به گزارش پردیسان آنلاین و به نقل از وبدا، علی جعفریان امروز_ پنجشنبه بیستوهشتم دی_ در روز پایانی هشتاد و سومین اجلاس مدیران پرستاری که در تالار رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار شد، اظهار کرد: در برخی کشورها، پرستاری تنها یک شغل و حرفه است و شاید برای ورود به این حرفه، تحصیلات آکادمیک لازم نباشد؛ مانند کشور آلمان. اما در جمهوری اسلامی ایران، یک رشته مجزا و مستقل در دانشگاه برای پرستاری تعریف شده و این موضوع باعث شده است که جنبههای علمی این فعالیت و حرفه تقویت شود و از یک شغل و کار صرفاً مهارتی خارج شده و به جایگاه علمی برسد.
وی افزود: در بخشهای درمانی کشور مانند اورژانس و آیسییوها، گروههای پرستاری با پیشینه علمی خوب مشغول به فعالیت هستند و این دانش بهروز باعث بهبود کیفیت خدمات به بیماران میشود و این مهم از امتیازات نظام پرستاری در کشور به شمار میرود.
مشاور عالی وزیر بهداشت، گفت: بدون شک، بیشترین تماس بیماران و مراجعان مان با مراکز درمانی با گروههای پرستاری است و مردم بیشتر با این طیف خاص در بالین سر و کار دارند و این نشان از کلیدی بودن جایگاه و حرفه پرستاری است.
وی با اشاره به ضرورت استمرار آموزش حرفهای به پرستاران تصریح کرد: موضوع روند آموزش پرستاری در کشور به صورت نظاممند از مقطع کارشناسی تا دکتری به خوبی مسیر خود را طی کرده است و در نهایت به Ph.D منتهی میشود که به لحاظ علمی، امری استاندارد است.
جعفریان در خصوص توانمندسازی پرستاران بهعنوان یک برنامه مستمر اضافه کرد: توانمندسازی در هر فعالیتی، بهخصوص در عرصه نظام سلامت، از اهمیت خاصی برخوردار است و باید یقین داشته باشیم خدماتی که در پی فراگیری آموزش به جامعه هدف ارائه میدهیم، آیا از کیفیت لازم برخوردار است یا خیر، در نظام پرستاری که کیفیت از فاکتورهای بسیار تعیینکننده و کلیدی است.
مشاور عالی وزیر بهداشت با اشاره به برگزاری دورههای آموزش ضمن خدمت در جهت توسعه توانمندی فردی و افزایش مهارتهای لازم پرستاران گفت: برگزاری این دورههای آموزشی، نقطه قوتی برای نظام پرستاری به شمار میرود.
وی در خصوص بحث حمایتها و امنیت شغلی پرستاران افزود: موضوع معیشت پرستاران از اهمیت خاصی برخوردار است که باید از آن غفلت نکنیم. ضمن اینکه حمایت حرفهای در محیط کار برای جلوگیری از خشونتهای احتمالی علیه پرستاران نیز دارای اهمیت زیادی است.
جعفریان با اشاره به خشونتهای کلامی و فیزیکی که به تازگی تبدیل به یک چالش شده است، تاکید کرد: باید تدابیری اندیشیده شود که با همکاری کمیسیون قضائی مجلس شورای اسلامی، طوری قوانین را اصلاح کرد که در خصوص خشونتها علیه پرستاران و کادر درمان، بازدارندگی قویتری وجود داشته باشد تا مانع از اتفاقات اخیر علیه کادر درمان باشیم.
مشاور عالی وزیر بهداشت اظهار کرد: یکی از چالشها در نظام پرستاری، موضوع پرداختهای نامنظم به پرستاران است و ظفرقندی وزیر بهداشت طی چهار ماه گذشته تمام تلاش خود را جهت رفع این مشکلات کرد و بدون شک این مسیر ادامه خواهد داشت.
وی خاطرنشان کرد: هرچند بحث پرداختها و مسائل مالی با توجه به محدودیت منابع مالی، کار آسانی نیست اما شخص وزیر بهداشت در تلاش هستند خارج از بودجه و با استفاده از منابع لازم، این عقبافتادگیها و معوقات پرستاران را جبران کنند.
