چالش‌های محیط زیستی در قم؛ آلودگی هوا و فرونشست زمین تهدیدی برای سلامت عمومی/جلوگیری شهرداری از ناترازی زیست‌محیطی حاد در قم

در روزهای اخیر، موضوع محیط زیست به‌عنوان یکی از چالش‌های جدی در سطح شهر قم و استان‌های همجوار، توجه ویژه‌ای را به خود جلب کرده است. با توجه به افزایش مشکلاتی همچون آلودگی هوا، فرونشست زمین و مدیریت پسماند، نیاز به اقداماتی فوری و مؤثر بیش از پیش حس می‌شود.

به گزارش پردیسان آنلاین/زهرا ملکوتی شاد؛ درحالیکه حفظ سلامت یکی از مهمترین مسائلی است که همواره در طول تاریخ، فکر بشر را به خود مشغول کرده است، پیشرفت علم و دانش و شناختن عوامل بیماری‌زا و تاثیر آن بر تندرستی، به انسان آموخت که باید در محیط پاکیزه و سالم زندگی کند و از آنچه سلامتی او را به خطر می‌اندازد اجتناب کند.
با توجه به افزایش رشد جمعیت و توسعه صنعتی، محیط زیست به عنوان یک عامل مهم برای سلامت انسان مورد توجه قرار گرفته است. محیط زیست سالم، شرط لازم برای حفظ سلامت جسمی و روانی افراد و جوامع است.
در جوامع پیشرفته، محیط زیست در تعیین سلامت و رفاه نقش حیاتی دارد. محیط زیست شامل زمین، هوا، آب، غذا، مسکن و سایر منابعی است که باید برای مراقبت از کودکان، خانواده‌ها و جوامع سالم مورد توجه قرار گیرد. بسیاری از بیماری‌ها در جهان امروز حاصل ارتباط تنگاتنگ انسان با محیط زندگی او است و لازم است بپذیریم بین محیط زیست، سلامت و اقتصاد ارتباطی یکپارچه وجود دارد.
سازمان بهداشت جهانی تخمین می زند که ۲۳ درصد از تمام مرگ و میرهای رخ داده در جهان، با “خطرات زیست محیطی” مانند آلودگی هوا، آلودگی آب و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی مرتبط است.
در سراسر جهان، از هر ۱۰ نفر ۹ نفر هوای آلوده تنفس می کنند که به سلامتی آنها آسیب می رساند و طول عمر را کاهش می دهد. سالانه حدود هفت میلیون نفر بر اثر بیماری ها و عفونت های ناشی از آلودگی هوا جان خود را از دست می دهند که بیش از پنج برابر تعداد افرادی است که در تصادفات جاده ای تلف می شوند.
به همین منظور، گزارشی از وضعیت زیست‌محیطی در قم و اقدامات انجام شده در گفتگوبا معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری قم، مدیرکل محیط زیست قم، و تعدادی از اعضای شورای شهر قم مورد بررسی قرار گرفته و راهکارهای پیشنهادی آنها برای بهبود شرایط محیطی شهر ارائه مورد بررسی قرار گرفت.

مدیریت پسماند در قم رضایت‌بخش است
سیده مریم محمدی مدیرکل محیط‌زیست قم گفت: آنچه امروز شهروندان در هر کجای دنیا به دنبال آن هستند ارتقای کیفیت زندگی شهری است و این میسر با همت مدیران شهری محقق می شود.در غیر اینصورت شاهد کاهش شاخص‌های کیفیت زندگی مردم شهر خواهیم بود.
وی با بیان اینکه پیامدهای ناشی از آلودگی محیط‌زیست دیررس هستند، گفت: طبق آمار سالانه دانشگاه علوم پزشکی اعلام می کند ۱۲ هزار فوت منتسب به آلودگی هوا فقط در پایتخت و بین 300 تا 500 قمی بر اثر عوارض ناشی از آلودگی زیست محیطی جان خود را از دست می‌دهند.
محمدی عنوان کرد: ۴۰۰۰ صنف و کارگاه آلاینده و نامتجانس در محدوده و حریم شهر قم وجود دارد و در راستای بند ۲۰ ماده ۵۵ قانون شهرداری ها کاربری های صنعتی و کارگاهی باید خارج محدوده و حریم شهر مستقر شوند.
وی مدیریت پسماند در شهر قم را رضایت بخش دانست و افزود : عملکرد نهادهای مسوول در محدوده شهری قابل قبول است، اما وضعیت در خارج از محدوده شهر نگران‌کننده و نیازمند بازنگری اساسی است.
مدیرکل محیط‌زیست قم با جرم دانستن پسماندسوزی عنوان کرد: یکی از چالش‌های جدی زیست‌محیطی در قم می باشد که باید اقدامات فوری در این زمینه انجام شود.
محمدی بر ضرورت همکاری مدیران، نهادهای دولتی و شهروندان برای حل معضلات زیست‌محیطی تأکید کرد و گفت: ارتقای کیفیت زندگی و تضمین سلامت عمومی مستلزم توجه به محیط زیست و اجرای برنامه‌های پایدار است.
وی تاکید کرد: عدم اقدام به‌موقع برای حل معضلات زیست محیطی، سلامت نسل‌های آینده را با بحران‌های جدی مواجه خواهد کرد.

