سجاد انتشاری در گفتوگو با خبرنگار پردیسان آنلاین اظهار کرد: هدف اصلی انتقال آب دریا برطرف کردن نیاز صنایعی است که اکنون از رودخانه زاینده رود برداشت میکنند البته در فاز اول انتقال آب از دریای عمان نیست و از خلیج فارس صورت میگیرد.
وی درباره تأثیر انتقال آب دریا به اصفهان بر احیای زاینده رود گفت: هنگامی که برداشت صنایع از آب رودخانه کاهش پیدا کند، منابع آب در دسترس برای مصارف دیگر به ویژه محیط زیست و کشاورزی افزایش پیدا میکند و در نتیجه هرچند اندک اما بخشی از بارگذاری و فشارها بر رودخانه زایندهرود کاهش پیدا میکند.
این کارشناس مدیریت منابع آب پیشبینی کرد اگر در آینده فاز دوم انتقال آب دریا انجام شود میتواند جایگزین صنایعی شود که از آب زیرزمینی استفاده میکنند و ادامه داد: جایگزین کردن مصرف آب این صنایع با آب دریا، نقش مؤثری در کاهش فرونشست زمین خواهد داشت البته انتقال آب دریا هنوز نتوانسته برداشت آب صنایع از رودخانه را به طور کامل متوقف کند اما انتظار داریم تا ظرف چند ماه تا یک سال آینده میزان انتقال آب دریا به اندازهای برسد که کل برداشت صنایع از رودخانه متوقف شود.
وی با استناد به قانون برنامه هفتم توسعه گفت: صنایعی که دسترسی به آب نامتعارف داشته باشند باید برداشت خود را از آب خام متوقف کنند، آبی که اکنون منتقل میشود به طور کامل برای مصرف صنعتی است و مصارف شرب و کشاورزی از منابع آب تجدیدپذیر درون حوضه تأمین میشود.
انتشاری صنایع اصفهان را تأمین کننده مالی اصلی این پروژه دانست و ادامه داد: همین موضوع باعث شد که پروژه انتقال آب دریا قابل اجرا شود به این معنا که دیگر پروژههای انتقال آب یا دیگر پروژههای مدیریت مصرف به دلیل وابستگی به منابع مالی دولت با چالش تأمین مالی روبهرو هستند و به همین دلیل نتوانستند به شکل قابل قبولی اجرا شوند.
وی درباره راهکارهای کاهش اثرات منفی زیست محیطی این پروژه از جمله ایجاد شورابههایی در ساحل گفت: اگر آب در فاصله استاندارد از ساحل و در عمق مناسبی اسپری شود، به شکل مناسبی میتواند نمک را در دریا توزیع کند و آسیبهای محیطزیستی را به شدت کاهش میدهد.
وی اقدام ویژه اصفهان در پروژه انتقال آب از دریا را تعریف آبگیر خود در دریای عمان معرفی کرد و یادآور شد: در آینده که فاز دوم این پروژه اجرا شود، آبگیر انتقال آب به اصفهان در دریای عمان خواهد بود که آنجا به دلیل وجود جریانهای آزاد اثرات زیست محیطی بسیار کمتری ایجاد خواهد شد و شورابه ها راحت در جریانهای آزاد اقیانوسی مستهلک میشود.
انتشاری با اشاره به انجام اقدامات تحقیق و توسعه در استان اصفهان افزود: هدف این تحقیقات روشهای بهرهبرداری از شورابههای پروژه با استحصال فلزات سنگین یا نمک از این شورابهها است تا مانع از برگشت آن به دریا شود البته این اقدام مثبت هنوز در مرحله تحقیق و توسعه است و انتظار میرود تا زمان اجرای آبگیر، مطالعات تحقیق و توسعه نیز به نتیجه برسد. اگر این مطالعات به نتیجه برسد.