واکنش اصلاح‌طلبان به درخواست تضمین چین و روسیه/ چرا اصلاحات «کدخدا-رعیتی» تحلیل می‌کند؟

فارس پلاس؛ روایت روز: پس از ایران، روسیه و چین برای عدم نقض عهد آمریکا هم تضمین خواستند. وزیر امور خارجه روسیه دیروز گفت: از دولت آمریکا در سطح وزارت امور خارجه تضمین کتبی خواسته‌ایم که در روند کنونی (پس از احیای برجام) حقوق روسیه در همکاریها و روابط اقتصادی و سرمایه گذاری با جمهوری اسلامی ایران نقض نشود.

مهدی خانعلیزاده از تحلیل‌گران مسائل بین الملل در این باره گفت: گرفتن تضمین جزو خواسته‌ها و خطوط قرمز ایران در مذاکرات بوده که این مطالبه به حق اکنون طرفدار پیدا کرده و کشورهای روسیه و چین هم بر این خواسته ایران در حال پافشاری هستند.

عبدالرحیم انصاری دیگر فعال رسانه‌ای حوزه بین الملل نیز در این باره نوشت: هم به روسیه حق میدهم نگران از دست دادن حمایتهای جمهوری اسلامی باشد و هم به آمریکا، که دلواپس به نتیجه نرسیدن مذاکرات با ایرانی که ذره ای از خطوط قرمزش کوتاه نمی‌آید؛ دعوا سر جلب رضایت یک ابرقدرت است؛ شوخی که نیست!

جریان اصلاح‌طلب اما جور دیگری به ماجرا نگاه می‌کند. دال مرکزی واکنش اصلاح‌طلبان را می‌توان از کلماتی همچون «کدخدا» و «استعمار» شناخت.

به چند مورد از این واکنش‌ها نگاه کنید:

 

 

نگرانی اصلاح‌طلبان از چیست؟

اصلاح‌طلبان زمانی مدعی تعامل با دنیا و گفت‌وگوی تمدن‌ها بودند اما هیچ‌گاه مفهوم تعامل از موضع برابر برایشان حل نشد. محور گفتمانی اصلاحات در سیاست خارجی پذیرش مفهوم «کدخدا-رعیتی» است. ظاهرا هیچ مدل دیگری برایشان قابل تصور نیست. مفهوم « منافع ملی» هم در این مدل سیاست خارجی محلی از اعراب ندارد.

مسئله دیگر آنکه اصلاح‌طلبان اکنون نگران احیا برجام نیز شده‌اند. هرچند برجام یک خسارت محض شد اما منطق احیا این توافق این است که با حفظ خطوط قرمز نظام بتوانیم مابه‌ازای آنچه داده‌ایم را طبق همین توافق دریافت کنیم.

اصلاح‌طلبان، احیا برجام آنهم بدون نقش‌ آفرینی خود را یک شکست جناحی در سیاست داخلی کشور تلقی می‌کنند. این اتفاق به ظن اصلاحات دست این جریان را در منازعات سیاسی داخلی خالی خواهد کرد و برگ برنده آنها را از بین می‌برد. این غصه بزرگ اصلاحات نیز ناشی از آن است که این جریان هیچ خط قرمزی برای رعایت و حفظ منافع ملی ندارد و حاضر است منافع ملی را فدای منافع جناحی و سیاسی خود کند.

ایران اکنون چگونه بازی می‌کند؟

ایران پایبند به منافع ملی خود است. در این پازل به هیچ وجه با کسی وارد معامله نشده و نخواهد شد. نه بنده شرق است و نه رعیت غرب. ایران از موضع برابر و یکسان وارد تعامل شده است.

واکنش ایران به جنگ روسیه و اوکراین را ببینید. ایران اعلام بی‌طرفی کرد و حتی در سازمان ملل رای ممتنع داد. ایران با احدی تعارف ندارد. نسبت به منافع ملی خود حساس است و بازی را در زمینی که خود طراحی کرده است پیش می‌برد. تعامل ایران با دیگر کشورها هم با همین مبنا است.

چین و روسیه هم حق دارند به دنبال منافع خود باشند. منطق اخذ تضمین نیز که ایران به دنبال آن بود اکنون از طرف روس‌ها و چینی‌ها پذیرفته شده و آنها هم برای تعاملشان با ایران به دنبال اخذ تضمین هستند.

حسین شریعتمداری امروز در یادداشت روزنامه کیهان نوشت: در جریان مذاکرات منجر به برجام در دولت قبل(روحانی)، روسیه و چین خواستار لغو تحریم‌های تسلیحاتی ایران شده بودند ولی تیم مذاکره‌کننده دولت آقای روحانی این خواسته را ضروری ندانسته بود! و گفتنی است همین دیروز یک سایت وابسته به مدعیان اصلاحات تضمین‌خواهی لاوروف را بی‌مورد دانسته بود! کاش امروز مراکز مسئول از تیم هسته‌ای قبل و سایت مدعی اصلاحات یاد شده در این خصوص توضیح بخواهند!  

انتهای پیام/



این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید

لینک کوتاه خبر:

pardysanonline.ir/?p=207492

Leave your thought here

آخرین اخبار

تصویر روز: