به گزارش خبرنگار پردیسان نوین ، این روزها سرکشی از بازارهای استان مازندران ، واحدهای صنفی و کسب و کارهایی که فعال شده اند ، عادی سازی رفتار مردم به وضوع قابل مشاهده است و به جز اندکی از مردم ، دیگر خبری از استفاده از دستکش و ماسک و رعایت درست پروتکل های بهداشتی و ضد عفونی محیط های کار ، معابر و خیابان ها نیست ، به گونه ای که انگار این تصور همگانی ایجاد شده است که با همان چند هفته فاصله گذاری اجتماعی اجباری ، کرونا شکست خورده و زندگی به روال عادی برگشته است.
عادی سازی رفتار مردم نسبت به ویروس کرونا پس از حدود ۲۰ روز از مصوبه بازگشت کسب و کار و مشاغل کم خطر به گونه ای در استان مازندران گسترش یافت که این روزها حتی دیگر کارکنان داروخانه ها به عنوان یکی از مراکز پزشکی و درمانی نیز کمتر خود را ملزم به رعایت پروتکل های بهداشتی می دانند و دیگر آن سخت گیری روزهای پیش از بازگشایی کسب و کار و مشاغل کم خطر وجود ندارد و به نوعی عادی سازی در این مراکز نیز رسوخ کرد و این رویه خود اطمینان بخشی کاذب را در مردم عادی بیشتر کرده است.
اگر چه استان مازندران این روزها التهاب و درد رنج ناشی از ویروس کرونا را همانند اوایل اسفند ندارد و با کاهشی شدن ابتلا به این ویروس در استان از اوایل فروردین ماه ، بیمارستان ها و مراکز درمانی به خصوص درمانگران نفس تازه کردند و بیش از ۷۰ درصد از تخت های بیمارستانی اختصاصی برای بیماران کرونایی نیز خالی شد ، ولی همچنان بر اساس اعلام وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی ، مازندران در بین ۶ استانی قرار دارد که بیشترین میزان ابتلا به کرونا را دارند.
بر اساس آخرین آمار در مجموع در مراکز بیمارستانی ۲ دانشگاه علوم پزشکی بابل و مازندران بیش از ۴۵۰ بیمار بستری هستند و در ۲۴ ساعت گذشته تعداد بیماران بستری در بیمارستان های این دو دانشگاه نسبت به روزهای گذشته روند صعودی به خود گرفت.
توهم شکست کرونا
عادی سازی رفتار مردم مازندران در قبال ویروس کرونا و نگرانی دانشگاه های علوم پزشکی مازندران و بابل به عنوان متولیان سلامت و خط مقدم مقابله با کرونا ، نسبت به بازگشت موج دوم این بیماری به خصوص پس از لغو محدودیت های سفر که بار دیگر این خطه شمال کشور را به عنوان مقصد اصلی سفر گردشگران و مسافران داخلی قرار داده، دست به دست هم داد تا احتمال تعطیلی کسب و کار و مشاغل کم خطر به صورت جدی تر از گذشته در کارگروه پدافند زیستی مقابله با کرونا در استان مطرح شود.
مسئولان این ستاد هم تاکید کرده اند که با توجه به تفویض برخی اختیارات ستاد ملی مقابله به استان ها ، در صورت عدم رعایت پروتکل های بهداشتی از سوی مردم و تغییر در رفتارهاشان نسبت به این ویروس ، احتمال تعطیلی مجدد دور از ذهن نیست.
با وجود این که ادامه تعطیلی کسب و کار و واحدهای اقتصادی ، اجتماعی، فرهنگی باعث افزایش زیان های انباشته این واحدها و بیکاری بیشتر کارگران و کارکنان می شود، ولی به دلیل این که اولویت اصلی دولت تامین سلامت شهروندان در کنار توجه به مسایل اقتصادی و معیشت است، می تواند دولت و ستاد ملی و استانی مقابله با کرونا را وادار کند که برای تامین سلامت مردم و جلوگیری از رفتارهای خطرآفرین این کسب و کارها را بار دیگر تعطیل کنند. پیش بینی می شود در صورت اتخاذ چنین تصمیمی ، دوره تعطیلی این واحدها در مرحله دوم طولانی تر از دوره قبلی باشد و شاید تا شکست ویروس کرونا ادامه یابد.
