز اعتباری در نظر گرفته شد و در سفر آقای نوبخت ۳۰ میلیارد تومان مصوب شد.
حسینیکیا عنوان کرد: از ۳۰ میلیارد تومان مصوب، ۱۰ میلیارد تومان آن ابلاغ شده است، مابقی آن نیز باید ابلاغ شود تا بتوان مسیر سنقر تا بیستون را به شکل بزرگراه انجام داد، تلاش بعدی این است که دربودجه سال ۱۴۰۰ بتوان مسیر وینسار به سنقر را هم به این ردیف اضافه کرد.
آزادراه همدان-کرمانشاه میتواند جاده رونق اقتصادی غرب کشور باشد
در این رهگذر، محمد رشیدی نماینده مردم کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی در سوم خردادماه سال ۱۴۰۰ با اشاره به اهمیت پروژه آزادراه همدان-کرمانشاه از پیگیریهای بسیار برای احداث هرچه سریعتر این پروژه خبر داد و اظهار کرد: این آزادراه میتواند جاده رونق اقتصاد غرب کشور باشد، این پروژه که پیگیری اجرای آن در مسیر همدان اسدآباد کنگاور و کرمانشاه در دستور کار قرار دارد با تسهیل تردد در غرب کشور و اتصال به محورهای منتهی به مرز، مسیری برای اتصال به شبکه جادهای بینالمللی کشور عراق محسوب میشود.
کمبود اعتبار سدی بر اجرای آزادراه همدان کرمانشاه
وی با اشاره به تأثیر این پروژه در تسهیل تردد زوار عتبات عالیات، افزود: در همین راستا مکاتباتی با وزیر راه داشته و با تشریح ضرورت احداث این پروژه خواستار تسریع در اجرای آن شده و در حال حاضر آنطور که مسئولان وزارت راه اعلام کردهاند بخشی از پروژه حدفاصل بیستون کرمانشاه حمیل دارای قرارداد مشارکت بوده، اما با توجه به کمبود اعتبارات تخصیصی عملیات اجرایی آن فقط در کنارگذر شرقی کرمانشاه آغاز شده است.
رشیدی خاطرنشان کرد: در سایر قطعات پروژه هم آنطور که اعلام شده نسبت به فراخوان جذب سرمایه گذاران اقداماتی انجام شده و شرکتهایی در این زمینه اعلام آمادگی کردهاند که در صورت ارائه مدارک و مستندات لازم در تأیید توانایی اجرایی و مالی، قرارداد مشارکت با آنها بسته میشود.
آزادراه تهران- همدان به مرز خسروی متصل خواهد شد
همچنین پردیسان آنلاینداد سالاری، معاون عمرانی استاندار وقت کرمانشاه در نشستی در تاریخ ۲۱ شهریورماه سال ۱۳۹۸ در خصوص اقدامات انجام شده آزادراه همدان کرمانشاه خاطرنشان کرد: در حوزه راههای اصلی جادهای در حال حاضر وضعیت کرمانشاه خوب بوده و قرار است ادامه آزادراه تهران به همدان را تا کرمانشاه داشته باشیم و در این راه مشارکت بخش خصوصی را داریم که این آزادراه را به مرز خسروی متصل کنیم.
پیشرفت ۱۸.۷۳ درصدی اجرای آزادراه همدان-کرمانشاه
منوچهر فخری معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار پردیسان آنلاین اظهار کرد: پروژه احداث آزادراه کرمانشاه حمیل و بخشی از کنارگذر شرقی کرمانشاه قسمتی از پروژه آزادراه بیستون کرمانشاه حمیل و قزانچی کرمانشاه است که شامل چهار قطعه است که قطعه اول از بیستون تا کنارگذر شرقی، قطعه دوم کنارگذر شرقی (۳۵ کیلومتر)، قطعه سوم تقاطع کرمانشاه حمیل با کنارگذر شرقی تا حمیل و قطعه چهارم از قزانچی به بزرگراه اسلام آبادغرب کنارگذر غربی است.
وی با اشاره به مزایای طرح افزود: میزان کاهش طول مسیر نسبت به مسیر موجود در حال حاضر حدود ۳۰ کیلومتر است، ترافیک متوسط روزانه در چهار قطعه بیش از ۱۰ هزار وسیله نقلیه میشود، میزان کاهش سوخت حدود ۵۰ میلیون لیتر شده و ایمنی و کاهش زمان سفر خودروهای سواری و سنگین به طور متوسط ۲۰ دقیقه در پی دارد، خارج شدن ترافیک از مناطق مسکونی و روانسازی بیش از ۱۰ هزار وسیله نقلیه در روز و در نهایت افزایش سرعت متوسط از ۸۰ کیلومتر در ساعت به ۱۲۰ کیلومتر در ساعت برای خودروهای سواری در این محور را در نتیجه اجرای این آزادراه میتوان شاهد بود.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری کرمانشاه تصریح کرد: شرح قطعات یک تا ۴ آزادراه کرمانشاه حمیل و بخشی از کنارگذر شرقی کرمانشاه پیشرفت پروژه تا فروردینماه سال ۱۴۰۱، در قالب جدولی تنظیم شده است.
فخری با اشاره به نمودار پیشرفت فیزیکی پروژه عنوان کرد: از تاریخ ۳۰ خردادماه سال ۱۳۹۸ تا ۳۱ فروردینماه ۱۴۰۱ از نظر پیشرفت فیزیکی تجمعی واقعی ۱۸.۷۳ درصد و میزان پیشرفت فیزیکی تجمعی برنامهای نیز ۸۹ درصد است.
اجرای آزادراه همدان-کرمانشاه در گرو جذابیت سرمایهگذاری
پردیسان آنلاینداد آهکی، مدیرکل راه و شهرسازی کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار پردیسان آنلاین اظهار کرد: کل آزادراه همدان کرمانشاه خسروی با مسافتی حدود ۴۰۰ کیلومتر است که در حوزه اختیارات استان کرمانشاه قرار دارد، زمان اتمام پروژه با توجه به تأمین اعتبار بر اساس قرارداد سرمایهگذاری مشخص میشود، حدود ۱۴۰ کیلومتر آن از مسیر کرمانشاه به حمیل توسط شرکت خصوصی در دست اجرا است و عملیاتی شده اما مسیر قزانچی به ابتدای کمربندی شرقی هنوز عملیاتی نشده است.
وی در خصوص مسیر سنقر به کرمانشاه افزود: برای جذب سرمایهگذار از مسیر سنقر به کرمانشاه فراخوان زده شده و توسط وزارت راه و شهرسازی اعلام میشود، فراخوان کلی برای سرمایهگذاری انجام شده اما مناقصه جزئی برگزار نشده است، یک شرکت خصوصی حاضر شد با ۵۰ درصد مشارکت سرمایهگذاری کند اما دولت پیشنهاد سرمایهگذاری ۷۰ درصد در مقابل ۳۰ درصد بخش دولتی را مطرح کرد که به توافق نرسید.
مدیرکل راه و شهرسازی کرمانشاه تصریح کرد: فازبندیهای پروژه بر اساس مسافتی از آزادراه است که سرمایهگذار خصوصی حاضر به سرمایهگذاری باشد حتی اگر برای ۲۰ کیلومتر سرمایهگذاری انجام شود، فازبندیها بر اساس آن شکل میگیرد.
عدم انجام تعهدات دولت بزرگترین دافعه جذب سرمایهگذار
آهکی خاطرنشان کرد: برای انجام پروژه آزادراهی باید به دنبال جذب سرمایهگذار بود، یکی از مشکلاتی که در این عرصه پیش آمده عدم انجام تعهدات دولت در پرداخت سهم سرمایهگذار خصوصی است، به این صورت که اگر میزان درصد سهم دولت از انجام پروژه آزادراه در قرارداد ۳۰ درصد باشد و پرداخت نشود و به صورت بدهی به سرمایهگذار باقی بماند باعث دلسردی و عدم رغبت دیگر سرمایهگذاران میشود.
وی عنوان کرد: معمولاً سرمایهگذاران برای انجام پروژه، از تجارب دیگر سرمایهگذاران بخش مربوطه مشورت گرفته و میزان همکاری دولت را میسنجند، اگر بدقولیها و بدهیها در پروژهای رخ دهد، در عمل دفع سرمایهگذار رخ میدهد، پس جذب سرمایهگذار منوط به انجام تعهدات دولت در پروژههای قبلی است.
اجرای پروژه آزادراه همدان-کرمانشاه در سفر رئیس جمهور به کرمانشاه پیگیری میشود
بهمن امیریمقدم استاندار کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار پردیسان آنلاین اظهار کرد: یکی از پروژههای مهم و اساسی در استان کرمانشاه پروژه آزادراه همدان کرمانشاه است که از طرف کرمانشاه باید تا مرز خسروی ادامه داشته باشد و مسیر ترانزیتی به عراق وصل شود، در حوزه استان کرمانشاه اعتبارات پیشبینی شده است و با پیگیری نمایندههای مجلس شورای اسلامی برای اعتبارات پروژه آزادراه برنامهریزی شده است.
وی افزود: پروژه آزادراه همدان کرمانشاه اعتبار زیادی لازم دارد و از طرفی برای استان، پروژه مهم و قابل توجه است، توجه به این پروژه در سفر استانی مقام معظم رهبری نیز وجود داشته و در سفر رئیس جمهور به کرمانشاه نیز مطرح میشود تا نیازمندیها تأمین شود، چون در قانون بودجه نیز تأمین اعتبار آزادراه آمده، در نظر داریم در سفر هیأت دولت به کرمانشاه، بودجه را کاملتر کرده و پروژه به سرانجام برسد.
استاندار کرمانشاه تصریح کرد: میزان دقیق اعتبار لازم با توجه به نرخ تورم بالا باید بر اساس نرخ روز محاسبه میشود و با توجه به اهمیت بالای اجرای این پروژه قطعاً آن را در در سفر ریاست جمهوری به استان کرمانشاه مطرح و پیگیری خواهیم کرد.
امیر مقدم با اشاره به لزوم پیگیری مطالبات مردمی در سفر رئیس جمهوری به کرمانشاه، خاطرنشان کرد: یکی از پروژههای که استانداری به عنوان مطالبه مردمی و کارهای اساسی خود در دستور کار دارد، بررسی دلایل توقف اجرای پروژه آزادراه همدان کرمانشاه و کمبود اعتبار در اجرای آن است.
بر اساس پیگیریهای خبرنگار پردیسان آنلاین اجرای پروژه آزادراه همدان-کرمانشاه سالها است در گرو تأمین اعتبار است و بخش خصوصی نیز که عدم تحقق تعهدات دولتی در اجرای فازهای مختلف این پروژه را می بیند تمایلی به سرمایه گذاری برای اجرای فازهای مختلف این پروژه نشان نمیدهد، بنابراین اصلی ترین راهکار به غیراز تأمین اعتبار لازم میتواند ایجاد جذابیتهای سرمایه گذاری همچون بالابردن سهم دولت در اجرای این پروژه و تضمین برای اجرای تعهدات باشد.