کسری ۸۳ میلیون مترمکعبی آب در دشت‌های خراسان شمالی در سال

عباس ابراهیمی روز سه شنبه به خبرنگار پردیسان نوین اظهار داشت: میانگین افت سالیانه در دشت های استان، ۴۰ سانتی متر ثبت شده است.

وی افزود: محدوده های دشت های شیروان- قوچان و اسفراین دارای بیشترین میزان افت به ترتیب با ۷۳ و ۶۰ سانتی متر و کسری مخزن ۲۲ و ۴۲ میلیون مترمکعب در بین سایر محدوده های مطالعاتی استان را دارند.

ابراهیمی گفت: در نتیجه بررسی اثرات بارش و تغییرات ذخیره آبخوان در دشت ها در درازمدت نشان می دهد در بیشتر دشت ها، مقدار برداشت از آبخوان ها بسیار بیشتر از آب تجدیدپذیر حتی در ترسالی‌ها در استان است و افزایش مقدار بارش در چند ماه اثر ناچیز و موقتی بر افزایش سطح آب و کاهش افت دارد.

مدیر دفتر مطالعات پایه شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی تصریح کرد:  بر این اساس افزایش مقدار بارش به تنهایی نمی تواند سبب برطرف شدن بحران آب در دشت های استان و بالا رفتن سطح آب‌زیرزمینی در سال های متمادی شود.  

وی افزود: در راستای اجرای ماده ۳۵ قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران به منظور جبران حدود ۲ میلیارد متر مکعب کسری مخزن تجمعی آبخوان و رسیدن به منابع آب تجدید پذیر در استان تنها راهکار مناسب لزوم اجرا برنامه ها و رسیدن به اهداف سند سازگاری با کم آبی و پایش نتایج اجرای اهداف سند در چارچوب شبکه سنجش منابع آب است.

مدیر دفتر مطالعات پایه شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی درباره اثرات بارش بر منابع آب ‌زیرزمینی استان گفت: بارندگی، به عنوان یکی از عوامل موثر بر تغییرات ذخیره آبخوان ها و نوسانات سطح آب‌زیرزمینی است اما به تنهایی نمی تواند به عنوان معیاری مبنی بر تحلیل نوسانات سطح آب، افت و کسری مخزن آب زیرزمینی مورد بررسی قرار گیرد.

وی افزود: بررسی رخدادهای بارشی از ابتدای سال آبی جاری تا پایان فروردین ماه امسال،  حاکی از متوسط بارش ثبت شده در ایستگاه های باران سنجی وزارت نیرو دراستان به میزان ۲۵۳.۴ میلی متر بوده که در مقایسه با مدت زمان مشابه سال قبل ۲۵.۲ درصد کاهش دارد.

وی اظهار داشت: امسال،  حدود ۶۶ درصد از بارندگی ها، معادل حدود ۱۶۷.۴ میلی متر، در اسفند ماه ۹۸ و فروردین ماه ۹۹ رخ داده است که به عنوان بارش های بهاری در نظر گرفته می شود و بیشتر به صورت رواناب جاری و در مخازن سدها ذخیره می شود.

ابراهیمی گفت: بطور کلی زمانی که بارش با میزان زیاد رخ می‌دهد رطوبت خاک و روان آب های سطحی افزایش یافته و احتمال نفوذ عمقی و تغذیه آبخوان زیاد می‌شود اما آب نفوذ یافته از بارش، باید مسافت عمودی طولانی از سطح زمین تا سطح آب‌ زیرزمینی طی کند که این مسافت عمودی، ممکن است در برخی از آبخوان ها سال ها  به طول بینجامد.

مدیر دفتر مطالعات پایه شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی خاطرنشان کرد: با افزایش بارش های بهاری ممکن است سطح آب در برخی از چاه ها افزایش زیادی نشان ‌دهد اما این افزایش سطح آب بیشتر تحت تاثیر کاهش مقدار برداشت و خاموش شدن چاه‌ها به دلیل تامین رطوبت خاک و نیاز گیاهان توسط بارش و در مواردی استفاده از آب رودخانه برای آبیاری است.

استان ۸۶۳ هزار نفری خراسان شمالی در شمال شرق کشور قرار گرفته و ۴۴ درصد از مردم آن در روستاها ساکن هستند.  
 

لینک کوتاه خبر:

pardysanonline.ir/?p=72414

Leave your thought here

آخرین اخبار

تصویر روز: