مردمی کردن اقتصاد از جمله اهداف مهم آزادسازی سهام عدالت در سالجاری بود که با استقبال خوب مردم از بازار سرمایه در ماههای اخیر روبرو شده است.
واگذاری شرکتها و داراییهای دولت به بخش خصوصی و همچنین فرآیند آزادسازی سهام عدالت و بهرهمندی هموطنان از مزایای آن با سرعت بیشتری صورت گرفته تا با استفاده از ظرفیت بازار سرمایه شاهد رشد اقتصادی در سال جهش تولید باشیم و در این راستا خبرگزاری جمهوری اسلامی استان مرکزی نحوه تعیین تکلیف سهام عدالت را از حسن میرزاخانی مدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان جویا شد
پردیسان نوین: درخصوص طرح سهام عدالت توضیحاتی ارایه کنید
میرزاخانی:طرح سهام عدالت به لحاظ ابعاد یکی از بزرگترین برنامههای اقتصادی کشور از ابتدای انقلاب تا به امروز است که ریشه در سیاست های کلان اصل ۴۴ قانون اساسی داشته و شامل واگذاری بخشی از سهام شرکتهای دولتی به افراد جامعه به خصوص دهکهای پایین تر از سطح متوسط درآمدی است.
سبد سهام عدالت شامل شرکتهای بزرگ نظیر خودروسازیها، فولاد، معادن، بیمه، بانک، هواپیمایی، کشتیرانی، نیروگاهها، مخابرات، نفت و گاز است که ۴۰ شرکت صنعتی و معدنی را شامل میشود و بعد از تبیین سیاست های کلی اصل ۴۴ و مجوز مجلس شورای اسلامی وقت به دولت، در مرحله اول افراد مشمول مشخص شدند و با انجام دهک بندی ۶ دهک جمعیتی کشور از پایینترین درآمد به بالا مشخص شده و پس از مشخص شدن دهکهای مختلف، شرکتهای تعاونی عدالت شهرستانی به منظور کاستن از بار مالی ومدیریتی دولت در تصدی فعالیتهای اقتصادی در شهرستانهای کشور ایجاد شدند.
۱۰ تعاونی سهام عدالت در شهرستانهای استان مرکزی از همان ابتدا به وجود آمد که به همراه آنها یک شرکت سرمایه گذاری سهام عدالت هم ایجاد شد که تا به امروز نیز به رغم مسایل و مشکلات به فعالیت خود ادامه داده اند.
در مرحله اول واگذاری، سهام عدالت به برخی از افراد تحت پوشش نهادهای حمایتی از جمله کمیته امداد امام خمینی(ره)، سازمان بهزیستی و رزمندگان فاقد شغل تخصیص داده شد و برگههایی به عنوان برگه سهام عدالت نیز به مشمولان این طرح تحویل شد.
ارزش این برگهها در ابتدا ۵۰۰ هزار تومان به ازای هر برگه سهام بود که بعد به یکمیلیون تومان افزایش یافت و بعد از آن طی ۱۹ مرحله دیگر هم باقی جامعه سهامداری طرح عدالت که حدود ۵۰ میلیون نفر از جمعیت کشور را شامل می شود در این طرح ثبت نام و سهامدار شدند.
پردیسان نوین: مسالهای که این روزها دوباره سهام عدالت را به یکی از موضوعات مهم خبری برای مردم مبدل کرده بحث آزادسازی آن است، این مهم و و خرید و فروش این سهام در بورس چه زمان و چگونه انجام می شود؟
میرزاخانی: همانطور که امسال بارها از طریق رسانهها اعلام شد دولت با اخذ موافقت مقام معظم رهبری آزادسازی سهام عدالت را آغاز کرده است تا دارندگان سهام، امکان معامله و خرید و فروش آن را داشته باشند.
بدین منظور ابتدا دارندگان سهام عدالت باید نسبت به تعیین تکلیف مالکیت سهام خود اقدام کنند و پس از مالکیت سهام عدالت طی فرآیندی که دستورالعمل آن توسط شورای عالی بورس مصوب و منتشر می شود بخشی از آن را می توانند به فروش برسانند.
پیشبینی های اولیه نشان می دهد که احتمالا در مرحله اولیه افراد مجوز فروش ۲۰ درصد سهام خود را داشته باشند.
آزاد سازی سهام به ۲ روش انجام میشود در روش مستقیم خود فرد سهام عدالت را مدیریت میکند، و در روش غیر مستقیم افراد مدیریت سهام و سهامگردانی را به شرکت های سرمایهگذاری مربوطه در استان خود واگذار میکنند.
هموطنان اگر قصد فروش سهام عدالت در بورس را دارند باید روش سهام داری مستقیم را در آزادسازی انتخاب کنند و بنا به گفته وزیر امور اقتصادی و دارایی، برای تمامی دارندگان سهام عدالت کد بورسی صادر خواهد شد و وزارت اقتصاد در تلاش است تا مراحل احراز هویت به صورت الکترونیکی انجام گیرد.
۲ توصیه مهم به برای مردم استان مرکزی داریم، نخست اینکه از فروش شتابزده سهام خود اجتناب کنند چراکه سبد شرکتهای عضو سهام عدالت شامل شرکتهای مناسبی است و دوم اینکه چنانچه با بازار بورس و معامله آشنایی ندارند بهتر است مدیریت سهام خود را به شرکت سرمایهگذاری استان بدهند که به طور قطع برای افزایش ارزش سهام سهامداران خود اهتمام ویژه خواهد داشت.
پردیسان نوین: با توجه به اینکه سازمان خصوصی سازی مشمولین طرح را حدود ۵۰ میلیون نفر اعلام کرده و این یعنی بیش از ۳۰ میلیون نفر از مردم در این طرح سهامدار نیستند، آیا ثبت نام جدید سهام عدالت در سالجاری صورت خواهد گرفت؟
میرزاخانی: بنابر اعلام سازمان خصوصی سازی، در حال حاضر هیچگونه ثبت نام جدید سهام عدالت انجام نمیشود و با این حال به تازگی در برخی صفحههای فضای مجازی از ثبت نام سهام عدالت جدید برای دریافت مبلغ و فریب مردم خبر داده شده که سازمان خصوصی سازی نسبت به این موارد هشدارهای لازم را داده است.
پردیسان نوین: به عنوان پرسش آخر، تا چه زمانی مردم برای آزادسازی سهام عدالت خود فرصت دارند و به کجا باید مراجعه داشته باشند؟
میرزاخانی:طبق اعلام سازمان خصوصی سازی، زمان آزادسازی سهام از ۱۰ اردیبهشت تا ۱۰ خرداد به مدت سی روز انجام می شود و اگر مشمولان سهام عدالت تا سقف زمانی تعیین شده یعنی تا ۱۰ خرداد به صورت مستقیم اقدام به آزادسازی سهام عدالت خود نکنند، به صورت غیرمستقیم آزادسازی خواهد شد و طبق روال عادی سالانه سودی برای آنها واریز میشود.
با توجه به اینکه قیمت سهام عدالت بر اساس نرخ روز بازار سرمایه تعیین خواهد شد و پیش بینی می شود ارزش این سهام نسبت به روز اول چندین برابر شده باشد، لذا آزادسازی این سهام میتواند کمک خوبی برای اقشاری که به لحاظ اقتصادی از شیوع ویروس کرونا در کشور آسیب دیده اند، باشد.
بر اساس آمار موجود ۹۷۳ هزار سهامدار عدالت در استان مرکزی وجود دارد که به صورت قطعی میتوانند فرآیند ورود به بورس را دنبال کنند.
بزرگترین تعاونی سهام عدالت استان با ۳۶۵ هزار نفر عضو مربوط به شهرستان اراک و کوچکترین آن با بیش از ۲۲ هزار و ۳۰۰ نفر عضو در آشتیان است.
استان مرکزی با مساحتی معادل ۲۹ هزار و ۱۲۷ کیلومترمربع، هشت و یک دهم درصد از مساحت کل کشور را در برگرفته است.
این استان از شمال به استانهای تهران و قزوین، از غرب به استان همدان، از جنوب به استان اصفهان و لرستان و از شرق به استان های قم و اصفهان محدود است و بر اساس سرشماری سال گذشته یک میلیون و ۴۲۹ هزار و ۴۷۵ نفر جمعیت دارد.
این استان با موقعیتهای ممتاز جغرافیایی، نیروی انسانی متخصص، قرار گرفتن در مسیر ارتباطی شمال به جنوب و غرب به شرق، عبور خطوط انرژی (نفت، گاز و برق)، استقرار مراکز صنعتی و دانشگاهی، مفاخر برجسته مذهبی و علمی، اراضی مستعد کشاورزی و مراتع، ذخایر معدنی، نزدیکی به قطب های صنعتی و بازار مصرف از توانمندی های اقتصادی مناسبب برای سرمایه گذاری برخوردار باشد.