پردیسان آنلاین، گروه فرهنگ و اندیشه_ فاطمه ترکاشوند: شاید این روزها نام «بن و جری» بزرگترین برند تولیدکننده بستنی در جهان بیش از پیش به گوشتان خورده باشد. برندی که از تیرماه گذشته اعلام کرد که فروش خود را در سرزمینهای اشغالی فلسطین خاتمه خواهد داد و این تصمیم منجر به مجموعه اقدامات ادامهدار و پرحاشیه شد که تا همین چند روز پیش هم ادامه داشته است.
چند روز پیش ایالت کلرادو در آمریکا طبق قانون ایالتی خود که در سال ۲۰۱۶ تعهد صندوق بازنشستگی خود را به وفاداری اقتصادی به اسرائیل، تصویب کرده بود، اعلام کرد سهام خود را از «بن و جری» بیرون خواهد کشید. طبق ادعای «تایمز اسرائیل»، این، هفتمین باری است که این شرکت بینالمللی به خاطر تصمیمش از سوی سرمایهگذاران بزرگ دیگر تنبیه میشود.
اما داستان ما درباره «بن و جری» نیست. اقدام این شرکت تا زمانی که آن را رسماً اعلام و رسانهای نکرده بود، تنها یک اقدام اقتصادی به شمار میآمد که هرچند بسیار پر اهمیت و پر آسیب برای اسرائیل تمام میشد اما باز هم همان طور که توئیتر رسمی ADL اعلام کرده، آن قدر دشوار نبود که حالا مورد تأیید کارزارهای جهانی علیه اسرائیل و در حمایت از فلسطین قرار گرفته است.
تحریم اقتصادی آن قدر سنگین نبود که اعلام رسانهای آن
۱۹ جولای ۲۰۲۱ بود که «بن و جری» تصمیمی را که مدتها قبل گرفته بود و به اذعان یکی از مدیران شعب اسرائیلی خود، همواره برای توقف شهرکسازی صهیونیستها به او فشار میآورد، رسماً علنی کرد. توئیتر این شرکت با انتشار تصویری نوشت: «بن و جری، فروش بستنیهای خود را در سرزمینهای اشغالی فلسطین خاتمه خواهد داد». ADL در بازنشر این توئیت تصریح کرد: «ما از این تصمیم شما ناامید شدهایم. شما میتوانید با سیاستها مخالف باشید بدون اینکه وارد کمپینهای خطرناکی شوید که به دنبال تضعیف اسرائیل هستند».
گفتنی است ADL یا همان Anti-Defamation League (اتحادیه ضد افترا) یک سازمان جهانی هوادار اسرائیل به مرکزیت نیویورک است که وظیفه خود را مقابله با یهودستیزی تعریف کرده و تأثیر بسزایی در تحکیم روابط اسرائیل و آمریکا داشته است.
اما منظور این سازمان صهیونیستی از «ورود به کمپینهای خطرناک» چه بود؟
همان طور که در گزارش قبلی این پرونده در اینجا اشاره کردیم جنبش BDS در کشورهای غربی جنبشی کاملاً جدی و برای هواداران اسرائیل «خطرناک» محسوب میشود که اقدام «بن و جری» بدون تصریح این شرکت توسط این جنبش تأیید شد و مورد استقبال قرار گرفت.
کارزار بن و جری، یکی شبیه بقیه نیست
«اورشلیم پست» در این باره نوشت: «اسرائیل مدتهاست که موضوع تحریمها بوده و بسیاری از کارزارهای تحریمی مصرفکنندهها را پشت سر گذاشته است، اما تحریم بن و جری تنها یک کارزار روتین شبیه بقیه نیست».
این رسانه اسرائیلی ادامه میدهد: «اگر تحریم اسرائیل توسط بن و جری یک نوع طعم بود، باید آن را «تغییردهنده بازی BDS» مینامیدند».
نکته این جاست که کارزارها و جنبشهای دیگری هم هستند که توجهشان به اهمیت اقدام «بن و جری» باعث شده صهیونیستها، این اقدام را کاملاً خطرناک ارزیابی کنند. یکی از اینها Palestine Solidarity Campaign با نام مخفف PSC به معنای «کارزار همبستگی فلسطین» است.
PSC: مسیر تاریخ در حال چرخش است
این کارزار در توئیتر خود ضمن بازنشر خبر تصمیم «بن و جری» نوشت: «این اتفاق بزرگی است. گامی بسیار مهم توسط بن و جری و پیامی برای همه شرکتهای همدست. مسیر حرکت تاریخ در حال چرخش است». این توئیت آن قدر سنگین بود که مورد توجه کمپینهای اسرائیلی و سازمانهای هوادار صهیونیستها قرار گرفت و در بسیاری از رسانههای اسرائیلی به آن اشاره شد.
هویت لیبرالی «بن و جری» اقدامش را خطرناکتر میکند
BBC فارسی هم ضمن اشاره به این توئیت نوشت: «آنها (صهیونیستها) اقدام این بستنیفروشی را حرکتی به سوی تأثیرگذاری بر مؤسسات تجاری اصلی غرب میدانند». بخشی از این مسئله ناشی از هویت فرهنگی این شرکت است که بسیاری از آمریکاییها را آن چه باید بدانند مطلع میکند چرا که «بن و جری» توسط دو دوست یهودی و آمریکایی تأسیس شده و هواداریاش از جنبشهای آزادیخواهانه مدرن، به آن هویتی لیبرال بخشیده که در میان بخشی از آمریکاییها محبوبش کرده است. به گزارش BBC، این شرکت در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ یک مزه جدید بستنی با نام «مقاومت بادام» تولید کرد تا به این ترتیب از سیاستهای آقای ترامپ انتقاد کرده باشد.
مخالفت این بستنیفروشی با اسرائیل را هم باید در ادامه رویکردهای لیبرال آن دانست اما با این همه باز هم برای اسرائیل بسیار گران تمام خواهد شد چرا که اقدام «بن و جری» برای بسیاری از شرکتها، الهامبخش خواهد بود. این وجه تصمیم این شرکت، وجه رسانهای آن را میسازد که علیرغم جریمههای سنگین سازمانهای وابسته و شرکتهای اقماری، به هیچ عنوان، جبران نشده است. حالا مردم جهان چیزی را میدانند یا دستکم متوجه اهمیت مسئلهای شدند که شاید تا پیش از آن، به نظرشان قابل چشمپوشی میرسید.
کارزار همبستگی فلسطین چیست؟
کمپین همبستگی فلسطین یا PSC به عنوان بزرگترین سازمان مردمنهاد در بریتانیا در تلاش برای تأمین حقوق بشر در فلسطین، خود را با جمله «گروهی مردمی که با هم برای صلح، برابری و عدالت و علیه نژادپرستی، اشغالگری و استعمار کار میکنند» معرفی میکند و از همه مردم با هر نوع سبک زندگی میخواهد که برای آزادی و حقوق مردم فلسطین کارزار برگزار کنند.
این کارزار، مبنای اتحاد اعضای خود را این باور میداند که «اسرائیل حقوق بینالملل را نقض کرده و به اشغالگری نظامی در فلسطین و اعمال تبعیض ساختاری علیه فلسطینیان ادامه میدهد». پایگاه اینترنتی این کارزار مینویسد: «ما علیه شرکتهایی کار میکنیم که از اشغال سود میبرند، دولتمان که هنوز از پاسخ خواستن از اسرائیل امتناع میورزد و رسانههایی که حقیقت را گزارش نمیکنند. و این که ما در حال ایجاد یک جنبش گسترده برای فلسطین در بریتانیا هستیم».
باور به قدرت مردم و استفاده از منابع مالی مردمی
این کارزار همچنین مبنای قدرت و کنشگری علیه اسرائیل را مردم میداند و تاکید میکند: «ما به قدرت مردم باور داریم. هر قدر تعداد بیشتری از ما در کنار هم قرار بگیریم و ندای عدالت و برابری را بلند کنیم، صدایمان بلندتر خواهد شد. ما میدانیم اگر متحد شویم، میتوانیم قدرت دولتها، شرکتها و رسانهها را به دست بگیریم؛ میتوانیم پیروز شویم».
این کارزار که در سال ۲۰۰۴ تأسیس شده، مانند سایر جنبشهای مردمنهاد از طریق حمایتهای مالی هوادارانش از پرداختهای خرد مردمی گرفته تا پرداختهای بزرگ شرکتها و سازمانهای همسو، ارتزاق میکند و منابع مالی جمعآوری شده از این راه را برای برگزاری کمپینهایش در سراسر جهان از لابی با سیاستمداران گرفته تا برگزاری چالشهایی برای تغییر در سیاستهای دولتی، پاسخ خواستن از رسانهها، همسو کردن شرکتها، برگزاری تظاهرات، تأمین تجهیزات و فناوریهای لازم و در مجموع برای جریانسازی در افکار عمومی صرف میکند.
مهمترین موفقیتهای «کارزار همبستگی فلسطین»
این کمپین در آخرین اقداماتش، حمایت از بایکوت برند «پوما» به علت سرمایهگذاری در تیم فوتبال اسرائیل و تظاهرات روز نکبت را در برنامه دارد. مهمترین سوابق این کمپین را میتوان تلاش برای تحریم کالاهای تولید اسرائیل دانست. سال ۲۰۱۰ این کارزار موفق شد حمایت کنگره اتحادیه تجارت بریتانیا را برای تحریم محصولاتی که در اسرائیل تولید میشوند جلب کند.
این کارزار همچنین در سال ۲۰۱۱ موفق به ایجاد اخلال در اجرای ارکستر فیلارمونیک اسرائیل در سالن سلطنتی آلبرت شد و رادی و۳ BBC که در حال پخش این ارکستر بود مجبور شد بارها برای گزارش اتفاقات بیرون از سالن، پخش مستقیم ارکستر را متوقف کند.
موفقیت در الزام BBC برای اصلاح ادبیات خبری
سال ۲۰۱۲ هم برگزاری تظاهرات PSC در مقابل محل اجرای نمایش گروه اسرائیلی تئاتر هامبیا در لندن، باعث شد که رادی و۴ BBC ابتدا اعلام کند که «این گروه به خاطر اجرا در برابر یهودیها در سرزمینهای اشغالی مورد انتقاد قرار گرفتهاند» اما پس از فشار کارزار همبستگی مجبور به اصلاح این خبر شد که «به خاطر اجرا در شهرکهای غیرقانونی اسرائیل در کرانه باختری» مورد انتقاد واقع شدهاند.
در آخرین تظاهراتی که سال ۲۰۲۱ این کارزار در لندن برگزار کرد بیش از ۱۸۰ هزار نفر از مردم شرکت کردند.
فیسبوک این کمپین، بیش از ۴۶۹ هزار دنبالکننده و توئیتر آن بیش از ۵۶ هزار دنبالکننده دارد.