جلوگیری شهرداری از ناترازی زیست‌محیطی حاد در قم
مهدی اصفهانیان مقدم معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری قم با اشاره به حدود ۲۷ میلیون متر مربع وسعت فضای سبز و ۴۰۰ بوستان شهری در شهر گفت :قم با سرانه فضای سبز بیست و یک و نیم متر مربع دارای رتبه سوم در بین کلان شهرهای کشور می باشد که در راستای اجرای قانون هوای پاک 19 میلیون متر مربع کمربند سبز حفاظتی با کاشت 350 هزار اصله درخت ایجاد کردیم.
وی ادامه داد: اگر اقدامات به موقع شهرداری کلان شهر قم نبود، در کنار ناترازی انرژی که در گاز و برق داشتیم امروز شاهد ناترازی زیست محیطی بسیار حادی در قم بودیم که این مضمون تلاش زحمات و همکاری مدیریت شهری بوده است.

شاخص‌ها و الگوهای زیست‌محیطی قم باید در دیگر کلان‌شهرها نیز ترویج یابد
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری قم در ادامه با اشاره به مدیریت پسماند گفت: بر اساس بازدید معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست از مجموعه صنعتی البرز قم، اذعان شد که شاخص‌ها و الگوهای زیست‌محیطی قم باید در دیگر کلان‌شهرها نیز ترویج یابد.
اصفهانیان مقدم با اشاره به جمع آوری 700 تن زباله در شبانه روز افزود : با تدابیر و الگوهای زیست محیطی که در مجموعه سایت البرز ایجاد شده است هیچ‌گونه دفن مستقیم پسمانده شهری نداریم و در دو خط به ظرفیت حدود ۳۰۰ تن که مجموعاً ۶۰۰ تن هست همه پردازش و در راستای الگوهای زیست محیطی به کود کمپوست تبدیل می شود.

پیگیری طرح‌های انرژی تجدیدپذیر در قم، برای آینده سبزتر
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری قم با اشاره به پروژه‌های مرتبط با انرژی‌های تجدید پذیر بیان کرد: ما در حال پیگیری طرح‌های پیشرفته‌ای مانند ARDF و پیرولیز هستیم و منتظر تأیید سازمان حفاظت محیط زیست هستیم تا این اقدامات در قم اجرایی شود.
وی خاطرنشان کرد: شهرداری قم با برنامه‌ریزی دقیق و اجرای پروژه‌های زیرساختی، گام‌های بلندی در جهت بهبود محیط زیست و ارتقای کیفیت زندگی شهروندان برداشته است و آماده همکاری با تمام نهادهای مرتبط برای تحقق اهداف زیست‌محیطی است.

۸۲ درصد آب فضای سبز از منابع غیر شرب تأمین می‌شود
معاون محیط زیست و خدمات شهری با اشاره به مصرف آب در فضای سبز قم، اعلام کرد: ۸۲ درصد آب مورد استفاده در فضای سبز قم از منابع غیر شرب تأمین می‌شود و شهرداری آماده همکاری برای کاهش ۱۸ درصد باقیمانده و حذف کامل مصرف آب شرب در این حوزه است.
وی تأکید کرد: اگر مجوز بهره‌برداری برای ۱۴ حلقه چاه جدید شهرداری صادر شود، امکان حذف کامل آب شرب از چرخه آبیاری فضای سبز فراهم خواهد شد.
اصفهانیان‌مقدم افزود: اگر موضوع استفاده از آب‌های خاکستری به‌طور کامل حل شود، امکان توسعه کمربند سبز و افزایش فضای سبز شهری بسیار بیشتر از این مقدار خواهد بود.
وی از ایجاد شهرک بازیافت و پلمب بیش از ۳۰۰ گاراژ ضایعات‌فروشی خبر داد و افزود: مهلت انتقال به این شهرک داده شده است تا شاخص‌های زیست‌محیطی بهبود پیدا کند.

عدم تخصیص حقابه‌های قانونی، خطر تشدید بحران محیط زیست در قم
رئیس شورای اسلامی شهر قم با ابراز نگرانی از وضعیت محیط زیست استان، گفت: تأمین نشدن حقابه‌های زیست محیطی موجب بروز معضل ریزگردها در شهر قم شده است.
وی در اظهارات خود خاطرنشان کرد : اگر حقابه‌های قانونی قم به‌طور کامل تخصیص نیابد، به زودی شاهد تشدید بحران محیط زیست و افزایش پدیده گرد و غبار خواهیم بود.
امرالهی با تأکید بر ضرورت تأمین بودجه‌های ملی برای کمک به محیط زیست قم، این مسئله را یک موضوع فرا استانی دانست و یادآور شد : باید از طریق مکانیزم‌های ملی پیگیری و حل شود.
رئیس شورای اسلامی شهر قم همچنین با اشاره به عدم تأمین حقابه‌های زیست محیطی استان، تأکید کرد : بحران محیط زیست در قم تنها مختص این شهر نیست و بسیاری از استان‌های مجاور نیز تحت تأثیر آن قرار خواهند گرفت.
وی به اهمیت استان‌هایی مانند قم و سمنان در شرایط زیست محیطی پایتخت اشاره کرد و گفت: اگر مسائل مربوط به ریزگردها و بیابان‌زایی در این استان‌ها به خوبی پیگیری نشود، بحران به پایتخت نیز خواهد رسید.
امرالهی در پایان یادآور شد : با مدیریت صحیح مسائل زیست محیطی در استان‌های مجاور تهران، نیاز به جا به جایی پایتخت کاهش خواهد یافت.

شهرداری قم در مسیر بهبود وضعیت زیست‌محیطی
ماشاالله سعادتمند رئیس شورای استان قم با بیان اینکه وضعیت شهرداری قم در زمینه زیست‌محیطی مطلوب است، از انجام اقدامات مؤثر در حوزه پسماند و مدیریت آن خبر داد.
وی با اشاره به اهمیت حفظ تنوع زیستی کشور، تاکید کرد که بر اساس اصل ۵۰ قانون اساسی، حفاظت از محیط زیست یک وظیفه همگانی است و لازم است همه افراد در این راستا تلاش کنند.
سعادتمند آلودگی هوا را ناشی از سیاست‌های نادرست و تجمع آلاینده‌ها در نزدیکی شهرهای بزرگ عنوان کرد و افزود: آلودگی خاک و مسائل مرتبط با پسماند از دغدغه‌های مهم زیست‌محیطی به شمار می‌آید، با این حال وضعیت شهرداری قم در این زمینه در سطح مطلوبی قرار دارد.
وی همچنین به وقوع اتفاقات مثبت در سطح شهر قم اشاره کرده و گفت: با مشارکت و همکاری اداره کل محیط زیست، قادر خواهیم بود گام‌های مؤثرتری در جهت بهبود وضعیت زیست‌محیطی برداریم.

فرونشست زمین و کمبود منابع آبی، چالش‌های زیست‌محیطی قم
رئیس کمیسیون عمران و حمل‌ونقل عمومی شورای اسلامی شهر قم، با اشاره به چالش‌های زیست‌محیطی استان، گفت: فرونشست زمین و کمبود منابع آبی از مشکلات جدی به شمار می‌آیند که اگر به‌درستی مدیریت نشوند، در آینده مشکلات بزرگ‌تری را ایجاد خواهند کرد.
وی ادامه داد: کاهش سطح سفره‌های زیرزمینی آسیب جدی به زیرساخت‌های شهری وارد می‌کند و در پوشش‌های گیاهی نیز مشکلاتی به وجود می‌آورد که منجر به تولید ریزگردها خواهد شد.
محمد حسین دهناد همچنین بر لزوم توسعه گونه‌های گیاهی کم‌آب‌بر و منطبق با اقلیم قم تأکید و خاطرنشان کرد : باید از کشت درختان پرمصرف خودداری شود.

لینک کوتاه خبر:

pardysanonline.ir/?p=313951

Leave your thought here

آخرین اخبار

تصویر روز: