به گزارش پردیسان آنلاین، نخستین مناظره نامزدهای چهاردهمین انتخابات ریاستجمهوری شب گذشته _دوشنبه بیستوهشتم خرداد_ برگزار شد و کاندیداها حول محور موضوعات اقتصادی به گفتوگو و مناظره پرداختند. این مناظره که حدود ۴ ساعت از ساعت ۲۰:۳۰ تا ۰۰:۳۰ به طول انجامید، برای نخستین بار با فرم جدیدی نسبت به دورههای قبل برگزار شد و به این صورت بود که هریک از نامزدها در چند مرحله، در فرصتی چهار دقیقهای به پاسخ پرسشهای کارشناسان و نخبگان اقتصادی حول یک موضوع مشخص اقتصادی و سپس در چهار دقیقه به نقد دیدگاه دیگر نامزدها میپرداختند. تشریفات و ترتیبات استقبال از نامزدها که با مارش نظامی، ادای احترام به شهدای گمنام، سرود و هیجان خاص همراه بود و نوع پرسشگری و وارد شدن در فاز مناظره که نه مانند دوره قبل با یک پرسش ساده بلکه با حضور و طرح مسئله از طرف نخبگان برگزار شد، نشان از تغییر ماهیتی داشت که بیشتر ناظر بر آگاهی بخشی و افزایش مشارکت بود تا داغکردن بیخاصیت مناظرهها و فارغ از فرم مناظره که همچنان نقدهایی نسبت به سبک و سیاق آن وجود دارد، آنچه که در روند گفتوگوهای شب گذشته آشکار بود پرهیز نامزدها از روی آوردن به تخریب و توهین به دیگر کاندیداها بود.
در نخستین مناظره تمام شش فرد سعی کردند ضمن تشریح دیدگاههای اقتصادی خود، دیدگاه دیگران را نیز نقد کنند، اگرچه برخی در تشریح برنامههای اقتصادی خود به کلیگویی، پراکندهگویی و شعارزدگی دچار شدند و برخی نیز در مواردی تصمیم گرفتند سوالات کارشناسان را نادیده بگیرند.
بهظاهر و بنا بر سابقه، نامزدها در بخش مناظره سه دسته کلی بودند. هرچند در واقع شش نفر مجزا و بیارتباط به هم دیده شدند! مصطفی پورمحمدی ظاهراً به هیچکدام از نامزدها نزدیک نیست، هرچند هیچکدام از نامزدها نیز تلاش نکردند که او را بخشی از جریان یا همسوی خود بدانند، او همانطور که انتظار میرفت به دلیل اینکه چهره کمتر شناخته شدهای بود سعی کرد تا با کمک گرفتن از لحن و بیان برخی مواضع منتقدانه و بعضاً متناقض خود را در معرض توجه قرار دهد، مسعود پزشکیان نیز بهنظر میرسید که در این مناظره یک قطب تنها بود. هرچند این تنهایی ظاهری، از جهاتی هم بهنفع او تمام شد و چهار نامزد دیگر برای پرهیز از ایجاد دوقطبی با او، کمتر تلاش کردند که پاسخ پزشکیان را بدهند یا خود را طرف او قرار دهند و این نیز کمک بیشتری به پزشکیان کرد تا از گزند روزگار مناظرهها در امان باشد! در سوی دیگر سعید جلیلی و محمدباقر قالیباف بیشتر ترجیح دادند تا به تشریح جزئیات برنامههای خود بپردازند، علیرضا زاکانی ضمن پاسخ به پرسشهای اقتصادی و سخن گفتن از عملکرد اقتصادی خود در کسوت شهردار تهران همچنان به سیاق مناظرات سال ۱۴۰۰ نیمنگاهی به پاسخگویی به بعضی ادعاهای دیگر نامزدها داشت و امیرحسین قاضیزاده هاشمی نیز همانطور که از ابتدای سخنانش تاکید کرد، ترجیح داد تا علاوه بر پاسخ به سوالات به عنوان عضوی از دولت سیزدهم، در قامت مدافع دولت و عملکرد شهید رئیسی حاضر شود، اگرچه در بخشی از مناظره ترجیح داد خود را مدافع دستاوردهای انقلاب بداند.
بررسی دادههای گوگل ترندز نشان میدهد شب گذشته حجتالاسلام پورمحمدی، علیرضا زاکانی و مسعود پزشکیان بیش از دیگر نامزدها در کسب توجه مخاطبان موفق بودند و هر سه نامزد توانستند در فضای ایکس (توئیتر) نیز جریانی را مرتبط با سخنان خود ایجاد کنند، اگرچه مطابق بررسیها به نظر میرسد توجهات منفی به پورمحمدی و پزشکیان بیش از زاکانی بود.
علاوه بر این همزمان با آغاز مناظرهها میانگین دادههای نظرسنجیهای مراکز مختلف افکارسنجی نشان میدهد مشارکت مردم برای شرکت در انتخابات پیش رو به ۵۰ درصد رسیده است. رقم ۵۰ درصد در حالی است که ۱۰ روز تا زمان رأیگیری باقی مانده است. از سوی دیگر رقابتهای انتخاباتی کاندیداها به مرحله حساس خود نزدیک شده است. مناظرههای انتخاباتی دیشب آغاز شد و ۴ دور دیگر نیز ادامه دارد و بر همین اساس، پیشبینی میشود میزان مشارکت در انتخابات، در روزهای آینده بیشتر نیز شود. همچنان که تجارب انتخابات پیشین ریاستجمهوری نیز حاکی از افزایش مشارکت در روزهای منتهی به موعد انتخابات است. به هر حال مشارکت ۵۰ درصدی که ۱۰ روز مانده به انتخابات دوره چهاردهم ثبت شده، از مشارکت نهایی در دوره پیشین انتخابات ریاستجمهوری بیشتر است.
شب گذشته، برگزاری نخستین مناظره با واکنشهای متعدد مردمی در فضای شبکههای اجتماعی روبهرو بود و علاوه بر اینکه بسیاری از افراد سعی کردند تا از نامزد مورد حمایت خود دفاع کنند، برخی نیز به نقدهایی در مورد قسمتهایی از سخنان دیگر کاندیداها روی آوردند و نگاه طنزآمیز مردم نیز چاشنی قسمتهایی از برنامه شب گذشته شد، همچنین بسیاری از کاربران یاد و خاطره شهید آیتالله رئیسی را که با رویکرد اخلاقمدارانه و آرامش منحصر به فرد خود در ذهنها مانده است، گرامی داشتند. بعضی از نامزدها نیز سعی کردند تا در توییتی به طور خلاصه به جمعبندی صحبتهای خود بپردازند. در ادامه به مرور قسمتی از این صحبتها و واکنشها میپردازیم:
مسعود پزشکیان، در بخشی از سخنان خود در نخستین مناظره انتخاباتی خطاب به علیرضا زاکانی که گفته بود: «ترکیه به عنوان یک الگوی (ناموفق) جلوی چشم ماست.» پاسخ داد: «میگویند ترکیه شکست خورده است، لطفاً بروید آنجا؛ قبل از انقلاب، اینها حسرت جادههای ما را میخوردند، اما ببینید الان کجا هستیم.»
فارغ از مطابق بررسیهای IMF در سالهای گذشته ایران، عربستان و ترکیه از این نظر در غرب آسیا همسطح بالاترینها در جهان هستند این صحبت پزشکیان با واکنشهای منفی مخاطبان همراه بود:
مصطفی پورمحمدی نیز از نظر شباهت برخی سخنان به صحبتهای حسن روحانی در مناظرات سال ۹۲، مورد توجه برخی کاربران قرار گرفت:
شهید رئیسی نیز اگرچه غایب بود، اما به اعتقاد کاربران و به گواه محتوای سخنان نامزدها، به دلیل تلاشها و دستاوردهای خوب دولت سیزدهم همچنان حاضر بود و در مواردی، مانع از شکلگیری فضای تخریبی در مناظره اول شد.