البته عادی سازی رفتار مردم پس از رفع برخی از محدودیت ها و بازگشایی مشاغل کم خطر پیش از این صدای وزیر بهداشت را هم در آورد به گونه ای که دکتر سعید نمکی هشدار داد : اگر عادی سازی رفتارها نسبت به ویروس کرونا ادامه یابد ، و ابتلا به بیماری روند صعودی به خود بگیرد ، احتمال برگشت تعطیلی مشاغل و از سرگیری سایر محدودیت ها با شدت و حدت بیشتر از سر گرفته می شود.
وی اضافه کرد : برگشت مجدد تعطیلی و از سرگیری محدودیت ها این بار می تواند آسیب ها به بنگاههای اقتصادی و حتی مردم را بیشتر کند.
گلایه از کارفرمایان
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت مازندران در گفت و گو با خبرنگار پردیسان نوین با تایید کاهش حساسیت مردم نسبت به رعایت پروتکل های بهداشتی هنگام تردد در بازار و نیز رعایت نشدن این دستورالعمل از سوی برخی از کارفرمایان گفت که سازمان متبوعش به همراه تیم پزشکی و اماکن هر روزه گشت زنی را در بازار و محیط های کسب و کار کم خطر دارای تجمع مشتری همانند نانوایی، فروشگاههای زنجیره ای و … انجام می دهند و واحدهایی که کم کاری در رعایت پروتکل های بهداشتی دارند را مورد تذکر قرار می دهند و در صورت تکرار نیز از ادامه فعالیشتان جلوگیری خواهند کرد.
حسنیعلی قوانلو افزود : آنچه که بیشتر باید مورد توجه قرار گیرد این است که مردم نسبت به رعایت پروتکل های بهداشتی سخت گیری گذشته را ندارند و این کار نیازمند آگاهسازی بیشتر مردم نسبت به عواقب تغییر رفتارشان است که خارج از حیطه وظایف سازمان صنعت قرار دارد.
وی ادامه داد : سازمان صنعت علاوه بر هشدارهایی که به واحدهای صنفی نسبت به عواقب بی توجهی به رعایت پروتکل های بهداشتی کم خطر داده ، نشستی را با اتحادیه اصناف در ستاد استانی مقابله با کرونا که به ریاست استاندار مازندران امروز ۱۳ اردیبهشت ماه برگزار می کند تا هم نسبت به جدی بودن برگشت تعطیلی در صورت تداوم تغییر رفتارها و بی توجهی به هشدارها در جریان قرار گیرند.
قوانلو گفت : گروههای بازرسی ما برخورد های قانونی را با کارفرمایان واحدهای مشاغل کم خطر خواهند داشت و تاکنون از حدود ۵۰ هزار واحد صنفی که کارگاه های آنها محل تجمع مشتریان است، بازرسی شد که در نتیجه آن حدود ۲ هزار واحد صنفی متخلفی که پروتکل های بهداشتی را متناسب با تعهداتی که برای دریافت کد رهگیری دادند، رعایت نکردند، پلمپ شدند و این بازرسی همچنان ادامه دارد.
وی از کارفرمایان واحدهای مشاغل کم خطر استان مازندران درخواست کرد تا پروتکل های بهداشتی را در محیط کسب و کار رعایت کنند و مردم نیز هشدارهای عوامل بهداشتی را در این ارتباط جدی بگیرند.
نگرانی کادردرمانی
رییس دانشگاه علوم پزشکی مازندران هم به خبرنگار پردیسان نوین گفت : روند نزولی آمار ابتلا به ویروس کرونا در سطح استان طی چند هفته متوالی به نوعی توهم شکست و یا از بین رفتن زنجیره انتقال ویروس کرونا را در جامعه به ویژه در بین مردم و حتی کارفرمایان مشاغل کم خطر افزایش داد و این تغییر رفتار باعث نگرانی ما به عنوان متولی اصلی سلامت شده است.
دکتر سید عباس موسوی افزود : ما زمانی می توانیم انتظار شکست کرونا و برگشت روال عادی زندگی به جامعه را داشته باشیم که حتی یک بیمار مبتلا به ویروس کرونا نداشته باشیم و این رویه حداقل چند هفته تکرار شود، در حالی که در حال حاضر هیچ دورنمای قانع کننده ای در این ارتباط حداقل در استان مشاهده نمی شود.
دبیر شورای سلامت مازندران گفت : با وجود این که روند شناسایی بیماران جدید مبتلا به کرونا در استان مازندران از حدود یک ماه پیش تاکنون کاهشی بود ، ولی ما همچنان در زمره استان های دارای بیشترین ابتلا به ویروس کرونا قرار داریم و هر گونه تغییر رفتار در سطح جامعه نسبت به ویروس کرونا می تواند عواقب ناگواری را رقم بزند که به طور قطع مشکلات ما را در مقایسه با مرحله اول شیوع این بیماری بیشتر کند.
دکتر موسوی اظهار داشت : مردم ما باید بدانند تا زمانی که دارو و واکسن این بیماری تولید نشود، نمی توانیم به زندگی عادی گذشته برگردیم و رفتارهایی چون دست دادن و روبوسی، روابط اجتماعی باز، مسافرت و تفریح و گردش و مهمانی و سایر رفتارهای عادی را داشته باشیم و باید به صورتی با رعایت فاصله گذاری اجتماعی رفتارمان را با پروتکل های بهداشتی هماهنگ کنیم.
وی تصریح کرد : آنچه که این روزها در جای جای بازار و واحدهای کسب و کار کم خطر در استان مازندران مشاهده می شود، نوعی توهم شکست کروناست که بسیار خطر ناک است، چرا که کثر مردم پروتکل های بهداشتی را رعایت نمی کنند و عواقب این رفتارمان حداقل یک تا دو هفته دیگر نتایج خود را نشان می دهد . با این رویه پرونده تعطیلی مجدد بازار و مشاغل کم خطر روی میز ستاد استانی مقابله با کرونا قرار می گیرد و با تفویض اختیار ستاد ملی به استان در این راستا، ستاد استانی تصمیم گیرنده اصلی است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت : ما باید زندگی مسالمت آمیز با کرونا را با رعایت پروتکل های بهداشتی در دستور کارمان قرار دهیم و در مکان هایی که تجمع وجود دارد، بدون داشتن تجهیزات محافظتی ورود نداشته باشیم و تا حد امکان از سفرهای غیر ضرور به استان و شهرهای دیگر پرهیز کنیم.
دکتر موسوی با اشاره به لغو محدودیت های سفر افزود : لغو محدودیت های سفر به معنای زدن به دل دریا و طبیعت نبوده و صرفا برای کارهای ضروری است، چرا که این استان با وجود کاهش آمار بیماران ، همچنان شرایط برای پذیرایی مسافران را ندارد.
رسانهها کمک کنند
رییس دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت : رسانه ها همان گونه که از ابتدای شیوع ویروس کرونا برای افزایش سطح آگاهی مردم نسبت به این بیمار تلاش کردند و بخشی از موفقیت درمانگران ما نیز مرهون همین تلاش هاست، باید این اطلاع رسانی را در شرایط فعلی که کم کم محدودیت ها در حال کاهش است، نیز ادامه دهند.
دکتر موسوی اظهارداشت : اطلاع رسانی رسانه ها در شرایط فعلی باید بر این مدار قرار گیرد که مردم با رعایت پروتکل های بهداشتی می توانند محدودیت ها را کاهش دهند و هر گونه بی توجهی به پروتکل های بهداشتی می تواند باعث برگشت محدودیت ها و قرنطینه های خانگی با شرایط سخت تری شود.
شیوع بیماری کرونا در مازندران از سی ام بهمن ماه سال گذشته شروع شد و همچنان نیز ادامه دارد. براساس آمار در بیمارستان های تحت مدیریت دو دانشگاه علوم پزشکی مازندران و بابل حدود ۵۰۰ بیمار کرونایی تحت درمان قرار دارند.
با برداشتن تعطیلی مشاغل کم خطر از ۲۳ فروردین و لغو محدویت سفر از اول اردیبهشت ماه ، روند ابتلا به بیماری کرونا در استان مازندران در نوسان بود، اگرچه در اکثر روزها در این مدت آمار بستری بیماران نسبت به بهبود یافتگان کمتر بود، ولی با تغییر رفتارها و بی توجهی به پروتکل های بهداشتی در روزهای اخیر نگرانی در مورد افزایش یکباره بیماران مبتلا به ویروس در بین درمانگران افزایش یافت.