جعفریان یکی از چالشهای عمده پرستاران را موضوع نظام پرداخت آنها دانست و اضافه کرد: ایراد در مبلغ پرداختی نیست بلکه در منظم پرداخت کردن آن است که باید همواره مستمر و با نظم خاصی انجام شود که البته مسیرهایی که وزارت بهداشت دنبال میکند نشان میدهد به دنبال راه حلی است تا ساختار و سبک این پرداختها را منظم کند.
مشاور عالی وزیر بهداشت تاکید کرد: موضوع کمبود نیروی پرستاری نیز همواره بهعنوان یکی از چالشهای عمده در حوزه نظام پرستاری مطرح است که این کمبود نیرو در مراکز درمانی و بیمارستانی گاه منجر به اضافه کار اجباری پرسنل پرستاری، علیرغم میل باطنی پرستاران میشود که بدون شک کیفیت خدماترسانی به بیماران را کاهش میدهد.
وی خاطرنشان کرد: به لحاظ آموزش پرستاران در جایگاه خوبی قرار داریم و از استانداردهای آموزشی در این حوزه عقب نیستیم و به اندازه کافی آموزش پرستاران در دانشکدههای مربوطه صورت میگیرد اما به قدری خروج از این حرفه زیاد است که نمیتوانیم این خلأ و گپ را پر کنیم.
جعفریان با بیان اینکه در شرایط حال کشور مهاجرت به نفع ما نیست گفت: واقعیت این است که نیروی پزشکی و پرستاری در کشور تربیت میکنیم که به کار مسلط شوند و در کشور ارائه خدمت کنند، اما برخی ماندن در ایران را ترجیح نمیدهند و به فکر مهاجرت به دیگر کشورها میافتند.
مشاور عالی وزیر بهداشت افزود: این نشاندهنده یک آسیب جدی در سیستم محسوب میشود، در حوزه پرستاری نیز طی دو سال گذشته با کمبود نیروی پرستاری مواجه هستیم که باید از ابعاد مختلف به آن نگاه کرد، صرفاً دلایل اقتصادی و مالی، دلیل بر مهاجرت نیست؛ باید تلاش کرد به تمام ابعاد قضیه نگاه کرد و برای رفع آن اقدامات عاجلی کرد.
جعفریان با اشاره به اهداف کلی ۱۴ گانه حوزه نظام پرستاری که به تازگی توسط ظفرقندی ابلاغ شده، اظهار کرد: ترسیم این اهداف و چشماندازها کار بسیار ستودنی است. باید بدانیم تمام فعالیتهایی که در حوزه سلامت انجام میدهیم، از آموزش گرفته تا فعالیتهای پژوهشی و درمانی، باید دارای یک خروجی نهایی باشد و آن خدمت به مردم است.
وی با بیان اینکه هر کاری که قصد داریم در هر حوزهای انجام دهیم، باید انتهایش خدمترسانی و رضایتمندی مردم باشد، گفت: اگر این مهم تحقق نیابد، قطعاً باعث هدررفت منابع، هزینهها و سرمایهگذاریها شدهایم، یک مقاله علمی اگر نوشته میشود و باعث ارتقای سطح دانش پزشکان و پرستاران میشود، باید در راستای ارتقای خدمت به مردم و سلامت آنها باشد، همچنین اگر دانشکده یا بیمارستان و یا شبکه بهداشتی در یک نقطه از کشور راه اندازی میشود، باید یکی از اهداف اصلیاش خدمت به مردم باشد وگرنه اتلاف وقت و بودجه کردهایم.
مشاور عالی وزیر بهداشت ادامه داد: در صورتی که موفق به رضایتمندی مردم شدیم، آن وقت میتوانیم در حوزه فعالیتهای خود، مطالبهگری صنفی و شغلی کنیم و از کمبودها و ضعفهایمان دفاع و در مسیر تأمین معیشت خود مطالبهگری کنیم.