«امیر هاشمیمقدم» روز دوشنبه در گفت و گو با برنامه رادیویی درباره شرایط عقد قرارداد با بازیکنان خارجی در کشورهای اروپایی اظهار داشت: در ایران و هنگام عقد قرارداد با بازیکنان خارجی، خیلی به زمان قرارداد و نحوه فسخ آن توجه نمیشود. قرارداد برخی بازیکنان خارجی تیمهای ایرانی برای من جای تعجب دارد و حتی غیرقانونی است. تبصرههای این قراردادها بر اساس استانداردهای فیفا و ایافسی نیست. یک قرارداد معمولاً به مدت یک تا پنج سال بسته میشود که در آن، این موضوع ذکر میشود که قرارداد ممکن است بهصورت یکطرفه یا با رضایت طرفین فسخ شود. من قراردادهایی در ایران دیدم که بازیکنی که قرارداد سه ساله امضا کرده، اگر ۲ ماه حقوقش را نگیرد، میتواند قراردادش را یکطرفه فسخ کند. این موضوع چگونه امکانپذیر است؟
وی در ادامه افزود: برای بازیکنان خارجی، هزینههایی از جمله هتل و آزمایش پزشکی میشود. در ایران خیلی سر و صدا میکنند و بازیکن را بزرگ میکنند. همین باعث میشود باشگاه برای عقد قرارداد با بازیکن تحت فشار قرار گیرد و قراردادها خیلی سریع بسته شود. قرارداد برای یک بازیکن باید خیلی خوب باشد اما نه به این شکل که او سوءاستفاده کند.
پیشکسوت باشگاه استقلال در ادامه بیان داشت: قرارداد امضا شده باید رسمی و تایپشده باشد اما میبینیم ۶ صفحه از قرارداد هشت صفحهای قرارداد بازیکن دستنویس است. فیفا در این مسائل از بازیکن حمایت میکند و میگوید اجازه ندارید دستی در قرارداد دخالت کنید. این قرارداد باید دوباره تنظیم و امضا شود. قرارداد بازیکنان توسط وکلای حقوقی که در رشته حقوق تحصیل کردهاند، تنظیم میشود. یک کلیشه در فوتبال اروپا وجود دارد که قرارداد بازیکنان با کمی تفاوت، بر اساس آن نوشته میشود. استانداردی در قراردادها وجود دارد که نمیتوانید برخی از آنها را حذف کنید. فیفا گفته این خط من است و باید مطابق آن پیش بروید. اگر خارج از استاندارد عمل کنید، خودتان مسوول هستید. مشاوران حقوقی وظیفه دارند کلمه به کلمه موارد قرارداد را بررسی کنند.
وی درباره نخستین قرارداد «علیرضا جهانبخش» با باشگاه نایمخن تصریح کرد: برای مثال تنظیم قرارداد انتقال جهانبخش از داماش به نایمخن هلند، سه ماه طول کشید تا طرفین و بازیکن سود کنند، نه اینکه یک طرف راحت بتواند سوءاستفاده کند. در قرارداد بازیکنی در سطح «پل پوگبا» با منچستریونایتد آمده اگر بازیکن خیلی خوب باشد یا دچار مصدومیت شد، قراردادش یک سال تمدید میشود. این آپشن یک سال باعث شده پوگبا نتواند به تیم دیگری برود و مشاوران حقوقی در این باره تلاش میکنند. ما برعکس این موضوع را در ایران میبینیم.
هاشمیمقدم همچنین درباره محکومیت باشگاههای ایرانی در فیفا بیان داشت: بزرگترین عامل شکست باشگاههای ایرانی در پروندههای فیفا این است که قراردادهای آنها بر اساس استانداردهای فیفا نیست و تبصرههایی دارد که به نفع باشگاه نخواهد بود.همین باعث میشود بازیکنی معمولی با قراردادی ۲۰۰ هزار دلاری، سه بار به میدان برود و ۳۰۰ هزار دلار بگیرد. این بهخاطر تبصرههای خندهدار و رعایت نکردن اصول حقوقی است و فیفا هم با کسی شوخی ندارد. مشاور حقوقی بازیکن هم در این شرایط مطمئن است که میتواند پول بازیکن را بگیرد. پیشنهاد میکنم تغییر اساسی در فوتبال ایران رخ دهد. پولهایی که میدهیم یا نمیتوانیم از فیفا بگیریم، میتواند سرمایه بزرگی برای فوتبال پایه باشد.
وی در پایان درباره نقش دلالها تصریح کرد : شاید دلالان بخواهند خیلی کارها بکنند اما فدراسیون فوتبال و باشگاهها را در این موضوع مقصر میدانم. شاید یک دلال، بازیکنی بیاورد که در رده سوم کشورش هم بازی نکرده و دلال بگوید او در تیم ملی بوده اما این مدیریت باشگاهها هستند که میلیونی هزینه میکنند تا بازیکنی را بگیرند، سپس او را بفروشند تا پولش را بگیرند. بهجای این موضوع بهتر است باشگاهها، یک وکیل یا مشاور خیلی خوب بگیرند تا پولهای میلیونی را از دست ندهند. بازی در تیمهای بزرگی چون استقلال، پرسپولیس، سپاهان و ذوبآهن باید آرزوی بازیکنان باشد. استقلال و پرسپولیس تیمهای بزرگ آسیا هستند اما ما در این ۲ باشگاه بازیکنان را التماس میکنیم.